Introduktion

Hej,
Den här webbplatsen uppdateras inte längre, och flera av tipsen har tyvärr slutat fungera. Eftersom jag inte vet hur många kurser som länkar direkt hit får materialet ligga kvar så länge. Jag rekommenderar att du istället använder resursen https://www.hkr.se/bild-ljud-film/ 
                /Åsa, augusti 2017

Visste du att du helt gratis kan göra en kort presentation online? Det passar lika bra för dig som är elev och ska redovisa ett arbete, som för dig som är lärare och vill göra en introduktion till ett arbetsområde eller en kort presentation inom ditt ämne. Det är inte särskilt svårt. Även du som aldrig publicerat något på nätet förut kan vara igång på en halvtimme. I den här resursen hittar du länkar till resurser som ger en lång rad möjligheter.
Förmodligen vill du ha både bild och ljud i din presentation. Jag visar tre huvudspår: film, PowerPoint med berättarröst samt skärminspelning. Välj det som passar dig bäst. Som avslutning kommer ett avsnitt om hur du publicerar din presentation i ett diskussionsforum på It's Learning. Det är särskilt gjort för studenter på Högskolan Kristianstads nätbaserade kurser, men principen fungerar på många andra ställen också.

Publicera olistat

Tycker du det känns lite läskigt att publicera din redovisning online? På YouTube och SlideBoom kan du publicera på ett sådant sätt att din presentation inte hittas av sökmotorer. På YouTube heter det olistat, på SlideBoom private. Då kan inte andra hitta din presentation om de inte får länken. Det är ett effektivt sätt att "gömma" material på Internet. 

Respektera andras upphovsrätt

Även om du publicerar olistat är det viktigt att du respekterar andras upphovsrätt, eftersom den svenska lagen om upphovsrätt inte tillåter att man distribuerar digitala kopior av andras verk. Använd inte skannade bilder från läroböcker eller kommersiellt utgiven musik, oavsett om du betalt för en CD-skiva eller ej. Rita dina egna bilder eller fotografera själv. 

Ett bra ställe att hämta foton som du får använda i egna onlineproduktioner är Flickrs CreativeCommons-sidor. På Multimediabyrån kan du lära dig hur det fungerar. 

Är din presentation ett skolarbete och du vill använda bakgrundsmusik rekommenderar jag Multimediabyråns musikarkiv. Där hittar du stämningsmusik för olika tillfällen. 

Systersajten Samarbeta online

Den här webbplatsen har en systersajt: Samarbeta online med exempel på några av de många samarbetsmöjligheter nätet ger. Perfekt när ni arbetar med innehållet i ert grupparbete, eller för planering och samarbete inom lärarlaget.

Sidan och jag

Jag heter Åsa Kronkvist och är IT-pedagog på LärandeResursCentrum, Högskolan Kristianstad. Jag intresserar mig särskilt för webbtjänster för skapande, samarbete och kommunikation. Sedan några år tillbaka bloggar jag på uggleblogg.skolbloggen.se. Den här webbplatsen består delvis av material jag publicerat där tidigare.