METODOLOGIA

La metodologia ha estat adreçada a proporcionar les pautes necessàries per tal que els alumnes sapiguessin seleccionar la informació obtenguda oralment mitjançant l'establiment d'elements que els permetessin distingir el que podia considerar-se anecdòtic del que era pròpiament normatiu. S'ha posat especial interès en la necessitat de cercar les etimologies per poder assegurar, dins de les seves possibilitats, la cientificitat del treball.

També s'ha valorat la importància d'entendre que el treball en equip no pot ser entés com a un mer repartiment de tasques. Tots els alumnes han compartit i han revisat la totalitat del treball fora de l'aula gràcies a la possibilitat de treballar mitjançant la wiki.

Les professores (Beatriz Pérez, responsable de la part del treball relacionada amb les TICS, i Rosa Rodríguez, responsable  de la part del treball corresponent a l'optativa en qüestió) hem volgut transmetre la idea als nostres alumnes que els avenços de la tecnologia i la informació poden i han de ser els aliats perfectes en la protecció del patrimoni cultural i que és compatible la contemporaneïtat amb la preservació de les arrels ancestrals. D'aquesta manera, la globalització tecnològica s'ha volgut posar al servei de la peculiaritat de la pròpia identitat.

El treball dut a terme ha estat estructurat en tres fases: en primer lloc els alumnes han realitzat un treball de camp, a l'àmbit del seu entorn més proper, adreçat a la recerca de paraules. Aquestes paraules han estat ordenades en diferents categories i, posteriorment, s'han buscat les seves corresponents etimologies en el "Diccionari català-valenciá-balear" de Francesc de Borja Moll. A continuació, s'ha explicat el seu significat i s'han elaborat exemples de frases on aparegués la paraula en qüestió. Els exemples han estat sempre localitzats en el context comunicatiu de l'institut amb la intenció que la seva utilitat sigui evident.Una hora a la setmana s'ha destinat a examinar conjuntament amb les professores el treball dut a terme i a planificar el treball a realitzar a la wiki.

En segon lloc, s'ha procedit a la gravació dels exemples elaborats amb la col·laboració dels alumnes de 4rt curs d'ESO D i de la seva professora Lourdes Ramírez que havien treballat a la matèria "Àmbit Sociolingüístic"  l'aplicació del programa d'edició de so "Audacity".

En tercer lloc, la gravació s'ha passat a format MP3 per tal de pujar-la a la xarxa i després enllaçar-la a la wiki.

Aquest tipus de format permet avaluar els alumnes perquè proporciona informació exacta sobre el grau d'implicació de cadascun/a mitjançant la consulta de l'historial que reflecteix quina ha estat la feina realitzada.