Ajankohtaista



Päivitetty 24.8.2023

Alueelle on myönnetty pyyntilupa kahdelle karhulle syksylle 2023 jotka on jo käytetty.

Ilveslupia on haettu mutta ne ovat vielä käsittelyssä.



2022

Meille ei myönnetty ilveslupia talvikaudelle 2022-23 kuten ei muuallekkaan Kainuuseen.  Perusteluna oli pienenevä ilveskanta. 


Päivitetty 1.11.2022 klo 17.05.

Alueelle on myönnetty pyyntilupa neljälle karhulle joista kaksi kaadettiin ja kaksi jäi kasvamaan.

Metsästys loppui lokakuun lopussa 2022.






Ilvesjahti 2021


Olemme saaneet Ristijärvelle luvat kahdelle ilvekselle ja Paltamoon kahdelle ilvekselle.

Ilvesjahti aloitetaan joulukuun ensimmäinen lauantai 4.12.2021.

Jahdissa toimitaan aikasemman käytännön mukaan.

Paltamossa Erkki Leinosen ja Ristijärvellä Eero Pyykkösen ohjeen mukaan. 


Karhujahti alkoi 20.8.2021 klo 0.00

Pyyntilupa oli kahdelle karhulle. jotka on jo pyydetty

Kainuun Sanomat 11.7.2020 kertoi jutussaan että Kainuuseen on saatu poikkeuslupia 16 karhun pyyntiin.

Kuhmoon 7, Sotkamoon 6, Ristijärvi-Paltamo- Puolangan eteläosa 2 ja Kajaani 1 pyyntilupa.

Tarkemmin omasta jahdistamme etusivulla ja välilehdellä lomakkeet.

Etelä-Kainuuseen poikkeuslupia viiden ilveksen pyyntiin

Keskiviikko 24.10.2018

Suomen riistakeskus on myöntänyt kannanhoidollisia poikkeuslupia viiden ilveksen metsästykseen Kainuuseen poronhoitoalueen ulkopuolelle. Lupa-alueittain määrä jakautuu siten, että Kuhmon, Sotkamon, Paltamon, Kajaanin ja Vuolijoen riistanhoitoyhdistysten alueilla voidaan metsästää yksi ilves kullakin alueella. Puolangan poronhoitoalueen ulkopuoliselle alueelle ei myönnetty poikkeuslupia. Poikkeuslupia haettiin kuudella hakemuksella yhteensä 48 ilveksen pyyntiin.

Kainuussa ilveksen metsästysverotuksen taso on ollut voimakasta jo useiden vuosien ajan. Tavoitteena on ollut vähentää ilveksen metsäpeuroihin kohdistuvaa saalistusta ja suuria ilveksen aiheuttamia vahinkoja porotaloudelle. Näistä syistä johtuen ilveksiä on vähennetty erityisesti metsäpeurojen keskeisimmiltä esiintymisalueilta sekä poronhoitoalueelta ja sen tuntumasta poronhoitoalueen ulkopuolella. Toimella on pyritty siihen, että poronhoitoalueelle ei vaeltaisi niin paljon ilveksiä Etelä-Kainuusta. Voimakkaasta verotuksesta johtuen Kainuun ilveskanta on pienentynyt huomattavasti takavuosista. Viimeisimmän Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Kainuussa elelisi noin 70-90 aikuista ilvestä ennen metsästyskautta, kun esimerkiksi vuonna 2014 arviotiin ilveksiä olevan 155-190.

Metsäpeurojen lentolaskenta viime talvena keskeytyi vaikeiden olosuhteiden takia, joten viime aikaista kuvaa Kainuun metsäpeurakannan kehityksestä ei ole saatavilla. Edeltävien laskentojen mukaan Kainuun metsäpeurakannan väheneminen näyttäisi ainakin pysähtyneen. Poronhoitoalueella ilveksen aiheuttamat vahingot vähenivät viime talvena huomattavasti verrattuna edeltävään talveen. Ilveksen aiheuttamia porovahinkoja tapahtui noin kolmasosa siitä, mitä edeltävänä talvena.

Viimeisimmän Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Kainuun ilveskanta keskittyy poronhoitoalueen ulkopuolelle, joten Suomen riistakeskus ei ole myöntänyt kannanhoidollisia poikkeuslupia Kainuun poronhoitoalueelle. Alueella voidaan tulevana talvena pyytää ilveksiä ns. vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla, mikäli kriteerit niiden myöntämiseen täyttyvät.

Viime talvena kannanhoidollisilla poikkeusluvilla pyydettiin Kainuun poronhoitoalueella 13 ilvestä ja poronhoitoalueen ulkopuolella 28 ilvestä.

