Reports & books

"Vad händer nu? Välfärden efter corona" , Antologi, Premiss förlag, 2021

Baksidetext: "När covid–19 drabbar samhället vårvintern 2020 leder det till en kris av större proportioner än vad de flesta av oss någonsin tidigare upplevt. Pandemin slår ojämnt och dess konsekvenser fördelas ojämlikt. Krisen blottlägger befintliga brister i välfärden och visar på revor i skyddsnäten som funnits sedan tidigare – och väcker samtidigt nya frågor för samhället i stort. Kan pandemin möjliggöra nya och alternativa vägar framåt?

I den här antologin samlas röster från forskare, författare, politiker och poeter, som ger sin bild av det läge vi befinner oss i och hur vi hamnade här. Tillsammans bidrar de med idéer för hur vi ska organisera välfärden i skuggan av pandemin och uppnå ett starkare samhälle. Kanske för det oss också närmare svaret på frågan – vad händer nu? "

"Jämlikhet och tillväxt" LO-rapport, 2018

Sammanfattning: Ojämlikheten har ökat i den stora majoriteten av OECD-länder under de senaste decennierna. Den historiskt höga nivån och hastiga ökning av inkomstskillnaderna i OECD-länderna har lett till en diskussion om vilka konsekvenser detta får för både individers och länders välmående. Sverige sticker ut som det land där inkomstskillnaderna ökat mest, om än från låga nivåer, vilket gör frågan särskilt aktuell för svenska beslutsfattare.

En av de mest aktuella frågorna är hur ojämlikhet påverkar ett lands ekonomiska tillväxt. Bland de nationalekonomiska teorierna finns det stöd för både positiva och negativa effekter av ojämlikhet. De som menar att ojämlikhet leder till lägre tillväxt hävdar att detta sker genom ojämlikhetens negativa påverkan på utbildningsnivån, hälsa, samt politisk och ekonomisk stabilitet. Andra teorier menar att ojämlikhet gynnar tillväxt eftersom det ökar incitamenten att arbeta och investera.

Översikten av den empiriska forskningen om ojämlikhetens effekt på tillväxt visar att det inte finns något globalt, enskilt mönster. Över tid har både negativa och positiva samband hittats och resultaten varierar beroende på vilka mått av tillväxt och ojämlikhet som använts, vilka länder och vilken tidsperiod som studeras. Dock har de senaste årens forskning allt mer visat på negativa samband och lyft fram att ökad ojämlikhet kan vara ett hot mot länders tillväxt. Forskningen visar också att det främst är ojämlikhet i de lägre inkomstgrupperna som har betydelse för tillväxt. Detta ger en fingervisning om hur beslutsfattare ska agera för att motverka negativa effekter av ökande inkomstskillnader. Två viktiga områden som lyfts i forskningen är en jämlik skola och en aktiv omfördelningspolitik.

"Inflation – allt du behöver veta men aldrig vågat fråga om" LO-rapport, skriven tillsammans med Elin Molin, 2014

I rapporten beskrivs begreppet inflation och en förståelse ges för konsekvenserna av inflation. I rapporten förs också resonemang om inflationsmålet som är det verktyg för penningpolitiken som centralbanker använder i dag.