satul muzeu

    O mică parte din casele archiudenilor, care pot face obiectul unei acţiuni de popularizare a acestora.

 

Imaginile au fost realizate odată cu acţiunea de realizare a muzeului etnografic.

O datorie - cunoaşterea tezaurului

nostru folcloric

Avem o datorie sacră faţă de generaţiile care vin,

să-i facem să cunoască tezaurul nostru folcloric.”

(Smaranda Florean)        

         Două surori, ambele învăţătoare, Lucia Pintican, de la Şcoala Generală din Archiud, şi Delia Pop, de la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” din Beclean, au finalizat un curs opţional de „Etnografie şi folclor” pentru elevii ciclului primar, prin publicarea volumului „Fereastra cu muşcate” ( Editura „Napoca Star”, 2008). În cele două şcoli au fost iniţiate proiecte de amenajare a unor muzee de etnografie şi folclor, în cadrul unui program de granturi pentru dezvoltare şcolară.

        Titlul cărţii semnalate, amintind mai degrabă de piesa de teatru a lui Ion Victor Popa, „Muşcata din fereastră”, este o metaforă simbolizând atât deschiderea („fereastra”) sufletelor şcolarilor spre creaţia folclorică, cât şi bogăţia şi frumuseţea acesteia („muşcate”). Apariţia acestei lucrări „demonstrează încă o dată că avem o datorie sacră faţă de generaţiile care vin, să-i facem să cunoască tezaurul nostru folcloric, păstrându-ne astfel identitatea naţională”, a afirmat în preambulul ei inspectoarea de specialitate Smaranda Florean.

            Iubirii pentru spaţiul natal i se asociază, didactic, obiectivele cadru ale cursului opţional de folclor al celor două dăscăliţe: înţelegerea folclorului ca parte integrantă a culturii româneşti, perceperea diversităţii obiceiurilor şi tradiţiilor naţionale şi locale, conştientizarea necesităţii păstrării şi transmiterii obiceiurilor româneşti.

            Se poate afirma faptul că această carte constituie partea teoretică a opţionalului semnalat, iar ultima ei secvenţă este una de evaluare a acestuia, sub forma unei serbări şcolare, „Sfântă muncă de la ţară” (un vers din poezia ,,Plugurile” de Vasile Alecsandri).

        După o scurtă introducere, „Satul românesc, imens zăcământ folcloric”, este prezentată „gospodăria tradiţională”, casa ţărănească cu părţile ei componente: camera de oaspeţi (casa dinainte), tinda şi camera de locuit (casa dinapoi). Din camera de oaspeţi nu lipseau canapeiul, patul cu „cobăr”, icoana cu „cingeu”, lada de zestre. Tinda era spaţiul cu multiple funcţionalităţi, mic depozit de cereale, fără pod, sau bucătărie. Aici era cuptorul pentru copt pâine şi vatra pentru foc deschis („Archiud, dragostea mea - File de monografie”, ediţie coordonată de Melania Cuc şi Rodica Şulea, Editura „George Coşbuc”, Bistriţa, 2007, p.80) . În tindă se ţineau de regulă şezătorile.

        Dintre ocupaţii, este detaliată cultura cânepii, probabil şi ca o etapă pregătitoare a descrierii portului popular archiudean. Lexicul specific acestei ocupaţii, aproape dispărute, reactualizează termeni aproape uitaţi şi necunoscuţi tinerilor generaţii de elevi: „pupci”, „zbiciuială”, „hecelă”, „buci”, „jârebgiuţe”, „bgileşte”, „cenuşar” etc.

            Din punct de vedere etnografic, Archiudul „pare a fi un punct de interferenţă între zona de câmpie şi zona Şieului, atât în port, cât şi în folclor” (monografia citată, p.78).

        Costumul popular, afirmă autoarele „adună în el unduirea grâului, macii câmpului, lacrima izvoarelor şi frunzele codrului”. Ca la un concurs de prezentare a portului popular, facem cunoştinţă cu termeni ca „pogneţi”, „ajur”, „fodor”, „şuluari”, „uioş” etc.

Jocurile specifice archiudenilor sunt: „De-a lungul”, „Bărbuncul”, „Învârtita”. Admirabil este descrisă învârtita de către preotul Octavian Băieş: „Niciodată nu am văzut o învârtită mai îndrăcită ca la nunţile din Archiud. O beţie, o vrajă, o frenezie a jocului se revarsă asupra tuturor”.

