Levensverhaal

Een flink aantal foto's zijn samengebracht in de subrubriek foto's.

Fetje werd geboren in Doniaga op 3 augustus 1916 als zesde van zeven kinderen. Toen haar jongste broertje Jelle werd geboren woonde de familie in Wyckel.Na de lagere school werkte zij in de huishouding. Later verhuisde de familie naar Teroele.









Zij leerde Douwe Osinga kennen. Hij moest in militaire dienst, bij de cavalerie. Op 29 augustus 1939 vond de mobilisatie van het Nederlandse leger plaats, waar Douwe ook deel van uitmaakte. Op 8 september van dat jaar trouwden Douwe en Fetje. Volgens de krant was het ondertrouw..

Hoe dat paste in het mobilisatie gebeuren is mij niet bekend. Ze gingen wonen in Idskenhuizen. Maar Douwe was nog steeds gemobiliseerd.

Op 5 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Ook voor Nederland was de Tweede Wereldoorlog begonnen. Na 5 dagen was de oorlog voorbij, het Nederlands leger had zich overgegeven. Voor veel militairen was dat moeilijk te verteren. Hoe was het voor Douwe?

In Idskenhuizen werden drie kinderen geboren: Michiel, Jan en Siebren.

In 1944 vond de Vrijmaking plaats. Douwe en Fetje gingen niet mee.

Na de bevrijding verhuisde het gezin naar Teroele, naar de boerderij van de ouders van Fetje. Die ouders gingen in het huis van Douwe en Fetje in Idskenhuizen wonen. De boerderij was aangesloten op elektra, maar niet op de waterleiding, en er was ook geen riolering. Na een paar jaar werd er een radio aangeschaft, maar TV hebben ze er niet gehad.

Er werden drie kinderen geboren: Geeske, Ids en Benny.

Luchtfoto van de boerderij in Teroele.

Al sinds 1947 was er sprake van ruilverkaveling van Wollegaast. Ook de boerderij van Douwe en Fetje was er bij betrokken.

Op 22 oktober 1952 werd er door alle betrokkenen over gestemd. Een grote meerderheid stemde voor de ruilverkaveling.

Als onderdeel van de ruilverkaveling werden er een aantal nieuwe boerderijen gebouwd. Douwe en Fetje kregen één ervan. In december 1954 vond de verhuizing plaats. De oude boerderij werd afgebroken.

Het eerste half jaar was het afzien: er was nog geen elektrische stroom.

In juli 1958 ontstond er hooibroei op de boerderij. De brandweer van Doniawerstal was niet bij machte de brand te blussen, die van Woudsend werd te hulp geroepen.Gezamenlijk kreeg men de brand onder controle. Er ging alleen een hoeveelheid hooi verloren.Douwe leed aan longemfyseem, en overleed daaraan op 30-5-1965.

Fetje boerde door, eerst samen met Siep, later kwam Ids er ook nog bij. Toen Siep trouwde ging Fetje in Woudsend wonen. Ids bleef eerst bij Siep op de boerderij. Later zocht hij een andere baan.

Op 6 juni 1971 overleed Michiel Osinga, haar schoonvader. Op de begrafenis leerde ze Berend Holtsema kennen, met wie ze later dat jaar trouwde, en in Kollum ging wonen.

Benny ging mee.

Op 8 juni 1989 overleed Berend aan een hartaanval. Fetje bleef nog een tijdlang in Kollum wonen, maar verhuisde daarna terug naar Woudsend.

Na een paar dagen in het ziekenhuis in Sneek gelegen te hebben overleed ze op 9 augustus 1997 aan kanker.

Zie de aparte pagina voor de overlijdensadvertentie. Hiernaast een foto van de grafsteen, samen met Douwe Osinga en dochter Geeske.