Cultuurhistorisch wandelen ?


De Volksuniversiteiten Maasland en Midden Limburg hebben deze wandelingen als gemeenschappelijke aktiviteit in hun programma's opgenomen. 

Het betreft zes wandelingen in kleine groepen waarbij wij u "en passant" attent maken op de sporen die onze voorouders achterlieten. We lopen over schilderachtige paden en weggetjes door gebieden die ooit tot graafschappen, hertogdommen of heerlijkheden behoorden. 

Daarnaast besteden we ook aandacht aan de vorming van de verschillende landschappen, zoals de Zuid-Limburgs Maasterrassen of de typische kalkranden in het door talrijke beken uitgeslepen Land van Herve.   

De vroegere Landen van Overmaas vormen de kern van ons wandelgebied. We hebben het in dit verband over Limbourg (a/d Vesdre), 's Hertogenrade, Valkenburg en Dalhem.
De ambtenaren van de Brabantse hertog spraken van "Overmaas" als ze het over deze landjes hadden en dat is begrijpelijk als men bedenkt dat hun kantoren in Brussel stonden. Het was in de loop van de dertiende en veertiende eeuw dat deze vier landjes op verschillende manieren bij Brabant kwamen.
We komen echter ook een enkele keer op de Hautes Fagnes, in het gebied rond Borgloon en Tongeren, het Leudal, Raeren, Monschau, Cornelimünster, Malmédy etc.
Hartje winter blijven we in de buurt en we maken niet meer dan één van de zes wandelingen op grotere afstand, zoals in de omgeving van Malmédy of Monschau.

Hiernaast ziet u de Steenboskapel in de buurt van 's Gravenvoeren, een grappige combinatie van de 1e en de 21e eeuw
 
 

 

 


Er is maar één manier om te ontdekken of deze wijze van wandelen iets voor u is:
 
Gewoon een keer meelopen !