Open Kano Treffen

Weekend 13 – 15 september 2024

Tijdens dit treffen bij de jachthaven van Recreatiecentrum De Kluft in Ossenzijl
kunnen liefhebbers van het kanovaren elkaar ontmoeten, ervaring en kennis
uitwisselen, gezamenlijk tochten in natuurgebied De Weerribben maken en
meedoen aan andere activiteiten die zich dan mogelijk aandienen. Voor
deelname aan sommige activiteiten kan een financiële bijdrage worden gevraagd.

Kampeerplekken in de jachthaven kunnen het beste van tevoren worden
gereserveerd bij De Kluft. Een tent, hut of kano huren is daar ook mogelijk.

Verslag Open Kano Treffen 2010

door Arij van der Kooij

Veel deelnemers waren vrijdagavond al binnen en hebben de regen getrotseerd. Paraplu's, regenschermen, tarps en ander beschermende middelen hebben er voor gezorgd dat de vuren toch konden branden. Zaterdagochtend is door de deelnemers zelf het programma vastgesteld.

Het mooie weer was er de oorzaak van dat werd gekozen om direct te gaan peddelen en de workshops naar de middag te verschuiven. De kanotocht was aan de korte kant maar gezellig, mooi en leerzaam. Een aantal vaarders kwam tot de ontdekking dat er toch nog veel meer viel te leren. Dit werd het thema voor de workshop in de middag. Vooral het onderwerp 'samenwerking bij het tandem kanovaren' dat daarbij aan bod kwam, bleek een eye-opener te zijn. De workshop had een interactieve wijze en werd geleid door Petra van Schaik. Aansluitend werd er van alles in de praktijk uitgeprobeerd. Het gedemonstreerde SUPpen was voor de meeste bezoekers echt iets heel nieuws. Op het water en vanaf de wal, het was erg leerzaam, dit alleen al maakte het weekend geslaagd. Het avondprogramma is sinds heel wat jaren ook iets waarnaar wordt uitgekeken. Dit jaar hebben Mark Maier en Dirk Barends verschillende technieken uit de doeken gedaan. Vanaf de kant gaf Arij van der Kooij met welluidende stem een toelichting, tot het moment dat de vaarders verdwenen in de vallende duisternis. Al snel gingen her en der de vuren aan en tot laat in de avond was er gezelligheid.

Zondagochtend, eerst een gezamenlijk overleg. Er werd besloten dat Petra van Schaik en Dirk Barends een workshop op het water zouden doen met als thema 'samenwerking bij het tandemvaren'. Enige peddel-ervaring werd daarbij wel verwacht. Minder ervaren deelnemers zijn met de andere Open Kano-instructeurs het water opgegaan zodat iedereen zich kon verbeteren. Aansluitend is om 12 uur gestart met de toertocht door het altijd weer mooie moerasbos, rietlanden en het rustieke dorp Kalenberg. En, wat heel belangrijk is, tijdens de tocht werd er veel ervaring uitgewisseld, iets wat dit jaarlijkse evenement juist wil bereiken.

Dit jaar was de deelname wat geringer dan andere jaren, circa 50 deelnemers dit keer. Het voordeel van een wat kleinere groep is dat alles gezamenlijk kon worden beleefd, ieder was met ieder betrokken. Een opvallend feit is dat er altijd relatief veel kinderen meedoen. Dit jaar waren er wat minder solovaarders en ook minder houten kano's, maar dat kan de volgende keer weer heel anders uitpakken. Wat volgend jaar blijft, is de formule van het gezamenlijk vaststellen van het programma. Ook de instructeurs hebben alweer toegezegd te komen, dus het gehalte aan kennis blijft van een hoog niveau.

Wat getallen: 55 deelnemers, 36 verschillende modellen kano's waaronder 6 houten kano's, 7 solo-kano's, 1 vouwkano, 14 dag-bezoekers die binnen kwamen lopen voor een uurtje algemene info en uitproberen van kano's, 7 kano-instructeurs: Mark, Valerie, Rick en Arij, bijgestaan door Han en Petra & Dirk, en 6 commerciele ondersteuners: Macboat, Open Canoe Factory, Moosecamp, Kanoshop, Fibistove en Kanoschool Herbie Bird. Dank voor hun ondersteuning.

