Στην χώρα μας,η κατανάλωση κατεψυγμένων λαχανικών και άλλων προϊόντων είναι αυξημένη . Το ποσοστό αυτό παρατηρείται να αυξάνεται σταδιακά όλο και περισσότερο. Η εξέλιξη της κοινωνίας σε οικογένειες στις οποίες ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά και η διαρκής φροντίδα των παραγωγών για καλύτερη ποιότητα κατεψυγμένων προϊόντων είναι οι κυριότεροι λόγοι για την παραπάνω παρατήρηση.Και αφού έχουν μπεί τα κατεψυγμένα προϊόντα στη ζωή μας, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για την ποιότητά τους σε σχέση με τα φρέσκα, αν δηλαδή πρέπει να καταναλώνουμε κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και για τη σωστή αγορά και συντήρησή τους.

Για τον καταναλωτή το κατεψυγμένο προϊόν σημαίνει απλότητα και ταχύτητα προετοιμασίας, ποικιλία επιλογής, ελαχιστοποίηση της ανάγκης σωστού πλυσίματος του προϊόντος με ελάχιστα απορρίμματα, για τα οποία έχει φροντίσει η βιομηχανική επεξεργασία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη επιτυχία γνωρίζουν τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα προϊόντα ψαριού.

Δημιουργείται η εντύπωση ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η άποψη αυτή είναι πολλές φορές αιτιολογημένη και οφείλεται στην άγνοια για την τεχνολογία της κατάψυξης.Τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν γίνει αποδεκτά από τους καταναλωτές.Η βάση της τεχνολογίας αυτής συνιστά να γίνει τεχνολογικά σωστή κατάψυξη(στη σωστή θερμοκρασία) και να τηρηθεί η ψυκτική αλυσίδα(να μη ξεπαγώσει στην πορεία).

Όσον αφορά την σωστή θερμοκρασία τηρείται με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια από όλες τις σύγχρονες βιομηχανίες. Η ψυκτική αλυσίδα αφορά τη μη διακοπή της ψύξης από τη στιγμή που θα καταψυχθεί το προϊόν μέχρι να φθάσει στην κουζίνα του καταναλωτή.

Τα εμπορικά και βιομηχανικά ψυγεία πρέπει να έχουν ένδειξη για το μέγιστο φορτίο(πόσα προϊόντα χωράει προς ψύξη)και είναι λίγο δύσκολο να το υπολογίσουμε.

Να είναι εξοπλισμένα με θερμόμετρα και η θερμοκρασία που θα δείχνουν δεν πρέπει ποτέ να είναι κάτω από τους -18C.

Παρατηρήστε τις συσκευασίες προτού τις πάρετε. Δεν πρέπει να έχουν πρόβλημα (κτυπήματα, σχισίματα, ανοίγματα κτλ.) ούτε να καλύπτονται από στρώμα πάγου ή πάχνης. Σε τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να υπήρξε ένα τυχαίο ξεπάγωμα. Ειδοποιήστε τον υπεύθυνο και απαιτήστε την αντικατάσταση των συσκευασιών.Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης κατανάλωσης. Διαλέγετε τις νεότερες συσκευασίες και απορρίπτετε εκείνες που έχουν δυσδιάκριτη ημερομηνία. Το ευδιάκριτο της ημερομηνίας είναι μια χάρη που οι βιομηχανίες οφείλουν στους πελάτες τους, εκτός από νομική υποχρέωσή τους.

Παίρνετε τα κατεψυγμένα προϊόντα από τα ψυγεία, αφού έχετε τελειώσει τα ψώνια σας, λίγο προτού πληρώσετε.Τοποθετείτε όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα σε μια σακούλα. Ο τρόπος αυτός δίνει διάρκεια ζωής στην ψύξη τους. Αν η απόσταση του σουπερμάρκετ από το σπίτι σας είναι μεγαλύτερη από 15 εως 20 λεπτά, προμηθευτείτε ειδικές τσάντες για κατεψυγμένα προϊόντα.

Όταν πλέον φθάσουν στο σπίτι τα κατεψυγμένα προϊόντα η συντήρηση τους είναι στην ευθύνη του καταναλωτή, επειδή εκείνος αποφασίζει την αγορά και χρήση ενός καταψύκτη,και εδώ επισημαίνουμε ότι η θερμοκρασία πρέπει να είναι -18C.

