Design Studio for ICT-based Learning Activities

Començant amb el Desing Studio per fer activitat amb TIC...

Projecte: La meva proposta de projecte es centra en desenvolupar una unitat didàctica a 2n ESO dins la matèria de Tecnologies. La implantació a l'aula es faria durant el segon trimestre d'aquest curs.

Activitat 1: Responent a les preguntes plantejades:

  • Creieu que el Design Learning ens pot ajudar a fer les coses de manera diferent?

Completament d'acord, ens pot permetre organitzar el procés d'ensenyament plantejan-lo com si es tractés d'un producte en constant evolució. L'activitat docent requereix seguir unes fases, planificar l'acció formativa, dissenyar les activitats d'aprenentage ( que per a mi són la clau ), decidir les eines i recursos a utilitzar i finalment saber com i quan avalauarem. De fet el Desing Learning, tal i com l'heu mostrat en la imatge de la presentació, em recorda molt a la imatge que des de Tecnologia mostrem als nostres alumnes de 1r d'ESO un cop comencen amb la matèria, quan els expliquem com és el procés de disseny tecnològic, fixeu-vos:

  • Què creieu que us aportarà aprendre aquest procés pel disseny d'activitats amb TIC?

El disseny d'activitats amb TIC ens pot afavorir en el desenvolupament d'activitat col·lavoratives amb els alumnes, a més de generar activitats individuals que recullin materials o eines que en format paper no serien vables com per exemple un vídeo o simulacions.

  • I per últim, quan penseu en vosaltres com educadors, mestres o professors, us veieu com a dissenyadors?.

Si, sense cap dubte, suposo que la matèria que imparteixo fa que una mica sempre hagi tingut aquesta visió envers l'ensenyament.

My Dream

The current situation (context)

L'assignatura de Tecnologies es desenvolupa al llarg de tota l'etapa de la ESO a raó de dues hores setmanals de 1r a 3r d'ESO i es coneverteix en optativa a 4t d'ESO.

A segon d'ESO cal treballar, entre d'altres els següents continguts:

L'ordinador com a mitjà d'informació i comunicació

    • Ús d'Internet: interpretació de la seva terminologia, estructura i funcionament. Utilització de l'ordinador com a mitjà de comunicació individual i en grup: correu electrònic, fòrum, xat i videoconferència.

    • Utilització d'eines i aplicacions per a la cerca, descàrrega i intercanvi i publicació d'informació. Actitud crítica i responsable de la propietat i distribució dels programes i de la informació.

    • Selecció de la informació obtinguda per mitjans telemàtics tenint en compte la seva autoria, fiabilitat i finalitat.

    • Utilització i gestió de recursos compartits mitjançant xarxes locals.

    • Utilització d'entorns virtuals d'aprenentatge.

    • Ús dels mitjans de presentació de la informació. Creació i exposició de presentacions dels treballs individuals i de grup.

I dins del tema de l'electricitat:

  • Anàlisis dels principals processos de generació d'electricitat a partir de diferents fonts d'energia. Valoració de la utilització d'energies renovables per a la generació d'electricitat. Reconeixement experimental de motors elèctrics.

The change you would like to see (challenge)

El meu somni seria treballar l'últim contingut plantejat:

  • Anàlisis dels principals processos de generació d'electricitat a partir de diferents fonts d'energia. Valoració de la utilització d'energies renovables per a la generació d'electricitat. Reconeixement experimental de motors elèctrics.

Realitzant una activitat que recollís tots els anteriors.

How you might go about bringing that change (solution)

Es planteja el Treball per Projectes PBL i la idea és muntar de forma col·laborativa una web on es reculli un Projecte sobre un o més processos de generació d'electricitat.

Context

El desenvolupament de les activitats es realitzaran amb tot el grup classe 1 h lectiva a la setmana, on s'exposaran conceptes, es resoldran dubtes, es faran debats en grup i es mostraran les activitats realitzades pels alumnes i l'altre hora lectiva serà desdoblada, mig grup, a l'aula d'informàtica on es desenvoluparà l'activitat col·laborativa.

Measures of success (evaluation)

Si els alumnes són capços d'explicar als altres alumnes el seu projecte i reben una avaluació del seus companys sobre el projecte desenvolupat.