Volgende jaar opnieuw het 2de weekend van september, dus 10 en 11 september ook in Ossenzijl. Het evenement is geheel gratis (wel kampeergeld), reserveren niet nodig want er is voldoende ruimte. Voorzieningen van de camping zijn van een hoog niveau en het water voor de deur is echt geweldig. We hopen dat er in 2011 weer een gezellige groep kanovaarders komt genieten.

Een impressie van het derde Open Kano Treffen

door Lucky, de kanohond uit Nieuwkoop

Hallo, ik ben Lucky, de kanohond uit Nieuwkoop! Ik heb al jaren een column in de kanokrant van kanoclub 'de Vliet' uit die plaats, en nu mag ik ook op deze pagina iets schrijven over mijn belevenissen op het Open Kano Treffen op 'de Kluft'.

Mijn baasjes zijn, zoals je zult begrijpen, enthousiaste vaarders in de Open Kano en daar ben ik erg blij om, want ik ben een keer meegevaren in een kajak en ik vond het maar knap benauwd onder dat dek... Ik mag bijna altijd mee, alleen niet met wildwatervaren en ook niet met FreeStylen. Het eerste is te gevaarlijk voor me (pfff... ik heb toch een zwemvest?) en bij het tweede zit ik in de weg. Jammer hoor! Ik hou wel van een beetje sensatie.

Over sensatie gesproken: dat was me het weekendje wel daar op de Kluft! Ik heb nog nooit zoveel tipis bij elkaar gezien. Wat moet dat straks worden op het tipi-weekend?

En prachtig weer! Volgens mijn baasje heeft meneer Arij een speciaal lijntje met 'daarboven' want het is altijd mooi weer op het Open Kano Treffen.

Het begon al goed: omdat de kano's een paar nachten op de auto moesten blijven liggen, had het baasje ze vastgezet met een kabelslot en daarvan lagen de sleutels dus in Nieuwkoop. Wat een nitwit! Gelukkig was er een ervaren inbreker en die had in elk geval de Bell kano er snel af. Het slot bungelde er een beetje zielig bij. Dat heeft dus ook weinig nut...

En zoveel kanovaarders! En ze kennen elkaar bijna allemaal! Er waren ook veel vrienden van mijn baasjes. Gelukkig waren er ook andere honden en dat vond ik best gezellig. En ook kinderen! Leuk hoor. Eentje was jarig en die ging het hele veld rond verkleed als Pipi Langkous. Ze speelde het goed hoor!

Zaterdags waren er twee tochten: een lange naar de Wieden en over de Beulakkerwijde, maar daar deden mijn baasjes niet aan mee (De slappelingen! Ze moesten 's middags nog iets anders doen, zeiden ze...) en een korte door de Weerribben met 'leermomenten'. Het enige leermoment dat ik gezien heb is toen mijn baas op de lunchplek tot z'n middel in de bagger zakte, de sukkel. En stinken! Maar het is wel mooi hoor, in dat gebied. Ik was er al eerder geweest, toen meneer Herbert (Herbie Bird voor vrienden) nog leefde. Dat was een hele knappe kanovaarder die aan heel veel mensen het kanoen heeft geleerd. En hij was altijd heel lief voor mij. Gelukkig hebben een paar aardige mensen zijn kanoschool voortgezet. Na de korte tocht moest ik bij de tent blijven zitten en gingen mijn baasjes oefenen. Ik wist het al: FreeStylen. Ze proberen het al jaren, maar het wordt nooit wat... Maar ze hebben er veel plezier in (al zou je dat niet zeggen als je ze hoort ruzie maken als er iets mis gegaan is!) en daar gaat het om, zegt meneer Dirk. Meneer Dirk is volgens het bazinnetje een kanogoeroe. Wat dat is, weet ik niet, maar het zal wel iets geleerds zijn want er werden boeken van hem verkocht en daar moest hij dan zijn handtekening inzetten. Hij heeft in elk geval altijd hele slimme uitspraken, zoals wanneer mensen ruzie hebben in de kano: wat in de boot gezegd wordt, geldt niet meer op de wal.

