Matematikus Hangverseny

Mi is az a Matematikus Hangverseny?

Ez az a rendezvény, ahol főleg matematikus hallgatók és oktatók zenével kedveskedhetnek nekünk: hallgatótársaknak, oktatótársaknak, zenésztársaknak, ismerősöknek, barátoknak és rokonoknak. Így felcsendül a klasszikus zene számos műfaja – nehéz szólódarabokkal, kamarazenei művekkel –, melyekkel humoros műsorszámok feleselnek; s mindezek mellett „könnyebb” zene, népzene, néptánc és versmegzenésítés is szerepel az emlékek színpadán.

A legtöbb alkalom azáltal van megörökítve, hogy műsora, vagy több esetben inkább annak tervezete írásban fennmaradt. 2011-től ezeket egy „műsor”-gyűjtemény őrzi, amelyet Somogyi Krisztián vezetett be. Ebben a következő évekről olvashatunk: 1981, 1983, 1984, 1986, 1993, 1995–2018. Ezenkívül egyes évadokhoz vannak korabeli kiosztott vagy feljegyzett műsorok is, és néhány egyéb írás, érdekes cikk, ami az írásos emlékeket illeti. Azonban számos évben kiegészültek ezek videofelvételekkel, hangfelvételekkel vagy fényképekkel, ezekről az Emlékek menüpont alatt lehet bővebben tájékozódni.

A 2018-as hangverseny felvételei

Idén a Gács András-díj ünnepélyes díjátadója és a Matematikus Hangverseny kölcsönösen emelték egymás fényét, ugyanis a díjátadó a koncert félidei szünetében volt megtartva. Gratulálunk a díjazottaknak!