LEINO UTRIAINEN  

           KOTISIVUT

  

        .  


                   
             

HAITTAVAIKUTUKSET  TUNNETTAVA  JA  RISKIT  KERROTTAVA  POTILAILLE 

Statiinilääke aiheutti minulle yllättäen rajun haimatulehduksen syyskuussa 2006. Tämä kokemus herätti minut etsimään tietoja statiinilääkkeiden haittavaikutuksista.

Hämmästyin suuresti, kun huomasin, että sisätautiopin johtavat tutkijaprofessorit ja muutamat julkisuudessa esiintyvät lääkärit mainostavat innokkaasti statiinilääkkeiden hyviä vaikutuksia  ja vähättelevät jopa peittelevät niiden haittavaikutuksia. Tämä on johtanut siihen, että statiinilääkkeitä on määrätty jopa terveille pieniriskisille ihmisille (kuten esimerkiksi minulle), kun koko väestön osalta tavoitteeksi on viralliseksi asetettu kokonaiskolesterolin osalta 5.0 mmol/l  tai alempi.Tästä seurauksena statiinilääkkeitä Suomessa käytti vuonna 2010 jo noin 680 000 ihmistä, ja 2000-luvulla käyttäjämäärä on lisääntynyt vuoteen 2009 saakka keskimäärin noin 49 000 ihmisellä vuosittain. Rahaa statiinien ostamiseen käytettiin viime vuosikymmenen alkupuolella vuosittain noin 110 miljoonaa euroa.

Itse olen selvitellyt ensisijaisesti statiinilääkkeiden aiheuttamia haimatulehduksia ja löytänytkin yllättäviä asioita. Kun olen haravoinut kirjallisuudesta ja netistä haimatulehdustietoja, on samalla tullut esille monia muitakin haittavaikutuksia, eniten lihasvaivoja. Uusi tieto minulle oli, että virallisissa tiedoissa eli KÄYPÄ HOITO-suosituksissa virallisesti haittavaikutuksiksi on hyväksytty vain tieteellisesti varmennetut tapaukset. Käsitykseni mukaan  sairaaloissa ja terveyskeskuksissa esille tulevia haittavaikutuksia voidaan varmentaa tieteellisesti vain poikkeustapauksissa. Tämä tilanne on johtanut siihen, että virallinen tieto ja käytännön kokemukset antavat aivan erilaiset käsitykset haittavaikutusriskeistä.

JOSSAKIN ON RAJA

Selvitysteni mukaan muutamat korkean riskin potilaista voivat hyötyä statiinilääkityksestä. Ongelma kuitenkin on siinä, että ei etukäteen ei voi tietää, kuka korkean  riskin potilaista hyötyy statiinista ja kuka saa vain haittavaikutuksia. Matalan ja kohtalaisen riskin potilaat eivät hyödy statiinilääkityksestä. Käytettävissä olevien tietojen perusteella näitä varmuuden vuoksi statiinilääkkeitä syöviä Suomessa on noin 480 000 henkilöä. Omalla vapaaehtoisella toiminnallani pyrin siihen, että lääkärit ja erityisesti potilaat itse tietävät etukäteen haittavaikutusriskeistä eikä jälkikäteen kuten minä itse. Tarkoitukseni ei ole peloitella statiinilääkitystä tarvitsevia ihmisiä, mutta pidän reilumpana, että hekin tietävät riskit etukäteen. 

Turun yliopiston johtaman STATEAM-tutkimuksen mukaan statiinin käyttäjistä vain 27 % eli noin 180 000 henkilöä on korkean riskin potilaita.  

Näin ollen "varmuuden vuoksi" ennakkoehkäisevässä tarkoituksessa statiinia käyttäviä Suomessa on siis jopa 480 000. Heidän kohdallaan statiinin käytön haitat ovat yhtä suuria kuin  korkean riskin potilailla mutta hyötyjä ei lainkaan. Ensimmäinen arvioni syksyllä 2010 tästä oli 50 000. Tiedon lisääntyessä on koko ajan pitänyt vetää arviota ylöspäin. Noin 480 000 ihmistä Suomessa käyttää statiinia turhaan jopa haitallisesti.

Kommentteja voit lähettää sähköpostiosoitteella  l.utriainen@gmail.com

Kirjani "STATIININ UHRIT" julkaistiin 23.10.2013 Helsingin kirjamessuilla.

Näiden kotisivujen sisällysluettelo löytyy klikkaamalla auki vasemman ylänurkan  vaakasuorien viivojen valikko.

Alkuperäisen sivuston osoite: sites.google.com/site/leinoutriainen 

Alla on muutamia videoita statiineja käsitteleviin juttuihin. Suosittelen kirjautumista Googleen.  Näin kaikki jutut avautuvat koko aineistosta.   

Martti Backmanin toimittama YLE1:n MOT-ohjelma KOLESTEROLIPOMMI lokakuussa 2010.

Haastattelijana MTV3:n Tomi Einonen

Tuula Malinin toimittama MTV3:n ohjelma STATIINIKUPLA PUHKEAA lokakuussa 2013.

Tuula Malinin toimittama video sydänperäisistä kuolemista statiiniaikakaudella. Näissä tilastoissa ei ole mukana  sepelvaltimokuolemat. Ne ovat tarkasti eri dokumenteissa.

Tuula Malin haastattelee Turun Yliopiston professori Risto Huupposta.

Tuula Malin haastattelee Fimean professori Erkki Palvaa.

Yllä olevassa Youtube - esitelmässä Turun  professori Juhani Knuuti muistaa meitäkin. Kohdassa 37 minuuttia 37 sekuntia  hän kertoo tiukasta paikastaan taistelustaan lähinnä minua vastaan. Kertoo olleensa tosiaan tiukassa paikassa, kun Iltalehti kertoi kuolemansyytilastoista vuonna 2015. 

Roolit:

Yllä on videon pätkä. Itse mussutan  viestiäni kohdassa 5 minuuttia. Vastaaako Niina Matikainen kysymykseeni ?

Dosentti ja insinööri.mp4

Yllä on AlfaTV:n Dosentti - ohjelma elokuussa 2015. Koska ohjelma on 45  minuuttia pitkä, avautuu se hyvin hitaasti, mutta avautuu kuitenkin. 

AlfaTV  18. elokuu 2015  klo 21.30.

Suomalaisten sydän- ja verisuonisairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma.


Leino Utriainen väittää, että kolesterilääkkeet eli statiinit ovat haitallisia ihmisten terveydelle — ja lääketeollisuus väittää ihan muuta. Mikä on totuus?