Ajankohtaista

https://photos.google.com/albums
HUOLTOVIESTI-lehti
Jäsenlehti postitetaan kaikille jäsenille.

MERKKIPÄIVÄUUTISET
Kaikki 70-, 80- sekä 90-, 91-, 92- jne. vuosipäivät ilmoitetaan Huoltoviestin merkkipäiväpalstalle, ellei asianomainen jätä ajoissa kieltoa Marjatta Pekkoselle p.
040 587 2359.

Liiton onnittelukortin voi tilata täältä.

Samasta osoitteesta saa myös muita myyntituotteita.

AJASTA IÄISYYTEEN
Huoltoviestin Ajasta iäisyyteen -palstalle välitetään uutinen jäsenen kuolemasta, jos omaiset ilmoittavat siitä (koko nimi, syntymäaika, kuolinaika). Tieto
Marjatta Pekkoselle p. 040 587 2359.


Liiton adressin voi ostaa taloudenhoitaja Riitta Rönköltä.

SOTAORPOTUNNUKSESTA HAUTAKIVILAATTA SOTAORVOILLE
Laatta on tarkoitettu sotaorporekisteriin rekisteröityjen sotaorpojen hautakiviin liitettäväksi. Laatan koko: korkeus 45 mm, leveys 60 mm, vahvuus 5 mm. Laatta on sääolosuhteet kestävää materiaalia. Laatan hinta on 85 € sisältäen toimituskulut. Tilaukset liiton toimistoon, puh. 09 8562 0061 tai pirjo.tolvanen@kolry.fi tai www.kolry.fi -sivulta löytyvällä tilauslomakkeella.

OSOITTEENMUUTOKSET
Puhelinnumeroiden ja nettiosoitteiden muutokset jäsensihteeri Niilo Remekselle, p. 045 131 0280

JÄSENEKSI
Jos et ole jo jäsen, tervetuloa jäseneksi! (Myös kannatusjäseneksi voi liittyä.)
Tulosta lomake tästä (PDF)


SOTAORPOTUNNUS

Sotaorpotunnusta voi vielä hakea. Tulosta lomake ja täyttöohje tästä:

Rekisteröintilomake

Rekisteröintilomakkeen täyttö- ja palautusohje

SOTAORPOLOGO KUOLINILMOITUKSEEN


Kuolinilmoituksissa lehdissä on usein veteraanilogo, sotainvalidien logo, lottamerkki jne. Nyt on mahdollista saada myös sotaorpologo lehteen. Jos lehdellä ei ole tätä mustavalkoista kuvatiedostoa, niin voit ilmaiseksi tallentaa logotiedoston ja antaa sen lehden toimitukselle tai ohjata toimittajat tallentamaan sen sotaorvot,fi -sivulta.

... ja hautakiveen

Ylla on kuva pronssisesta sotaorpologosta, jonka voi tilata hautakiveen, muistomerkkiin tms. kiinnitettäväksi.
Pronssilogon mitat ovat halkaisija 60 mm ja paksuus 5 mm.
Kiinnitys kiveen on kahdella ruuvilla, jotka toimitetaan logon mukana ja niille on kierteet valmiina logon takana.


Pienlainaamon kirjat

Pohjois-Savon Sotaorvot ry:lle on kertynyt lahjoituksina pieni kirjavarasto, jonka teoksia lainataan mielellään jäsenten iloksi.  Tässä luettelo tilanteesta maaliskuu 2017.


Seuraa SAVON SANOMIEN muistiopalstaa sunnuntaisin ja keskiviikkoisin.
Sotaorporekisteri on avoinna vielä lokakuun loppuun. Jos tiedätte sotaorpoja, jotka eivät vielä ole rekisteröityneet, kertokaa heille tästä mahdollisuudesta. Lomakkeen voi tulostaa tältä sivulta tai pyytää jäsenrekisterimme hoitajalta Niilo Remekseltä. Toivotamme tervetulleiksi myös yhdistyksemme jäseneksi.

Kunnianosoitus
Kuopion kaupunki luovutti veteraanijärjestöille
kunnianosoituksena ja kiitoksena Suomen hyväksi tehdystä arvokkaasta työstä pöytästandaarit. Saajien joukossa oli mm. Pohjois-Savon Sotaorvot.
Lue lisää tästä.


Vielä kerran järjestämistämme Hengellisistä ja kulttuuripäivistä:
Saimme kunniakirjan!


Lue vielä Veteraanijoulussa julkaistu kirjoitus juhlastamme.