 

Lisätietoja

Paasimaa, Marko

Ilveksen pyyntiluvat Kainuussa on myönnetty 23.10.2017. Tarkemmin https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/etela-kainuuseen-poikkeuslupia-30-ilveksen-pyyntiin-2.html?block=5&customer=2739

Karhunmetsästyksen ohjeistusta tulevalle syksylle http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/uusi-karhukannan-hoitosuunnitelma-ja-karhukiintioasetus-lausunnolle-kiintioksi-esitetaan-255-karhua

Maaseudun tulevaisuus kirjoittaa 20.2.2017.

Susi kävi karhukoiran kimppuun 13.11.2016 Ristijärven Hiisijärvellä Satonenässä. Koira on saatu elävänä vietyä eläinlääkäriin ja toipunee vammoistaan. Lumijälkien perusteella asialla oli ollut kahden suden porukka joka oli kolmessa eri kohdassa käynyt koiran kimppuun.

Tämä oli jo toinen suden hyökkäyksen uhriksi jäänyt koira Hiisijärvellä kuluvana syksynä. Ensimmäisellä kerralla susi raateli pohjanpystykorvan Kyntölässä syyskuussa.

Aikaisemmin syksyllä yksi pystykorva joutui samalla kohtaa Kuhmon puolella Vieksillä suden uhriksi.

Taakse jäänyttä asiaa...

Yksi suden pyyntilupa joka oli myönnetty alueelle joka rajoittuu teihin Revonkanta- Kaitainsalmi-Hietaperä-Arola-Revonkanta on 

käytetty 29.1.2016. Janne Heikkinen kaatoi 40 kg painoisen urossuden miesajoon Sotkamon Sumsalla.

Tiistaina 10.11.2015 jäi iso naarassusi auton alle Sotkamon Laakajärvellä ja menehtyi kolarissa.  http://www.kainuunsanomat.fi/sotkamo-lehti/sotkamo/susi-kuoli-kolarissa-laakajarvella/

Torstaina 29.10.2015 jäi iso urossusi auton alle Ristijärvellä ja menetyi saamiinsa vammoihin. Sutta ei ehditty viedä edes eläinlääkäriin ennen menehtymistä. 

Sunnuntaina 25.10.2015 joutui jämtlanninpystykorva suden hyökkäyksen uhriksi Sotkamon Sipistenkylällä. Omistaja oli aivan lähietäisyydellä, mutta susi pääsi raatelemaan koiraa. Koira vietiin hoidettavaksi eläinlääkärille mutta kuoli. Välimatkaa edellisiin tapahtumapaikkoihin ei ole pitkälti.

Tässä ruotsalaista livekuvaa ja ääntä miten sudet käyvät jämptin kimppuun.  Kuvattu koiran valjaassa olevalla kameralla.

https://www.youtube.com/watch?v=u1zCNH_oN2Q

Karjankarhukoira Mosku joutui suden hyökkäykssen kohteksi lauantaina 12.10.2015 klo 16.00 maissa ollesaan jäljittämässä hirveä Hiisijärvellä. Omistaja oli 150 metrin päässä ja kuuli taistelun ääniä ja juoksi huutaen paikalle. Mosku makasi henkihieverissään maassa. hän kantoi koiran autoon ja matkalla Kajaaniin ensiapuun Mosku menetyi matkalla. Moskun omistaja menetti edellisen koiransa muutama vuosi sitten samalla tavalla.

Taika-koira joutui suden hyökkäyksen kohteeksi haukkuessaan hirveä perjantaina 9.10.2015 Hiisijärvellä. 

Koirassa oli puremajälkiä joka puolella. Toivoittavasti Taika toipuu kovasta koettelemuksesta.

KAINUUSEEN 14 POIKKEUSLUPAA KARHUN PYYNTIIN

13.7.2015 14:03 | Suomen riistakeskus Kainuu    

Poikkeuslupia haettiin kolmella hakemuksella Kuhmoon, Sotkamoon ja Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosan muodostamalle alueelle. Poikkeusluvat jakautuvat siten, että Kuhmossa voidaan pyydystää 12 karhua, Sotkamossa yksi ja samoin Ristijärvellä yksi karhu 20.8. alkavalla metsästyskaudella.

Kuhmon päätökseen on asetettu lupaehto, jolla varmistetaan se, että metsästys suuntautuu myös metsäpeurojen pääasialliselle vasonta-alueelle. Sotkamon ja Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosan muodostamia hakemusalueita on rajattu siten, että poikkeuslupa-aluetta on vain molempien alueiden itäosissa.

