VİTAMİN

http://vitamin-cesitleri-hangi-vitamin-hangi-yiyeceklerde-bulunur.nedir.org/


Hangi Vitamin Hangi Besinlerde Bulunur ?

Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır:

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER: A, D, E ve K vitaminleridir.

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER: B grubu vitaminler ile C vitaminidir.

Vitaminlerin Önemleri:

A vitamini: Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve diş etleri için büyük önem taşır.

Nelerde Bulunur: Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak, havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates.

D vitamini: İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar.

Nelerde Bulunur: Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneş.

E vitamini: Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar.

Nelerde Bulunur: Buğday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulaf.

K vitamini: Karaciğere gelen K vitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır. K vitamini takviyesi yalnızca kanamalı hastalarda verilir.

Nelerde Bulunur: Ispanak,kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilek.

B1 vitamini: Kasların ve sinir sisteminin faaliyeti için gereklidir. Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür.

Nelerde Bulunur:Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti, sığır eti, balık eti, yumurta, süt.

B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur

Nelerde Bulunur: Karaciğer, böbrek, buğday unu, patates, et, süt, yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, mercimek.

B3 vitamini: Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.

Nelerde Bulunur: Bira mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt, limon, kabak, incir, portakal, hurma

B5 vitamini: Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya neden olur

Nelerde Bulunur: Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler

B6 vitamini: Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler. Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adele zayıflığı ve krampları oluşur.

Nelerde Bulunur: Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler.

B11 vitamini: Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir.

Nelerde Bulunur: Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz.

B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir. Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görme, depresyon, kaslarda kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur.

Nelerde Bulunur: Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt, peynir, yumurta.

C vitamini: Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içerisinde kullanılır. 4 saat sonunda kandan uzaklaşır Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını sağlar. Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır. Histamin yapımını azaltarak alerjik olayların şiddetini düşürür. Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur

Nelerde Bulunur: Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye.

Vitamin Nedir:

Vitaminler, enzim sistemlerinde hayati rol oynayarak vücudumuzun metabolik işleminin temel kısımlarından birini oluştururlar. Bu temel beslenmenin herhangi birinde oluşacak olan herhangi bir eksiklik, sağlığımız üzerinde ciddi olumsuzluklar yaratabilir. Bu nedenle, sağlığımızı en üst düzeyde sürdürmek için, bu önemli maddelerin vücudumuzda yeterli miktarda bulunmasını sağlamalıyız.

Vücut vitaminlerin çoğunu kendi kendine üretemediğinden, bunları dış kaynaklardan almak zorundayız. Sağlıklı beslenme için en ideali, bu vitaminleri doğal besinler yoluyla almaktır. Ancak, modern yaşam, bugün almakta olduğumuz yiyeceklerin kalitesini de bozmuştur. Son zamanlarda Kanada’da yapılan bir araştırma, son 50 yılda, meyve ve sebzelerin besin değerlerinin dramatik bir şekilde azaldığını ortaya koymuştur. Londra’daki Yiyecek Politikası Merkezinde profesör olarak görev yapmakta olan Tim Lang’in açıklamasına göre, “Büyük babalarımızın bir tek portakaldan almış oldukları A Vitaminini alabilmemiz için, bizim bu gün sekiz portakal yememiz gerekmektedir.” Yiyeceklerimizin besin değerlerinin düşüşü ile bazı hastalıkların artması arasında doğrudan bir bağıntı vardır ve doktor toplulukları önlem almamız gerektiği konusunda bize önerilerde bulunmaya başlamıştır. 2002 yılında yayınlanan bir makalede, Amerikan Tıp Derneği Dergisi (JAMA), “tüm yetişkinlerin vitamin desteği almalarının akıllıca olduğunu” belirtmektedir. Yetersiz ve sağlıksız bir beslenme nedeniyle oluşabilecek vitamin eksikliği sorununa karşı vitamin takviyesi kullanma eğilimi son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.

Doğru Vitamin Takviyesiyle Sağlık ve Enerjimize Kavuşmak

Amerikan Sağlığa Yararlı Yiyecekler Derneği tarafından yapılan bir araştırma (1999 Kışı), tüketicilerin sadece % 2,5′unun hem toksik olmayan hem de etkin olan sağlığa yararlı bir ürünü seçeceklerini ortaya koymuştur. Sağlığımızı en yüksek düzeyde sürdürebilmek için, doğru vitamin desteğini seçmek çok önemlidir. Bu nedenle, en iyi seçimi yapabilmenizi sağlayacak gerekli bilgiler aşağıda verilmiştir:

■Vitaminler Hikayenin Sadece Bir Parçasıdırlar.

