Botulinum tedavi

Botulinum toksini, Clostridium botulinum, bir Gram-pozitif anaerobik bakteri tarafından üretilir. Botulinum toksini bir nöromüsküler bloke edicidır. Bu hızlı ve güçlü bir presinaptik kolinerjik sinir uçlarına bağlanarak paralitik bir etkiye sahip olur. Daha sonra içselleştirilmiş ve sonuçta asetilkolin salınımı sıklığını azaltarak asetilkolin ekzositoz inhibe edilir. Onun sinir kaynağı olmadan, kas lifi zayıflar. Sinirler yenilenir ve kas tekrar güçlendirir.

•EMG kayıtları

MAB tedavisi için tarif edildiği gibi aynı şekilde, EMG kayıtlarını almak için yüzeyi ve iğne elektrotlar kullanılır. Enjeksiyon için hedef kasları Masseter digastrik, yanal pterigoid (alt baş), medial pterigoid, gelen kayıtları (ön göbek), genioglossus ve sternokleidomastoid kaslarıdır.

•Enjeksiyon

Botulinum toksini (Botoks) serum fizyolojik ile sulandırılır. Elektromiyografi ile control edilerek Uygun dozda toksin monopolar kasılma sırasında hedef kasa enjekte edilir. İlk enjeksiyon sırasında etkileri büyük farklılık gösterebileceği için az bir doz enjekte edilir.

•Takip

Tedavi enjeksiyondan birkaç gün sonra gözle görülür bir etkiye sahip olmaya başlar. Etki genellikle 3-4 ay sürer en az; Ancak, bazı hastalarda kalıcı bir etki görülebilir. Çene açıklığının derecesi kaydedilir ve terapötik etkisi objektif değerlendirmeler olarak tedaviden sonra ölçülür. Etkilerine göre enjeksiyonlar zamanla tekrar edilmelidir.

Video 4. Jaw closing dystonia before and after botulinum therapy

Video 5. Tongue protrusion dystonia before and after botulinum therapy

Şekil 7. Istemsiz kasılmaları yaşanabilen kaslar. Ayrıca, genioglossus kas, tensör veli damak kas ve yüz ifade kasları istemsiz hareket bulaşabilir.

1: zygomaticus büyük kas, 2: orbikülaris oris kası, 3: mentalis kas, 4: masseter kas, 5: temporal kas, 6: koronoid süreç, 7: digastrik kas arka karnı, 8: digastrik kasının ön göbek, 9: buccinators kas, 10: SKM kas, 11: trapez kası, 12: platysma, 13: medial pterigoid kas, 14: yanal pterigoid kas

Home