Maa- ja metsätalousministeriön karhun metsästyksen asetukseen liittyvässä muistiossa todetaan, että poikkeuslupien enimmäismäärän hienoinen nouseminen antaa Suomen riistakeskukselle paremmat mahdollisuudet ottaa huomioon poikkeuslupien suuntaamisessa myös karhun metsäpeuraan kohdistaman saalistuksen niin Suomenselän kuin Kainuun osapopulaatiossa. Suomen riistakeskus katsoi, että metsäpeuran Kainuun osapopulaation yksilömäärän vähenemisen johdosta on nyt syytä painottaa poikkeuslupia metsäpeuran pääasialliselle vasonta-alueelle, joka on hyvin tiedossa Kainuussa tehtävän metsäpeuratutkimuksen ansiosta.

Sotkamon ja Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosiin haettujen poikkeuslupa-alueiden rajaaminen vain molempien alueiden itäosiin johtuu siitä, että Suomen karhukannan hoitosuunnitelman mukaan tavoitteena on turvata karhujen levittäytyminen uusille alueille. Jo molempien hakemusalueiden länsiosista aina meren rannikolle asti karhun pentueita havaitaan vain satunnaisesti. Suomen riistakeskus katsoi, että tänä syksynä molempien alueiden itäosissa voidaan aloittaa varovainen metsästys. Viime vuonna Suomen riistakeskus hylkäsi molemmat hakemukset ja myönsi viisi poikkeuslupaa ainoastaan Kuhmoon, jossa kaikki luvat käytettiin.

Poronhoitoalueella karhun metsästys tapahtuu maa- ja metsätalousministeriön asettamin kiintiöin. Kiintiö on yhteensä enintään 52 karhua, josta itäiselle poronhoitoalueelle on asetettu 37 karhun kiintiö ja läntiselle 15 yksilöä. Suomussalmi kuuluu itäiseen kiintiöön ja Hyrynsalmi sekä Puolangan poronhoitoalueen puoleinen alue läntiseen. Kainuussa poronhoitoalueella kaadettiin edellisellä metsästyskaudella Suomussalmella 12 karhua, Hyrynsalmella kaksi karhua ja Puolangalla yksi karhu.

Luonnonvarakeskus on arvioinut Kainuun alueen karhukannaksi ennen metsästyskautta 110–130 yli vuoden ikäistä karhua. Koko maassa yli vuoden ikäisiä karhuja arvioidaan olevan noin 1200 yksilöä.

Vanhempaa materiaalia alapuolella.

Katso luonnovarakeskuksen arvio susien määrästä.

 

https://www.sttinfo.fi/release?releaseId=22261551

 

Susien määrä lisääntyi reilusti viime vuodesta

19.01.2015 15:18 | Luonnonvarakeskus | 211

Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi Suomen susikannan kooksi tällä hetkellä 220 - 245 sutta. Viime vuonna helmikuun alussa susia oli 140 - 155.

Susien määrä kasvoi kaikilla kannanhoitoalueilla. Suurin muutos susien määrässä tapahtui itäisen Suomen kannanhoitoalueella, jossa on 130 - 140 sutta (viime arviossa 70 - 75). Läntisellä kannanhoitoalueella susia on 83 - 91 (viime arviossa 65 - 70). Poronhoitoalueella susien määräksi arvioidaan 7 - 14, kun vuosi sitten susia arvioitiin olevan 5 - 10.

Arvion perustana ovat tunnetut laumat ja kahdestaan liikkuvat sudet, jotka ovat todennäköisiä susipareja. Susiparien määrä pysyi samana eli 16 parina. Laumojen määrä sen sijaan kasvoi viime vuoden 16 laumasta 27 laumaan. Helmikuun 2014 arviossa tunnetuista 14 parista osa siis vakiintui nyt laumoiksi. Joulukuussa 2014, sulan maan aikana, susilaumoja arvioitiin alustavasti olevan 29 - 41. Arvio susilaumojen määrästä on tarkentunut loppu- ja alkuvuodesta lumipeitteen aikana tehtyjen lisähavaintojen ansiosta.

Yksinään liikkuvien susien osuus on noin 15 prosenttia talvisesta susikannasta. Huomattava osa itärajalla havaituista laumoista ja pareista liikkuu sekä Suomen että Venäjän puolella. Näistä yksilöistä Suomen susikanta-arvioon lasketaan mukaan puolet. Kun lukuun otetaan mukaan molemmin puolin rajaa liikkuvien laumojen sudet, saadaan susien yhteismääräksi 240 - 268 (viime vuonna 150 - 170).

