שירותי רפואה

ורידים בולטים ברגליים לא רק פוגמים במראה האסתטי, אלא מלווים בכאבים ושאר בעיות רפואיות. כל דרכי הטיפול

מחלת ורידים שטחיים בגפיים היא בעיה שכיחה בעיקר בקרב נשים, שמתבטאת בהופעת ורידים בולטים בצורת נימים או דליות גדולות ברגליים. בראש ובראשונה, מדובר בבעיה אסתטית - רגל מלאה בדליות ובורידים בולטים, בדרך כלל אינה מראה מלבב.

במקרים מסוימים, ייתכנו גם בעיות רפואיות וסימפטומים המתבטאים בכאבים, הרגשת כבדות, בצקת, דלקת בורידים, שינוי בצבע העור והופעת כאבים כרוניים, פקקת ודימום. אסור לזלזל בבעיה הזו ויש להתייעץ עם רופא מומחה ולטפל לפני הופעת הסיבוכים.

טיפול בבעיות ורידיות

טיפול שמרני:

יש להימנע מעמידה וישיבה ממושכות מהבוקר. בנוסף, חשוב לגרוב גרביים אלסטיות מותאמות באופן אישי מבחינת הלחץ והגובה על פי המלצת רופא מומחה. הגרביים האלסטיות לא מעלימות את הורידים הבולטים, אך הן מיועדות למניעת החמרת המצב ומניעת סיפטומים וסיבוכים שונים.

ניתוח:

מיועד לטיפול בדליות. בניתוח מסירים את הדליות ולפי הצורך אפילו ורידים ראשיים כאשר הם מקור הבעיה. לכן, לפני ניתוח יש לאתר את מקור הבעיה בצורה מדויקת כדי לתכנן את הניתוח ולבצע אותו בצורה אידיאלית, על מנת לפתור את הבעיה בשלמותה ולהפחית את אחוז חזרתה למינימום.

את הניתוח ניתן לבצע בצורה קונבנציונלית המבוססת על שליפת הורידים החולים על ידי ביצוע חתכים מעליהם. שיטה ניתוחית אחרת היא באמצעות הכנסת סיבי לייזר לוריד ראשי (במידה והוא חולה), צריבתו מבפנים וסתימתו. שיטה זו אינה מתאימה לטיפול בדליות מפוזרות שאותן יש לשלוף בחתכים נפרדים או לטפל בסקלרותרפיה (הזרקות).

טיפול סקלרותרפי (מטרש):

טיפול חדשני יחסית המיועד לטיפול בדליות גדולות ואפילו בורידים ראשיים חולים. הטיפול נעשה על ידי הזרקת חומר מטרש (עשוי בצורת קצף) הגורם לסתימת הורידים החולים וכך הם מצטמקים ונעלמים. יתרונות הטיפול: אין צורך בהרדמה או בחתכים, הטיפול פשוט, אורך זמן קצר ולאחריו ממשיכים באורח חיים רגיל ברוב המקרים. אולם, היתרון הגדול ביותר הוא ששיטה זו מאפשרת טיפול בכל הדליות, בורידים ראשיים וכן בדליות פנימיות שאותן ניתן "לפספס" בניתוח קונבנציונלי או לייזר.

נפטרים מהנימים

ניתן לטפל גם בנימים שבעיקר גורמים להפרעה אסתטית. יש לציין שהנימים לא נעלמים מיד וצריך לרוב פרק זמן של שבועות ואפילו בין חודשיים לשלושה חודשים עד שמתקבלות תוצאות. הטיפול בנימים נעשה בשתי שיטות:

1. סקלרותרפיה (הזרקות) - בשיטה זאת מחדירים חומר מטרש על ידי מחט עדינה מאוד לתוך הורידים וגורמים לסתימתם והעלמתם. היתרון בשיטה הוא שניתן לטפל בכל סוגי הנימים וגם בורידים "הכחולים" הנמצאים בשכבה יותר עמוקה.

