Madeira: Funchal

Madeira – ikuista kesäkuuta viettävä kelluva puutarha

”Yksikään asia maailmassa ei ole julmempi kuin olla sokea Granadassa”, sanotaan Espanjassa. Portugalissa sama pätee koko Madeiran saareen. Noin 22 km leveän ja 58 km pitkän saaren pinta-alasta 70 prosenttia on kansallispuistoa. Kaikkialla näkyy upeita maisemia, kauniita puutarhoja (Funchalin kasvitieteellinen puutarha ylimmässä kuvassa vasemmalla), komeita kukkia ja uhkeaa laurisilva-laakeripuumetsää. Laurisilva on erityisesti Madeiralle ja paikoin myös Kanarian saarille tyypillistä lehtipuumetsää, jossa puiden ja pensaiden lehdet muistuttavat laakerin lehtiä. Laurisilva on museotavaraa tertiäärikaudelta, noin 20 miljoonan vuoden takaa, jolloin vastaavaa kasvillisuutta oli maapallolla laajalti hyvin yleisenä. Laurisilva onkin julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi luonnonkohteiden sarjassa. Portugalin sana ”madeira” tarkoittaa puuta. Madeira on siis jo sananmukaisesti poikkeuksellisen vehreä saari!

Huippuhotellien pauloissa

Madeira on Atlantin kuninkaallinen ja hotelli Reid's Palace (http://www.reidspalace.com) sen kruununjalokivi. Jyrkällä kallionimekkeellä seisovasta traditionaalisesta hotellista avautui upea näköala. Hotellia ovat asuttaneet niin Winston Churchill, Bernard Shaw kuin monet muutkin kuuluisuudet. Reidsin ravintola on varma valinta, jos haluaa kokea parhaan mahdollisen ruokailuelämyksen.

Myös hotelli Royal Savoy (http://www.savoyresort.com) on majoittanut kymmeniä aristokraatteja. Denis ja Margaret Thatcher viettivät siellä kuherruskuukautensa. Hotellivieraina ovat olleet myös Winston Churchill, Nelly Furtado, Julio Iglesias, Lech Walesa, Eeva Ahtisaari, Tarja Halonen ja monet muut julkkikset.

Meidän hotellimme oli taviksille sopivampi Regency Cliff (http://www.madeiraregencycliff.com, vasemmalla kolmanneksi ylimmässä kuvassa etualalla olevan kallion päällä). Sekin on neljän tähden hotelli, mutta pieni ja kodikkaan viihtyisä. Aamiaista voi nauttia sisällä tai ulkona. Ulkotiloissa tosin ruokaa ei kannata jättää hetkeksikään vartioimatta, ellei halua ruokkia hotellin ”lemmikkilokkia”. Kaikista huoneista on poikkeuksellisen sykähdyttävä näköala merelle ja Ponta Gorda -merivesiuimalaan. Päiväaikaan uimalan äänet kuuluvat hotelliin. Sen sijaan liikenteen melu ei häiritse lainkaan, mikä on Funchalin hotelleissa melko harvinaista. Lähes kaikkialla muualla liikenne tai rakentamisen äänet muistuttavat olemassaolostaan. Regency Cliffin oma uima-allas on pieni ympyräallas, läpimittaa noin viisi metriä. Sisäuima-allas on hieman suurempi. Maksuttomaan vähähöyryiseen höyrysaunaan mahtuu muutama ihminen kerrallaan hikoilemaan uimapuku päällä kuumassa kopissa. Merivesiuimalaan pääsee kulkemaan hotellista portaita pitkin avainkortin numerokoodilla. Hurmaava ja suositeltava hotelli. Kiitän ja kumarran!

Ikimuistoista puuhastelua Funchalissa

Regency Cliff -hotellin ja Ponta Gorda -uimalan välistä alkava rantakävelytie (neljäs kuva vasemmalla) johtaa Lidosta Praia Formosan laavakivirannalle (toiseksi ylin kuva vasemmalla). Kävelyreitti on aurinkoinen ja paahtavan kuuma, mutta illan hämärtyessä se on miellyttävä. Koko saaren ainoa hiekkaranta on Calhetan kylässä noin puolen tunnin automatkan päässä Funchalista.