MEIDÄN UUTISIA

Kevätkauden viimeinen kokoontumisemme oli laavulla Puijonnokassa. Timo oli tilannut mitä parhaimman kevätsään, jonka ei tarvinnut hävetä  edes laavulta avautuvien mahtavien maisemien rinnalla.
Makkarathan siellä tietenkin paistettiin, varoen, kulovaroituksesta huolimatta, ja jälkiruuaksi juotiin Timon pyöräyttämät nokipannukahvit. Kun vielä laulettiin yhdessä laavulle samanaikaisesti sattuneiden Savon Sellun eläkeläisten ja jonkun "naisulkoilukerhon" kanssa ja Kaisa lausui runoja, oli päivä lähes täydellinen. Meitä orpoja oli laavulla 17.
Katso kuvia täältä.


Kevään viimeisessä varsinaisessa jäsenkokoontumisessa 3.4.

Päivi Tikkanen Pohjois-Savon Liitosta kertoi meille Sote-kiemuroista. Sem verran pääsimme kärryille, että voimme kiinnostuneena seurata tulevia pätöksiä ja järjestelyjä aiheen tiimoilta.

 Maaliskuun jäsenkokouksen 20.3. alussa Maija Lintula kertoi meille mielenkiintoisesta aiheesta meditaatio. Saimme myös itse kokeilla mielen tyhjentämistä meditaation avulla.
Varsinainen aiheemme oli Risto Lappalaisen esitys Sotakuvat kertovat. Mielenkiintoisessa ja perusteellisessa esityksessa selvisi moni pimennossa ollut asia, vaikka olimmekin pikkuikämme kuulleet ja nähneet kuvia sodistamme.

Vuoden ensimmäinen jäsentilaisuus toi vieraaksi Tiina Brunellin Sotilaskotisisarista. Saimme kuulla reippaan tietopaketin. Munkeilla on edelleen ansaittu paikkansa sotapoikien koti-ikävän torjumisessa: vuosimenekki 1, 6 miljoonaa kappaletta !
 
Teksti Kaarina Kuusela

TULEVIA TAPAHTUMIA

Tervetuloa yhteisiin hetkiin ja retkiin.JÄSENTILAISUUDET ovat edelleen kuukauden kolmantena tiistaina klo 14 Suokadun toimintakeskuksen ruokasalissa. Aluksi kahvi ja pulla, varaa maksuksi 3 euroa. Tiedotusta, taukojumppa, vieraita.


JATKAMME TAAS ENSI SYKSYNÄ

Onnellista ja aurinkoista kesää!TULEVAT RETKET
Ensi kesäkuussa tehdään matka Ilmajoen Musiikkijuhlille 14.–15.6. Pohjanmaalle, jossa esitetään Mannerheim-ooppera. Matkan hinta 236 €/henkilö maksettava viimeistään 1.4.2018 Pohjois-Savon Sotaorpojen tilille FI26 4600 0010 4684 90. Maksun viite 20336. Tiedustelut Maisu Nummi, puh. 050 338 3262. Matkan vastaava järjestäjä on Linja-autoliike E. Ahonen.

Kuluvan vuoden Hengelliset ja Kulttuuripäivät järjestää Etelä-Karjalan Sotaorvot ry Lappeenrannassa 15.–16. syyskuuta. Päivien teemana on karjalaisuus. Matkan järjestelyt hoitaa Maisu Nummi Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin.

Katso tarkemmat tiedot täältä.

Seuratkaa SS:n Muistiosta ja kotisivua tai soitelkaa. Ja ennen kaikkea: tulkaa mukaan! Vielä on virtaa, onhan...

TUETUT LOMAT ovat nykyisin entistä tiukemmassa, mutta uutta anotaan sisukkaasti ensi vuodeksi.

SOTAORPOTUNNUS KUOLINILMOITUKSEEN
Liitto tiedottaa, että sotaorpotunnus on nyt saatavissa myös kuolinilmoituksiin. Liitto on lähettänyt valtakunnan päälehtien symbolikuvastoon sotaorpotunnuksen graafisen kuvan.

SEURAA SAVON SANOMIEN MUISTIOTA! Ilmoittelemme yleensä sunnuntain ja toisinaan keskiviikon lehdissä. Ilmoituksia myös paikallislehdissä sekä kotisivuillamme www.ps-sotaorvot.fi

KOTISIVUT JA FACEBOOK
Kotisivuille voit tarjota mahdollista omaa aineistoasi ottamalla yhteyttä Aino Tapaniseen (ks. yhteystiedot). Yhdistys on myös facebookissa nimellä Pohjois-Savon sotaorvot. Tutustu ja käy tykkäämässä. Vierailijana voit myös tuottaa sinne tekstiä ja kuvia.