Μόλις φθάσετε σπίτι σας, τοποθετήστε αμέσως τα προϊόντα στην κατάψυξη.Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο το περιεχόμενο της συσκευασίας, μην το ξεπαγώσετε όλο.Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης που υπάρχουν στην ετικέτα της κάθε συσκευασίας.Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να εκτιμήσετε την ποιότητα και κάντε συγκρίσεις. Οι αλλοιώσεις είναι σημάδια μιας όχι άριστης ποιότητας.

Πολλοί από εμάς έχουμε οικιακά ψυγεία που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας ρύθμισης θερμοκρασίας,κοινώς ηλεκτρονική πλακέτα.Τα ψυγεία αυτά που μπορεί να έχουν περάσει την 5ετία ή 7ετία και παρουσίασαν πρόβλημα με την ηλεκτρονική πλακέτα και είναι σε καλή κατάσταση γενικότερα μπορούν να επισκευαστούν.

Σε μια τέτοια περίπτωση συνήθως βρισκόμαστε σε δίλημμα εάν πρέπει να το αντικαταστήσουμε ή να το επισκευάσουμε,λόγω της σχέσης κόστους αντικατάστασης της πλακέτας και αγοράς καινούργιου.

Θέλοντας να σας ενημερώσουμε γύρω από αυτό το θέμα,σας επισημαίνουμε ότι οι ηλεκτρονική πλακέτα μπορεί να επισκευαστεί με χαμηλό κόστος.Βέβαια η επιτυχία επισκευής εξαρτάται από τις δεξιότητες του ηλεκτρονικού που θα την αναλάβει και από το εάν μπορεί να βρεί τα υλικά επισκευής στην αγορά.Υπάρχουν και πλακέτες που είναι κατά τέτοιο τρόπο φτιαγμένες από τον κατασκευαστή,που δεν μπορούν να επισκευαστούν.Τώρα εδώ η επισκευή του ψυγείου γίνετε με έναν άλλο τρόπο χαμηλού κόστους επίσης,παρεμβαίνοντας ο τεχνικός-ψυκτικός ανάλογα με τις γνώσεις-εμπειρία του στο ήδη υπάρχον κύκλωμα του ψυγείου.

Γενικεύοντας και βλέποντας την εικόνα πιο ολοκληρωμένα το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ψυκτική συσκευή που διαθέτει ηλεκτρονική πλακέτα.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι καιροί δεν ήταν δύσκολοι οικονομικά και είχαμε την δυνατότητα του αυτονόητου της ελεύθερης επιλογής.

Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα…

Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.

Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.

Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι … 500 ευρώ!! Και αποχώρησε.

Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα.

Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.

Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.

Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο.

Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ……………. ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου…………….τάδε

Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!!…

Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών… Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.

Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να … ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.

Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν … με τον ιδρώτα τους. Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών.

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες!!!!

για περισσότερα www.opsiktikos.gr

Γνωρίζουμε ότι στα none frost ψυγεία δεν κάνουμε απόψυξη. Κι όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η απόψυξη επιβάλλεται .

Εν ταχύ θα περιάψω πως λειτουργεί ένα νον φρόστ η αυτόματης απόψυξης ψυγείο. Κάπου μέσα στα τοιχώματα του ψυγείου υπάρχει ένα στοιχείο που απορροφά την θερμότητα του μονωμένου χώρου του, άρα παγώνει .Η μετάδοση της ψύξης γίνεται μέσω ανεμιστήρα συνήθως. Πάνω σε αυτό το στοιχείο δημιουργείτε πάγος, όταν ο πάγος αυτός φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όγκο εμποδίζει την μετάδοση της ψύξης. Για να αποτραπεί αυτό ενεργοποιείται ένα κύκλωμα που θέτει σε λειτουργία κάποιες ηλεκτρικές αντιστάσεις που τον λιώνουν. Αυτό επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εάν ο παραπάνω μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά τότε μειώνεται η ψύξη, συνήθως πρώτα στη συντήρηση και μετά στην κατάψυξη.

Το πρώτο βήμα που κάνετε πριν καλέσετε τον τεχνικό είναι μια απόψυξη τουλάχιστον 24 ωρών, ώστε να λειώσει όλος πάγος. Αφού επαναλειτουργήσετε το ψυγείο και μετά από μερικές μέρες σας παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα τότε καλείτε τεχνικό.

Το ίδιο συμβαίνει αν κάποια από τις πόρτες του ψυγείου σας δεν κλείσει καλά και το αντιληφτείτε αργότερα.