Funchalin kauppahalli ”Mercado dos Lavradores” on rakennettu vuonna 1941. Siellä voi ihailla ja ostaa monia koriste-esineitä, hedelmiä ja kukkia. Madeiran ”kansalliskukka” Strelitzia (kolibrinkukka eli paratiisilinnunkukka) on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva banaanin sukulainen. Siinä toistuvat tyypillisesti Madeiran lipun värit, keltainen ja sininen. Kaikkiaan Strelitzia-sukuun kuuluu viisi eri lajia.

Syömään pääsee vaikkapa Beatlesien entiselle jahdille ja sen ympärille rakennettuun pikkuveneiden muodostamaan Vagrant-ravintolaan. Paikallisherkku espada on ankeriasta muistuttava sysimusta kummitus, syvänmeren kala, jolla on pitkät neulanterävät hampaat. Väitetään, ettei kukaan ole koskaan nähnyt tätä kalalajia elävänä, sillä se kuolee syvänteestä ylös nostettaessa. Espada nautitaan yleensä banaanin kera. Espadaa ei pidä sekoittaa espetadaan, joka on häränlihavarras. Perinteisesti ja vielä nykyäänkin laadukkaissa paikoissa espetada tarjotaan laakeripuuvartaassa.

Funchalissa on lukuisia silmiä hiveleviä ja nenää helliviä edenmäisiä puutarhoja. Omia suosikkejani ovat kasvitieteellinen puutarha ja Monten palatsin puutarha. Molemmat ovat vierailemisen arvoisia, hieman erityyppisiä paratiiseja.

Kasvitieteellinen puutarha ”Jardim Botanico” (http://www.sra.pt/jarbot/) tarjoilee silmänruoaksi 2500 kasvilajia kaikista maanosista yli viiden hehtaarin alueella: kukkia, maustekasveja, kaktuksia, muotoon leikattuja pensaita jne. Puutarhassa on näytteillä myös pieni perinteinen palheiro-talo. Kasvitieteellisen yhteydessä oleva säälittävä lintutarha tai papukaijapuisto ”Jardin dos Loiros” esittelee fasaaneja, papukaijoja ja erikoisuutena valkoisia riikinkukkoja. Useimmat linnut kököttävät betoni- ja kalterihäkeissä vailla mitään virikkeitä. Lintutarha ei todellakaan sovi eläinten ystäville. Se on puistomainen vain suurissa lainausmerkeissä! Kasvitieteellisen puutarhan ja Monten kylän välillä kulkee Teleferico-näköalahissi (http://www.telefericojardimbotanico.com/).

Teleferico-näköalahissillä (http://www.madeiracablecar.com) pääsee vajaassa vartissa myös Funchalin vanhasta kaupungista (Almirante Reis) Monten kylään, 550 metriä merenpinnan yläpuolelle. Hinta oli vierailumme aikaan kympin yhteen suuntaan tai 15 euroa edestakaiselta matkalta. Hyttihissi tuo melkein suoraan Monten palatsin (http://www.montepalace.com) sisäänkäynnille osoitteeseen Caminho das Babosas 4A. Palatsi on rakennettu 1800-luvun lopussa. Seitsemän hehtaarin trooppisessa puutarhassa ”Jardim Tropical Monte Palace” kukoistaa yli 100 000 kasvia. Museorakennuksessa voi ihastella laajaa näyttelyä ”Luontoäidin salaisuudet” (jalokiviä ja mineraaleja) sekä afrikkalaista patsastaidetta. Museon on auki päivittäin noin kello 10 - 16, itse puutarha pitempään. Puutarhassa tutuiksi tulevat esimerkiksi japanilaiset kasvisommitelmat, yli tuhat vuotta vanhat oliivipuut ja Guinnesin Ennätysten kirjan (v. 1992) mukaan maailman korkein keramiikkamaljakko (5,3 metriä, 555 kg). Vaikka Monten palatsin pääsymaksu onkin kallis (kymmenisen euroa, aikuisten seurassa alle 15-vuotiaat ilmaiseksi), se kannattaa maksaa. Samalla lipulla pääsee sekä puutarhaan että museoon. Itse palatsi ei ole avoinna yleisölle.

