Ajankohtaista


HUOLTOVIESTI-lehti
Jäsenlehti postitetaan kaikille jäsenille.

MERKKIPÄIVÄUUTISET
Kaikki 70-, 80- sekä 90-, 91-, 92- jne. vuosipäivät ilmoitetaan Huoltoviestin merkkipäiväpalstalle, ellei asianomainen jätä ajoissa kieltoa Marjatta Pekkoselle p.
040 587 2359.

Liiton onnittelukortin voi tilata täältä.

Samasta osoitteesta saa myös muita myyntituotteita.

AJASTA IÄISYYTEEN
Huoltoviestin Ajasta iäisyyteen -palstalle välitetään uutinen jäsenen kuolemasta, jos omaiset ilmoittavat siitä (koko nimi, syntymäaika, kuolinaika). Tieto
Marjatta Pekkoselle p. 040 587 2359.


Liiton adressin voi ostaa taloudenhoitaja Riitta Rönköltä.

SOTAORPOTUNNUKSESTA HAUTAKIVILAATTA SOTAORVOILLE
Laatta on tarkoitettu sotaorporekisteriin rekisteröityjen sotaorpojen hautakiviin liitettäväksi. Laatan koko: korkeus 45 mm, leveys 60 mm, vahvuus 5 mm. Laatta on sääolosuhteet kestävää materiaalia. Laatan hinta on 85 € sisältäen toimituskulut. Tilaukset liiton toimistoon, puh. 09 8562 0061 tai pirjo.tolvanen@kolry.fi tai www.kolry.fi -sivulta löytyvällä tilauslomakkeella.

OSOITTEENMUUTOKSET
Puhelinnumeroiden ja nettiosoitteiden muutokset jäsensihteeri Niilo Remekselle, p. 045 131 0280

JÄSENEKSI
Jos et ole jo jäsen, tervetuloa jäseneksi! (Myös kannatusjäseneksi voi liittyä.)
Tulosta lomake tästä (PDF)


SOTAORPOTUNNUS

Sotaorpotunnusta voi vielä hakea. Tulosta lomake ja täyttöohje tästä:

Rekisteröintilomake

Rekisteröintilomakkeen täyttö- ja palautusohje

SOTAORPOLOGO KUOLINILMOITUKSEEN


Kuolinilmoituksissa lehdissä on usein veteraanilogo, sotainvalidien logo, lottamerkki jne. Nyt on mahdollista saada myös sotaorpologo lehteen. Jos lehdellä ei ole tätä mustavalkoista kuvatiedostoa, niin voit ilmaiseksi tallentaa logotiedoston ja antaa sen lehden toimitukselle tai ohjata toimittajat tallentamaan sen sotaorvot,fi -sivulta.

... ja hautakiveen

Ylla on kuva pronssisesta sotaorpologosta, jonka voi tilata hautakiveen, muistomerkkiin tms. kiinnitettäväksi.
Pronssilogon mitat ovat halkaisija 60 mm ja paksuus 5 mm.
Kiinnitys kiveen on kahdella ruuvilla, jotka toimitetaan logon mukana ja niille on kierteet valmiina logon takana.


Pienlainaamon kirjat

Pohjois-Savon Sotaorvot ry:lle on kertynyt lahjoituksina pieni kirjavarasto, jonka teoksia lainataan mielellään jäsenten iloksi.  Tässä luettelo tilanteesta maaliskuu 2017.


Seuraa SAVON SANOMIEN muistiopalstaa sunnuntaisin ja keskiviikkoisin.
MEIDÄN UUTISIA

100 RUUSUA

Sotaorvot laskivat 100 sinivalkoista ruusua Kuopion sankarihaudoille Kaatuneitten muistopäivänä  21.5. Pohjois-Savon sotaorvot ry halusi näin kunnioittaa niin itsenäisen Suomen sataa vuotta kuin kaatuneiden isiensä muistoa. Ruusujen tuojina olivat siilinjärveläisen sotaorpo Erkki Turusen (kuvassa siskonsa Irja Turusen kanssa)  johdolla sotaorvot läheisineen sekä pienryhmä partiolaisia. Samaan aikaan olivat viereisen sankarivainajien muistomerkin luona perinteiset Kaatuneitten muistopäivän seremoniat seppeleenlaskuineen ja ohjelmineen Puolustusvoimain ohjaamina. ”On isät täällä taistelleet ja uskoneet ja toivoneet”, lauloi veteraanikuoro. (kk)

Katso viereinen palsta ja lisää kuvia täältä!


TULEVIA TAPAHTUMIA

Tervetuloa yhteisiin hetkiin ja retkiin.JÄSENTILAISUUDET ovat edelleen kuukauden kolmantena tiistaina klo 14 Suokadun toimintakeskuksen ruokasalissa. Aluksi kahvi ja pulla, varaa maksuksi 3 euroa. Tiedotusta, taukojumppa, vieraita.