Persona card

Persona Card - Learning Design

Trobo que aquesta proposta és molt interessant i et pot permetre adaptar la teva programació didàctica a la realitat de l'aula, adaptant i modificant cada curs les activitats i avaluació segons les persones que tens a l'aula. Caldria per tant passar algun test per saber (en el cas de secundària) quins coneixements, inquietuds, interessos tenen els alumnes davant la matèria per interpretar com es farà el disseny de l'assignatura aquell curs.

De fet, tal i com es comenta en aquest debat, de forma inconscient, ja et planteges aquesta "persona" cada curs per tal d'adaptar les activitats i l'avaluació a la realitat de l'aula.

Nom: Laia

Edat: 13 anys

Visc a Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona) amb els meus pares i el meu germà m’agradada dibuixar, estar amb els meus amics, tocar el piano i aprendre coses noves.

He finalitzat l'educació primària fa una mica més d'un any, aquest és el meu segon curs a l'Institut.

Estudiant de 2n ESO, he d'anar a l'Institut cada dia per tal d'aprendre coses noves i aprovar el curs. Encara no tinc molt clar que vull fer quan sigui més gran.

A les tardes, a part de dedicar-les a fer deures i descansar, tinc altres activitats com per exemple fer gimnàstica i classes de música.

Sóc bona amb l'ordinador, utilitzo sense problemes el processador de text, sé fer presentacions de diapositives per les exposicions orals, he fet algun vídeo per alguna activitat de classe, també sé dibuixar amb algun programa de dibuix per ordinador.

Les llengües em van prou bé, tot i que he de vigilar amb les faltes d'ortografia i he d'ampliar el meu vocabulari. No m'agarada gaire llegir llibres a part dels que em demanen a l'institut. M'agrada dibuixar i les matemàtiques se'm donen força bé. A tecnologia m'agrada muntar projectes al taller i m'aborreix força escriure la seva memòria tècnica.

M'organitzo prou bé i generalment porto totes les activitats al dia. Tinc bona realació amb els altres.

M'agradaria muntar el projecte de Tecnologia que ens ha ensenyat la professora a l'inici de curs, aixíq ue tinc clar que he d'aprendre moltes coses abans de poder començar a muntar-lo.

A part d'aprovar totes les assignatures, m'agrada conèixer coses noves i divertir-me fent-les. Treballar en equip és força divertit.

Cal acceptar als altres i la seva forma de treballar, cal aprendre a parlar amb els altres, convénce'ls o acceptar les seves opinions si veig que tenen raó.

Comprovar que sempre que m'equivoco he d'aprofitar l'experiència per tal de no tornar a repetir aquelles coses que no han anat del tot bé.

Gaudeixo fent coses noves, tinc il·lusió per descobrir el que m'envolta. M'agrada treballar de forma diferent a l'aula, que les classes no siguin totes iguals. M'agrada imaginar.

Educació i experiència

Professió i responsabilitats

Habilitats tècniques

Habilitats i coneixements en general

Motivació i desitjos

Objectius i expectatives

Obtacles a superar per arribar a l’èxit

Coses bones que tens

El context

Analysing Context: Factors and Concerns: Espais, grups i Factors

Read about factors and concerns at: http://cloudworks.ac.uk/cloud/view/6788

Concerns

<Laia>: <Estudiant>

Concerns

Disposa d'Internet a casa

Implicació en el grup i relació social

Notes

Té ordinador personal i pot treballar amb connexió a Internet des de casa. També disposa d'un Smartphone.

No té problemes dins del grup, té bones habilitats socials.

Objectives

Defining learning objectives

Theme:

La generació d'energia elèctrica, treballem en equip!

Learning objectives

Ser capaç de ....

    • Descriure el procés de generació d'electricitat a partir de diferents fonts d'energia i el procés d'obtenció de moviment a partir de l'electricitat.

    • Valorar la necessitat d'un consum raonat d'energia a la vida quotidiana i la utilització d'estratègies adients per aconseguir-ho.

    • Valorar la importància de l'electricitat en la resolució de problemes i en el desenvolupament tecnològic.

    • Valorar la necessitat d'una compra i un consum responsable dels productes, en aquest cas de l'electricitat.

    • Utilitzar Internet de forma correcta per a comunicar-se, cercar, descarregar, intercanviar i publicar informació així com conèixer el seu funcionament, estructura i terminologia.

    • Valorar la propietat intel·lectual pel que fa a l'ús i difusió de la informació i del programari accessible mitjançant Internet.

    • Compartir de forma correcta recursos tant de xarxes d'ordinadors com de comunitats virtuals, valorant la necessitat de col·laborar en la construcció compartida del coneixement.