Monten kirkko ”Igreja de Nossa Senhora do Monte” on omistettu madeiran suojeluspyhimykselle Neitsyt Marialle. Kirkon kupeelta alkaa katuvuoristorata, ”Carros de cesto” -korikelkka-ajelu (Tobogan) Montesta Livramentoon. Matkaa kelkkailulle kertyy noin kaksi kilometriä. Jos mukana on kartta, Livramentosta on kohtalaisen helppo kävellä Funchalin keskustaan.

Patikointia paratiisissa

Vaeltamaan pääsee levadojen eli kastelukanavien kivettyjä reunoja pitkin. Kaikkiaan saarella sanotaan olevan 2150 kilometriä – tai jopa enemmänkin – levadoja ja niillä 40 kilometriä tunneliosuuksia. Turistiretket vievät usein Boa Morte -levadalle (osa Levada do Nortea), jossa patikoidaan vajaat seitsemän kilometriä. Tämä osuus on erittäin helppokulkuinen. Matkalla saa kyllä hyvän käsityksen levadojen luonteesta, mutta parhaita näköaloja se ei tarjoa. Pelkästään tällä reitillä vaeltamalla levadoista saa turhan tylsän kuvan.

Upeampia vaellusreittejä ovat Ribeiro Frio – Portela (matkalla lähes sydämen pysäyttävän huikaiseva näköalatasanne Balcoes, josta näkymä Pico Ruivolle) ja saaren itäisimmän niemen Ponta de Sao Lourencon reitti (upeaakin upeammat näkymät ja endeemisiä eli kotoperäisiä, vain täällä tavattavia lajeja, mm. kasveja ja lintuja). Reittien alkuun pääsee helposti autolla ja varsinkin Sao Lourencon reitti sopii melko hyvin vasta-alkajillekin. Kaikkein huikein vaellusreittien kliimaksi on Madeiran kaksi korkeinta vuorta eli Pico do Arieron (1810 metriä) ja Pico Ruivon (1860 metriä) yhdistävä reitti. Reitti ei ole ympyrän muotoinen, joten Achada do Teixeiraan on varattava kuljetus, ellei ole mukana valmiilla opastetulla retkellä. Näille reiteille palaan vielä joskus - ehdottomasti!

Saarikierros ja muita unelmaretkiä

Camara de Lobos eli ”merileijonien pesä” (tai oikeammin ”hylkeiden pesä”) on aito kalastajakylä 5-10 km Funchalista länteen. Winston Churchill maalasi kylässä tauluja vuonna 1950.

Gabo Girao on 580 metriä korkea pystysuora kalliojyrkänne mereen. Joidenkin tietojen mukaan se on maailman korkein pystysuora pudotus mereen, mutta ainakin Taiwanissa lienee todellisuudessa tätäkin korkeampi pystysuora merenrantajyrkänne. Gabo Giraolta otettu valokuva (toiseksi alin kuva vasemmalla) on vakio, joka löytyy lähes jokaisen Madeiran-kävijän albumista.

Erinomainen näköalapaikka on myös Boca dos Namorados eli ”rakastavaisten pesä” (1100 metrin korkeudessa), johon pääsee vaikkapa jeeppiretkellä. Pesästä on hieno näköala Nunnien laaksoon (Curral das Freiras, 633 metrin korkeudessa). Nunnat pakenivat merirosvoja laaksoa ympäröivien sammuneiden tulivuorten suojaan Santa Claran luostarista 1500-luvulla.

Encumeadalta (korkeus 1007 metriä) on näköala sekä etelä- että pohjoisrannikolle. Tälle ja kaikille muillekin näköalapaikoille kannattaa yrittää ehtiä jo aamupäivän aikana. Ainakin oman lomani aikana sää oli aamupäivisin aurinkoinen, mutta hyvin usein pilvet peittivät näköalan iltapäivisin. Lisäksi pohjoisrannikko on lähes aina eteläpuolta pilvisempi ja jopa sateisempi.

