Welkom op de site van de
Regionale Keyboard Club West Vlaanderen

RKC West Vlaanderen is een muziekvereniging van en voor keyboard, accordeon- en orgelliefhebbers.

Democoncert Yamaha Genos met Sander Tournier
Verplaatst naar donderdag 7 juni 2018 om 20u
Locatie: De Strooien Hane, Albert Van Caloenstraat, Loppem

Het democoncert van de Yamaha Genos met Sander Tournier kon wegens ziekte van Sander helaas niet doorgaan op donderdag 3 mei, waarvoor onze excuses.
Yamaha heeft het democoncert meteen verplaatst naar donderdag 7 juni 2018 om 20u.


RKC meeting donderdag 5 april 2018:
Hammond show met Dirk Van der Linden

Op donderdag 5 april stond een Hammond show op het programma met Dirk Van der Linden.

Veel keyboardspelers onder ons waren oorspronkelijk organisten. Toen de arranger keyboards nog niet bestonden waren de elektronische orgels razend populair. Ze waren een beetje de voorvader van de huidige keyboards.
Het oorspronkelijk Hammond orgel was een toonwielorgel. 
Omdat de golfvormen worden gemaakt door Elektrisch-mechanische toonwielen en niet door elektronische oscillatoren wordt het hammondorgel elektrisch en niet elektronisch genoemd. In het verleden vond het Hammond orgel zijn weg in de woonkamers, het was het orgel bij uitstek. Tot op heden wordt het Hammondorgel nog vaak gebruikt in jazz, rock- en gospel muziek. Voor de liefhebber is het de kers op de taart.
Dirk Van der Linden was op 5 april als het ware onze gids die met smaak en veel enthousiasme ons de wereld van Hammond leerde kennen. We kregen te horen hoe het orgel in elkaar steekt en we kregen meer inzicht in de onafscheidelijke Leslie speakers. Het werd een leerrijke avond met sterk door jazz gekruide voorbeelden hoe de hedendaagse Hammond orgels klinken.


RKC meeting donderdag 1 maart 2018:
Optreden van Kris Bastiaensen en Jackie Van Paemel

Op donderdag 1 maart stonden 2 RKC- leden op het programma, Kris Bastiaensen (foto bovenaan) en Jackie Van Paemel (foto onderaan).

Voor Kris was het zijn eerste optreden voor een publiek, al was dit eigenlijk niet te merken. In een kort interview vertelde Kris wat over zichzelf als keyboardspeler:
"Alles wat ik probeer te spelen is op gehoor. Durf zeggen dat ik een beetje een eigenzinnige speler ben . Identiek kopiëren ligt mij niet. Ik maak er graag iets van mezelf van. Vaak durf ik 2 nummers laten samen komen in iets van mezelf. Er zullen verschillende nummers van mezelf tussen zitten. Nummers die ontstaan zijn in één of ander emotioneel moment. Muziek is voor mij een uiting van gevoelens.
Ik ben een luie keyboardspeler die graag met de knopjes speelt. Er zit veel in de tyros 5. Al wat het keyboard kan zal ik dan ook niet doen. Dit maakt dat mijn aanpak iets anders is dan ik in RKC tot nu toe al gehoord heb."

Het optreden van Kris Bastiaensen was inderdaad eens iets anders dan we tot nu toe gewoon waren in RKC West Vlaanderen. Het was echt eens iets nieuws met veel eigen inbreng. Kris speelde gekende nummers maar dan met styles en klanken die heel anders waren, maar die wonderwel heel goed klonken. De sfeer en de klankcombinatie die Kris liet horen was heel vernieuwend en werd gesmaakt door het publiek.

Jackie Van Paemel, RKC- lid en tevens ook uitbater van cafee Sint Amand speelde het tweede deel van de avond. Jackie speelt onder andere ook in zijn eigen zaak. We kregen tal van meezingers te horen, een totaal ander muziekgenre dan het eerste deel van de avond. Jackie heeft zo zijn eigen aanstekelijke manier van optreden. Na een instrumentaal nummertje volgt er steevast een goeie mop om daarna een gezongen nummertje ten hore te brengen meestal in combinatie van een midi-file. De avond vloog letterlijk voorbij en met een goed humeur werd de avond afgesloten.

Bedankt Kris en Jackie voor de leuke avond en voor jullie inzet voor RKC West Vlaanderen!


RKC meeting donderdag 1 februari 2018:
Demo Korg Pa4X, Pa700 en de Pa1000

Na de spetterende inzet van het jaar 2018 met het RKC nieuwjaarsfeest was het in februari de beurt aan Korg om het "RKC-werkjaar" in te zetten.

