Kotiväelle

Partion tavoitteena on kasvattaa persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoisia, vastuuntuntoisia, aktiivisia, sekä itsenäisesti ajattelevia yhteiskunnan jäseniä. Kaiken ytimessä on yhdessä tekeminen ja oppiminen. Partio on kaikille avoin harrastus ikään, kieleen, uskontoon ja taustaan katsomatta.

VIIKKOTOIMINTA JA TAPAHTUMAT

Partioharrastus koostuu oman ryhmän säännöllisestä viikkotoiminnasta, muutamia kertoja vuodessa järjestettävistä päiväretkistä, retkistä ja leireistä, sekä muista mahdollisista tapahtumista.

Leireistä ja retkistä lapsi saa mukaansa erillisen leirikirjeen ja/tai leirikirje lähetetään vanhemmille Kuksan kautta sähköpostilla. Kirjeessä lukee leirin aika, paikka ja tarpeelliset varusteet sekä leirinjohtajan yhteystiedot. Leirille ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake annetun linkin kautta jäsenrekisteri Kuksan avulla.

Tavallisesta viikkotoiminnasta poikkeavista tapahtumista löydät parhaiten tietoa Kymen Kotkien Facebook-sivuilta tai kotisivujemme Tapahtumat-osiosta.

PARTIOREKISTERI KUKSA

Kaikkien partiolaisten tiedot merkitään sähköisesti partiorekisteri Kuksaan. Huoltajille ja jäsenille on avattu syksyllä 2020 uusi partion asiointipalvelu, joka on Kuksan päivitetty käyttöliittymä. Asiointipalvelussa voi hoitaa keskeiset jäsenyyteen liittyvät toimet, kuten tietojen päivittämisen, jäsenhakemusten ja huoltajien lisäämisen sekä tapahtumiin ilmoittautumisen.

JÄSENHAKEMUS

Kun päätös uuden harrastuksen aloittamisesta on tehty, huoltaja ilmoittaa uuden partiolainen jäseneksi täyttämällä jäsenhakemuksen. Huoltajan on hyvä olla yhteydessä ryhmänjohtajaan ennen ilmoittautumisen tekemistä, jotta ryhmänjohtaja tietää odottaa jäsenhakemusta.

PARTIO JA VANHEMMAT

Tiesitkö, että partiotoiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja on myös johtajille harrastus? Vanhemmat toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi osallistumaan lapsensa partioharrastukseen jokainen omien mahdollisuuksiensa mukaan. Aiempi kokemus partiotoiminnasta ei ole tarpeen.

Vanhemmat voivat avustaa mm. viikkotoiminnan ja tapahtumien järjestämisessä ja toimimalla apujohtajina retkillä ja leireillä, sekä avustamalla kuljetuksissa. Vanhempien rooli on myös tärkeä lippukunnan toimintaa ylläpitävissä talkoissa ja varainkeruussa.

Yhteistyö partion ja kodin välillä mahdollistaa monta mahtavaa kokemusta partiota harrastaville lapsille ja nuorille!

JÄSENMAKSU

Kaikilla partiotoimintaan osallistujilla tulee olla Suomen Partiolaisten jäsenmaksu maksettuna. Jäsenmaksu toimitetaan vanhemmille sähköpostitse n. 2-3vk sen jälkeen, kun uusi partiolainen on täyttänyt jäsenhakemuksen. Partioon voi tutustua veloituksetta 2 kokoontumiskerran ajan, jonka jälkeen jäsenmaksu tulee maksaa, mikäli lapsen partioharrastus jatkuu.

Jäsenetuihin oikeuttavan jäsenkortin voi joko tulostaa tai ladata puhelimeensa Kuksasta (asiointipalvelu).

JÄSENMAKSULLA SAAT:

 • Oikeuden osallistua viikoittain partiotoimintaan

 • Mahdollisuus osallistua paikallisiin ja valtakunnallisiin retkiin, leireihin, kilpailuihin, tapahtumiin ja koulutuksiin

 • Partiohuivin ja toiminnan materiaalit, merkit yms.

