tazetarinha

چگونه روابط ایران و عربستان بعد از 7 سال مجددا آغاز شد.

 

 

 

به گزارش تازه ترینها به عقیده کارشناسان عادی‌سازی روابط میان ایران و سعودی نه تنها فصلی تازه در روابط منطقه‌ای را آغاز خواهد کرد، بلکه در معادلات جهانی تاثیر زیادی برجای خواهد گذاشت. بی‌شک این دست‌آورد بدون فعالیت‌های نیروهای دفاعی- امنیتی کشور در عرصه «میدان»، دیپلماسی پویا در دستگاه سیاست خارجی و میانجی‌گری دولت‌های خیرخواه همچون چین، عراق و عمان امکان پذیر نبود. در ادامه این گزارش سعی خواهیم کرد تا به بازخوانی وقایع مهم در شکل‌گیری زمینه مذاکره مستقیم ایران و عربستان، پنج دور مذاکرات امنیتی بغداد و در نهایت اعلام عادی‌سازی روابط دو کشور در پکن بپردازیم.

آغاز «دیپلماسی میانجی‌گرایانه» بغداد

به گزارش مجله اینترنتی به نقل از «بغداد الیوم» نخستین تحرکات بغداد برای میانجی‌گری میان ایران و پادشاهی سعودی در زمان نخست وزیری عادل عبدالمهدی نخست وزیر وقت عراق آغاز شد. این موضوع را خبرگزاری «فرانس پرس» در مارس ۲۰۱۹ تایید کرد و افزود فالح الفیاض مشاور امنیت ملی عراق در سفر اخیر خود به ریاض حامل پیامی از جانب ایران بوده است. به فاصله کمتر از یک ماه هیاتی عراقی به ریاست عادل عبدالمهدی در آوریل ۲۰۱۹ برای پیگیری پرونده «میانجی‌گری» راهی تهران و ریاض شد.

در جولای ۲۰۱۹، پایگاه خبری «لبنان ۲۴» از تشدید تحرکات دو هیات دیپلماتیک عراقی و مصری برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان خبر داد. به صورت موازی تماس‌هایی از سوی عمان و امارات نیز در جریان بود.

به فاصله کمتر از یک ماه در آگوست ۲۰۱۹، بعثه حج عراق از دیدار مقامات «سطح بالا» ایرانی و سعودی در مکه خبر داد. این دیدار در زمانی برگزار شد که سطح تنش‌ها در منطقه خلیج فارس به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده و به صورت همزمان هیاتی از امارات راهی ایران شده بود.

شهید سلیمانی؛ حامی تنش‌زدایی

در فوریه ۲۰۲۰ روزنامه «نیویورک تایمز» در گزارشی به میانجی‌گری عراق و پاکستان برای کاهش تنش میان ایران با عربستان سعودی و امارات عربی متحده اشاره کرد. این رسانه آمریکایی نقش‌آفرینی سپهبد شهید سلیمانی را عامل کلیدی در رایزنی میان ایران با دولت‌های خلیج فارس عنوان نمود. این موضوع بعدها از سوی محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تایید شد.

جدید ترین اخبار ایران چند ماه بعد در جولای ۲۰۲۰، محمد جواد ظریف وزیر خارجه وقت ایران، یک روز پیش از سفر مصطفی الکاظمی نخست وزیر وقت عراق به ریاض، راهی بغداد پایتخت عراق شد. در کنفرانس مطبوعاتی مشترک ظریف و همتای عراقی خود فؤاد حسین بر این موضوع تاکید شد که عراق خواستار روابطی متعادل با همه کشورهای همسایه براساس منافع عراق، منافع مشترک و اصل خودداری از دخالت در امور داخلی کشورهاست. الکاظمی پس از سفر به ریاض راهی تهران شد تا با مقامات ایرانی در راستای پیشبرد پرونده عادی‌سازی روابط دیپلماتیک ایران و سعودی دیدار و گفتگو کند.

 

آشکارسازی مذاکرات امنیتی بغداد

گروه جدیدترین اخبار اقتصادی تازه ترینها :در آوریل ۲۰۲۱ «فایننشال تایمز» برای اولین بار موضوع مذاکرات مستقیم بغداد با حضور مقامات ارشد ایرانی و سعودی در بغداد رسانه‌ای شد. در پنجم مه ۲۰۲۱ برهم صالح رئیس جمهور وقت عراق در جریان سخنرانی در «انستیتو بیروت» ضمن اشاره به مذاکرات مسنقیم ایران- سعودی در بغداد مدعی شد که بغداد بیش از یکبار میزبان گفتگوهای میان دو کشور بوده است. در این نشست علاوه بر حضور قاسم الاعرجی مشاور امنیت ملی وقت عراق، ریاست هیات سعودی با خالد بن علی الحمیدان رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان و از جانب ایران سعید ایروانی معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران حضور داشتند. خبرگزاری «رویترز» به نقل از سه منبع مطلع، پرونده جنگ یمن و تداوم بن‌بست سیاسی در لبنان را دو موضوع مورد بحث در این نشست عنوان کرد.

تغییر لحن «ولیعهد» در قبال ایران

به فاصله چند روز در ۲۸ آوریل ۲۰۲۱ محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در جریان مصاحبه‌ای تلویزیونی نسبت به بهبود روابط تهران- ریاض ابراز امیدواری کرد و گفت: «در نهایت، ایران یک کشور همسایه است، همه ما امیدواریم که رابطه خوب و متمایزی با ایران برقرار کنیم.» وی در ادامه این مصاحبه از تمایل ریاض برای توسعه و پیشرفت ایران سخن گفت. در واکنش به این اظهارات سعید خطیب‌زاده سخنگوی وقت وزارت امور خارجه ایران گفت: «با دیدگاه های سازنده و روش گفتگو محور، این دو کشور مهم منطقه و جهان اسلام می توانند با پشت سر گذاشتن اختلافات، وارد فصل تازه ای از تعامل و همکاری برای نیل به صلح و ثبات و توسعه منطقه ای شوند.»

 

مجله اینترنتی تازه ترینها