ONNITTELEMME80 v

Parantainen Leena 09.05.
Ahonen Viljo 12.05.
Piirainen Eero 20.05.
Onkari Kaija 09.06.
Tenhunen Pirkko 16.06.
Ylihärsilä Ritva 11.08.
Voutilainen Irja 19.08.
Tossavainen Anja 20.08.
Manninen Maija 31.08.
Ahonen Esko 06.09.
Martikainen Osmo 11.09.
Hoffren Maija 13.09.
Vottonen Aaro 17.09.
Vartiainen Raija 20.09.
Eerikäinen Salme 27.09.AJASTA IÄISYYTEEN

Autio Terttu Tuulikki
s. 26. 09. 1932
k. 14. 08. 2017

Huuskonen Saimi o.s. Pajander
s. 28. 06. 1925
k. 28. 08. 2017.

Kekkonen Erkki
s.
7.6.1940
k.
15.7. 2017Katso katsaus viisivuotistaipaleellemme

Lue jäsentemme kirjoituksia

Marjatta Pekkosen puhe itsenäisyyspäivän tilaisuudessa ja
Kaarina Kuuselan kirjoitus sotaveteraanien lehteen.
Aino Tapanisen kirja Kylätieltä laajakaistalle.
Irja Tuovisen runo Runnin lomasta.


(Katsele kuvia suurempana klikkaamalla hiirellä kuvan päällä.)

Puijonnokka. Katso lisää kuvia Kuvasivulta.
Pappi Marjaana Mäkinen Vehmersalmen kirkossa
Puheenjohtaja Teuvo Laakkonen lähdössä laskemaan seppelettä Vehmersalmen sankarihaudoille

Alla pari kuvaa sotaorpojen juhlasta Musiikkikeskuksella.

100 ruusua sankarihaudoille

Sotaorvot laskivat 100 sinivalkoista ruusua Kuopion sankarihaudoille Kaatuneitten muistopäivänä  21.5. Pohjois-Savon sotaorvot ry halusi näin kunnioittaa niin itsenäisen Suomen sataa vuotta kuin kaatuneiden isiensä muistoa. Ruusujen tuojina olivat siilinjärveläisen sotaorpo Erkki Turusen (kuvassa siskonsa Irja Turusen kanssa)  johdolla sotaorvot läheisineen sekä pienryhmä partiolaisia. Samaan aikaan olivat viereisen sankarivainajien muistomerkin luona perinteiset Kaatuneitten muistopäivän seremoniat seppeleenlaskuineen ja ohjelmineen Puolustusvoimain ohjaamina. ”On isät täällä taistelleet ja uskoneet ja toivoneet”, lauloi veteraanikuoro. (kk)


Mukana sinivalkoisia ruusuja laskemassa oli ryhmä partiopoikia/ Puijon
pakertajat johtajansa Helena Grangvistin johdolla. Heille oli
kunnia-asia saada olla mukana.
Valokuva Helena Grangvist
Lisää kuvia täältä!

Minnaa ja Anua antoisasti. Katso lisää kuvia.

Minnaa ja anua antoisasti, siis Canthia ja Pentikiä, nautiskeli Pohjois-Savon sotaorpojen ja ystävien ryhmä äskeisellä parin päivän Helsingin-matkalla.
Kansallisteatterissa katsottiin 23.3. näytelmä Canth, joka vei syvälle niin Minnan työhön kuin koko hänen aikansa suomalaiseen teatterimaailmaan. Kokemuksen mainiona pohjustuksena toimi saman viikon jäsentilaisuudessa kuultu Outi Vuorikarin Minna-luento.
Kalevala Koru piti fiksusti vieraanaan. Keramiikkataiteilija Anu Pentik ällistytti ja lumosi Taidehallin Kolme tilaa -näyttelyssä. Isoa ja ihmeellistä olivat niin Taivas, Maa kuin Paratiisi. Eipä jätetty katsomatta Juho Rissasenkaan vaikuttavia maalauksia Didrichsenin museossa.
Maisu Nummi johti matkan mainiosti ja Jukka Savinainen kuskasi Helsingin hankalatkin kulmat niin että saatiin nähdä vielä Evakkoäiti-patsas Karjala-talon edessä. Jalustassa on Törhösen teksti: ”Vaikka kotimme taakse jäi, jäi eteemme elämä.” Tekijä sama kuin Sotaorpo-patsaan, Juhani Honkanen. (KK)

Alisivut (2): Kirja Tiedotteet
Comments