Παρόμοια συμπτώματα έχετε και όταν δεν ανοίγουν συχνά οι πόρτες του ψυγείου (μερική χρηστικότητα) σε σχέση με τις θερμοκρασιακές μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος. π.χ. από χειμώνα σε καλοκαίρι και το αντίστροφο.

author-Antonis Sartzetakis-https://drive.google.com/file/d/0B5afjG9hYfaZdXEwNHg5U3k0LVE/view?usp=sharing

Ανταποκρινόμενος σε βλάβες κλιματιστικών για μειωμένη απόδοση διαπίστωσα ότι στην ουσία δεν υπήρχαν, αλλά ο χειρισμός τους ήταν εσφαλμένος. Για αυτό αποφάσισα να δώσω μια μικρή συμβουλή.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα σχολικά μας χρόνια και στο μάθημα της φυσικής, μάθαμε ότι η θερμότητα ανεβαίνει προς τα πάνω και η ψύξη προς τα κάτω ως ενέργεια.

Με βάσει λοιπόν τα παραπάνω, ρυθμίζουμε τις περσίδες ροής του αέρα του κλιματιστικού προς τα κάτω (ώστε η θερμότητα να ανεβαίνει από το πάτωμα) για την θέρμανση και προς τα επάνω για την ψύξη.

Για αυτό μην ξεχνάτε τον χειμώνα να γυρίζεται τις περσίδες προς τα κάτω (αν το κλιματιστικό σας δεν το κάνει αυτόματα). Και το καλοκαίρι αντίστροφα.

author-Antonis Sartzetakis-https://plus.google.com/u/0/b/102188138220123511196/102188138220123511196/posts

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη σημαντική βελτίωση στους τομείς της απόδοσης και της οικονομίας που χαρακτηρίζει τις καινούριες συσκευές, οι οποίες παράλληλα συνοδεύονται από τεχνολογικές καινοτομίες. Εύλογα όμως αναρωτιέται κανείς αν η πολυπλοκότητα αυτή αυξάνει τις πιθανότητες βλάβης.

Στην περίπτωση των ψυγείων που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο, οι συχνότερες βλάβες αφορούν στα ηλεκτρονικά, και συχνότερα στο μηχανισμό παραγωγής πάγου.

Αυτό σημαίνει βέβαια πως οι αμιγώς μηχανικές βλάβες δεν είναι τόσο συχνές, και πως η αξιοπιστία του μηχανισμού ψύξης παραμένει υψηλή. Βέβαια, οι νεότερες συσκευές προφανώς δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη σε χρονικό ορίζοντα άνω των 10 ετών, αλλά οι μέχρι τώρα επιδόσεις είναι αρκούντως ικανοποιητικές.

Τα ηλεκτρονικά βέβαια αποτελούν μια διαφορετική περίπτωση. Συνήθως πρόκειται για κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα το οποίο σχετικά σύντομα (εντός εγγύησης) παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα και αντικαθίσταται. Ο ακριβής όμως εντοπισμός της βλάβης δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ενώ εάν η βλάβη παρουσιαστεί πολλά χρόνια μετά, ίσως τα ανταλλακτικά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι περιπτώσεις σπανίζουν, ιδίως στις αξιόπιστες επώνυμες συσκευές. Επειδή όμως πρόκειται για τυχαία φαινόμενα, το υψηλό κόστος αγοράς δεν εξασφαλίζει απόλυτη αξιοπιστία.

Κάπως πιο συχνά προβλήματα εμφανίζουν οι μηχανισμοί παραγωγής πάγου, οι οποίοι ανά περιστάσεις σταματούν να δουλεύουν. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Consumer Reports που ανά τακτά διαστήματα δημοσιεύει έρευνες αξιοπιστίας, το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι η «προβληματική περιοχή» όλων σχεδόν των εταιριών.

Κατά συνέπεια, βάσει πιθανοτήτων, ο μηχανισμός παραγωγής πάγου είναι το μόνο ίσως που θα μπορούσε να απασχολήσει τον ιδιοκτήτη μιας ακριβής ψυκτικής συσκευής, αλλά και πάλι αυτό αφορά αρκετά περιορισμένο αριθμό συσκευών.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα σύγχρονα ψυγεία έχουν διάρκεια ζωής 30 ετών, αλλά σίγουρα η τεχνολογική πρόοδος δεν έφερε τα προβλήματα τα οποία θα αποθάρρυναν κάποιον από την αγορά μιας νέας συσκευής. Άλλωστε, οι προβληματικές περιπτώσεις φαίνεται να είναι αρκετά περιορισμένες.