Tilaisuudet alkavat yhteisten (maksullisten) pullakahvien nauttimisella nauttimisella klo 14 jälkeen! 

Syyskuussa ei Suokadulle
Hallitus on päättänyt perua syyskuun jäsentilaisuuden Suokadun toimintakeskuksessa (19.9.) juhlien läheisyyden takia.

Lokakuussa taiteen helmiä
Olemme saaneet yhdistyksemme jäsenille maksuttoman ryhmäkäynnin Kuopion taidemuseossa Kauppakatu 35. Toteutamme sen tiistaina 17.10. klo 14 menemällä katsomaan suomalaisen kuvataiteen helmiä, jotka on koottu Ateneumin kokoelmista. Suurnäyttelyssä noin 90 teosta, esim.  Schjerfbeckin Toipilas ja Simbergin Haavoittunut enkeli. Esittely kestää noin 45 min. Sen  jälkeen siirrymme Suokadun toimintakeskukseen, jossa muut asiat ja kahvit. Ilmoittaudu kahvitilausta varten Kaarina Kuuselalle 040 521 0668 tai kaarinakuusela@gmail.com viimeistään torstaina 12.10. 

Syyskauden muista tapahtumista kertoo jäsenkirje 2/2017 lokakuussa.


KYMMENVUOTISJUHLA

Kymmenennen toimintavuoden juhliminen on tarkoitus jättää vuoden 2018 puolelle, sillä tätä vuotta täyttää olennaisesti KOL:n valtakunnallisten päivien pito. Niihin varaudumme osallistumaan suurin joukoin!

Seuratkaa SS:n Muistiosta ja kotisivua tai soitelkaa. Ja ennen kaikkea: tulkaa mukaan! Vielä on virtaa, onhan...

TUETUT LOMAT ovat nykyisin entistä tiukemmassa, mutta uutta anotaan sisukkaasti ensi vuodeksi.

SOTAORPOTUNNUS KUOLINILMOITUKSEEN

Liitto tiedottaa, että sotaorpotunnus on nyt saatavissa myös kuolinilmoituksiin. Liitto on lähettänyt valtakunnan päälehtien symbolikuvastoon sotaorpotunnuksen graafisen kuvan.

SEURAA SAVON SANOMIEN MUISTIOTA! Ilmoittelemme yleensä sunnuntain ja toisinaan keskiviikon lehdissä. Ilmoituksia myös paikallislehdissä sekä kotisivuillamme www.ps-sotaorvot.fi

KOTISIVUT
Jos sinulla on kotisivuille tarjottavaa, ota yhteys sivujen toteuttajaan Aino Tapaniseen 040 742 4241. aino.tapaninen(at)dnainternet.netONNITTELEMME

95 v
Korhonen Irja 22.10.

90 v
Lehikoinen Liisa 18.10

80 v
Turunen Maija-Liisa 15.09.
Makkonen Matti 18.09.

Harju Timo 20.09.

Halonen Erkki  27.09.
Nissinen Veikko 29.10.
Hiltunen Anja  8.11.
Korkalainen Kaija 1.12.
Reuter Maija 3.12.
  

AJASTA IÄISYYTEEN

Leo Haikonen on poissa

Kuopiolainen sotaorpo, entinen yhdistyksemme puheenjohtaja Leo Ilmari Haikonen on kuollut 77-vuotiaana. Hän oli syntynyt Leppävirralla 7.3. 1940 ja kuoli Kuopiossa 31.3. 2017.

Leo oli yhdistyksemme jäsen aina vuodesta 2008 tänne asti. Puheenjohtajana hän toimi 2009-2010. Vietimme huhtikuun jäsentilaisuudessa Leon muistolle hiljaisen hetken. Moni varmaan muistaa Leosta erityisesti hänen mahtavan komean lauluäänensä, jolla hän uskovaisena miehenä mm. mielellään laulaen ylisti Jumalan kunniaa.

Leoa jäivät lähinnä kaipaamaan puoliso Kaari ja lapset perheineen sekä Aimo-veli perheineen. (kk)Huuskonen Saimi o.s. Pajander
s. 28. 06. 1925
k. 28. 08. 2017.

Kekkonen Erkki
s.
7.6.1940
k.
15.7. 2017

Savolainen Taisto

s. 04. 07. 1938
k. 10.12.2016

Apua kotiin

Muistattehan lukiolaistytöt Sonjan  ja Julian, jotka esittäytyivät kevätkauden viimeisessä jäsentilaisuudessa tarjoten arjen apua. Ei ilman, mutta halvalla. Koulun ovi on kesäksi suljettu ja tytöt voivat tulla sotaorpoja auttelemaan keskellä päivääkin. Heillä on yritys nimeltä ILO, ja sen taustajärjestö on tuttu 4H. Kodin siivous sujuu ja vaikkapa ikkunoiden pesu. Tuntiveloitus on nyt harjoitteluajan jälkeen 25 euroa, jolla siis saa kahden ihmisen työtunnin. Jos kiinnostaa, kysypä lisää ja tee varaus Julialta 045 670 3977. Kuopion ja Siilinjärven alueella ei veloiteta matkakuluja.