 • Partio -lehden ja Hämeen Partiopiirin Täplä -lehden kotiin postitettuna (1-jäsenmaksu)

 • Partio toiminnan vastuu-, tapaturma- , matkustaja-, matkatavara- ja matkavastuuvakuutuksen (toissijainen vakuutus)

 • 10 % alennusta partiokauppojen normaalihintaisista tuotteista (ei koske partiotuotteita)

 • 10 % alennuksen normaalista Suomen Hostellijärjestön majoitushinnasta sekä Kansainvälinen hostellikortin alennettuun hintaan.

Muusta, kuin viikottaisesta partiotoiminnasta, esim. lippukunnan yhteisistä retkistä, voidaan periä lisäksi pieni osallistumismaksu jolla katetaan tapahtuman kustannuksia.

ASUT JA VARUSTEET

Täältä löydät tietoa tärkeimmistä partioharrastukseen liittyvistä asuista, tarvikkeista ja varusteista.

Partiolaisen varusteisiin kuuluu partiohuivi, mahdollinen ikäkauden mukainen suorituskirja, partioasu ja erilaiset retkeilyvarusteet. Kaikkia varusteita ei kannata hankkia heti, vaan hankintoja voi tehdä hiljalleen harrastuksen edetessä. Osan varusteista voi myös lainata tai ostaa käytettynä vanhemmilta partiolaisilta.

Muistathan nimikoida kaikki varusteesi!

PARTIOASU

Partiolaisen tärkein asuste on partiohuivi. Partiohuivia pidetään aina partiossa ollessa.

Lippukunnan jäseneksi liittynyt lapsi/nuori saa jäsenmaksun maksettuaan partiohuivin omalta ryhmänjohtajaltaan. Huiviin ommeltavan lippukunnan tunnuksen saa annettuaan partiolupauksen. Lupauksenantotilaisuus järjestetään yleensä vuosittain marras-joulukuussa, sekä tarvittaessa keväällä huhti-toukokuussa.

Lisäksi partioasuun kuuluvat partiopaita (tai mekko) sekä merkit. Partioasua käytetään virallisissa tapahtumissa, kuten paraateissa, lipunnostoissa, lippukunnan juhlissa sekä edustustilaisuuksissa.

Ryhmänjohtajalta saa tietoa mm. kun lippukunta on tekemässä partioasujen yhteistilausta.

Lisätietoja partioasuista ja merkkien ompeluohjeet löydät mm. Hämeen partiopiirin sivuilta.

VARUSTEET VIIKKOTOIMINTAAN

Viikkotoiminnassa on hyvä muistaa säänmukainen varustus, sillä iso osa toiminnasta tapahtuu ulkona. Partiohuivi on jokaisen partiolaisen vakiovaruste kokoontumisissa.

VARUSTEET RETKILLE JA LEIREILLE

Retkille ja leireille ilmoittautuneille lähetetään varustelista, jossa on kerrottu monipuolisesti kyseiselle retkelle tarvittavat varusteet. Tavarat pakataan joko rinkkaan tai isoon reppuun.

Tarvittavia varusteita ovat yleensä mm.

 • Retkeilyyn ja ulkoiluun sopivat vaatteet sekä jalkineet

 • Sadevarusteet

 • Retkiruokailuvälineet (muovi tai metalli) & kangaspussi ruokailuvälineille

 • Makuupussi (esim. kevät-/syysmakuupussin, 0° C – -10° C )

 • Makuualusta

 • Otsa- tai taskulamppu sekä varaparistot

 • Puukko

Pienenkin partiolaisen kannattaa pakata aina itse omat varusteensa, jolloin niiden löytäminen rinkasta tai repusta onnistuu sujuvammin, eivätkä varusteet mene hukkaan niin helposti.

Lisätietoja kaikesta partioon liittyvästä löydät osoitteesta partio.fi