Drumul trovanților / Trovanții de Odăile,  Capu / Capul Satului, Valea Ștefanului

Ică Giurgiu, Christian Megulete  (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)


Pe 29 martie 2024 venim din comuna Odăile, prin localitatea Lacu (vezi hartă la) și ne oprim la Capu / Capul Satului (vezi hartă la), chiar înainte de intrare în mica localitate (punctul A de pe imaginea de mai jos, extrasă de la). Aici începe, orientat de la nord către sud, un loc deja faimos din România, culmea cu sculpturi de piatră naturale. Pe partea ei de nord a fost trasat un traseu turistic (vizibil cu albastru pe imaginea 0, parcursul ABCDE), numit Drumul trovanților / Trovanții de Odăile.

0

În punctul A, pe dreapta drumului cum am venit dinspre Lacu, sunt aduși trovații din pozele 1 și 2.

1

2

Aici începe Drumul trovanților, cu semne turistice pe partea lui dreaptă (imaginea 4) și cu un staul de capre și oi, care au iezi și mieluți, pe partea stângă (imaginea 3). 

3

4

Alegem să nu intrăm încă pe traseu și pornim în jos, în sat, oprindu-ne să căutăm un localnic să ne zică ceva toponime. Domnul Ninel (Stroe Stoian) ne vede pe la poartă și iese din casă, cu un zâmbet larg, în ajutor. Arătăm și un pic ciudat, Ică cu o pălărie de soare care aduce cu cea de cowboy, Christian într-o salopetă roșie. Nici nu apucăm să schimbăm câteva cuvinte că lângă noi oprește o mașină de teren fățoasă, cu unelte în spate, șoferul coboară și se interesează ce vrem, zicând: Eu sunt Grama Tache Cristache, primarul comunei. Tocmai venea cu tovarășii din zonele C și D ale traseului turistic, unde defrișaseră ce era necesar pentru ca poteca și trovanții din jurul ei să fie clar vizibile. „Bun, zice primarul, Ninel merge cu dvs. și vă arată!” „Doar să sting focul la mâncare, replică domnul Ninel” Și o pornim. Urcăm din dreptul punctului B (vezi harta 0) (acolo unde este, pe partea cealaltă a șoselei biserica cu trovanți), pe drumul de pământ pe care se văd proaspete urmele mașinii în care era primarul. Facem doar câțiva pași și iată urmele puiului de urs (imaginea 5) și ale mamei (imaginea 6).

5    Urma puiului de urs, alături de amprenta mașinii de teren.

6   Mai grea, urma ursoaicei.

7   Sunt vreo 25 de grade la umbră așa că apar și insectele, aceasta de vreo 2 centimetri lungime.

8, 9       Drumul trovanților, o denumire potrivită pentru calea străjuită de o parte și alta de formele masive din piatră, cu forme diferite.

9

10   Domnul Ninel (Stroe Stoian), consilier local la Odăile, este pe locurile „dumnealui”, pe care le-a străbătut îndelung, zi și noapte.

11

12    Apar indicatoare din loc în loc și între ele, deocamdată, pe pomi, semne cu vopsea albastră. Aici chiar este belvedere, privirea cuprinde locurile dinspre Bozioru, Babele de la Ulmet (trovanți mari), Culmea Zăpodie / Zăpodia (trovanți mari) și, sub noi, plaiurile din partea superioară a localității Valea Ștefanului (trovanți mari). 

13   Din pădurea din stânga noastră (la urcare) se ivesc ciuperci masive din piatră, de mulți metri înălțime și grosime. Probabil, vor fi mai bine dezgolite la viitoarele cizelări ale traseului.

14    O privire înapoi ne arată Drumul Trovanților între punctele A și E (imaginea 0).

15    Sosim la punctul culminant al traseului turistic și privim spre sud. Fără explicații din partea unui cunoscător al locurilor perspectiva pare searbădă. De fapt este una extraordinară! Noi vă arătăm (în dreptul săgeții de sus) trovanții de la Glodurile și vecinătățile lor superbe. Domnul Ninel ne spune că la vârful săgeții din dreapta sunt alți trovanți, dar că drumul până la ei (o oră) este greoi, pe creastă, împădurit. Noi vă și arătăm o parte din ei, la.

16     La punctul culminant al traseului turistic ne întoarcem puțin față de imaginea 15 (către sud-est) și vedem, în centrul pozei de față, Piatra Albă, cea care dă numele localității de la poalele ei (vezi hartă la). 

17   Începem să coborăm prin pădurea acum în floare.

18     La dreapta se desprinde ramura E a traseului turistic (imaginea 0), o potecă prin pădure care ne duce pe lângă trovanți de mari dimensiuni.

19    Pe ramura E a traseului turistic. 

20    Pe ramura E a traseului turistic (jos, același trovant ca în dreapta imaginii 19).

21    Trovanți prinși în peretele din imaginea 19.

22   Din dreptul imaginii 19, deasupra peretelui, diverse „ciuperci” de piatră.

23, 24     Primim pe telefon (din partea domnului primar din Odăile, primul din dreapta în poză) imagini din prima parte a zilei în care noi am parcurs traseul însoțiți de domnul Ninel (Stroe Stoian). Echipa domului primar a defrișat ce era necesar pentru ca poteca și trovanții din jurul ei să fie clar vizibile.

24

25, 26    În ziua următoare în care noi am parcurs Drumul trovanților / Trovanții de Odăile, domnul primar (în stânga pozei) și echipa au instalat puncte de odihnă pe traseu (aici, la șoseaua care intră dinspre Lacu în Capu / Capul Satului, imaginile 0 și 1).  Iar noi am explorat o parte din minunații trovanți de la Valea Ștefanului.

26