Het was Kris Vanlommel die ons de demo bracht. Met de demo van de Korg Pa1000 bracht Kris ons een primeur.
Beide nieuwkomers de Pa700 en de Pa1000 bleken na de demo keyboards die veel te bieden hebben voor hun prijs. Een goede prijs/kwaliteit verhouding is hier zeker de juiste omschrijving.
Kris liet ons horen wat de toestellen konden aan de hand van talrijke muziekgenres.
Het was in ieder geval een leuke start voor het nieuwe jaar.

Hartelijk dank aan Kris Vanlommel voor zijn medewerking.

RKC meeting donderdag 7 december 2017:
RKC Accordeon Festival o.l.v. Sylvain Maes en Robert De Ketelaere

Het einde van het jaar 2018 werd zoals de traditie het wil afgesloten met het RKC Accordeon Festival. Dit jaar werd het accordeon festival georganiseerd onder leiding van Robert De Ketelaere en Sylvain Maes.

Voor de accordeonisten onder de RKC- leden is het telkens weer uitkijken naar de maand december. Dan mogen de accordeonspelers onder ons zich eens ten volle laten gaan. RKC West Vlaanderen is dan weliswaar een keyboardclub, onder de keyboardspelers zitten menig accordeonisten. De Intelligent Keyboard Arrangers reikten reeds lang geleden de hand naar de accordeonisten door ook keyboards te maken met het typisch accordeon-knopjes klavier. Echt goedkoop is dergelijk keyboard niet want een knopjesklavier integreren in een keyboard zorgt voor een belangrijke meerprijs. De vele mogelijkheden die een keyboard echter biedt, op die manier ook voor de accordeonisten, is voldoende om bij menigen deze meerprijs te rechtvaardigen en te aanvaarden.
Op het RKC Accordeon Festival haalden een aantal RKC- leden echter voor één keer de goeie ouwe trekzak terug uit de koffer. Het keyboard als begeleidingsorkest van de avond speelde uiteraard ook nog altijd mee. Het was Robert De Ketelaere die zich plaatste achter het keyboard Tyros 5 (met knopjes klavier) om de hele avond te zorgen voor de begeleiding van de enthousiaste accordeonisten. Dit jaar bestond het Accordeon team uit Roger Devooght, Roland Van Maldeghem, Johny Vanelslander, Cristine Dewandelaer, Roland Dewachtere en Eugeen Van Halst. Sylvain Maes leidde het hele gebeuren in goede banen en speelde in het tweede deel van de avond als solist en later ook in samenspel met alle andere accordeonisten, wat dan uiteindelijk het hoogtepunt werd van de avond. Het muzikaal repertoire bestond uit een ruime waaier aan genres zodat het een leuk gevarieerde avond werd, voor elk wat wils.
Tijdens de avond kregen we ook nog hooggeplaatst bezoek van de goeie Sint en één van zijn trouwste pieten. Het was ook een groot genoegen om burgemeester Annick Vermeulen en een delegatie schepenen van de gemeente Zedelgem te mogen verwelkomen.

Hartelijk dank aan alle deelnemers van het RKC Accordeon Festival, voor hun vrijwillige inzet en enthousiasme.
Ook dank aan Paul Ackaert en Gilbert Dendooven voor hun leuke act.
En tenslotte uiteraard ook dank aan de leiders van het Accordeon Festival, Sylvain Maes en Robert De Ketelaere.
Een dikke proficiat aan iedereen voor het brengen van deze mooie, succesvolle avond!
En...aan alle RKC- leden, bedankt voor de grote opkomst!


RKC meeting donderdag 2 november 2017:
Leslie Smolders en Ides Deketelaere

Het programma "Music from the movies" stond al een tijdje op wacht om uitgevoerd te worden, maar een datum vinden was bij wijze van 
spreken bijna even moeilijk als het inoefenen van het programma. Het werd uiteindelijk donderdag 2 november 2017. Leslie en Ides hadden samen een "projectje" gemaakt waarbij filmmuziek centraal stond.

