De Gemeente


 
De Joodse Gemeente Zwolle is een Traditionele Gemeente met een gezonde ledenmix van Ashkenazim, Sefardim en Mizrachim. Zij is aangesloten bij het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap.
Middelpunt van Joods Zwolle is de sjoel aan de straat die is vernoemd naar de Zwolse opperrabbijn S.J.S. Hirsch. Hij overleed in de oorlog en werd op de Joodse begraafplaats in Zwolle begraven. Zwolle kende na de oorlog markante bestuursvoorzitters: Leo Marcus, Daan Stibbe en Harry Kan.

Iedere veertien dagen is er een Shabbatdienst , verdere sjoeldiensten zijn er op jomtov, met Chanukkah  en Poeriem. De seder wordt gezamenlijk gevierd. Met het Genootschap Nederland-Israël wordt Yom Ha'Atzmaoet gevierd. Voor de diverse data kunt u contact opnemen met het secretariaat.
Zwolle is een hechte, open en laagdrempelige gemeenschap. Bezoekers van de activiteiten komen uit de wijde omtrek, zoals Harderwijk, Hattem, Ommen, Meppel, Steenwijk.

De sjoel herbergt een tentoonstelling die tijdens een rondleiding te bezichtigen is.

De Zwolse synagoge werd in 1899 gebouwd om de grote joodse gemeenschap van Zwolle een religieus onderdak te kunnen bieden. Voor die tijd was de synagoge gevestigd in de Librije aan het Broerenkerkplein, waar tegenwoordig het vermaarde restaurant van Jonnie Boer is gevestigd. De nieuwe synagoge werd door architect F.C. Koch gebouwd in de eclectische stijl. Na de Tweede Wereldoorlog was de synagoge veel te groot voor de kleine joodse gemeenschap. Het gebouw is grondig gerestaureerd en doet nog steeds dienst als synagoge, maar ook als cursusruimte, cultureel centrum en het biedt ruimte aan tentoonstellingen.
 
Rabbinaal aanspreekpunt voor de Joodse Gemeente Zwolle is Rabbijn Shmuel Spiero. Hij verzorgt tevens de Joodse lessen voor de kinderen.

 
 
Subpagina''s (1): Kehilla koor