Persoon

J.W. Reyneveld is geboren in Koudekerk aan de Rijn in 1897. Al op jongere leeftijd begon hij als timmerman met het bouwen van schuren, eerst kleine en later grotere. Een van zijn bekende vroege werken is de bollenschuur aan de Manpadslaan 12 in Heemstede uit 1910. Gaandeweg legde hij zich steeds meer toe op verbouwingen van woningen en bedrijfspanden, voornamelijk in Leiden en omstreken.

In de jaren '20 begon de gemeente Leiden met stadsuitbreiding op de weilanden aan de zuidoost kant van de stad, het zogenaamde Raamland (aangeduid door de pijl in het kaartje hieronder). In die periode werden zijn projecten steeds omvangrijker. Hij ontwerpt huizenblokken en kapitale woningen, in wat later de professoren-wijk van Leiden werd genoemd. In enkele gevallen deed hij dat geheel in eigen beheer. Het begon dan met de aankoop van de bouwgrond. Hij ontwierp het pand volgens eigen inzichten en liet het pand vervolgens bouwen, als uitbesteder en opzichter. Wanneer de bouwfase was afgerond werd het pand verkocht of eerst verhuurd. Zijn methode van werken werd gekenmerkt door kwaliteit en nauwkeurigheid. Het verhaal gaat dat hij de geleverde heipalen persoonlijk ging nameten, omdat er nog wel eens gesjoemeld werd met de lengte ervan.

Nadat het huizenblok aan de Cobetstraat 2-14 gereed was gekomen, is hij verhuisd naar het hoekpand op nummer 14. Aan dit huis was een uitbouw aangebracht dat diende als zijn kantoor. In tijden van grotere projecten, maakte hij ook gebruik van een tekenaar (o.a. Wim Buitendijk). Ook zijn dochter Hendrika (Zus) Reyneveld werkte mee aan het uittypen van de bouwbestekken.

In 1919 is er een maatschap opgericht met architect Wilms: bouwkundig bureau Reyneveld en Wilms. Tijdens deze maatschap zijn er in Oegstgeest een aantal woningen gerealiseerd. In 1922 is deze maatschap beëindigd als gevolg van een verschil in zakelijk inzicht tussen de beide heren.

Vooralsnog lijkt het erop dat de meeste werken in Oegstgeest van de hand van Wilms zijn. Deze conclusie wordt getrokken omdat de ontwerpen duidelijk een andere stijl hebben dan de ontwerpen van JWR. Deze conclusie wordt bovendien bevestigd door het verschil in typografie in de bouwtekeningen. De panden in Oegstgeest zijn opgenomen in een voorstel Nota tot Aanwijzing van Waardevolle Gebouwen of zijn onderdeel van een Wandel- en fietsroute langs Oegstgeester monumenten.

De bouwstijl van de panden die door JWR zijn ontworpen, zou je een afgeleide van de Amsterdamse school kunnen noemen. Enkele door hem ontworpen panden zijn sterk beeldbepalend en opgenomen in het Beschermd stadsgebied Zuidschil van de gemeente Leiden.

Andere ontwerpen, zoals het pand aan de Nieuwe Beestenmarkt <link> en de School aan de van Wijngaardenlaan in Voorschoten <link> worden gekarakteriseerd als zakelijk expressionisme.

Enkele van de meest aansprekende ontwerpen worden getoond op de pagina Werken. Een volledige overzicht van de werken van JWR met detailleerde informatie is in sub-pagina's te vinden.

N.B. De bovenstaande informatie is o.a. door verhalen overgeleverd. Als kleinzoon heb ik geprobeerd deze informatie zo goed mogelijk weer te geven. Als er onvolkomenheden zijn ingeslopen dan hoor ik het uiteraard graag.

Josua Wilhelm Reyneveld en Beatrix van Leeuwen met hun eerste kleindochter Trix (+/-1942)

Josua Wilhelm Reyneveld, tekenaar Wim Buitendijk, zoon Dick bij de Jaarbeurs Utrecht