Er werd een hele weg afgelegd van het idee tot het eindresultaat. Het begon al bij de keuze van de muziekstukjes. Daarnaast was het de bedoeling de luisteraars ook wat info mee te geven via een presentatie gecombineerd met bewegende beelden.
Het eindresultaat kwam er dus op 2 november. Beide muzikanten Leslie en Ides hadden weloverwogen keuzes gemaakt om zoveel mogelijk variatie te steken in de avond.
De avond werd ingezet met een huldiging van ontslagnemend RKC bestuurslid Michel Mostaert, gekend voor zijn leuke verslagen in de nieuwsbrieven en van zijn hartverwarmende speeches tijdens de avonden. Michel heeft besloten zich terug te trekken uit het bestuur omdat de jaren stilletjes aan beginnen door te wegen. Hij wil het een beetje rustiger aan doen en daar hebben we uiteraard alle begrip voor. Dit konden we uiteraard niet zomaar ongemerkt laten voorbijgaan en daarom huldigden we Michel met een speciale fles bubbels vergezeld van een paar passende, met de woorden RKC West Vlaanderen gegraveerde glazen. Nogmaals dankjewel Michel voor de vele jaren inzet voor de RKC! ...daarna volgde de start van het programma.
Er werden telkens twee muziekstukjes gespeeld per muzikant. Leslie zette de avond in met een paar romantische nummertjes behorende tot evenzeer romantische films. Daarop nam Ides over en slingerde ons in de ruimte met een typische Science fiction intro met de bijpassende effecten om daarna een klassieker te spelen van een bekende oorlogsserie.
De hele avond was een afwisseling van romantische muziek, dramatische muziek, klassieke muziek, vrolijke muziek, klassiekers, kaskrakers, ingetogen muziek enz...
Kort samengevat was het een avond waarbij de muziek de beelden aanvulde en de beelden de muziek aanvulde.
Ook qua keyboards was er variatie. Leslie speelde op de Yamaha Tyros 5, Ides speelde op de Korg Pa3X. Bij momenten kwamen subtiele klanknuances aan bod, in andere nummers werden alle registers opengetrokken om het dramatische aspect van de muziek te kunnen benadrukken.
Het hele projectje was een keuze van muziek, klanken, geluidseffecten en beelden.
Het was opmerkelijk stil in de zaal, de aandacht werd geapprecieerd door beide muzikanten. Tijdens de pauze werden de gespeelde stukjes druk besproken.

We danken u allen voor de ruime opkomst en de lovende woorden die we mochten ontvangen!


RKC meeting donderdag 5 oktober 2017:
Dirk Bolleire en Paul Ackaert

Op de RKC meeting van 5 oktober stonden Dirk Bolleire en Paul Ackaert op het programma, beiden RKC leden en elk met een eigen genre...variatie gegarandeerd!

Beide RKC leden hadden zich spontaan gemeld om eens een avond te komen spelen en te demonstreren hoe ze hun keyboard gebruiken, welke styles en klanken ze verkiezen en in welke combinatie. 
De avond werd ingezet door Dirk Bolleire, recent RKC lid die speelt op de Korg Pa4X , het laatste topmodel van Korg. Meteen bleek dat Dirk vooral de arranger functie gebruikt van zijn keyboard, eigenlijk de hoofdfunctie van het instrument. Dirk overdonderde ons meteen met wondermooie muziekstukjes, één voor één mooi uitgebalanceerd qua klanken, volumes en begeleidingen. De songkeuze was zeer gevarieerd en toonde ook meteen aan dat Dirk een ervaren keyboardspeler is. Zowel synthesizer muziek, filmthemasongs als klassiekers van de Beatles en André Brasseur kwamen aan bod.
Deel twee van de avond werd verzorgd door Paul Ackaert, ancien RKC- lid en onder de leden gekend voor zijn meerdere komische acts tijdens menige RKC meetings.
Paul koos tijdens het eerste deel voor de midi-file player functie van zijn Yamaha Tyros 4. Het is een belangrijk onderdeel geworden in de huidige keyboards en tal van muzikanten maken daarvan dankbaar gebruik. Paul had een mooie collectie songs uitgekozen om mee te zingen. Deel één was Paul dus vooral zanger met als begeleidend orkest de Tyros 4.
In deel twee nam Paul de controle over en speelde zelf een mooie reeks liedjes gekozen uit het Italiaans/Duitse repertoire.

Beide keyboardspelers zorgden voor een leuk gevarieerde avond, zeker ook omdat we die avond twee belangrijke spelers van de keyboardmarkt mochten naast elkaar horen, de Yamaha Tyros 4 en de Korg Pa4X.

Hartelijk dank Dirk en Paul voor jullie inzet voor de club!


RKC meeting donderdag 7 september 2017:
Robert De Ketelaere en Roland Van Maldeghem

In september kwamen de RKC leden samen op donderdag 7 september. Op het programma, twee RKC leden-accordeonisten die ook keyboard spelen, voorzien van de fameuze "knopjes"...