Luken arvio susien määrästä pohjautuu pääosin petoyhdyshenkilöverkostolta saatuihin havaintotietoihin. Tämän lisäksi havaintotietoja ovat toimittaneet Metsähallituksen henkilökunta, paliskuntien poroisännät, rajavartijat ja Suomen riistakeskus. Lisäksi Luken maastohenkilökunta on tehnyt tiiviisti maastoseurantaa susikannan ydinalueilla Kainuussa, Ylä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Talviolosuhteet vaihtelivat suuresti maan eri osissa vielä joulukuussa 2014. Kunnollinen lumipeite saatiin keskiseen ja pohjoiseen Suomeen joulukuun kuluessa ja eteläiseen Suomeen vasta vuoden vaihteen jälkeen. Jälkihavaintojen tekemiseen käytettävissä ollut lumiaika on ollut kokonaisuudessaan lyhyt, minkä vuoksi arvioon liittyy osan laumoista kohdalla jonkin verran epävarmuutta.

 tutkija Samuli Heikkinen, Luke,

puh. 029 532 7873, etunimi.sukunimi@luke.fi

 

 

 Katso liite susien määristä linkistä:

 https://www.sttinfo.fi/data/attachments/00808/99031884-7f4a-4509-adfd-62d5622608fa.pdf

 

Yksi suden tappolupa on käytetty Sotkamossa sunnuntaina 30.11.2014

 

 

 

 

 

Susiseuranta on "tauolla" ainakin kesän ajan.  Jos tutkaan ei ole laitettu uutta patteria, niin ensi talvena vanha ei enää pelitä.

Karhujen jälkiä on löytynyt useista paikoista.

Ristijärvellä on kevään aikana useita näköhavaintoja ahmoista. Sivun ylläpitäjän pihan läheltä on myös näköhavainto.

Ilmoita petohavainto

 

 

 

Helmikuussa 2014 Hessu kävi Sotkamossa lähellä keskustaa ja Paltamossa Uuralla. Paltamon retken se teki rautatietä ja maanteitä pitkin sekä käytti kelkkauria. Reissut kestivät vain muutaman päivän ajan.

 

 

Hessu otti ja lähti etelän reisulle alkutalvesta 2013...  Näyttää matkustavan junalla kun menee Joensuun rataa pitkin. No mutka savon rajalla riitti ja Hessu palasi kotikulmille.

 

Susille ei vieläkään pyyntilupaa keskiseen Kainuuseen. Riistakeskus teki kielteisen päätöksen ja nyt odotellaan uusia vahinkoja

http://www.kainuunshttp://www.sotkamolehti.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=SOT_newssite%2FAMLayout&cid=1194854137339&p=1194597232000&packedargs=packedargs%3DAMArticleCommentThreadDetails%25253AcurrentPage%253D1&pagename=SOTWrapperanomat.fi/Kainuu/1194854148067/artikkeli/riistakeskus+ei+myontanyt+lupaa+vuosangan+susien+pyyntiin.html

 

Hirvi tappoi pantasusi Rillan. 

Rillan kuolinsyytutkimus: http://www.rktl.fi/tiedotteet/pantasusi_rillan_kuolinsyyselvitys.html

http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194848322944/artikkeli/hirvi+tappoi+pantasuden.html?fb_action_ids=676835905661583&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22676835905661583%22%3A216064021897083%7D&action_type_map=%7B%22676835905661583%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

 

Susi-iltaan osallistui yli 200 henkilöä. Linkkejä lehtijuttuihin:

 

http://www.sotkamolehti.fi/cs/Satellite?c=CT_Content_C&childpagename=SOT_newssite%2FAMLayout&cid=1194749270499&p=1194749273262&packedargs=packedargs%3DAMDefaultBlogPage%253AblogEntryId%3D1196496889662&pagename=SOTWrapper

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194847620639/artikkeli/hatahuuto+susien+takia+hiisijarvelta.html

http://www.sotkamolehti.fi/Uutiset/1194847614279/artikkeli/tutkija+kuhmossa+on+liikaa+susia.html

Liveseuranta nauhoitettuna netissä: http://www.justin.tv/innokenno/b/472483560

 

juutubessa  http://youtu.be/yQfQxC7bxQ0

 

Alla illan muistio.

 

 

SUSI-ILTA HIISIJÄRVELLÄ 22.10.2013                                     MUISTIO           

Aika:                                   22.10.2013 klo 18.00

Paikka:                                Hiisijärven kylätalo Hiisipirtti

Läsnä:                                 Sanna Kokko                      RKTL tutkimusmestari

Seppo Ronkainen               RKTL tutkimusmestari

                                   Juhani Voutilainen              Suomen metsästäjäliiton Kainuun piiri

                                   Kaija Korhonen                  Maaseutusihteeri

                                   Tapani Pääkkönen              Suomen Metsäpeurayhdistys ry.