En yüksek sağlık seviyesini elde etmek için vücudumuzun gerektirdiği besin maddeleri sadece vitaminler değildir. Genel sağlığımız ve vücutlarımızın sağlık problemlerine karşı direnmek için mineraller ve diğer eser besin maddeleri de gerekmektedir. Vitaminler de, vücudumuzda doğru fonksiyon gösterebilmek için bu minerallerin varlığına gerek duyarlar. Başka bir deyişle vitamin ve mineraller görevlerini yapabilmek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle de, tüm bu besinleri içermedikçe, alacağımız herhangi bir vitamin desteği yararsız olacaktır.Vitamin desteği alırken, vücudun sağlığını sürdürmek için gereken tüm maddeleri sağlayacak olan mineralleri, eser mineralleri, aminoasitleri, antioksidanları biyoflavonoidleri ve bitki özlerini içeren Multivitamin desteğini araştırın.

Vitamin Çeşitleri:

Vitaminleri suda eriyen vitaminler ve yağda eriyen vitaminler olmak üzere 2 başlıkta inceleyebiliriz.

Yağda eriyen vitaminler: A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminler grubunda yer alırlar. Bu vitaminler pişirilmeye karşı dayanıklıdırlar. Yağda eriyen vitaminler karaciğerde depolandıkları için fazla alım toksik etki yapar.

Suda eriyen vitaminler: C ve B vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir. Vücutta depo edilmezler, fazla alındıkları zaman idrar ile dışarı atılırlar.

Vitamin Eksikliği Hastalıkları

A vitamini eksikliği: A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, gözyaşının yeteri kadar salgılanamaması, gözaltı lekeleri, çocuklarda sağlıksız diş gelişimi, deride kalınlaşma, kabuklanma ve renk koyuluğu görülür. A vitamini eksikliğinde sindirim sorunları da ortaya çıkabilir.

B1 vitamini eksikliği: B1 vitamin eksikliği beriberi hastalığına sebep olur. Ruhsal sıkıntılar, iştahsızlık, hafıza zayıflığı, ayakta karıncalanma gibi sorunlarda B1 vitamin eksikliğinde görülür.

B9 vitamini eksikliği: Anne karnındaki bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir. Erken doğuma neden olabilir. Depresyon, yorgunluk, kilo kaybı B9 vitamin eksikliğinin yol açabileceği sorunlar.

B12 vitamini eksikliği: Anemi, sinirsel rahatsızlıklar, el ve ayaklarda uyuşma, hafıza bozukluğu, unutkanlık, yorgunluk B12 vitamini eksikliği sonucu oluşabilecek rahatsızlıklardır.

C vitamini eksikliği: Skorbüt hastalığı, C vitamini eksikliğinde meydana gelen bir hastalıktır. Diş eti kanaması, iştahın azalması, halsizlik, enfeksiyonlara karşı direncin azalması C vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek sorunlardır.

E vitamini eksikliği: E vitamini eksikliği adalelerin kolay yorulmasına ve gevşek kaslara neden olur. Cilt yaşlanması hızlanır. Kısırlığa ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riski E vitamini eksikliği ile artırdığı düşünülmektedir.

Doğal Vitaminler Sentetik Vitaminlere Karşı

Sentetik vitaminlerle karşılaştırıldığında, doğal vitaminlerin sentetiklere göre ne kadar daha yararlı olduklarını belirten birçok bilgi bulunduğundan, eğer seçme şansınız varsa, doğal vitaminleri seçmenizi öneririz.

Son araştırmalar, doğal E Vitaminin sentetik E Vitaminine göre, vücudumuz tarafından kullanılmaya daha hazır olduğunu ve vücutta çok daha uzun süre etkin bir halde kaldığını doğrulamaktadır. Vücutlarımız vitaminleri doğal halleri ile almaya çok daha hazır görünmekte olup, sağlığımızı daha iyileştirmedeki etkinliklerini daha fazla arttırmaktadırlar. Durum böyleyken, üreticiler neden sentetik vitaminleri üretmektedirler? Yanıt basittir; Çünkü sentetik vitaminleri üretmek doğal olanlarını üretmekten daha az paraya mal olmaktadır. O halde, vücut sağlığınızı doğal olarak dengelemek için, doğal içeriklerle yapılmış olan Multivitamin desteklerini seçin.

Doğanın Sinerjisi

Doğa uyum içerisinde işlevini sürdürmekte olduğundan, yüksek kaliteli, etkin bir desteği üretmek, ayrı ayrı içerikleri birbirine karıştırmak değildir. Etkin içerikler, doğal yollarla etkileşecekleri için, bir desteğin içinde bu doğal uyumu sağlamak, uzman bilim adamları ve beslenme uzmanları tarafından yerine getirilmesi gereken bir iştir. Bu içeriklerin birçoğu birbirleri ile etkileşime gireceklerinden ve yanlış bir birleşim sağlığa zararlı etkiler oluşturabileceğinden, etkin içeriklerin birleştirilmesi çok dikkatle yerine getirilmelidir. Bir destek ürünü satın almadan önce, üreticinin güvenli ve etkili ürünler üretmek için bilimsel bir uzman incelemesi raporu almış olduğundan emin olun.