Het waren Robert De Ketelaere en Roland Van Maldeghem die op het programma van september 2017 stonden. Beide heren, kunnen reeds heel wat ervaring op hun cv plaatsen als het gaat over musiceren op accordeon en keyboard (en andere zaken ongetwijfeld ook natuurlijk...). De oorspronkelijk accordeonisten wisten ook hun weg te vinden in de keyboardwereld dankzij de integratie van een accordeon- knopjes klavier in het keyboard. Bij Robert De Ketelaere werd de Yamaha Tyros 5 voorzien van dergelijk klavier, bij Roland Van Maldeghem kreeg zijn Ketron XD-8 een accordeonklavier.
Beide muzikanten begonnen de avond met om beurt leuk gevarieerde stukjes te spelen in het genre luistermuziek, accordeonklassiekers, evergreens enz... Er werd zelfs een nieuw genre uitgevonden ter plaatse, samen speelden ze namelijk een "rob&rol" nummer...klein nadenkertje!
Kleine kanttekening, Roland is de oudste van de "RKC-klas" en is bij deze het bewijs dat je nooit te oud bent om de musiceren. Hoedje af voor wat hij presteert op zijn respectabele leeftijd.
Later op de avond werden we aangenaam verrast toen bleek dat beide heren een flink aantal muziekstukjes samen gingen spelen. Hiervoor was duidelijk gerepeteerd want alles klonk mooi als één harmonisch geheel.
Het werd een heel leuke avond met prachtige en aangename muziek van weleer, kundig en verzorgd gebracht door Robert en Roland, waarvoor dank names alle RKC leden!


RKC meeting donderdag 3 augustus 2017:
Eric De Metsenaere en Roland Dewachtere

Dit jaar was er geen RKC-meeting in juli wegens verlof van de uitbaters van de Strooien Hane, vandaar dat we hadden beslist om de RKC meeting te laten doorgaan op donderdag 3 augustus. Op het programma stonden twee RKC- leden Eric De Metsenaere en Roland Dewachtere.

De twee RKC- leden Eric en Roland zijn geen onbekenden meer in ons midden. Het zijn beide zoals we het noemen actieve leden die reeds een optreden brachten in het verleden. Eric zette de avond in met zijn Yamaha Tyros 4. Eric is trouwens niet alleen gekend van zijn vorig optreden maar ook van zijn optreden als goochelaar tijdens de RKC- Breugelavond die doorging in de maand maart 2016. Eric goochelde deze keer met zijn keyboard. Hij toverde de mooiste klanken uit zijn keyboard in combinatie met apart aangekochte styles voor zijn Tyros 4. Het was duidelijk te horen dat Eric één voor één de gebrachte muziekstukjes tot in detail had voorbereid, iets wat ook tijdens zijn vorig optreden werd opgemerkt. De voorkeur gaat bij Eric naar de zogenoemde "song related styles" of met andere woorden styles die op maat zijn gemaakt voor een bepaald nummer. Eric demonstreerde ons zijn kunnen aan de hand van prachtige synthesizer muziek van de grootmeesters in het genre, romantische pianomuziek, gekende orgel muziek zowel modern als klassiek en vlotte orkestrale nummertjes...één voor één geslaagde uitvoeringen.
Het tweede deel van de avond werd gebracht door RKC-lid Roland Dewachtere, onder ons gekend door zijn meerdere optredens in RKC West Vlaanderen. Roland speelt op de Yamaha Tyros 5 en zo te horen heeft hij zijn keyboard volledig onder de knie. Het is duidelijk dat Roland een bezige bij is in de muziek. Bij ieder optreden horen we dat hij de lat wat hoger legt en dat was ook zo deze keer. Roland bracht ons muzikale nummertjes bestaande uit een brede waaier van muziekgenres, gaande van leuke meezingertjes tot evergreens en bekende accordeonnummertjes. Roland maakt hoofdzakelijk gebruik van de aanwezige klanken en styles in de Tyros 5.
Het werd weer een leuke gevarieerde avond dankzij de medewerking van deze twee RKC-leden.

Eric en Roland, hartelijk dank voor jullie prachtige optreden. We hebben er allemaal met volle teugen van genoten!

RKC meeting donderdag 8 juni 2017:
Johny Boudens en Johnny Masschelein

Donderdag 6 juni waren RKC-leden Johny Boudens en Johnny Masschelein de muzikanten van de avond. Met elk hun eigen visie over het gebruik van een arranger keyboard hadden ze een mooi programma samengesteld.

