Architectuur van de kerk

Algemeen

De kerk zoals wij deze zien werd in 1880 hersteld door de bouwmeester Karel Verschelde. Boven de ingangsdeur staat een kapelletje met daarin de Heilige Geest, door stralen omringd. Vergeet niet dat de Heilige Geest de titularis is van de kerk.

Naast het portaal staat een afdak met schaliën gedekt. Daaronder bevindt zich een tralievenster waarachter het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Potterie (copy). 

Het oudste deel is waar zich de ingangspoort tot de kerk situeert (midden). Nadien volgt het deel van het ingang van het museum (links)  en het meest recente (1625) is daar waar het beeld van Onze Lieve Vrouw staat (rechts).

Linker gevel (museum)

Achter de linker gevel (14de eeuw) bevond zich op de gelijkvloers de oorspronkelijke ziekenzaal en de Katarinakapel. Deze zaal bleef tot eind de jaren dertig van de 19de eeuw. Op de bovenverdieping de "dorter" slaapplaatsen van de zusters. Links is een schouwpijp van de haard die in de 16de eeuw werd bijgebouwd. Achter de muur is nu het museum en het voorhospitaal. 

Middengevel

De middengevel dateert ook uit de 14de eeuw. Achter deze muur bevond zich een éénbeukige kerk. Het was een gewoonte tijdens de middeleeuwen dat hospitaal en kerk één geheel vormden. De zieken konden (moesten) alle vieringen volgen van uit hun bed. Er was geen scheidingsmuur tussen beide delen. Op 7 april 1359 werd de kerk gewijd en opgedragen aan de H. Geest.

Rechtergevel

Deze is de jongste en dateert uit de 17de eeuw (1623/1625). Achter de gevel is het deel waar het beeld zich bevindt van Onze Lieve Vrouw ter Potterie. Op te merken is dat geen van de drie delen van buitenaf verschillen van elkaar. 

De poorten

Links zien we een grote poort; de zandpoort genoemd. Het is een poort die vroeger naar een brandstraatje liep maar in in de 17de eeuw werd afgesloten met een poort. In 1934 werd achter deze poort een muur gebouwd die daarachter een pandgang verbergt, twee kamertjes en een binnentuintje. Rechts (juist niet te zien op de foto)  is de koeiepoort, door de zusters de boerenpoort genoemd. Via deze poort kom je in de tuin en aan de stallingen. Tot begin deze eeuw (voor de bouw van de Nieuwe Notelaar) waren daar stallingen en tot midden vorige eeuw waren er nog varkens in de stallingen. Ooit liep er een zijarm(pje) van de Reie door deze poort voor de waterbevoorrading.