2. לייזר - שיטה המבוססת על סתימת הוריד באנרגיית לייזר עד להיעלמותו. חסרון שיטה זאת שהיא מוגבלת לנימים בגודל ועומק מסוימים.

זהירות מחתולי-רחוב

במרבית מקומות היישוב בארץ חיים חתולי-רחוב. מקלטם בין מבנים וחפצים של סביבת האדם. מזונם בדרך כלל, מקורו באשפה ושיירים שמותיר האדם, דבר שאינו מונע מהם לצוד מכרסמים, ציפורים וזוחלים. לכאורה נראה שמצב בריאותם של רבים מחתולי-הרחוב לקוי. הם חשופים לפגיעות מכלי רכב, מתקשים לעבור בשלום חורפים קרים וימי שרב ונגועים במידה רבה בטפילי מעיים ועור. רבים מהם לוקים בזיהומי עיניים ודרכי הנשימה.

חתולי-הרחוב אינם חיות-בר ואין לראותם כחלק מאוכלוסיית חיות-הבר האורבניות אלא כתת-אוכלוסיה נפרדת שמקורה בחתולי-בית שננטשו, נתפראו ונתרבו ואשר אליהם נוספים בהתמדה חתולי-בית נטושים – ובעיקר גורים "מיותרים". חתול-הרחוב גם דחק בישראל את רגליו של חתול-הבר אשר רבייתו הייתה מתונה יותר, סוגי מזונו מוגבלים ונוהגי הזנתו ליליים. כתוצאה מהתרבות חתולי-רחוב חלו שינויים אקולוגיים תוך פגיעה באוכלוסיות של חיות-בר שונות: חלקן, כמו אוכלוסיית חתול-הבר עצמו, צפרי-שיר שונות וזוחלים, נעלמו עקב כך כליל מהנוף.

לאוכלוסיית חתולי-רחוב יש השלכה שלילית על בריאות הציבור ובמיוחד ילדים, בהיות חלק מהמחלות הנישאות על ידם - זואונוטיות: טפילי מעיים, טפילי עור ובמיוחד פטריות ופרעושים, וכן מחלות מדבקות – כגון טוקסופלסמוזיס ומחלות בקטריאליות ונגיפיות המועברות ע"י שריטות ונשיכות, לרבות מחלת הכלבת. כל זאת בנוסף לסיכון הפיסי הישיר מנשיכות ושריטות. מחלת הכלבת היא המחלה הזואונוטית הידועה יותר לציבור: הבעיה עם חתולי רחוב חמורה במיוחד עקב הסיכוי הקלוש להסגרת חיה שנשכה או שרטה. על פי נתוני משרד הבריאות, מתוך 5,281 אזרחים שטופלו כנגד כלבת עקב נשיכות/שריטות בעלי חיים בשנת 1997, טופלו 2,026 בשל מגע עם חתולים. בכל מקרה של שריטה או נשיכה ע"י חתול נהוג לתת גם חיסון נגד טטנוס למי שלא חוסן ב – 10 השנים האחרונות. בנוסף לכך, ביותר מ – 50% מארועי נשיכה ע"י חתולים חל זיהום הפצע מחיידקים שמקורם בפלורה של פה החתול. לפיכך במקומות רבים ממליצים לתת טיפול אנטיביוטי מונע בכל המקרים הללו. יתירה מזאת: כפי שנמסר ע"י המרכז הלאומי לבקרת מחלות, היות ושיני החתולים חדות במיוחד – הן חודרות בקלות לפרקים ועצמות ולפיכך יש בנשיכות חתולים סיכון–יתר לזיהומים במפרקים ובמוח העצם(Osteomyelitis, Septic arthritis). ארגזי חול וחדרי מדרגות בבתי-דירות מהווים מוקדי סיכון מובהקים להדבקת בני-אדם, במיוחד ילדים, בגורמי זיהום שמקורם בחתולי-רחוב.

טיפול בעששת:

מתי צריך להתחיל לצחצח שיניים

לחץ על הקישור לקריאה על בריאות השיניים שלך ושל ילדיך