Beide heren hebben inderdaad hun eigen visie. Een arranger keyboard is een muziekinstrument die de muzikant voorziet van een muzikale begeleiding of een arrangement instant gemaakt op basis van de ingevoerde akkoorden. Maar Johny Boudens ziet het anders... Johny maakt gebruik van de mp3 mogelijkheden van zijn keyboard. Met de mp3 player laat hij niet een volle opname horen, maar in veel gevallen enkel een solo gezongen song. Johny zorgt dan voor de begeleiding, en hiermee heeft hij meermaals aangetoond dat zijn speeltechniek en akkoordenkennis van een hoger niveau is. Een goede live gespeelde begeleiding toveren uit je keyboard is niet meteen de gemakkelijkste opdracht, zeker niet als je het ook nog eens goed wilt doen klinken... en dit was zeker het geval!
Johnny Masschelein is dan weer een ander verhaal. Johnny is een gedreven zanger. In elk liedje steekt hij hart en ziel, dat is zo te zien aan zijn lichaamstaal. Voor Johnny Masschelein is zijn keyboard vooral de ideale orkestband. Hij heeft het grote nut van midi-files ontdekt en maakt er dan ook gretig gebruik van...terecht als je weet welke mogelijkheden het keyboard biedt met midi-files. Een midi-file is enorm flexibel in combinatie met een keyboard, je kunt het aanpassen naar je eigen wensen zonder probleem. Met een druk op de knop transponeer je het hele orkest een halve toon lager of hoger, moet het iets trager of sneller...geen probleem, zo opgelost! Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om de lyrics (of songtekst) op je keyboard schermpje te toveren, enz... Mogelijkheden genoeg om er iets moois van te maken en dat deed Johnny ook.
Beide heren hebben het beste van zichzelf gegeven op een originele manier. Het was weer een mooi gevarieerde avond waarbij zowel muzikant als publiek met volle teugen hebben genoten van de fijn gevarieerde muziek.
Bedankt Johny en Johnny voor jullie muzikale inzet voor de club!


RKC meeting donderdag 4 mei 2017:
Jackie Van Paemel en Luc De Prest

Op donderdag 4 mei 2017 stonden Luc De Prest en Jackie Van Paemel op het programma.

Luc (RKC bestuurslid) op de Yamaha Tyros 5 en Jackie (RKC lid) op de Yamaha Tyros 2 brachten ons een leuk gevarieerd programma.
Voor beide heren was het niet hun eerste optreden in RKC West Vlaanderen, ze behoren tot onze trouwe actieve leden wat wil zeggen dat ze altijd bereid zijn vrijwillig een optreden te brengen in RKC West Vlaanderen, waarvoor hartelijk dank!
Jackie, uitbater van café St. Amand te Beernem bracht ons op zijn typische manier een optreden waarbij hij telkens wisselt tussen een mopje tappen, een instrumentaal stukje spelen in samenspel met de Yamaha arranger en een deuntje zingen eens in combinatie met de arranger dan weer eens in combinatie met een midi-file.
Luc zorgde vooral voor de zorgvuldig uitgekozen instrumentale nummertjes. Het viel op dat Luc nu echt wel zijn weg heeft gevonden in de Yamaha Tyros 5, hij wist dus met andere woorden de beste klanken eruit te pikken die het best pasten bij elke song. Luc bracht daarnaast als verrassing een paar nummertjes met RKC-lid en zanger Gerard Puype.
Luc en Jackie hebben ook een aantal nummertjes samen gebracht waarbij Jackie instond voor de zang en Luc voor de begeleiding.
Beide heren zorgden voor een gevarieerde en leuke avond in RKC West Vlaanderen.
Luc en Jackie, hartelijk dank voor jullie inzet en proficiat met jullie optreden!


RKC meeting donderdag 6 april 2017:
Daniel De Vleminck

Het was een groot genoegen Daniel De Vleminck terug te zien en te horen in RKC West Vlaanderen. Op 6 maart bracht Daniel ons een mooie combinatie van de Yamaha Tyros 5 en de Ketron SD-7.

Daniel De Vleminck zat bij wijze van spreken nog vers in ons geheugen van de demo die hij vorig jaar in februari bracht van de Ketron SD-7.
Daniel, muzikant in hart en nieren had ons laten weten dat hij met plezier nog eens een concertje wou spelen in RKC West Vlaanderen, tot groot genoegen van het RKC bestuur en natuurlijk ook de leden.
Het werd een avond om van te genieten. We kregen een mooi gevarieerd programma voorgeschoteld met muziek voor elk wat wils. Daniel had laten weten dat het geen strakke recital zou worden, "....de partituur laten we achterwege ....veeleer "improvisatie" op diverse thema's en muziekstijlen....."
Dit was dan ook de perfecte omschrijving van wat we te horen kregen. Daarenboven was de combinatie van de twee verschillende keyboards heel interessant om eens te horen. Elk merk heeft zijn eigen timbre en dat zorgt voor een heel aangename luisterervaring. De juiste klankkleuren combineren is de kunst en dat deed Daniel uitstekend. Daniel speelde destijds met talrijke bekende artiesten en die ervaring gecombineerd met een schitterende speeltechniek zorgde ervoor dat we mogen terugblikken op een prachtige RKC avond.
Hartelijk dank voor het mooi optreden Daniel!RKC Spaanse Avond 31 maart 2017

Trouw blijvende aan de traditie organiseerde RKC West Vlaanderen in de maand maart een thema avond voor de RKC leden. Dit jaar werd het een Spaanse Avond.