        Obiceiurile descrise sunt „legate de anotimpuri, de sărbătorile religioase, de momentele mai importante ale vieţii”. Interesant este obiceiul cununii, „încredinţatul”, logodna tinerilor prin schimbul de „năfrămuţe” (batiste), „şarantăul”, făcutul steagului de nuntă, „colăcarii”, feciorii călare, împodobiţi, purtând la şa un colac, ei însoţind alaiul mirelui plecat după mireasa din alt sat, legatul drumului pentru alaiul de nuntă.

        Bine argumentat este obiceiul priveghiului, „datină prin care se încearcă o evadare din tragismul vieţii”, probabil o reminiscenţă păgână, amintind şi de dacii bucuroşi în faţa morţii, convinşi că astfel ei trec în împărăţia lui Zamolxis. La fel ca în ,,Mioriţa”, în ritualul înmormântării tinerilor nelumiţi, necăsătoriţi, se introduc şi elemente de nuntă: ei sunt îmbrăcaţi ca miri, în alaiul funebru nelipsind steagul, ceteraşii. După aşezarea sicriului în groapă „tinerii joacă în jurul acesteia”.

        Lucrarea se încheie cu imagini referitoare la interiorul casei ţărăneşti, la costumele populare din Archiud, la obiceiul de nuntă „şarantăul”, imagini din spectacolul „Sfântă muncă de la ţară”.

Lucrarea celor două învăţătoare se vrea şi o sinceră intenţie de căutare a „rădăcinilor” rurale ale celor plecaţi din satul natal, fiindcă, aşa cum spunea scriitoarea archiudeancă Melania Cuc, „fără rădăcini suntem Nimeni.”

prof. Ion Radu ZĂGREANU

Şc. Gen. „Liviu Rebreanu”, Beclean

imaginile caselor luate de catre Horatiu Nacu

cu ocazia inaugurării muzeului etnografic din Archiud

pentru a vedea şi alte colaborări puteţi accesa

următoarele link-uri:

www.glascomun.info

www.biserici.org

    Archiudenii aveau grijă ca terenul ales pentru întemeierea locuinţei – construită din pământ la început şi abia de după anii 1980-1985 din cărămidă - să nu fie mâlos sau nisipos. Gospodarul mai ţinea cont şi de distanţa faţă de alte clădiri. Cei mai mulţi încercau si obţineau un teren cât mai aproape de biserică, de şcoală sau de căminul cultural. Astfel s-a construit vatra satului sau centrul. Oamenii evită şi au evitat întotdeauna construirea casei aproape de cimitir.

    În jurul anului 1920, majoritatea caselor erau clădite din pământ, mai exact din lut şi aveau o singur`îmcăpre în care locuia întreaga familie. Cu timpul, acestei încăperi i s-au mai adăugat altele.

    Astfel, în 1950, casele erau construite cu două camere şi o tindă. Majoritatea caselor aveau în faşă şi pe una din laturi un hol numit târnaţ, care era împodobit cu flori, dacă la acea casă se aflau fete. Tinda făcea posibil accesul în cele două camere ale casei, iar dacă familia era numeroasă - în trecut o familie medie avea circa cinci-şase copii – femeia gătea şi spăla în această încăpere. Pe lângă aceste încăperi, a mai fost construită şi cămara, considerată necesară pentru depozitarea alimentelor. (...)

    Casele nu aveau un acoperiş prea înalt, erau mărginite la partea superioară de un înveliş din, paie, ţiglă sau, mai rar, cătran, un material care nu permitea intrarea sau scurgerea apei. Multe locuinţe nu aveau horn, fumul produs de sobe răspândindu-se în pod, unde majoritatea gospodarilor depozitau unele produse alimentare pentru a nu se altera.

    Pentru a păstra legumele adunate în toamnă, unii gospodari făceau gropi adânci în pământ, pe care le acopereau, gropi care erau deschise atunci când era nevoie, dar nu de prea multe ori. Fiecare familie avea construit lângă casă un cuptor pentru copt pâinea.   

    În curte, oamenii îşi ridică încă grajduri pentru animale şi fânare, pentru depozitarea ierbii cosite. Spaţiul dintre grajd şi fânar este numit şură şi se foloseşte atunci când anul e bun şi producţia o depăşeşte pe cea estimată.