  • Crear i presentar informació mitjançant eines informàtiques i entorns multimèdia.

Heuristic Evaluation of e-Learning:

La generació d'energia elèctrica, treballem en equip!

Heuristic evaluation is a technique borrowed from usability research, where a group of experts is asked to assess a particular design using a given rubric (set of heuristics). It offers a low-cost rapid evaluation which often uncovers design flaws at an early stage.

Thank you for agreeing to help us evaluate La generació d'energia elèctrica, treballem en equip!. Today you will be asked to put yourself in the learner’s seat, review the project, and note any design flaws you perceive.

Introducing La generació d'energia elèctrica, treballem en equip!

La idea és muntar de forma col·laborativa una web on es reculli un Projecte sobre un o més processos de generació d'electricitat. El desenvolupament de les activitats es realitzaran amb tot el grup classe 1 h lectiva a la setmana, on s'exposaran conceptes, es resoldran dubtes, es faran debats en grup i es mostraran les activitats realitzades pels alumnes i l'altre hora lectiva serà desdoblada, mig grup, a l'aula d'informàtica on es desenvoluparà l'activitat col·laborativa.Si els alumnes són capços d'explicar als altres alumnes el seu projecte i reben una avaluació del seus companys sobre el projecte desenvolupat.

Your task

Asummeix el rol d'un estudiant de 2n d'ESO.

The Heuristics

  • Els alumnes tindran la informació de forma prou clara per al seu nivell?

  • Tenen recursos informàtics al seu abast per poder treballar de forma autònoma o en equip al centre?

  • Tenen informació sobre com usar Google Sites per tal de desenvolupar l'activitat?

  • Hi ha explicacions sobre com fer cerques a Internet de forma eficient?

  • S'indica una planificació/temporalització prou clara?

  • Queda prou clar on fer els lliuraments digitals?

  • Queden prou clares les rúbriques per la coavaluació i quin és el seu objectiu?

  • Se'ls dóna recursos per saber com gravar un vídeo amb un dispositiu mobil i com produir-lo?

  • Es mostren els criteris d'avaluació de l'activitat, saben que se'ls demana quan finalitzin l'activitat, què hauran de saber?

Scoring sheet

Provide evaluators with a scoring sheet to use during the evaluation.

Search for existing ICT-based learning activities

Part 1 : Exemplars from the learning designs project

Generic Skills Development:

http://learningdesigns.uow.edu.au/exemplars/info/LD16/index.html

This setting encourages students to choose a team role within a multimedia development environment (e.g. project manager, instructional designer, graphic designer, media developer or programmer). Students develop an authentic product (web site or CD ROM) for a real client, as well as the required documentation including project proposal, design specifications, legal documentation, QA procedures and metrics, all of which are based on industry standards. The main aim is to provide students with meaningful learning experiences that promote the development of generic skills and help make each student “expert” in their team role.

Students are given both face-to-face instruction (3 hrs/week) and a range of online learning resources to help support activities that are authentic, self-regulated and reflective in nature. At the end of the semester, the teams’ work is compiled into an E-portfolio, showing both the final product and documentation, and hosted on university servers to provide a CV for the students.

Comment from the Project Team...

An important feature of this learning design in terms of reusability that was identified by the Project Team is the use of ICT to facilitate student self and peer assessment. In this example, a FileMaker Pro database was implementation. However, for this project, Joe Luca and his team at Edith Cowan University have developed a revised tool in a web-based format. The Online Self and Peer Assessment tool and accompanying user documentation are accessable via the "Cross-links" section below orby accessing the "Tools" section of this web site.

  • How would your personas experience these solutions?

Es proposa el treball en equip per tal de desenvolupar una web, una activitat multimèdia. Que cada membre del grup adopti un rol per tal d'aconseguir un objectiu comú. Les meves persones, poden treballar en equip per tal de desenvolupar una activitat en format web de forma col·laborativa i on aniran creant també un portfoli (recull d'informació sobre l'activitat en concret) És interessant el fet de poder realitzar coavaluacions i autoavaluacions mitjançant les TIC, utilitzant rúbriques iguals per tots els alumnes que permetin la major objectivitat possible en una valoració.

    • Would these learning activities work for them?

Poden funcionar les activitat d'avaluació interactives entre ells un cop finalitzades les webs. Hauran de recollir evidències d'aquestes avaluacions i fer una presentació oral, podrien gravar un vídeo?