Net als vorig jaar was er een oproep aan de leden om de avond bij te wonen in klederdracht dit keer was het dress code: Spaanse kledij.
Het deed ons een groot genoegen te zien dat de leden er als de bliksem bij waren om hun plaatsje te reserveren. In een mum van tijd was de Spaanse Avond volzet.
Heel wat leden volgden de dress code en dit maakte de avond natuurlijk extra leuk, de sfeer zat er meteen in.
Op het menu stond, hoe kan het ook anders, een heerlijke Paëlla, maar ook een lekkere Sangria als aperitief.
Voor de muziek zorgden bestuursleden Ides, Leslie en RKC-lid Inge. De avond startte met een aperitief concertje op Spaanse gitaar gebracht door Bryan Deketelaere, zoontje van Ides.
Het werd een sfeervolle avond, ideaal voor het sociaal contact tussen de RKC leden. Dergelijk evenement zorgt ervoor dat RKC West Vlaanderen een echte muzikale vriendenkring is.RKC meeting donderdag 2 maart 2017:
Demo Korg met Kris Vanlommel

Elk jaar worden we vereerd met het bezoek van een aantal gekende keyboard merken. Op donderdag 2 maart 2017 mochten we een eerste bekende speler op de markt van de arranger keyboards verwelkomen, namelijk Korg met als vertegenwoordiger en demostrateur Kris Vanlommel.

De wereld van de arranger keyboards is nu eenmaal niet statisch. Regelmatig worden keyboards geüpdatet zodat de beste klanken nog eens beter worden, de mogelijkheden worden uitgebreid en het gebruikersgemak geoptimaliseerd. Als keyboardspeler hebben we enerzijds het plezier van het musiceren en anderzijds het plezier van de technologie die steeds beter wordt en die er voor zorgt dat wij als keyboardspeler een ongelooflijk rijk klankkleurenpalet tot onze beschikking hebben.
Om heel deze evolutie te kunnen volgen is het nuttig en zelfs een must om af en toe eens hoog bezoek te krijgen van de hoofdrolspelers in de keyboard wereld. Op die manier blijft onze kennis up-to-date en zijn we zo "mee met onze tijd".
Korg liet ons bij deze gelegenheid kennis maken met een aantal bijzondere instrumenten. Het eerste deel bestond uit een demo en uitleg over de Korg Kronos, een workstation van het niveau wereldklasse. Dit hoorde je meteen al bij de eerste toetsaanslag waarbij we een verbluffend goede piano te horen kregen. De klanken op de Kronos zijn in zo'n fijne resolutie en met zoveel nuances gesampled dat ze amper te onderscheiden zijn van het origineel.
In het eerste deel kwam ook de Korg Mobile Sound Module aan bod. uiteraard niet vergelijkbaar met de topklasse Kronos, maar toch wel een heel merkwaardige applicatie van Korg voor de iPhone en iPad. Als je hoort welke klanken korg met deze applicatie uit de iPad en iPhone tovert, dan sta je toch even stil hoe dat allemaal wel mogelijk is.
Terwijl het eerste deel heel technisch was en met heel wat kennis werd gebracht door Kris bestond het tweede deel van de avond hoofdzakelijk uit een ware bloemlezing van Korg's vlaggenschip in het segment arranger keyboards namelijk de Korg Pa4X. Tijdens dit tweede deel werden we overspoeld met de mooiste en bekendste melodieën gebracht met klanken en styles van topklasse.
Bedankt Korg en Kris voor het brengen van deze boeiende, leerzame en muzikale avond!


RKC meeting donderdag 2 februari 2017:
Leslie Smolders & Amu-Sing (koor) en Luc De Prest

2017 hebben we meteen gestart met een primeur, namelijk een combinatie van keyboard (Leslie Smolders) en koor (Amu Sing), het tweede deel van de avond zorgde Luc De Prest samen met Leslie voor een portie gevarieerde keyboardmuziek.