                                   Marko Paasimaa                 Riistakeskus, Kainuu

                                   Urho Tervonen                   Alueellinen riistaneuvosto Kainuu

                                   Eero Suutari                        kansanedustaja

                                   Erkki Turtinen                    Metsähallitus eräpalvelut

                                   Markus Aho                        Metsähallitus, erävalvonta

                                   Timo Toivonen                   Hyrynsalmen-Ristijärven rhy

                                   Timo Halonen                     Kainuun Kennelpiiri ry.   

                                   Hyrynsalmen-Ristijärven, Kuhmon ja Sotkamon riistanhoitoyhdistykset

Lisäksi eri yhteistyötahojen ja metsästysseurojen edustajia,

osallistujaluettelo liitteenä    

 

    ·    Keskustelussa tuotiin esiin huoli ihmisten ja metsästyskoirien turvallisuudesta. Koirilla metsästys estyy susien vuoksi.

        ·    Metsäpeurakannan laskuun susi on yksi keskeinen syy karhun ja ilveksen ohella, varsinkin vasatuhot ovat suuria.

        ·    Suden vaikutus myös vähenevinä metsästyksen lupamaksuina on merkittävä, koska ko. alueille vierasmetsästäjiä susipelon vuoksi ei tule.

        ·    Petojen hyökkäyksiä vastaan voi puolustautua ”pakkotilanteessa” tai ”hätävarjelutilanteessa” ja viimekädessä oikeuslaitos ratkaisee

            onko tällöin rikottu lakia.

        ·    Susien siirtoistutukset eivät ole sallittuja Suomessa.

        ·    Lainsäädäntöä tulisi muokata siten, että ns. ongelmasudet, pihasudet saataisiin asutusten läheisyydestä poistettua tai häädettyä metsään.                            Ongelmana tällöin ovat tiheämmin asutetut alueet.

        ·    Salametsästys on vähäistä verrattuna metsästäjien kokonaismäärään. Myös Kainuun susilaumat ovat säilyneet hengissä kohtuullisen hyvin.

            Susia oli Suomessa viime talvena RKTL:n mukaan 135-145 kpl, nykyinen määrä tarkentuu tulevana talven laskennoissa lumien tultua.

 

       Keinoja tilanteen korjaamiseksi:

        ·    Poliisi voi myöntää luvan suden poistamiseen yleisen turvallisuuden ollessa uhattuna. Päätös tehdään poliisilaitoskohtaisesti.

        ·     Tulisiko metsästäjien ruveta hirvenmetsästyslakkoon? Metsästäjien työllä suuri merkitys eri tahoille, jota ei ehkä tarpeeksi arvosteta.

 

            - Riistakeskus, erikoissuunnittelija Marko Paasimaa

·    Susiasetus tullut lausunnolle ja astunee voimaan marraskuun puolivälin tienoilla. Luvat ovat vahinkoperusteisia, 10 sutta / metsästysvuosi.

            - Kuhmon rhy

            ·    suden siirtoistutukset olisi sallittava tiheämmiltä susialueilta harvemmille

·    kannanhoidolliset suden kaatoluvat olisi saatava takaisin

- Sotkamon rhy

·    Turvallisuus oltava kaikille kansalaisille taattu

·    Metsästysharrastusta tulisi voida harrastaa paremmin ja susitihentymiä on purettava

- Hyrynsalmen-Ristijärven rhy

·    nykyinen susipolitiikka on johtanut useiden laumojen kehittymiseen ja sudet ovat tulleet pelottomiksi ja mm. tulevat pihoille

·    häirikkösudet pystyttävä poistamaan ja Kainuun itäosien suurta laumatiheyttä harvennettava.

- Alueellinen riistaneuvosto

·    ministeriön tappoluvilla poistettu yksi pihasusi Kuhmosta

·    pyritään vaikuttamaan mm. susiasetukseen lausunnoilla

- Suomen Metsäpeurayhdistys

·    Metsästäjien suorittamien petolaskentojen ja ja RKTL:n määrittämien susien määristä olisi saatava yksimielinen näkemys

- RKTL

·    Metsästäjien tekemät jälkihavainnot ovat ensiarvoisen tärkeitä susitutkimuksessa

- Kansanedustaja Eero Suutari

·    Ongelmana suden luontainen käyttäytyminen on muuttunut > ongelmasudet 

8. Kokous esitti julkilausuman:

1. Vuosangan lauma, alfauros Hessu ja alfanaaras Rilla sekä edellisvuosien pentueet poistettava välittömästi, koska ne ovat erikoistuneet tappamaan koiria.

2. Susitihentymät on poistettava sekä suden ihmisarkuus palautettava metsästämällä taajamissa ja pihoilla liikkuvat sudet. Näin löytyy erämaasusi.