Katso katsaus viisivuotistaipaleellemme

Lue jäsentemme kirjoituksia

Marjatta Pekkosen puhe itsenäisyyspäivän tilaisuudessa ja
Kaarina Kuuselan kirjoitus sotaveteraanien lehteen.
Aino Tapanisen kirja Kylätieltä laajakaistalle.
Irja Tuovisen runo Runnin lomasta.


(Katsele kuvia suurempana klikkaamalla hiirellä kuvan päällä.)

100 ruusua sankarihaudoille


Mukana sinivalkoisia ruusuja laskemassa oli ryhmä partiopoikia/ Puijon
pakertajat johtajansa Helena Grangvistin johdolla. Heille oli
kunnia-asia saada olla mukana.
Valokuva Helena Grangvist

Minnaa ja Anua antoisasti. Katso lisää kuvia.

Minnaa ja anua antoisasti, siis Canthia ja Pentikiä, nautiskeli Pohjois-Savon sotaorpojen ja ystävien ryhmä äskeisellä parin päivän Helsingin-matkalla.
Kansallisteatterissa katsottiin 23.3. näytelmä Canth, joka vei syvälle niin Minnan työhön kuin koko hänen aikansa suomalaiseen teatterimaailmaan. Kokemuksen mainiona pohjustuksena toimi saman viikon jäsentilaisuudessa kuultu Outi Vuorikarin Minna-luento.
Kalevala Koru piti fiksusti vieraanaan. Keramiikkataiteilija Anu Pentik ällistytti ja lumosi Taidehallin Kolme tilaa -näyttelyssä. Isoa ja ihmeellistä olivat niin Taivas, Maa kuin Paratiisi. Eipä jätetty katsomatta Juho Rissasenkaan vaikuttavia maalauksia Didrichsenin museossa.
Maisu Nummi johti matkan mainiosti ja Jukka Savinainen kuskasi Helsingin hankalatkin kulmat niin että saatiin nähdä vielä Evakkoäiti-patsas Karjala-talon edessä. Jalustassa on Törhösen teksti: ”Vaikka kotimme taakse jäi, jäi eteemme elämä.” Tekijä sama kuin Sotaorpo-patsaan, Juhani Honkanen. (KK)

Isänpäivä Tervossa 13.11.2016

Bussillinen sotaorpoja saapui Tuusniemeltä alkaen ja muualtakin omine kyyteineen isänpäivän viettoon Tervoon seurakunnan kutsusta 13. marraskuuta. Hieno päivä siitä tulikin: messussa kirkossa lauloimme Sotaorpojen virren. Kirkkoherra Marja-Leena Niinivaara-Koskell ja meidän Teuvo Laakkonen laskivat seppeleen Isiemme muistolle Tervon sankarimuistomerkille. Seurakuntakodissa lounastettiin, kuultiin Jussi Mattilan johtamia nautittavia musiikkiesityksiä sekä pieniä puheita mm. sotaorpo Erkki Turuselta. Kunniapaikalla muistopöydällä olivat isien kuvat. Hyvillä mielin ja kiitollisina köröteltiin Lohimaassa koukaten kotia kohti.

Laulua ja arpajaistuuria

Lokakuun jäsentilaisuudessa 18.10. kuunneltiin baritoni Hannu Musakkaa Kaavilta, laulettiin itsekin muutama tuttu laulu karjalan somalla kielellä ja pidettiin jytäkät arpajaiset. Kuvassa puuhaväestä Asta Arola ja Timo Harju palkintopöydän äärellä. Taustavoimista mainittakoon Rauha Räisänen.Marraskuun jäsentilaisuuden vieraiksi saimme Kuopion Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtajan Sirkka-Liisa Saastamoisen (kuvassa puhumassa) ja varapuheenjohtaja Irja Paredesin.  Opimme, että tämä on 304 jäsenen eli lotan, pikkulotan ja perinnelotan yhdistys. Kuulimme, miten lotat, ”taivaan vartijat”, sotilasmantteleissa ja joskus susiturkissakin hoitivat ilmavalvontaa Puijon tornissa tai nykyisen verotoimiston katolla. Saimme myös tietää, että Kuopion pommituksissa kuolleet on haudattu sankarihautausmaalle, ja paljon muuta kiinnostavaa Kuopion sotavuosilta.


Hengelliset ja kulttuuripäivät Hämeenlinnassa.
Lisää kuvia täällä.

Hamina-tattoo - katso lisää kuvia matkasta
Alisivut (2): Kirja Tiedotteet
Comments