Újdonság
Idén a Gács András-díj kurátora megkeresett minket, és megállapodtunk, hogy az ünnepélyes díjátadó és a Matematikus Hangverseny olyan események, amelyek kölcsönösen emelnék egymás fényét, így a díjátadó a koncert félidei szünetében lesz megtartva.

37.
Matematikus Hangverseny
Ahogy 1981 óta minden tanévben, idén április 18-án is megrendezésre kerül a méltán népszerű Matematikus Hangverseny. Részletek a meghívó menüpontban találhatók. Ha pedig valaki kedvet érez erősíteni az előadók színvonalas táborát, a jelentkezés lapon minden szükséges részletet megtalál. Természetesen Janzsó Miklós örömmel válaszol minden felmerülő kérdésre.

Mi is az a Matematikus Hangverseny?
Ez az a rendezvény, ahol főleg matematikus hallgatók és oktatók zenével kedveskedhetnek nekünk: hallgatótársaknak, oktatótársaknak, zenésztársaknak, ismerősöknek, barátoknak és rokonoknak. Így felcsendül a klasszikus zene számos műfaja – nehéz szólódarabokkal, kamarazenei művekkel –, melyekkel humoros műsorszámok feleselnek; s mindezek mellett „könnyebb” zene, népzene, néptánc és versmegzenésítés is szerepel az emlékek színpadán.

A legtöbb alkalom azáltal van megörökítve, hogy műsora, vagy több esetben inkább annak tervezete írásban fennmaradt. 2011-től ezeket egy „műsor”-gyűjtemény őrzi, amelyet Somogyi Krisztián vezetett be. Ebben a következő évekről olvashatunk: 1981, 1983, 1984, 1986, 1993, 1995–2016. Ezenkívül egyes évadokhoz vannak korabeli kiosztott vagy feljegyzett műsorok is, és néhány egyéb írás, érdekes cikk, ami az írásos emlékeket illeti. Azonban számos évben kiegészültek ezek videofelvételekkel, hangfelvételekkel vagy fényképekkel, ezekről évekre lebontva alább.

2017

A fenti videók a 2017. április 26-án megrendezett hangversenyről készült felvételek, melyeket a Alexy Andreának köszönhetünk. Ahogy látható, sajnos a technika ördöge közbeszólt, így az első műsorszám csak részben maradt meg.

2016

A fenti videók a 2016. április 13-án megrendezett hangversenyről készült felvételek, melyeket a Juhász-családnak köszönhetünk. Ahogy látható, sajnos a technika ördöge közbeszólt, így az első két fellépő anyaga teljesen elveszett, illetve a harmadik műsorszám is csak részben maradt meg.

2015

A fenti videók a 2015. április 22-én megrendezett hangversenyről készült felvételek, melyeket a Juhász-családnak köszönhetünk.

2007–2014
Ezeket az éveket a Juhász-családnak és Korándi Józsefnek köszönhetően mind őrzik videofelvételek. A 2007-es, a 2012-es és a 2013-as év fényképekkel is büszkélkedhet, utóbbi kettőért Orbán Domonkos (ODPictures) fotósnak, 2013-ban Kérges Máténak is hálásak lehetünk. Mindezeket el lehet kérni Somogyi Krisztiántól a sokrisztian[kukac]gmail.com címen.

1994, 1995, 1996 és 1999
Ezekről az évekről is készültek videofelvételek, melyeket Abonyi-Tóth Andor videokazettán megőrzött, majd Rózsás Antal digitalizált. Ezeket is el lehet kérni Somogyi Krisztiántól a sokrisztian[kukac]gmail.com címen.

1981
Megmaradtak a legelső Matematikus Hangverseny hangfelvételei (itt egy 31 MB méretű ZIP fájlba csomagolva), melyek egy kazettás magnóval lettek felvéve, annak saját kicsi beépített mikrofonjával a terem másik végében. Ez lett digitalizálva és feldarabolva. A 16. számnál van egy kicsi ugrás, hiába lett „azonnal” megfordítva a kazetta – épp a Schubert dal közepén ért véget az egyik oldala, így utólag kellett egyberagasztani a két töredéket. Mindezek Szalkai Istvánnak köszönhetők.