Maar goed, mijn baasjes FreeStylen dus. Dat is een soort ballet met een kano en het gaat op muziek. En er kunnen mensen naar kijken en er kwamen er best een hoop. Meneer Bert draaide de muziek en meneer Jan bediende de volgspot. Dat zag er best mooi uit in het donker! Mijn baasjes gingen eerst, en ik moet zeggen dat het er best goed uit zag als je weet dat ze al heel lang niet geoefend hadden. Daarna kwam meneer Rob en die voer met een hele mooie houten kano in z'n eentje op de oude 'Canadese manier'.

Vervolgens Mark Maier en die kan het! Ik heb nooit geweten dat een boot zo schuin kon gaan en hij ging ook nog in de punt zitten. Iedereen dacht dat de boot zou zinken maar dat gebeurde net niet. Tenslotte kwamen Wouter en Annemieke en die voeren in een zwarte boot met allemaal spikkeltjes. Ze hadden hele mooie muziek en een hele nieuwe voorstelling. Mooi hoor! Daarna ging iedereen naar een kampvuur en dat kwam ons (honden) goed uit want dan konden ze ons niet in de gaten houden. Feest dus! Restje opeten bij de tenten en pannen leeglikken en tegen een boom op de camping plassen. De mensen vonden het blijkbaar heel leuk want er werd veel gelachen en het werd heel laat. Veel te laat voor mij want ik was al in slaap gevallen toen de baasjes naar de tent teruggingen.

De volgende morgen waren er workshops, waar de mensen nog beter konden leren kanovaren of andere kunstjes doen. Dat vind ik maar een slaapverwekkend gedoe, steeds hetzelfde... Mijn baasjes geven ook van die clinics, over omslaan en reddingen en de weg zoeken met kompas of satellieten... Pffff... je kunt toch gewoon ruiken waar je heen moet? Gelukkig kwam er 's middags nog een hele mooie tocht, nu weer door een ander gebied, en iedereen ging samen. Ik mocht de hele tijd op de voorpunt van de kano staan. Een boegbeeld! zeiden de mensen die we tegenkwamen. Mensen zijn zo oliedom! Meneer Arij deed nog een toespraak (dat doet hij altijd) en toen voeren we terug naar de camping. Er waren maar heel weinig mensen die al naar huis gingen, het was veel te mooi weer. Mijn baasjes gingen pas toen het al donker was. Genieten, zeiden ze. Morgen weer werken. Hadden ze ook maar hond moeten worden!

Tweede Open Kano Treffen weer een gezellig evenement

door Arij van der Kooij

Misschien was het schitterende weer wel het best georganiseerde onderdeel van het Tweede Open Kano Treffen dat op 10 en 11 september 2005 plaats vond in de Weerribben. Er is weliswaar niets gebeurd op het gebied van de wedstrijdsport en ook was er deze keer geen life-music op de wal, maar de toeschouwers die op de tribune een prachtig uitzicht hadden, zijn niets te kort gekomen. De ruim 50 deelnemers konden op zaterdagochtend verschillende workshops bijwonen en in de middag was er de inmiddels bekende toertocht-plus. Zaterdagavond stond geheel in het teken van het FreeStyle, zondagochtend clinic FreeStylen. Gelijktijdig was er het een en ander te leren over het peddelen op stromend water. Zondagmiddag weer een toertocht-plus met een minpunt: een wolk muggen die gezellig meevoer, maar toch, het was fantastisch. Zo'n weekend is te kort om uitvoerig aandacht te besteden aan peddels, bootvorm, survival-technieken, boottrim, partnerruil en nog veel andere zaken. Hieruit ontstond de vraag bij de deelnemers om toch zeker volgend jaar een vervolg te organiseren. En daar waren de initiatiefnemers wel voor te vinden. Dus volgend jaar, in het tweede weekend van september het vervolg en wel onder dezelfde condities, dus geen voor-inschrijving en geen inschrijfgeld. Plaats van gebeuren wederom Jachthaven De Kluft in Ossenzijl.

Eerste Open Kano Treffen, de start van een traditie?

door Harry van Harrewijn

Op 11 en 12 september 2004 vond op 'De Kluft' bij Ossenzijl, het eerste Open Kano Treffen plaats. Een locatie met traditie, want hoeveel praktizerende kanovaarders hebben hier niet hun eerste wankele meters afgelegd onder het wakend oog van wijlen Herbert Vogel? En hoeveel kanovaarders hebben geen goede herinneringen aan het Canadeestreffen, dat hier menigmaal werd georganiseerd door Frans Schoufour en de zijnen? Gewijde grond dus en bekend water. Maar nieuwe ontwikkelingen.

