Oromandibüler distoni klinik özellikleri

Oromandibüler distoni klinik özellikleri aşağıdaki şunlardır (13, 26):

•Kas kasılması kalıplaşmış desen (stereotyped pattern of muscle contraction)

Kas kasılması desen ve anormal postür veya hareketin yönü, her hastada sabittir. Oromandibüler distoni hastalarda ağızaçma ve kapama gibi hareket yönü hep aynıdır.

•Hareket-özgüllüğü (task-specificity)

Distoninin özel hareketlerleortaya çıkması yada kötüleşmesi, Oromandibüler distoni hastalarında semptomları genellikle konuşma ya da çiğneme sırasında özellikle görünür.örneğin, yazarın kramp yazma sırasında geliştirmek, ancak böyle bir bıçak veya çubuklarını taşıma gibi diğer yüksek ayrık el hareketleri sırasında olabilir de, belirli bir görev ile başlar. Belirtiler sonra diğer görevler ve diğer vücut parçaları içine uzatabilirsiniz, ve sonunda geri kalanı mevcut olabilir.

•Duyu hileler (sensory tricks)

Duyusal hileler bazı duyu uyarıları ile rahatlama ya da ağırlaşma sağlar. Stomatognatik bölgede örneğin, hafifçe bir mendil ve sakız veya sigara gibileri ağzına almak ya da çene, dişlere dokundurtmakla geçici olarak belirtilerin azalmasına neden olabilir.

•Taşma fenomen (overflow phenomenon)

Taşma fenomeni maksatlı hareket engelleyen bir olgudur.Gereksiz yere kas istemsiz kasılarak distoni ortaya çıkarır. Örneğin, çiğneme kaslarının distonik kontraktürü orbikülaris oris kası, orbikularis kas, boyun ve omuz kaslarında fazla kasılma genişleyebilir.

•Sabah etkisi (morning benefit)

Sabah kalktığında veya sabah erken belirtilerin hafiflemesi.Distoni sabah kalktığında belirtileri en hafifleyebilir. Oysa Bruksizm ya da çiğneme kas gerginliği nedeni olan Temporomandibular eklem hastalıkları ise uyanış sırasında kötü olma eğilimindedir. Bu bulgu ayırıcı teşhis için önemlidir.

•Eş-daralma (co-contraction)

Normalde agonist ve antagonist kasları birbirine engel olmaz. Örneğin, ağız açılması sırasında ağız kapatan kas kasılmaz,ağızı kapatırken ise ağızı açan kas kasılmaz. Distoni ise denge bozukluğundan dolayı istemsiz kasılmalar olup agonist ve antagonist kasları eşzamanlı kasılır, faaliyetler inhibisyona uğrar. Bu olgu çiğneme kasları etkiler, yeme konuşma veya çiğnemede etkileyebileceği bilinmektedir.

•Flip-flop fenomeni (flip-flop phenomenon)

Distoni belirtileri bazı nedenlerle aniden görünür ya da nispeten hafif vakaları içinde kaybolur. Bazen de aniden tam tedavi sırasında belirti kaybolur.

yukarıda sözü edilen özelliklerin hiçbiri bulunmayan istem dışı hareket yaşayan hastalar da vardır. Bunlar psikojenik hareket bozukluğu gibi teşhis konulur, özellikleri ise tutarsızlık, dağıtım, ve spontan iyileşme vardır.

Home