Joan Vives (català)

Joan Vives (Bio)

E-mail

Flautista de bec, professor d’història de la música i divulgador musical.

Inicia la seva formació a l’Escola de música de Mataró. Estudià flauta de bec al Conservatori Superior Municipal de Barcelona, amb Romà Escales, obtenint per unanimitat els premis d’honor de "Grau professional" (1986) i "Grau Superior" (1988). Després rebrà classes dels flautistes Kees Boeke, Marieke Miessen, Baldrick Deerenberg, Walter van Hauwe, Pedro Memmelsdorf, Marion Verbruggen i Hans Martin Linde.

Ha realitzat una important activitat concertística des del 1980 amb diversos grups de cambra i orquestrals, realitzant concerts per Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra, i arreu de l’Estat Espanyol. També enregistraments discogràfics (EMI, La ma de Guido, etc...), radiofònics (Catalunya Música, Radio Nacional de España, Radio Classique Française, etc...) i per a Televisió (TV3, TVE, diverses locals etc...). Menció d'honor en el "Concurs Permanent" de Joventuts Musicals d'Espanya (1982) i el 2on Premi a la "Muestra de Nacional de Música de Cámara" (1989).

Com a instrumentista ha estat membre, entre altres grups, del "Trio Unda Maris". Actualment és integrant de diferents grups com "Els Ministrils, quartet de bec”, “Quartet barroc de Sant Simó” i del “Trio barroc del cafè”, a part d'altres col·laboracions.

En el terreny pedagògic ha estat professor de flauta de bec a l'Escola de Música de Mataró (1993-2003) i al “Curs internacional de música antiga de Raimat/Solsona” (1996-2006). Actualment és professor d'història de la música a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, adscrita a la UB, Universitat de Barcelona), des del 1993.

L'any 1981 va impulsar la creació de la “Setmana de Música Antiga de Mataró”, de la que encara n'és assessor.

El seu inici en el món de la ràdio va ser en el període 1982-84 conduint el programa “Gran Gala” (de música clàssica) a Ràdio Mataró. Actualment és locutor-redactor de Catalunya Música (Emissora de la Corporació Catalana de mitjans audiovisuals) des de l'inici de les seves emissions el Maig del 1987.

El vessant de divulgador musical el porta, a partir del 1987, a fer gran quantitat de xerrades, conferències, cursos i seminaris amb regularitat, principalment a Catalunya. També a escriure sovint articles per a diverses publicacions.

Pel que fa als reconeixements, el 2005 va obtenir la "Medalla d’honor de l’ordre del Mèrit Cultural” atorgada pel Ministeri de Cultura de la República de Polònia. Guardonat amb el "Premi a la Recerca i difusió" dins dels "Premis Cultura de Mataró 2017" i el 2018 pels “Premis de Radio Associació de Catalunya” amb el “Reconeixement a la trajectòria de més de 30 anys com a divulgador musical”.