Het Open Kano Treffen was georganiseerd door een groepje enthousiastelingen, met als doel de Open Kano een weekend lang in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. In die opzet zijn zij uitstekend geslaagd. Er waren nieuwe en oude boten, nieuwe en oude vaarders en er werden dus veel ervaringen uitgewisseld. En het was prachtig weer!

Naast de prachtige tochten met daarin leermomenten, waren er zaterdagavond demonstraties FreeStylen. Ondanks wat technische imperfecties, werd al snel duidelijk dat momenteel heel wat liefhebbers deze prachtige tak van kanosport beoefenen, en ook niet bang zijn om hun vorderingen aan 'Het Publiek' te tonen.

Leuk was dat een deel van de FreeStylers begeleid werd met live-muziek door een houtblazers orkest, de Snabelaars. Dit is van beide zijden zo goed bevallen, dat er nu al afspraken zijn gemaakt voor volgend jaar.

Het is voor de actieve open-kanovaarder bevredigend te constateren dat er nu gedurende het hele seizoen een aantal evenementen zijn met verschillend karakter en uitgangspunt, maar met een doel: het gezamenlijk beoefenen van deze mooie tak van sport.

Eerste Open Kano Treffen een groot feest

door Arij van der Kooij

Wat nu precies het belangrijkste element is geweest om er een echt feest van te maken, zal altijd wel onduidelijk blijven, maar het mooie weer is er beslist een van geweest. Natuurlijk zijn de deelnemers ook een partij van belang, en anders wel de kano-instructeurs of de mooie locatie. Maar goed, iedereen was tevreden en allemaal hebben ze beloofd om volgend jaar weer van de partij te zijn.

Wat is er aan de hand geweest zult u zich afvragen. Wel, op 11 en 12 september 2004 zijn een vijftigtal open-kanovaarders bij elkaar geweest om met elkaar te peddelen en te babbelen. Maar er viel ook wat te oefenen en men kon kennis maken met het FreeStylen met open kano's.

Er waren zowel beginners als vaarders die al heel wat kilometer hebben verslonden. En er waren een achttal gediplomeerde kano-instructeurs aanwezig, met daarnaast de creme de la creme van het FreeStylen, waaronder Annemieke en Wouter Kieboom die, zonder dat er een wedstrijd is gevaren, zich beslist de Nederlandse kampioen mogen noemen.

Beide dagen zijn er kanotochten gemaakt vanaf de camping De Kluft door de Weerribben. Het weer hield zich tegen de verwachtingen in geweldig. Vooral de avond van het FreeStylen was prachtig: een sterrenhemel en geen wind. Iets anders dat duidelijk heeft bijgedragen aan deze happening, is het muziek ensemble 'De Snabelaars'. Het uit 14 man bestaande muziekgezelschap was een lust om te zien en te horen. En waarschijnlijk is het voor het eerst dat er in Europa is gefreestyled met live-music? Hoe de organisatie dit voor elkaar heeft gekregen, weet ik niet, maar het is een compliment waard en laten we hopen dat er een vervolg op komt. Dus open-kanovaarders onder ons, gaat u maar vast oefenen, het is echt de moeite, maar het gaat niet om de prijs wel om het plezier, en dat is voor de meeste deelnemers gelukkig ook het doel.

Tijdens dit weekend was het ook mogelijk om met allerlei verschillende modellen te varen. De twee sponsors, te weten Kanocentrum Bloem uit Wormer en Outdoor Valley uit Bergschenhoek en Delfstrahuizen, hadden een keur van 'canadezen' meegebracht. Direct na de kanotochten van zaterdag werd er in de jachthaven van Ossenzijl heel wat uitgeprobeerd: de langste, de breedste, de lichtste en de zwaarste kano was aanwezig. Helaas is de zeilkano niet uitgepakt, gelukkig maar, want dan is er volgend jaar weer een element aan toe te voegen. Tenslotte was dit weekend ook zonder de zeilkano al meer dan gevuld.

Wie nu echt de organisator was van dit weekend is onduidelijk -- laten we maar stellen dat dit een groepje kano-enthousiasten was...