Trovanții de la Chiojdu și zona lor, Munții Monteoru

Ică Giurgiu, Christian Megulete  (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)


Pe 18 iulie 2023 am mers să vedem trovanții de la Chiojdu. Urcarea începe din Bâsca Chiojdului, localitate aflată imediat la nord de Chiojdu, pe o punte suspendată semnalată la (imagini 2, 3). În imaginea 2 timpul de urcare ar fi mai bine exprimat cu „1-2 ore de mers”. Noi am avut nevoie la urcuș de 60 minute, asta din cauza cădurii sufocante.

2

3

4

5

De pe puntea suspendată se văd frumos Bâsca Chiojdului și munții dinspre nord (imaginea 4). Avansarea pe marcaj (imaginea 5) ne duce vreo 5 minute pe lângă cotețe de găini și porci. Dacă suntem atenți și privim către dreapta sus (imagini 6, 6a) vedem exprimări interesante ale reliefului petrografic.  Ieșim din localitate la baza unui perete (imaginea 7), care se duce mult spre dreapta și în sus (noi trasee ar putea fi marcate pe aici).

6

6a     Detaliu din imaginea 6.

7





Trecem către stânga peretelui din imaginea 7, lăsăm pe dreapta o vale stâncoasă și intrăm, spre stânga, pe o idilică lată potecă printr-o frumoasă și dezvoltată livadă și fâneață (imaginea 8).

8

După ce poteca face mai multe serpentine prin livadă sosim la partea de jos a unei pădurici. Micul trovant din imaginea 9 este chiar pe potecă. Atenție, în dreapta lui cum urcăm, la câțiva metri, prin vegetația țepoasă sunt trovanți interesanți (imagini 10-12). Ne aflăm aici la baza unei văi pietroase și a unui înalt perete stâncos. Sus de tot, pe muchia acestui perete se află ținta drumului nostru.

9

10

11

12

13    Trec oile și caprele, este pe aici unul dintre drumurile lor zilnice. Câinii sunt gălăgioși, le răspundem la fel. Spre partea din dreapta a pozei intrăm în pădure, suind câteva serpentine.  Din pădure, zărim la dreapta și în sus destinația noastră (imaginea 15), ciupercile uriașe de piatră.

14

15

16

17     Iarna, traseul poate deveni periculos sau chiar inabordabil pe ultima lui parte.

18

19