Lieksan Melojat

Lieksan Melojat on vuonna 1984 perustettu seura, joka ylläpitää koski-, retki- ja freestylemelontatoimintaa Lieksassa.

Itäinen Suomi tarjoaa mahtavat melontapuitteet kuohuvista koskista vuolaiden virtojen ja pienten sykkyräisten jokien kautta lumoaviin erämaajärviin. Olitpa sitten kiinnostunut koskenlaskusta, retkimelonnasta tai sitten temppuilusta freestylekajakilla, alueelta löytyy jotain jokaiselle melonnasta kiinnostuneelle aloittelijasta konkariin.

Koskimelonnan ystäville löytyy Lieksasta ja lähialueilta paljon jokia joissa on useita eritasoisia koskia. Esimerkiksi isovetinen Ruunaan alue soveltuu hyvin koskimelontaan koko avovesikauden ajan, vuodesta riippuen parhaimmillaan pääsiäisestä jouluun. Tulva-aikaan jäiden lähdöstä pitkälle kesäkuuhun sekä syksyisin useat pienetkin joet muuttuvat vauhdikkaiksi paljon koskia sisältäviksi melontakohteiksi, näistä tunnetuimmat Jongunjoki Lieksan ja Kuhmon välillä, Saramo Nurmeksessa sekä Haapajoki Ilomantsissa.

Retkimelontaan alue tarjoaa uskomattoman hienot mahdollisuudet, lukuisista erikokoisista ja -tyylisistä joista ja järvistä löytyy varmasti jokaisen retkimelonnan ystävälle tilanteeseen sopiva kohde. Esimerkiksi järvimelontaa keskellä erämaata Suomujärvellä, isoa jokea pitkin Ruunaalta Pankajärvelle tai melomaan työpäivän päätteeksi Lieksan keskustan tuntumassa Lieksajoelle tai Pieliselle. Melottavaa löytyy aina jäiden lähdöstä jäiden tuloon saakka.

Ruunaan Neitikoskella on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa freestylemelontaa siitä kiinnostuneille. Freestylemelonta, joka on jatkumo vanhan liiton rodeomelonnalle, on lyhyellä kajakilla tehtyjä erilaisia temppuja joko isossa aallossa tai kuohuvassa ”stopparissa”. Laji on usein viihdyttävää sekä melojalle itselleen että myös katsojille. Neitikoski on kokonaisuudessaan ehkä Suomen paras paikka freestylemelontaan ja siellä järjestetään vuosittain kilpailuja aina SM-kisoista lähtien.

Lieksassa järjestetään vuosittain useita melontaretkiä ja -tapahtumia. Tunnetuin Lieksan Melojien järjestämä tapahtuma on Jongun Hujaus, mikä järjestetään toukokuisin Jongunjoella. Tapahtuma on avoin kaikille ja kerää paljon osanottajia ympäri Suomea. Se on myös hyvä tapa tutustua lajiin joko avokanootilla tai kajakilla ja tavata muita melonnasta kiinnostuneita ihmisiä. Monet melojat ovatkin ottaneet Jongun Huijauksen jokavuotiseksi perinteeksi. Toinen perinteikäs tapahtuma on syksyisin Neitikoskella järjestettävä Ruunaan Rysäys, mikä on monelle melojalle melontakauden päättävä tapahtuma. Rysäyksessä päivän kohokohta on luuppikisa, joka käydään vanhanmallisilla kajakeilla. Kisa on vapaa kaikille ja sekä osallistuminen että katsominen on yleensä erittäin hauskaa! Päivän päätteeksi iltaa vietetään saunomisen, nuotiolettujen ja kuulumisten vaihdon merkeissä. Sekä Rysäystä että Hujausta on järjestetty -80 luvun puolivälistä lähtien.

Lieksan Melojat -melontaseura tarjoaa monipulista apua melonnan harrastamiseen. Seuralla on talvisin kerran viikossa uimahallivuoro, jolloin on mahdollista harjoitella kajakilla erilaisia melontataitoja toisten melojien opastuksella. Uimahalli on helppo ja turvallinen ympäristö perustaitojen kuten kajakin ja melan käsittelyn, tasapainon sekä erityisesti eskimokäännöksen opetteluun. Lisäksi on mahdollista testailla erilaisia ja -tyyppisiä kajakkeja. Jäsenillä on mahdollista lainata seuran kalustoa ja tutustua näin lajiin ilman että heti tarvitsee hankkia omia varusteita tai tehdä isoja investointeja. Kalusto on Ruunaan Neitikoskella rannan tuntumassa olevassa omassa kalustovajassa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Seuran jäsenet voivat lainata jäsenmaksua vastaan kajakin, kanootin, melan, pelastusliivin, kypärän, aukkopeiton ja paljon muuta. Käytössä on paljon erilaisia ja tyyppisiä lyhyistä koskikajakeista pitkiin järvikajakkeihin. Käytännössä alkuun pääsee hyvin seuran kalustolla. Kalustoa vuokrataan myös ulkopuolisille.

Kuntoilun kannalta melonta on monipuolinen laji pitkäkestoisesta joki- tai järvimelonnasta nopeatempoiseen sykkeen huippuunsa nostavaan freestyleen ja paljon siltä väliltä.

Jos on kiinnostunut äärimmäisyyksien hakemisesta, Lieksan Melojista lähtee joka vuosi jokunen käymään Ruotsissa tai Norjassa melomassa todellisia haasteita.

Mukaan toimintaan pääsee milloin vaan. Seura järjestää muutaman kerran vuoteen melontakursseja, missä opiskellaan alkeita ja talviaikaan uimahallilla on helppo perehtyä lajiin.

Tervetuloa!

Jongun Hujaus 2015

Jongun Hujaus 2010

Neitikoski

Neitikoski 2004

Trollfors