Trovanți în satul Zăpodia, la nord de Pârscov, Munții Ivănețu

1

Ică Giurgiu, Christian Megulete  (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)


Pe 14 iulie 2023 am încercat să ajungem la trovanții din satul Zăpodia, marcați pe hartă la. Am urcat dinspre campingul Valea Banului (imaginea 1). Ne-am apropiat cu un autoturism Dacia / Renault, cu gardă la sol ceva mai înaltă, dar nu suficientă pentru drumul lăsat în părăsire dintre localitățile Valea Banului (la sud) și Odăile (la nord), paralel cu Valea Murătoarea, vale paralelă cu traiectul din imaginea 1. Suntem într-un areal încă intens populat acum 20 de ani dar care se află în curs de părăsire de către oameni. Pitorescul locurilor este ridicat. Un amestec de culmi tăioase, parțial dezgolite, cu poieni și păduri între ele. Am lăsat mașina și am intrat în satul Zăpodia.

2

3

Am ajuns întâi la casa cu numărul 13, unde familia în vârstă de aici ne-a îndrumat mai sus de ei, către gospodăria lui Cristian Istrate, la numărul 11 (pentru că domnul Cristian ne poate arăta trovanții). În jurul gospodăriei cu numărul 13 și apoi mai sus de ea, către casa de la numărul 11, pe drumul din sat am văzut mai mulți trovanți (imagini 4-9). 

4

5

6

7

8

9

Între cele două gospodării este o distanță de aproximativ 10 minute. La casa domnului Cristian Istrate ne întâmpină căței mici de statură. În spatele casei, capre în țarc (este ora 20) și o poiană superbă prin care trece urcând ancestralul drum către localitatea Odăile. 

10

11

12



Din fața casei lui, Cristian Istrate, binevoitor și precis la vorbă, ne arată imediat spre stânga (imaginea 12), albia unui pârâu pe care sunt alți trovanți. Ne trebuie haine complete (dar nu avem la noi) pentru că urmează să intrăm prin locuri sălbăticite. În plus, din cauza zădufului, curge transpirația de pe noi. Trebuie venit aici primăvara, toamna, sau chiar în timpul iernii. Plecăm, încântați de frumusețea locurilor, triști pentru că oamenii sunt nevoiți ca să le părăsească.

13    Peste două zile, de pe culmea pe care se urcă la satele Izvoru și Vâna Rece, vedem Culmea Zăpodia. În șaua dinspre dreapta imaginii se află gospodăria domnului Cristian Istrate. În afara celor pomeniți mai sus, în satul Zăpodia nu mai este acum decât o altă familie.