3. Aito ja ihmisarka erämaasusi tulee säilyttää.

4. Ryhdytään toimenpiteisiin RKTL:n ja metsästäjien välisten ristiriitojen poistamiseksi ja luottamuksen parantamiseksi.

5. Kansalaisten yhdenvertaisuus ja turvallisuus on taattava kaikkialla maassamme, lupakäytäntö häirikkösusien poistamiseksi ei ole kaikkialla maassamme samanlainen. 

6. Maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnokseen esitetään poikkeusluvilla metsästettävien susien määräksi 20 / metsästysvuosi. 

9.  Puheenjohtaja päätti tilaisuuden klo. 21.52.

Muistion vakuudeksi:

 

 Eero Pyykkönen                                                Timo Toivonen

puheenjohtaja                                                     sihteeri

Karhun pyyntiluvat on vuodelta 2013 käytetty. 120 kg uroskarhu kaatui Hiisijärven maastoon torstaina 22.8.2013. klo 6.50. Kaataja oli Jari Mikkonen.

 

Sunnuntaina 6.10.2013 sudet tappoivat hirvikoiran metsästyksen yhteydessä Hiisijärven rannan läheisyyteen. Koiran omistaja ehti nopeasti paikalle jolloin sudet eivät ehtineet syödä koiraa.

Perjantaina 6.9.2013 pantasudet Rilla ja Hessu laumoineen tappoivat Hiisijärvellä nuoren jämptiuroksen hirvihaukusta. Jäljelle jäi vain pala nahkaa ja toimimaton tutkapanta. Koiran jäännökset löytyivät RKTL:n susien pantaseurantatietojen perusteella. Tappopaikka on Kostamukseen menevän rautatien varrella.

Tämä oli jo ainakin neljäs koiratappo tämän lauman jäljiltä. Lisäksi kaksi koiraa on pelastunut täpärasti, mutta ovat joutuneet käymään eläinlääkärillä.

17.9. aamulla yksi hukka nähty Hiisijärvellä auton edessä Tuomaanjärven tiellä juoksemassa karkuun, vaikka pantasusia ei ollut lähimaillakaan, joten jos panta on vain 3/10 osalla susista, voi tulla ylläreitä.

 

RKTL:n susien "liveseuranta" löytyy osoitteesta http://pantaseuranta.rktl.fi/

Sieltä pitäisi saada nähdä se 10 x 10 km ruutu jossa sudet ovat olleet viimeisen 7 tunnin aikana. Saapa nähdä toimiiko? Kun kaksoisklikkaat sitä vih´reää neliötä, niin näet milloin paikannustieto on tullut.

RKTL:n kartta pannoitettujen susien reviireistä http://www.rktl.fi/www/uploads/images/Riista/Suurpedot/kartta1.jpg

Pantoja ei ole kuin muutamalla sudella. Todellisuudessa kartan pitäisi olla huomattavan paljon punaisempi.

Hiisijärven Metsästysseuran susikannanotto lehtien sivuilla. http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194834497569/artikkeli/metsastysseura+susitihentymat+poistettava.html

Perhe oli saunomassa mökillään Hiisijärvellä, kun susilauma ajoi takaa kahta mökkiläisten seurakoiraa jotka hädissään pakenivat mökin terassille jossa perhe oli vilvoittelemassa saunan jälkeen. Sudet tulivat aivan muutaman metrin päähän mökin korkean terassin rappusista. Susia oli 4. Aikaisemmin viikolla sudet tappoivat vasan Hiisijärven kylän tuntumaan ja pari viikkoa aikaisemmin ylivuotisen hirven Hiisijärven rantaveteen.

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194831217168/artikkeli/susilauma+tepasteli+mokin+pihalla.html

VUOSI 2013

Petohavainnoista saat tietoa RKTL:n sivuilta http://www.rktl.fi/riista/suurpedot/suurpetohavainnot/petoyhdyshenkiloiden_ilmoittamat_havainnot.html

Hirvi ja aivan pieni vasa sekä karhu ovat meneet samaa jälkeä. Karhulla on ollut vasapaisti mielessä. 

Jälkien suunnassa kuului korppien ääntelyä.

valtion määrärahat eivät riitä petokorvauksiin.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/477592/Valtion+maararahat+eivat+riita+suurpetovahinkojen+korvauksiin

Petovahingoista on hyvä kuvitettu opas. 

Siinä on paljon kuvia petojen aiheuttamista vahingoista. Alla kuvia oppaasta.

