Aikuinen partiolainen

"Luulin, että partio on vain lapsille."

Aikuinen on tuki, joka mahdollistaa lasten toiminnan, mutta se ei saa olla pakkotyötä. Kokko-Pojat tietävät hyvin, että on lapsien etu, jos aikuisetkin ovat virkeitä ja motivoituneita. Muutama keski-ikäinen vanhempi kertoi, miksi on edelleen partiossa mukana:

- Vaikka illalla kuinka harmittaisi lähteä vetämään 2. luokkalaisille partioiltaa pitkän työpäivän jälkeen, olen kuitenkin aina kotiin palatessani hyvällä tuulella. Lapset tekevät minut iloiseksi.

- Kotoa irtoaa helpommin lupa lähteä ulos iltaisin, jos olen menossa muiden ukkojen kanssa rakentelemaan lippukunnan myrskylyhdyille kuljetuslaatikoita tai puista kanoottia.

- Lasten kanssa ei tarvitse koskaan teeskennellä. Voin päästää sisäisen lapseni valloilleen ja mennä seisomaan päälläni lumihankeen, jos niin haluan, eikä kukaan katso oudosti sen takia.

- Ympärilläni on aina ollut partiossa samanhenkisiä ihmisiä, joista osan kanssa olen vapaa-ajallanikin jo tekemisissä. Tämä on muodostunut elämäntavaksi.


"En ole koskaan ollut partiossa enkä osaa mitään partiomaista."

Mukaan voi tulla apuohjaajaksi katselemaan. Voit tulla avuksi retkille seuraamaan. Voit lähteä leirille opettamaan lapsille pyöränkumin paikkausta. Kenties osaat sienestää, ehkä käyt iltarasteilla, tai jospa sukulaisesi voi järjestää teille kiertokäynnin museoon tai poliisilaitokselle. Pohjanmaalla järjestetään koulutuksia, joissa opetetaan partio-ohjelman salat, mutta toiminta ei ole peruspalikoiltaan oikeasti monimutkaista: Partio on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioonottaen.


"Haluaisin auttaa, mutta olen vuorotyöläinen enkä millään pääse joka viikko ohjaamaan ryhmää."

"Käyn mielelläni aina kaupassa sillä aikaa, kun lapseni touhuaa partiossa."

"Minulla ei ole aikaa."

Jos et pääse mukaan joka viikko, miltä kuulostaisi esimerkiksi kahtena iltana syksyllä ja kolmena keväällä? Jos ryhmän koko on kuusi lasta ja jokaisella on yksi huoltaja, joka käy auttamassa viitenä iltana vuodessa, ryhmällä olisi jokaisella kerralla paikalla yksi aikuinen avustamassa ryhmänjohtajia. Mitä nuorempia lapset ryhmässä ovat, sitä enemmän he tarvitsevat jatkuvaa tukea tekemisessä ja oppimisessa. Viidelläkin vapaaehtoistyötunnilla vuodessa on merkitystä.


"En voi sitoutua tässä elämäntilanteessa."

Aikuisen ei ole pakko tehdä mitään lippukunnan hyväksi, tämä on vapaaehtoistoimintaa sen syvimmässä merkityksessä. Voit vain osallistua tapahtumiin, tutustua rauhassa joukkioomme ja nauttia samanhenkisestä seurasta. Jos elämäntilanne myöhemmin sallii, voit itse päättää, haluatko lähteä tekijäksi. Ryhmänohjaajaksi sitoudutaan yleensä kouluvuodeksi kerrallaan ja yhdistystoimintaan keväästä kevääseen.