Interlinks 2

Verastarr Silver Signature, RU Connected, Elco Audio SR-22R en Acoustic Research Pro Series DIY afgemonteerd met Oehlbach pluggen.

Gebruikte apparatuur:

- Bron : Jadis JD-3 Drive

- Versterker : Musical Fidelity Tri-Vista 300 Integrated

- Luidsprekers : Dali Helicon 400 (gemod)

Gebruikte muziek:

- Bob Dylan - MTV Unplugged

- B.B. King - Reflections

- Alison Krauss + Union Stadion Live

- Live - Secret Samadhi

- Heather Nova - Oyster

De kabels:

De Verastarr kabels heb ik ter review van High-end-Passion, via dit forum.

In eerste instantie wilde ik er geen uitgebreide review over schrijven, maar omdat ik ze toch nog tot zaterdag hier heb, en ik een set RU Connected kabels toegestuurd heb gekregen om met andere kabels te vergelijken en een review over te schrijven neem ik de Verastarr's daar toch ook nog even in mee.

De Elco's heb ik al enige jaren in huis, en gebruik deze nu tot volle tevredenheid achter een Sony BDP-S300, maar ook achter de Jadis JD-3 Drive (en Symphonia) voldoen deze kabels erg goed voor mij.

De Acoustic Research heb ik een aantal jaar geleden eens over gehouden, omdat de lengte iets te veel van het goede was voor de set toen.

Het was de bedoeling ze nog eens in te gaan korten.

Ik heb ze nooit weg gedaan omdat ze te goed zijn voor wat ze gekost hebben.

De verschillende prijsklassen:

- RU-Connected : €25,-

- Acoustic Research : €75,-

- Elco Audio (NL/USA) : €349,-/$320,-

- Verastarr (NL/USA) : €395,-/$1099,-

Luisteren:

De eerste CD die er op het loopwerk van de JD-3 kwam te liggen was de voor mij heel bekende MTV opname van Bob Dylan. Eén van de eerste unplugged (dus zonder versterking) concerten die ik bij heb mogen wonen.

De CD daarvan is erg goed opgenomen, en kan de sfeer daarvan heel goed weergeven op mijn set.

Hiervan iedere keer 3 nummers beluisterd en daarna van kabel gewisseld.

Daarna een vreselijk mooie studio CD van BB King, met covers van verschillende artiesten. Stuk voor stuk juweeltjes.

Ook hiervan weer 3 nummers beluisterd, van kabel gewisseld enz.

Zo heb ik dat ook met de andere CD's gedaan.

Allemaal CD's die ik van voor tot achter en van binnen naar buiten ken, op mijn beide (erg verschillend klinkende) installaties, maar ook op verschillende andere installaties, en 2 van die CD's zelfs bij de opnames aanwezig ben geweest.

De verschillen:

Laat ik beginnen met de Verastarr. Deze moet als eerste weer retour naar de eigenaar, en heb ik al wat langer beluisterd de afgelopen weken.

Helaas mist deze voor mij heel veel detail, van laag tot hoog. Ook mis ik de aansluiting tussen mid en hoog.

Net of er een filterfout in mijn speakers geslopen is, waardoor er een dip rond de 12000-15000Hz ontstaan is.

Het middengebied onder de 12000 is met deze kabels wel heel mooi. Stemmen klinken heel natuurlijk, de onderste 3 snaren van een gitaar klinken zo natuurlijk dat het haast eng word, maar een snaredrum word helaas alweer wat rommelig, waardoor ik van de klank weinig kan/ga zeggen.

Dan de RU Connected.

Wat een interlink voor die prijsklasse.....

De tonale balans is hier bovengemiddeld. Enkel het allerlaagste laag is wat dun en heeft wat minder definitie dan wat ik gewend ben.

Details zijn slechts marginaal minder dan met de Elco, enkel in het hoog wint de Elco het duidelijk.

Mijn referentiekabel in de lagere prijsklasse was en blijft nog steeds de Acoustic Research met Oehlbach pluggen, maar de RU, welke een derde van die prijs kost, komt wel heel verdacht dicht in de buurt.

Als het laag van de RU wat meer body en definitie had gehad wist ik het niet meer.

De Acoustic Research geeft iets meer detail in het hoog, maar de RU is net de meerdere in het middengebied, wat IK meestal het belangrijkste vind.

De RU heeft ook nog het voordeel dat ik hem niet zelf heb moeten solderen.....en dat voor die prijs....

De Elco heeft de test weer (heb hem al vaker vergeleken met andere kabels) met glans gewonnen.

Deze is in deze opstelling zo goed uitgebalanceerd, met zoveel detail van hoog tot laag dat het best moeilijk is dat te verslaan......en toch heb ik daar nu Harmonic Tech Magic Link One kabels zitten wanneer ik muziek luister...

Mijn concluisie:

Wanneer je goede kabels, met een heel behoorlijk uitgebalanceerd geluid, en een heel behoorlijke detailweergave zoekt voor een low budget: RU Connected.

Heb je net iets meer te besteden, en je kunt ze vinden (deze kabels zijn helaas niet heel dik gezaaid heb ik gemerkt): Acoustic Research Pro Series met Oehlbach pluggen*, heb je een wat hoger budget, en je bent op zoek naar veel details en een heel goed uitgebalanceerd geluid: Elco Audio.

De Verastarr kabels zou ik aanbevelen als je een overschot aan mid en iets te weinig aan hoog hebt.

Laag is heel behoorlijk, maar IK mis ook hier wat details in vergelijking met verschillende interlinks in/tot die prijsklasse.

Mvg. Miracle

P.S. Aankomende week ga ik de eerstgenoemde 3 kabels nog wat vaker met elkaar vergelijken (de Verastarr gaat zaterdagochtend naar het postkantoor gebracht worden).

Mochten daar nog andere ervaringen uit ontstaan zal ik deze in dit topic publiceren.

Naschrift:

Ik ben groot voorstander van niet getwiste kabels.

Volgens mij wil ieder signaal het liefts recht door, en dus niet meerdere keren een bocht maken, zoals bij getwiste kabels.

Ik heb verschillende getwiste en gevlochten (in vele verschillende vormen en maten) kabels uitgeprobeerd, en miste iedere keer weer details.

Uiteraard zie ik ook de voordelen van twisten: Het is een afscherming zonder de nadelen van afscherming (storingen IN de kabel worden ook binnen gehouden door een reguliere afscherming), maar ik ben van mening dat je beter kunt zorgen dat je geen storingen binnen je kabels hebt, en enkel de storingen van buitenaf kunt bestrijden.

Mijn sets zijn dan ook zo opgebouwd dat er in de kabels al nagenoeg geen hoor- en meetbare storingen aanwezig zijn, waardoor een afscherming in mijn sets nagenoeg geen invloed uitoefenen op de weergave, en enkel functioneren zoals ze bedoeld zijn: Storingen buiten houden.

* = De Oehlbach pluggen zijn aan deze kabel gekomen na een test met goedkope elektronicawinkelopdehoekvandestraat-, de meest betaalbare Furutech-, Bullet- en WBT- pluggen.