Löytyy osoitteesta:

http://www.riista.fi/data/attachments/Petovahinko-opas_netti.pdf

Susi on puhuttanut kansaa eri puolilla:

Maanomistajat estivät RKTL:n kelkkailun maastossa Ylä-Savossa http://yle.fi/uutiset/metsastajat_estavat_susitutkijoiden_pannoitustyota/6555868

Kainuussa juoksee jo nyt 9 pantasutta http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194803332434/artikkeli/kuhmossa+juoksee+7+uutta+pantasutta.html

Yksi pyyntilupa sudelle Kuhmoon 

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194801466293/artikkeli/kuhmoon+yhden+suden+tappolupa.html

Susi on kaadettu heti ensimmäisenä lupapäivänä.

Susilupia ei herunut Vuosangan lauman ongelmayksilöiden poistamiseen: http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194800902262/artikkeli/susilupia+ei+herunut.html

Susia kaatuu Venäjällä ja rikoksia tekevät luontojärjestön aktiivitkin. Katso linkki alla.-

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/03/suomen-suurin-luonnonsuojelurikos.html

Peurojen ja hirvien lentolaskenta on viikolla 11. (kaksi eri laskentaa, molemmat helikopterilla)

Alla lentolaskennan tulos.

RKTL on viikolla 10 pannoittanut ison urossuden ja yhden pentusuden Ristijärven ja Kuhmon rajamailla. 

Tässä Riistakeskuksen tilastoimat tapahtumat Suomessa vuosina 2010-2012 Seura-lehden mukaan.

Ihmisiin kohdistuvista uhkatilanteista tulee ilmoittaa poliisille. Koirille tapahtuneista vahingoista ilmoitetaan oman kunnan maaseutusihteerille.

On tärkeää, että kaikki tapahtumat tulee kirjattua ylös.

Valtakunnallinen riistaneuvosto ei ohjeistanut susulupia: 

http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194798732622/artikkeli/riistaneuvosto+ei+ottanut+kantaa.html

RKTL on yrittänyt pannoittaa susia Hiisijärvellä 

Molempina päivinä pannoitus on epäonnistunut. Sudet ovat karanneet kohti Sipisten kylää keskiviikkona. Laumassa oli ollut kolme sutta. Torstaiksi kopteri joutuu jo lähtemään Keski-Suomeen.

Kuhmolaisen juttu 27.2. alueellisen riistaneuvoston päätöksistä:

http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194798447972/artikkeli/riistaneuvosto+kaksi+pihasusilupaa+kuhmoon+ja+yksi+sotkamoon.html

Susien pannoituksia Kainuun eteläpuolella http://www.rktl.fi/tiedotteet/rktln_susipannoitukset_jatkuvat.html

RKTL:n uusin susitiedote on http://www.rktl.fi/muut_tiedotteet/suomen_susikanta_pienentynyt.html

Susikanta näyttää pienentyneen. Lienevät nekin paksumman lumen aikana talviunilla.

Perhon susijahdista on juttu osoitteessa http://digi.suomenkuvalehti.fi/issue_page/katkera-susijahti/?shared=1

Vuosi 2012

Norjanharmaa kaksoisvalio Jänisahteen Nitron jäämistöä susien jäljiltä 10.11.2012 Kuhmon ja Ristijärven rajamailta.  Kaksi sutta hyökkäsi hirviä haukkumassa olleen koiran kimppuun ja tappoi sen. Takaosa koirasta löytyi heti tapahtuman jälkeen, mutta pääpuoli löytyi vasta seuraavana päivänä noin kilometrin päästä tappopaikasta. Asialla olivat varmuudella Vuosangan lauman alfapari Rilla ja Hessu.

Hiisijärvellä sudet tappoivat norjanharmaan hirvikoiran Mörön 4.10.2012 torstaina. Pantasudet Rilla ja Hessu laumoineen tappoivat suurella todenököisyydellä koiran, koska niiden GPS tiedot ovat samalta alueelta ja samalta ajalta kuin mistä koira löytyi. Koira löytyi vetisen vahan sammaloituneen ojan pohjalta kahden päivän etsintöjen tuloksena viimeisen tutkanäytön paikan läheisyydestä. Kuullessaan eläimen pakenevan paikalta, etsijä meni tarkastamaan äänen aiheuttajaa ja löysi sattumalta koiransa jäänteet. Koiraa ei oltu syöty laisinkaan, pelkästään tapettu.

Aikaisemmin samalla suunnalla oli vastaava tapahtuma jossa oli käyty hirvikoiran kimppuun ja yritetty runnella sitä päästä. Koira oli kuitenkin päässyt paikalta karkuun ja sairasti pari viikkoa vammojaan.

 

 

Koira oli haudattuna ojan pohjalle kaivettuun kuoppaan. Kuvassa koira jo nostettuna kuopasta.

