Knut Rage - mitt sted på veven

Knut Rage (født 1952)  forfatter og lokalhistoriker, både historisk sakprosa og skjønnlitteratur, samt en rekke publiserte artikler.  Medarbeider på HEIMSKRINGLA.no, en online samling av gammelnorsk kildemateriale, først og fremst Edda, islandske sagaer, skaldisk poesi og diverse annet bakgrunnsmateriale.  Fast bidragsyter på lokalhistoriewiki.no. Tidligere redaktør for Sunnhordland Årbok  (Sunnhordland Museum) og biblioteksjef i Tysnes kommune 1998-2016.  Freeman of Njardaheimr Viking Valley Gudvangen. Skriver også fantasy under pseudonymet Ó. Kraken. 

Bosatt på øya Tysnes sør for Bergen, med kone og to  katter. 

Ny bok! "Vikinger i vesterveg"

Historien om de norske øyene og landene i vest blir ofte glemt når Norgeshistorien skal fortelles. Det ble tidlig opprettet norske (og danske) jarledømmer og kongedømmer i vest, i Dublin, på Isle of Man, Orknøyene og Shetland, i Skottland og også i England, som lå i krig med "den store hedenske hær" fra 800-tallet til 1066, og opplevde å få en dansk konge på tronen. Første del av boken omhandler de norske jarlene på Shetland og Orknøyene. I annen del er det «Den angelsaksiske krønike" som står i fokus, fra de første vikingangrep i 790-årene til Harald Hardrådes fall ved Stamford Bridge i 1066.
www.amazon.com

Runer før Columbus: I denne boken gir forfatteren en oversikt over diskusjonen som har rast helt siden Kensingtonsteinen ble oppdaget i 1898. Forfatteren undersøker denne og mange andre saker, som spor i den indianske kulturen, gamle kart og bygninger, og selvfølgelig middelalderske dokumenter. Til sammen gir alt dette materialet et overveldende bevis for at en omfattende norrøn utforskning - med permanente bosetninger - av det nordamerikanske fastlandet kan ha funnet sted.

i gudinnens fotspor: På gudeøya Tysnes i Sunnhordland vrimler det av mytologiske stedsnavn som leder oss på sporet av en hellig øy der den germanske gudinnen Nerthus ble dyrket, og som senere fikk navn etter de norrøne gudene Njord og Tyr. I denne boken blir leseren tatt med på streiftog i gudeøyas spennende historie.


De islandske bispesagaene har på mange vis levd et stille liv i skyggen av Snorres kongesagaer, Flatøybok og ættesagaene. I denne boken er noen av de mest sentrale bispesagaer samlet i kronologisk orden. Samtidig som de gir et godt og troverdig bilde av de første århundrene med kristendom i Norden, står de ofte ikke tilbake for hverken Snorres kongesagaer eller de islandske ættesagaene når det gjelder strid og dramatiske hendelser.

Knut Rages nynorske oversættelse af den lidt oversete middelalderkilde »Chronica Regum Manniæ et Insularum«, som aldrig før har været oversat til et nordisk sprog.

Bestill boken her 

Jarlø-trilogien:  Gynaicologia (2002) Margete og mennene (2019) Adas dagbok (2020) Les mer på min forfatterside på ebok.no  E-bok og paperback for salg også fra Amazon.