deutsch english

Kirstin Gramlich studeerde Kirchenmusik aan de Hochschule für Musik Keulen. In 2001 kwam zij naar Nederland voor een Masteropleiding Orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar hoofdvakdocent was Jos van der Kooy. Deze studie ronde zij in 2004 met lof van de jury af. Sindsdien heeft zij een internationale concertpraktijk opgebouwd en concerteerde op diverse gerenommeerde orgels in Nederland en daarbuiten. Kirstin Gramlich werd in september 2013 benoemd als cantor-organist van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer. Ze is de vaste bespeler van het monumetale Holtgräveorgel en artistiek leider van de Lebuinuscantorij. Daarnaast is ze oprichter van het Urielconsort, een vocaal ensemble eveneens verbonden aan de Lebuinuskerk en de kindercantorij aldaar.

Haar repertoire als organist en dirigent bestrijkt een aanzienlijke deel van de muziekgeschiedenis en rijkt van de zeventiende eeuw tot hedendaagse improvisatie-experimenten. De muziek van Michael Praetorius, Joh. Seb. Bach, het orgeloeuvre van Max Reger en hedendaagse muziek nemen op dit moment een prominente plek in haar werkzaamheden en interesse in. Dit jaar zal ze samen met haar voormalig docent Jos van der Kooy het stuk Le Bouquet van Daan Manneke in première brengen. Daarnaast zoekt Kirstin Gramlich steeds naar wegen om het orgel en de orgelmuziek op aantrekkelijke wijze over te brengen aan de volgende generatie. Sinds 2015 speelde ze meerder keren met veel succes de kindervoorstelling “De Tovenaarsleerling” samen met acteur Frank Groothof.

Voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelmuziek werd ze genomineerd voor de Sweelinck/Muellerprijs 2009. Zij was te horen met haar duo anemos ensemble (trompet en orgel) in het Gaudeamus Interpretatieconcours 2011 voor hedendaagse muziek en in het Festival Future Pipes in de Kunstkirche Frankfurt/ Main/ Duitsland. Dit jaar neemt ze met haar trio ComputerAidedBreathing deel aan het Haagse filmfestival Sounds of Silence in Theater de Nieuwe Regentes.

Kirstin Gramlich studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Sinds 2010 heeft ze onder andere J. Haydn “Die Schöpfung”, F. Mendelssohn-Bartholdy “Elias” en B. Britten “Saint Nicolas” (2012), G.F. Händel “Coronation Anthems” in grootschalige koor-en orkestprojecten kunnen uitvoeren.

Ze is lid van de programmacommissie van twee concertstichtingen, de Zaterdagmiddagconcerten Deventer en de Lebuinusconcerten Deventer.