”Aasinpolkua” pitkin voi kulkea autolla Sao Vicentestä Seixaliin. Kuva Morsiushuntuputouksesta on lähes Gabo Giraon veroinen vakiolaukaus. Sao Vicentessä sijaitsee suositeltava ”Vulkaaninen keskus”, jossa pääsee audiovisuaalisten esitysten avulla tutustumaan tulivuorten toimintaan ja Madeiran saaren syntyyn. Mahdollista on myös vierailla 400 000 vuotta sitten syntyneissä vulkaanisissa luolissa tai tunneleissa. Noin 700 metrin kävelyreitin kulkemiseen kuluu puolisen tuntia. Myös Funchalin ”Story Centre” -museossa (Rua D. Carlos I 27-29) voi tutustua Madeiran saaren noin 14 miljoona vuotta sitten tapahtuneeseen vulkaaniseen syntyyn.

Santanan kylässä voi tutustua pariin perinteiseen palheiro-taloon (A:n muoto, valkoinen rappaus, punainen ovi ja ikkunaluukut, siniset ikkunanpuitteet, alin kuva vasemmalla) ja Faialin kylässä saa kauniin maisemakuvan ”Casa de Cha do Faial” -teehuoneen kattoterassilta.

Ribeiro Frio eli ”kylmä joki” (880 metrin korkeudessa) tarjoaa turisteille tutustuttavaksi pari kauppaa, vaatimattoman puutarhan ja taimentenkasvattamon.

Päivittäin (ellei laiva ole huollettavana telakalla) pääsee 50 kilometrin laivaretkelle ”kultaiselle” Porto Santon saarelle (http://www.portosantoline.pt), jonka koko on vain 11 x 6 kilometriä. Sieltä kuitenkin bongaa saariston suurimman golfkentän, yhdeksän kilometriä pitkän hiekkarannan ja museona toimivan Kristoffer Kolumbuksen entisen talon, jossa hän asui vuonna 1478.

Madeira ei todellakaan ole mikään nuorten bailukohde, vaan tarjoaa mahtavia elämyksiä kaikille luonnon ystäville ja kukista tai vaeltamisesta kiinnostuneille. Madeira sopii hyvin myös joulumatkan kohteeksi. Monessa paikassa näkee upeita luonnollisen kokoisia seimiasetelmia. Täällä hartaassa Portugalissa joulutunnelmaan pääsee käsiksi paljon paremmin kuin vaikkapa Thaimaassa. Lisäksi Funchalin uuden vuoden ilotulituksen väitetään olevan Euroopan upein. Monet ihmiset menevät katselemaan tulitusta vuorille. Siellä ei pääse osalliseksi ilotulituksen keskellä olemisen tunnelmasta, mutta toisaalta tulitus näyttäytyy upeana koko kaupungin yllä.

Luuta jalkojen välissä

Tätä kerrotaan tositarinana. Tämä tapahtui 20-30 vuotta sitten:

Ihmisillä on tapana tuoda Madeiralta isoja kukkakimppuja, joita lentoemäntien ammattislangissa sanotaan luudiksi. Madeiralta kohti Helsinkiä lähtevässä koneessa mies paikalta 7A valitti lentoemännälle:

-Eikö tälle luudalle ole mitään muuta paikkaa?

Tähän lentoemäntä tiuskaisi vastauksen:

-Ei ole. Työntäkää se vaan sinne jalkojenne väliin.

Kun lentokone Helsingissä oli sitten tyhjentynyt, paikalta 7A löytyi madeiralaisen lentokoneiden siivoojan sinne unohtama isokokoinen harja.

Madeiran matkailusivut

http://www.visitmadeira.pt/en-gb

http://www.madeiraislands.travel

http://www.madeira-web.com

http://www.madeira-tourist.com

http://www.madeira-island.com

Kansainvälisiä retkiä Madeiralla

http://www.euromar-travel.com

http://www.madeirabirds.com

Meriveden lämpötila Funchalissa tänään

http://www.seatemperature.org/europe/portugal/funchal.htm

madeira, portugali, funchal, regency cliff, hotelliarvostelut, kokemuksia, matkakertomukset, matkakertomus, valokuva, valokuvat