    • Are these learning activities adequate for the context of your personas?

No és exactament el mateix context però hi ha punts que són molt utilitzables.

Contested Knowledges: http://learningdesigns.uow.edu.au/exemplars/info/LD37/index.html

The learning experience is driven by four individually based assessment tasks that students complete at set intervals during a 14-week subject. Students have access to a web site that provides content resources and an asynchronous discussion tool to facilitate an online learning community to discuss the content, that is, the multiple perspectives associated with the management of resources.

Students engage with the content by critiquing literature (both on an individual basis and as an online cohort) relating to a number of given scenarios in order to identify key issues. They also have opportunities to contribute to the knowledge base of the subject via online features such as a dynamic glossary and bibliography.

Key support mechanisms are the instructor who acts as a "guide on the side" and a four-key question framework formulated to assist students examine the literature.

How would your personas experience these solutions?

Podria usar aquesta idea quan es facin les valoracions finals per tal de crear un debat virtual entre classes diferents, on es produís una discussió a partir de les coavaluacions que realitzarien prèviament sobre les webs elaborades pels diferents equips.

    • Would these learning activities work for them?

Penso que treballar els aspectes crítics sobre l'ús de l'energia segons les seves fonts, parlar sobre energies renovables, les que ells usen a casa,... Hauria de ser obligatori un mínim d'intervencions al debat i aquest hauria d'estar obert per un temps limitat.

    • Are these learning activities adequate for the context of your personas?

No sé si encara són molt petits per fer un debat online. Podria ser una experiència interessant...

Part 2: criteria to review a design, en aquest cas

Generic Skills Development:

http://learningdesigns.uow.edu.au/exemplars/info/LD16/index.html

  • ¿Es porten a terme tests dels resultats?

Sí, the use of ICT to facilitate student self and peer assessment.

  • ¿Està pautada?

Sí, Students are given both face-to-face instruction (3 hrs/week) and a range of online learning resources to help support activities that are authentic, self-regulated and reflective in nature

  • Es produeix feedback amb el mestre, alres alumnes o la tecnologia?

  • Es fa un bon ús de la tecnologia?

Serveix com a eina per desenvolupar unes habilitats i aprendre uns nous coneixements

Escenarios

A scenario is a story that follows the user through their experience when interacting with a product. In the case of learning design, a scenario is the story of the designed activity from the perspective of the learner and her experience. Scenarios help us understand the details of how we can better support students in meeting their goals.

To know more about scenarios go through this presentation about scenario based contextual design learning.

Scenario based contextual learning design from joshua underwood

You can see also:

http://www.interaction-design.org/encyclopedia/personas.html#heading_Scenarios_and_stories_page_12414http://edutechwiki.unige.ch/en/Pedagogical_scenario, and http://www.ld-grid.org/resources/representations-and-languages/design-scenarios

Now that you know about scenarios:

Check the “7 Things you should know about” Learning Technology Topics. They have briefs about most ICT tools to be either used in face to face learning settings and also online. Use this resources to 1) read some scenarios and get inspired and 2) select the best SCENARIO for your activity and justify why you find this scenario interesting for you in the discussion of this activity.

He entrat a la web i he trobat molt interessant per la meva assignatura, Tecnologia, l'entrada sobre Desing Thinking:

http://www.educause.edu/library/resources/7-things-you-should-know-about-design-thinking

Escenari: Treballant la producció d'enegia elèctrica...

Objectiu

L'objectiu d'aquesta activitat és realitzar activitats al voltant de la generació i distribució de l'electricitat per tal que al finalitzar-les l'alumne sigui capaç de descriure el procés de generació d'electricitat a partir de diferents fonts d'energia i el procés d'obtenció de moviment a partir de l'electricitat, sàpiga valorar la necessitat d'un consum raonat d'energia a la vida quotidiana i aprengui a utilitzar estratègies adients per aconseguir-ho, que valori la importància de l'electricitat en la resolució de problemes i en el desenvolupament tecnològic i comprovi i raoni la necessitat d'una compra i un consum responsable de l'electricitat.

Per tal de realitzar aquestes activitats l'alumne haurà d'usar les eines TIC següents:

    • Utilitzar Internet de forma correcta per a comunicar-se, cercar, descarregar, intercanviar i publicar informació així com conèixer el seu funcionament, estructura i terminologia.

    • Valorar la propietat intel·lectual pel que fa a l'ús i difusió de la informació i del programari accessible mitjançant Internet.