Het keyboard werd eens vanuit een ander standpunt bekeken, namelijk als volwaardige begeleider van een koor. Dit is altijd fijn, want het keyboard is een echte muzikale kameleon en kan door muzikanten op zeer uiteenlopende manieren ingezet worden.
Het leuke is ook dat op die manier de jeugd kennis maakt met de wereld van de keyboards. Het is bijzonder want in veel gevallen zien we een ouder publiek keyboard spelen. Zijn er dan geen jonge mensen die keyboard spelen? Het is moeilijk hierover een correct beeld te vormen. Er zijn in ieder geval zo goed als geen redenen waarom de jeugd het keyboard niet zou bespelen. Misschien zijn er dan ook veel jonge mensen incognito bezig met het musiceren op keyboards. Het zou zeker niet abnormaal zijn als je weet dat het keyboard evengoed de meest coole hedendaagse nummers aankan. Uit een keyboard tover je werkelijk de muziek die jij wenst te brengen, dus ook hedendaagse nummers.
Nu, even terug naar het programma van de avond. We mochten dus genieten van heerlijke nummers gebracht door Amu-Sing onder leiding van Leslie met zijn Yamaha Tyros 5. Ook RKC lid Inge zong een aantal nummers samen met het koor. Het was zalig om naar te luisteren, sommigen spraken van een engelen koor en dat gevoel had je ook wel. Het was duidelijk te horen dat er heel wat geoefend was geweest. Hoogtepunt was zeker het prachtig gezongen Hallelujah door Inge in samenzang met Amu-Sing, loepzuiver en met gevoel gezongen.
In het tweede deel van de avond gingen we ons terug concentreren op de keyboards. Luc De Prest en Leslie Smolders, beiden RKC- bestuursleden gaven het beste van zichzelf en brachten een mooi gevarieerd programma. Zo was er voor elk wat wils.
Amu-Sing, Leslie, Luc en Inge, hartelijk dank voor de mooie muziek die jullie brachten in RKC West Vlaanderen!


RKC Nieuwjaarsfeest vrijdag 20 januari 2017

Op vrijdag 20 januari 2017 stond het jaarlijks RKC nieuwjaarsfeest op het programma.

Veel lekkers, muziek en entertainment zijn steevast de ingrediënten van het jaarlijks RKC feest. Het warm en koud buffet van onze vertrouwde traiteur was weer net zoals vorige jaren een heus smulfestijn.
Voor de muziek zorgden Willy & Walter’s Wondere Wereldorkest. Met een wel heel originele set-up brachten beide muzikanten niet alleen een gevarieerd muziekprogramma, het humoristisch duo zorgde ook voor heel wat entertainment. Het was voor het eerst dat we in RKC West Vlaanderen muziek op die manier voorgeschoteld kregen en dit viel duidelijk in de smaak van de aanwezigen.

The Seaboard...het toetsenbord van de toekomst?

Het "Seaboard"- klavier herinterpreteert het pianotoetsenbord als een glad, continu, aanrakingsgevoelig oppervlak waar elk soort geluid mogelijk is. Muzikanten van alle achtergronden hebben een nieuwe manier ontdekt om zich uit te drukken op het meermaals bekroonde Seaboard.
Het seaboard lijkt wel te komen uit de science fiction films. Eigenlijk is het een soort controller waarmee je een klankbron kunt aansturen die staat op een laptop, een tablet of zelfs een smartphone zijn. Het seaboard zorgt er voor dat de muzikant veel meer nuances kan leggen in de klanken dan eender welk traditioneel klavier. Er bestaan ook Seaboards die een eigen klankbron hebben.
Bekijk onderstaande video om een idee te hebben wat er zoal mogelijk is met het seaboard.
Studenten van het KM Music Conservatory in Chennai hebben een mash-up samengesteld van een aantal Hollywood- en Bollywood-themasongs - allemaal op de Seaboard RISE!


Yamaha Genos meets Atari ST

Waar is de tijd dat de Atari ST dé computer was voor muziekproducties? 
Het toestel had geen harde schijf en werkte met floppy disks. Zou het nog lukken om deze pc te gebruiken met de huidige generatie keyboards zoals de Yamaha Genos? In deze video zie je het antwoord:


Nieuw vanaf februari 2018!!
Yamaha Genos werkgroep
Vanaf februari 2018 wordt de Yamaha werkgroep uitgebreid met de Yamaha Genos. RKC- leden kunnen dan ook terecht bij de Yamaha werkgroep met vragen over de Yamaha Genos.
Teamleader Leslie Smolders zal ervoor zorgen dat zowel de Yamaha Tyros 5 als de Yamaha Genos zullen aanwezig zijn.
Deze ondersteuning is uiteraard exclusief voor onze RKC- leden.

Noteer deze alvast in uw agenda!
In 2018 zullen we er meteen in vliegen met een paar boeiende voorstellingen op het programma. Neem meteen uw agenda en noteer:

Donderdag 1 februari 2018: Demo van de Korg Pa4X, Pa1000 en Pa700 gebracht door Kris Vanlommel
Donderdag 5 april 2018: Hammond show met Dirk Van Der Linden
Donderdag 3 mei 2018: Presentatie van de Yamaha Genos met Sander

Yamaha Genos- nieuws:

Genos
Welkom in de nieuwe wereld van digitale workstations.