από-http://www.syskeves.gr/index.php?s=news&ncid=2&nid=440

Το ψυγείο είναι μία ηλεκτρική συσκευή, που βρίσκεται, σε κάθε νοικοκυριό. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια αλλά και χρήματα.

Κάνουμε οικολογικές και έξυπνες αγορές. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα: Επιλέγουμε ένα μοντέλο ενεργειακά αποδοτικό, συγκρίνοντας την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης που αναγράφεται στις ετικέτες, διαφορετικών μοντέλων.

Ελέγχουμε, συχνά, το ψυγείο μας: Η συσκευή μας πρέπει να είναι, σε καλή κατάσταση, για να καταναλώνει την ελάχιστη ενέργεια. Σε περίπτωση, που βρούμε κάποιο ελάττωμα, στο σφράγισμα της πόρτας, καθώς ελέγχουμε το ψυγείο, πρέπει να το αντικαταστήσουμε, άμεσα, για να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας.

Τοποθετούμε το φαγητό μας, στο σωστό μέρος του ψυγείου: Για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, πρέπει να χρησιμοποιούμε, σωστά, τις διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας του ψυγείου μας: Tο πάνω τμήμα του ψυγείου είναι και το πιο ζεστό. Εκεί, αποθηκεύουμε το μαγειρεμένο φαγητό. Τα λαχανικά τοποθετούνται, στο συρτάρι λαχανικών, ενώ το τμήμα, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το συρτάρι λαχανικών, είναι το πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Εκεί αποθηκεύουμε τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι, τα τυριά κ.λπ.

Βρίσκουμε τη σωστή τοποθεσία για το ψυγείο μας: Είναι σημαντικό να επιλέγουμε, σωστά, που θα το τοποθετήσουμε το ψυγείο μας. Αποφεύγουμε την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το ψυγείο, κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως είναι ο φούρνος, το πλυντήριο πιάτων και το καλοριφέρ.

Φροντίζουμε το σωστό εξαερισμό του ψυγείου: Τίποτα δεν πρέπει να καλύπτει τις τρύπες εξαερισμού, στο πίσω μέρος του ψυγείου . Ο ζεστός αέρας πρέπει να διαφεύγει. Διαφορετικά, το ψυγείο θερμαίνεται και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Για τον ίδιο λόγο, δε συστήνεται ο εντοιχισμός του ψυγείου.

Κάνουμε συχνή απόψυξη του καταψύκτη μας: Η τακτική απόψυξη του καταψύκτη είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε μια σταθερή και αποτελεσματική ψύξη και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ο καταψύκτης, που έχει πιάσει πάγο παγώνει, κυρίως, τα στρώματα πάγου και όχι το αποθηκευμένο φαγητό. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και χρημάτων. Στο μεταξύ, πολλά από τα νέα μοντέλα ψυγείων παρέχουν αυτόματη απόψυξη.

Ρυθμίζουμε το ψυγείο, στη κατάλληλη θερμοκρασία: Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ψύξης στο χαμηλότερο σημείο. Η καλύτερη θερμοκρασία του ψυγείου είναι 7 βαθμοί Κελσίου. Η θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να ξεπερνάει τους -18 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου, με ένα απλό οικιακό θερμόμετρο.

Κρυώνουμε εντελώς το φαγητό, πριν το βάλουμε, στο ψυγείο: Σε περίπτωση, που βάλουμε ζεστά τρόφιμα, ή ροφήματα, στο ψυγείο, η συσκευή θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια, για να τα ψύξει. Tα αφήνουμε, λοιπόν, στον πάγκο της κουζίνας, να κρυώσουν και μετά τα τοποθετούμε, μέσα στο ψυγείο.

Κρατάμε την πόρτα του ψυγείου κλειστή: Οι πόρτες του ψυγείου δεν πρέπει να μένουν ανοιχτές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς λόγο. Ο ψυχρός αέρας βγαίνει έξω και ο ζεστός αέρας του περιβάλλοντος μπαίνει, μέσα στο ψυγείο, όπου υγραίνεται. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται, γρηγορότερα, πάγος, στο ψυγείο.

από http://www.ecogator.gr/energeiaka-apodotika-proionta/symboyles-exoikonomisis-energeias-gia-psygeia-kai-katapsyktes/