nieuwsbrief 12

Post date: Dec 23, 2009 2:37:32 PM

De 12de nieuwsbrief geeft een kort overzicht van het voornaamste reilen en zeilen van onze vereniging. In deze nieuwsbrief besteden we extra aandacht aan de natuur buiten onze natuurgebieden. Natuurlijk raden we u aan om regelmatig eens onze website www.natuurpuntleeuw­senatuuurvrienden.be te raadplegen. Deze bevat de laatste berichten.

Padden en kikkers steken de straat over

In ons natuurgebied aan de Kerkhofstraat hebben we enige jaren geleden een poel gegraven. Daardoor hebben kikkers, padden en salamanders met succes een nieuwe habitat. Maar vermits langs onze gebieden vele straten lopen, moeten ze deze oversteken. Daarom zullen we volgend jaar een nieuwe paddenoverzetactie organiseren in de Kerkhofstraat. Als je wilt meewerken bij de actie, laat het ons weten. We zoeken ook emmers, pannenlatten, sterke plastiek, verkeersborden om de actie op te zetten. Wie kan ons hierbij helpen? Schrijf een mailtje of bel ons op 0485 186 216.

Akkervogels welkom op akkers

Het RLZZZ (Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën) heeft een project opgezet zodat de akkervogels zoals kievit, veldleeuwerik, gele kwikstaart, … terug de helden van de velden kunnen worden. (http://www.rlzzz.be/project.html ). Een van de akties is het afsluiten van beheersovereenkomsten. We zijn dan ook heel blij dat in Sint-Pieters-Leeuw reeds een landbouwer zulke overeenkomst afgesloten heeft. Het betreft een strook van zijn hooiland van 6 m op 200 m. Deze zal blijven staan, dus een faunastrook. Deze strook is zeer goed voor akkervogels maar ook voor vele andere vogels in die zin dat ze voor zomervoedsel zorgt omdat er veel insecten op zo’n strook afkomen.

Cultuurraad ijvert voor historische bomen

Wie kent er de Witse boom niet, de alleenstaande linde niet ver van het Vagevuur? Deze boom staat mooi als eenzame wachter in het open akkerlandschap met wijds zicht op de Brusselse skyline . De boom heeft ook een historische waarde. Het was een grensboom tussen Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw. Bovendien is het een stukje natuurrijkdom buiten de natuurgebieden. Vroeger waren er meer zulke grensbomen. Een werkgroep binnen de Cultuurraad wil deze terug aanplanten. Helaas is het geen gemakkelijk proces om ten velde medewerking te bekomen. Maar door het enthousiasme van de werkgroep en de voorzitter van de Cultuurraad zullen we resultaat boeken.

Groene linten in het landschap: hagen en hoogstamboormgaarden

Het najaar is de ideale periode om bomen en hagen aan te planten. Daarom is het nu misschien het juiste moment om een plan uit te werken of geburen of bevriende boeren aan te spreken. Wat ook mooi meegenomen is, is dat de gemeente aanmoedigingpremies geeft niet alleen voor de aanplanting maar ook voor het onderhoud ervan. Meer informatie op http://www.sint-pieters-leeuw.be/content/content/record.php?ID=464

Steenuilen broeden niet alleen in natuurgebieden

Steenuilen komen gelukkig nog veel voor in onze streek. Zijn leefgebied is immers het kleinschalig cultuurland met graslanden. Dit is het goede nieuws. Goede nieuws om te koesteren. We moeten niet wachten tot er alarmerende berichten komen over "zeldzaam" want dan wordt het extra moeilijk om de biodiversiteit te redden. En voor steenuilen zijn het voornamelijk de nestmogelijkheden die verdwijnen. Immers ze broeden in holten in oude hoogstam fruitbomen en knotwilgen. Die verdwijnen helaas gestaag. In nieuwe natuurlijke nestmogelijkheden voorzien, vergt snel enkele tientallen jaren. En daar kunnen steenuilen niet op wachten. Daarom heeft het regionaal landschap een aktie opgezet maar uw medewerking is nodig. http://www.rlzzz.be/pdf/2009/achtergrond_info_steenuil.htm

Activiteit: helpers gevraagd om haagsel op te ruimen op woensdag 22 juli

De 350 meter lange haag werd geplant als een natuurlijke afscherming van het natuurgebied, maar de haag met meidoorn, sleedoorn, egelantier,… biedt zelf veel natuur als schuilplaats, nestplaats of voedsel. Zo zijn reeds de eitjes van de zeldzame vlinder sleedoornpage waargenomen. Maar een haag moet jaarlijks onderhouden worden. Helpende handen zijn erg welkom. Om 14 u begint een eerste ploeg vrijwilligers. Maar ook in de avond zijn helpers welkom om het “haagsel” op te ruimen. Afspraak op woensdag 22 juli ter plaatse in de Oude Zuun, 200 m stroomopwaarts langs de Zuunbeek ter hoogte van de C. Leunensstraat.

Activiteit: “Natuur in de rand” op zondag 11 oktober

Gelieve nu reeds in uw agenda deze datum in te vullen. Immers die dag zullen alle registers opengetrokken worden om de natuurverwezelijkingen (o.a. het nieuwe perceel) aan de regio en officiële instanties voor te stellen. Uw aanwezigheid is daarom belangrijk. Plaats van afspraak: Zonnig Leven. De volgende nieuwsbrief zal alle details aankondigen.

Nieuws over ons nieuw perceel (linkeroever Oude Zuun)

De eerste inrichtingswerken zijn begonnen. De kaprijpe populieren zijn geveld en zullen in het najaar vervangen worden door inlandse bomen. De verwaarloosde hoogstamboomgaard is opgeruimd door vele werkdagen. Foto’s kan je bekijken op de album van onze website (http://www.natuurpuntleeuwsenatuurvrienden.be/ ). De oude mooie exemplaren werden natuurlijk bewaard. Deze winter zal de boomgaard terug aangevuld worden met fruitsoorten die er vroeger stonden. De provinciale beheersploeg van Natuurpunt is begonnen met een volledige nieuwe afsluiting te plaatsen.

Extra communicatiekanaal

We wensen zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dus konden we niet achterblijven op facebook en hebben we een groep gecreëerd. http://www.facebook.com/group.php?gid=85290357275