De Genos is de nieuwe standaard in geluid, ontwerp en gebruiksbeleving van digitale workstations. Of u nu in een opnamestudio of op het podium zit, de Genos inspireert en intensiveert uw muzikale creatie en spel.
Meer info over de Yamaha Genos: klik op onderstaande link:
Genos

Yamaha brengt ons groot nieuws!
Dat er een opvolger komt van de Yamaha Tyros 5 hangt al een tijdje in de lucht. Het zijn voor keyboardliefhebbers alvast spannende tijden!
Onlangs heeft Yamaha een tipje van de sluier opgelicht met deze video op Youtube:

In de loop van de maand september zal Yamaha meer info vrijgeven via deze link:


KORG nieuws:

De nieuwste performers van KORG: de KORG Pa700 en de KORG Pa1000

KORG kondigt zijn nieuwste High Performance Arranger aan  in de befaamde Pa-serie Professional Arrangers: de Pa1000 en de Pa700. Beide keyboards zitten boordevol  nieuwe sounds (voorzien van Defined Nuance Control voor verbeterd realisme), die performances fris en opwindend houden, alsook een aanzienlijk uitgebreide reeks styles die muziekgenres van over de hele wereld omvat. Combineer dit met krachtige performancefunctionaliteit, een intuïtieve gebruikersinterface en een rijke, gemodelleerde sound, en je krijgt een Arranger voor de meest kritische en veeleisende bespeler. 
Hierbij alvast een voorproefje van de KORG Pa1000


Korg Pa4X- nieuws:
OS versie 2.01 is uit. Deze kan je hier downloaden : http://www.korg.com/us/support/download/software/0/516/3631/ en installeren op dezelfde manier nadat je eerst OS 2.0 gedownload & geïnstalleerd hebt.

Video handleiding Pa4X update OS 2.0

Kris Vanlommel heeft een (Nederlandstalige) video handleiding gemaakt die stap voor stap uitlegt  hoe je je Pa4X kunt updaten naar OS 2.0.
OS 2.0 bevat heel wat nieuwe styles, klanken en nieuwe, coole features.

Dit is de link naar de video handleiding:

Via deze link kun je OS 2.0 downloaden:


Welkom met uw vragen op het RKC- Forum.

Heb je een vraag over het gebruik van je Yamaha keyboard of je Korg keyboard, dan kun je terecht op het RKC-Forum.
RKC-West Vlaanderen heeft onder andere als doelstelling om keyboardspelers te ondersteunen als ze hun weg verloren zijn in het gebruik van hun keyboard.
RKC-leden kunnen uiteraard terecht op de RKC-meetings die elke eerste donderdagavond van de maand doorgaan in ons clublokaal in loppem. Via de werkgroep die start om 18:15 en die exclusief is voor leden kan men terecht met alle vragen omtrent het gebruik van het keyboard.
RKC leden kunnen nu ook via het RKC Forum terecht met al hun vragen (over keyboards uiteraard).
Het enige wat je als lid moet doen is gaan naar het forum van je keuze en klikken op "contact the owner". Op het volgende scherm tik je een onderwerp in en typ je in het vak "message" gewoon dat je graag zou lid worden van het forum. Daarna druk je op de knop "send".
Je zult dan toegevoegd worden aan het forum van keuze en hiervan een bericht krijgen.
Elk bericht dat op het forum wordt gepost zul je dan ook krijgen in je mailbox. Hierop kun je dan eventueel reageren en je kennis delen of gewoon leren van de tips & tricks die passeren.
Via volgende snelkoppelingen ga je rechtstreeks naar het forum: (gewoon klikken op Yamaha Forum of Korg Forum):


Synthesizers, Keyboards, Modules en USB/Midi-Keyboards... wat is het verschil?

Zijn we op zoek naar een Keyboard, een Synthesizer, een Workstation, een Module of een USB/Midi-Keyboard? Dit is een allesomvattend artikel waarin de verschillende soorten machines worden verklaard. Een flinke kluif, maar daarna weet je precies wat je écht nodig hebt.


Korg Pa4X-PRO

Dat de Korg Pa4X-PRO een krachtig, prachtig en professioneel instrument is bewijzen nog maar eens volgende demo songs:

Roland E-A7

Roland introduceerde hun nieuwe arranger keyboard, de E-A7 
in september 2015.
 

De E-A7 is een veelzijdig arranger keyboard voor muzikanten die professionele klanken en authentieke backing styles van over de hele wereld nodig hebben. Het gebruik van de E-A7 gaat snel en intuïtief dankzij zijn twee logisch geplaatste displays; styles links en klanken (meer dan 1.500) rechts. De meeste functies zijn rechtstreeks toegankelijk via een quick-access knop. Je kunt WAV-bestanden importeren om je eigen instrumenten te creëren of zelfs rechtstreeks samplen vanaf het keyboard. Voor zangers is er een microfooningang met speciale stemeffecten en met een gewicht van slechts 8 kg neem je de E-A7 gemakkelijk overal mee. Waar je met je muziek ook naartoe gaat, de E-A7 helpt je op weg.