Legea partidelor - Cap VII Incetarea activitatii partidelor politice

CAPITOLUL VII Incetarea activitatii partidelor politice

Art. 43. - Un partid politic isi inceteaza activitatea prin:

a) dizolvare, prin hotarare pronuntata de Curtea Constitutionala, pentru incalcarea art. 30 alin. (7) si art. 40 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei, republicata;

b) dizolvare, prin hotarare pronuntata de Tribunalul Bucuresti;

c) autodizolvare, hotarata de organele competente prevazute in statut;

d) reorganizare, in situatiile prevazute la art. 38 alin. (3), art. 39 alin. (4) sau art. 41 alin. (2).

Art. 44. - Curtea Constitutionala hotaraste asupra contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic, potrivit art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) si (4) si art. 146 lit. k) din Constitutia Romaniei, republicata, cu procedura stabilita in Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile ulterioare.

Art. 45. - (1) Un partid politic se dizolva pe cale judecatoreasca in urmatoarele conditii:

a) cand se constata incalcarea prevederilor art. 30 alin. (7) si ale art. 40 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei, republicata, de catre Curtea Constitutionala, precum si ale art. 3 alin. (3) si (4) din prezenta lege;

b) cand scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicita ori contrara ordinii publice;

c) cand realizarea scopului partidului politic este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;

d) cand partidul urmareste alt scop decat cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia;

e) ca urmare a inactivitatii constatate de Tribunalul Bucuresti conform art. 46 alin. (1);

f) ca urmare a aplicarii art. 26.

(2) Cererea de dizolvare se adreseaza Tribunalului Bucuresti de catre Ministerul Public si se solutioneaza potrivit normelor de procedura stabilite la art. 26 alin. (2)-(5).

Art. 46. - (1) Inactivitatea unui partid politic se poate constata in urmatoarele situatii:

a) nu a tinut nicio adunare generala timp de 5 ani;

b) nu a desemnat candidati, singur sau in alianta, in doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale, in minimum 75 de circumscriptii electorale in cazul alegerilor locale, respectiv o lista completa de candidati in cel putin o circumscriptie electorala sau candidati in cel putin 3 circumscriptii electorale, in cazul alegerilor parlamentare.

(2) Pentru partidul politic aflat in oricare dintre situatiile prevazute la alin. (1), Tribunalul Bucuresti, la cererea Ministerului Public, va constata incetarea existentei sale, cu respectarea normelor de procedura prevazute la art. 26 alin. (2)-(4).

Art. 47. - Documentele privitoare la autodizolvarea partidului politic se depun, in termen de cel mult 10 zile, la Tribunalul Bucuresti, in vederea radierii din Registrul partidelor politice.

Art. 48. - Dupa primirea documentelor privitoare la partidele politice care indeplinesc oricare dintre situatiile prevazute la art. 43, Tribunalul Bucuresti va proceda imediat la radierea acestora din Registrul partidelor politice.