 

 

Tutkapanta oli täynnä hampaan jälkiä joten sitä on purtu kaulan kohdalta useita kertoja.

 

 

 

Ristijärvi-Paltamo-Puolangan eteläosan karhulupa on käytetty tältä vuodelta. 24.8.2012 kaatui Hiisijärvellä Jarmo Karhun kaatamana oman Kassu-koiransa haukkuun 115 kg painoinen uroskarhu.

Ilmoittakaa petohavaintonne petoyhdysmiehille jotka  tallentavat havainnot TASSU-järjestelmään. Vain näin voimme saada petokantojen määristä tietoa ja se edesauttaa pyyntilupien saamista.

Petoyhdysmiesten yhteystiedot löydät yhdistyksittäin  osoitteesta http://riistaweb.riista.fi/yhteystiedot/yhteystietohaku.mhtml

Tv Eero

 

 

Karhujahdin tulos

Karhu 1: Uroskarhu 115 kg kaadettu Jarmo Karhun toimesta Ristijärven Hiisijärvellä 24.8.2012 Jarmo Karhun Kassu-koiran haukkuun.

 

Vuosi 2011 tästä eteenpäin 

Ilvesjahdin tulos talvelta 2011-2012

 

Puolanka  2 kpl.

 

Ilves 1 = naarasilves n. 13 kg kaadettu Pirunkirkon maastoon 14.1.2012 Matti Väyrysen ja Heikki Ohtamaan Poke suomenajokoirien ajosta Jukka Mahlakaarron toimesta.

Ilves 2 = urosilves 20 kg kaadettu 16.2.2012 Kotilankylän maastoon Heikki Ohtamaan Poke Suomenajokoiran ajosta Markus Juntusen toimesta.

Ilveksellä havaittiin kaadon jälkeen panta kaulassa. Tiettävästi täällä päin ei ole pannoitettu ilveksiä, joten sen on opitänyt tulla kauempaa. Tällä hetkellä Suomessa on tietääkseni vain kaksi pantailvestä. Tämän ilveksen aikaisemmista vaiheista on kerrottu etusivulla. Tiedot on saatu RKTL:n kautta.

 

Ristijärvi 3 kpl. 

 

Ilves 1 = naarasilves 15 kg kaadettu Hiisijärvellä 1.1.2012 Hilkka Kemppaisen Teno-suomenajokoiran ajosta Janne Heikkisen toimesta

Ilves 2 = urosilves  20,5 kg Ristijärven Saukkovaarassa 6.1.2012 Kimmo Väisäsen Usa-amerikankettukoiran ajoon Joni Möttösen toimesta

Ilves 3 = urosilves 21 kg kaadettu Ristijärven Revonkannassa 17.1.2012 Kimmo Väisäsen Rontti-amerikan kettukoiran ajosta Mikko Kaartisen toimesta.

 

Paltamo 4 kpl.

 

Lohkon 1 ilves = urosilves 20 kg kaadettu Savirannalla 11.12.2011 sekarotuisen koiran ajosta Antti Kaipaisen toimesta.

Lohkon 2 ilves = naarasilves 16 kg Uuran kylälle 6.1.2012 Juha Kämäräisen Emma-suomenajokoiran ajoon Ville Frontin toimesta

Lohkon 3 ilves = naarasilves 10,4 kg Melalahdessa 17.1.2012 Mauri Oikarisen amerikankettukoiran ajoon Veijo Leinosen toimesta

Lohkon 4 ilves = urosilves 12,7 kg kaadettu Melalahdessa 17.1.2012 Mauri Oikarisen amerikankettukoiran  ajosta Veijo Leinosen toimesta

 

Tv Eero

 

  

 

Karhuluvat 2 kpl jäivät käyttämättä. Jahtiaika loppui 31.10.2011. 

Karhulupaan ilmoittautuminen riittää ilveslupaankin.

Jos susille on saatavissa lupia, anomme niitäkin, koska alueen susikanta on vahvassa kasvussa.

Sivustolla olevat ohjeet ja tiedotteet ovat hieman muuttuneet viime vuodesta.

Lupaan voi ilmoittautua aikaisempien vuosien tapaan.

Tiedotteet sivulla ovat yheisluvan ja Riistakeskuksen tiedotteet.

Nyt kannattaa ilmoittaa kaikki petohavainnot TASSU-järjestelmään.

 

Näille sivuille sopivaa materiaalia voi toimittaa Eerolle. Seurojen kotisivuja, kuvia, aiheeseen sopivia linkkejä, markkinoitavaa tavaraa yms.

 

Uuden järjestelmän mukainen IBAN-tilinumero on FI2457605120006190, BIC-tunnus OKOYFIHH

 

 

Hyvää jahtikauden jatkoa

 

Eero