    • Compartir de forma correcta recursos tant de xarxes d'ordinadors com de comunitats virtuals, valorant la necessitat de col·laborar en la construcció compartida del coneixement.

    • Crear i presentar informació mitjançant eines informàtiques i entorns multimèdia.

1) Pluja d’idees, components del meu escenari d’aprenentatge

Participants:

La Laia, alumna de 13 anys, en la seva classe de Tecnologia, la professora -la Mònica- li ha demanat treballar en equip per tal fer un treball sobre la producció d'energia elèctrica. Haurà de buscar informació per Internet per tal de saber com produeix energia elèctrica una central de producció d'energia, i elaborar una pàgina web on es s'expliqui com funciona.

Objectius:

Laia, aprendre com es produeix l'enegia elèctrica, treballar en equip, exposar la feina feta, valorar-la i valorar la feina dels companys.

Mònica fer que els alumnes mitajançant una nova metodologia de treball en equip i autoavaluació i coavaluació treballin i desenvolupin un tema del currículum.

Espais:

Tenim dues hores lectives setmanals, una a l'aula classe on tenim ordinador amb projector i pissarra digital, i l'altre a l'aula d'informàtica, amb 20 ordinadors connectats a Internet.

Elements materials:

Ordinadors, pissarra digital, Internet.

Accions:

  1. Escoltar les explicacions de la professora.

  2. Muntar un grup de treball

  3. Organitzar-se, crear l'espai web de treball grupal.

  4. Buscar Informació per Internet.

  5. Organitzar la informació, repartir les tasques entre els membres de l'equip, desenvolupar els continguts.

  6. Realitzar un vídeo per tal de mostrar la informació obtinguda. Penjar-lo a la web.

  7. Valorar la web dels altres grups, segons una rúbrica per tothom igual.

  8. Valorar el que s'ha après.

Esdeveniments:

La Laia té moltes ganes de treballar en grup i també muntar una web a Internet.

Resultats:

Treballar de nou en equip reforça els aprenentatges pel que fa a la relació amb els altres, acceptar com treballen els altres, compartir i aprendre a organitzar-se. Saben com localitzar informació per Internet. Aprendre a valorar la feina pròpia i la dels altres.

2) Develop a narrative scenario/s

Introduce actors and goals, describe the settings, put the events in order...

La Laia viu a Sant Andreu de Llavaneres amb els seus pares i el seu germà li agradada dibuixar, estar amb els amics, tocar el piano i aprendre coses noves.

En el segon trimestre ha de treballar a l'aula el tema de la producció d'energia elèctrica i la Mònica, la professora, els ha proposat treballar d'una forma diferent a l'habitual. Caldrà fer equips i buscar informació per tal de muntar una web. Després haurà de valora la seva feina i la dels companys, però compte! no hauran de posar notes - d'això ja s'encarrega la Mònica- haurà de valorar la feina dels altres per tal de trobar els punts forts i febles de cada treball. Al final caldrà reflexionar sobre el que s'ha après sobre l'enegia elèctrica, caldrà fer una presentació final.

3) Scrutinize your scenario & revise as necessary

L’activitat s'adaptarà al seu ritme d'aprenentatge?

Sabran organitzar la informació trobada a Internet?

Sabran treballar en equip?

Entendran com funciona l’avaluació?

Aquest disseny pretén que els alumnes aprenguin a treballar en equip. Utilitzin Internet com a espai per realitzar cerques de forma eficient. Valorin la seva feina i la dels altres.

Prototipus

Revisant els Heurístics

He revisat els meus heurístics, he revisat l'activitat de conclusió on he pensat en la realització d'un vídeo en equip.

http://ilde.upf.edu/handson3/pg/lds/

Test your prototypes

L'activitat que vull fer ja l'havia realitzat altres cursos, fa un parell d'anys, i vistos els resultats tenia ganes de fer alguns canvis, sobre tot pel que fa a l'acabament de l'activitat, mai ens donava temps a reflexionar i valorar la feina dels altres i saber què havíem après després de fet l'activitat. Per aquest motiu la proposta és molt semblant, tot i que incorpora noves activitats com la coavaluació i la reflexió final mitjançant un vídeo.

Aquesta és la proposta que ja havia fet fa uns anys:

https://sites.google.com/site/msans25energies/

Tinc previst començar amb aquestes activitats el proper trimestre, cap al gener i febrer.