Kirjoituksia

Marjatta Pekkosen puhe itsenäisyyspäivän tilaisuudessa ja

Kaarina Kuuselan kirjoitus sotaveteraanien lehteen.

Irja Tuovisen runo Runnin lomasta.

Me isänmaan isättömät

Pohjois-Savon sotaorvot kertovat

Kokosimme jäsentemme kertomuksista kirjan, jonka julkaisimme 18.10.2011. Kirjassa on

  • 50 kertomusta

  • 224 sivua

  • 147 valokuvaa

Kirjan ovat toimittaneet yhdistyksemme jäsenet Kaarina Kuusela ja Aino Tapaninen. Kirjan taitto on Hartti Lehtimäen.

Hiljainen sukupolvi

Talvi- ja jatkosotaa on käsitelty pitkään kuin lapsia ei olisi ollut olemassakaan. Heidän uskottiin sopeutuvan melkein mihin vain. Tämä hiljainen sukupolvi on jäänyt vanhemman veteraanipolven ja suurten ikäluokkien väliin.

Miksi me sotaorvot muistelemme menneitä nyt? Erkki Turunen vastaa: Työt on tehty, olemme eläkeläisiä. Nyt on aikaa miettiä, kuinka asiat voisivat olla toisin. On tärkeää jättää jälkipolville muistoja sotaorvoista ja heidän elämänvaiheistaan, sillä heidän tunnustaminen näyttää olevan koko maalle vaikeaa. Sotalapset ovat saaneet oman patsaansa, mutta sotaorpoudesta on vaiettu; meille patsasta vasta suunnitellaan, sekin meidän omasta aloitteestamme ja kustannuksellamme. (Takakakannen teksti)

Päätalo-instituutti palkitsi kirjamme

Kunniakirja. Dokumentit, tietokirjat ja asiaproosa. II palkinto. Pohjois-Savon Sotaorvot ry teoksella Me isänmaan isättömät.

Tämä kunniakirja annetaan menestymisestä Möllärimestari 2013 -omakustannekilpailussa. Taivalkoskella 5.7. 2013. Niilo Keränen. Kati Koivukangas. Päätalo-instituutti.

Nämä sanat sisältävä a-nelonen, pitkä ruusu ja pikkuinen seteli ojennettiin Kaarina Kuuselalle, joka kiitti kunniasta niin yhdistyksen, toisen toimittajan Aino Tapanisen kuin omasta puolestaan. Palkintojenjakojuhla Päätalo-instituutin tiloissa oli yhtä aikaa kulturelli, tyylikäs ja kotoisa. Kilvassa oli monia sarjoja ja monia palkittuja, joista osa myi samassa yhteydessä tuotteitaan. Meidän kirjamme on jo käytännössä loppuunmyyty, eikä Kaarina arvannut ottaa edes yhtä kappaletta mukaansa, kun lähti kesänviettoon mökille Taivalkosken naapurikuntaan Posiolle.

Kilpailu käytiin jo 17. kerran. Teoksia tuli arvosteltavaksi 155, lähin ennätys on tasan 200. Valtavan työn on raati taas kerran tehnyt, sillä netistä löytyy arvio kisan kaikista kirjoista. (www.taivalkoski.fi/paatalo-instituutti)

Kirjamme edelle ”kiilasi” Vihannin kotiseutuyhdistyksen kuvateos Äijänleuasta Victoria Vergeen. Mainio kirja sekin; selvittää kotien vanhat esineet, kuten tiuhtat ja rännärit ja myös tuon Victoria Vergen. Päätalonsa tarkkaan lukeneet saattavat tietääkin, että sehän on vanha polkupyörämerkki!

Koko kilvan Möllärimestari 2013 -tittelin voitti helsinkiläisen Tapani Päiväsen mainosfilmiyrittäjän maailmaan sijoittuva romaani Kolmijalka.