Pictures  Recensies   Blues en Concertino                    Jan Zwiggelaar's website

Nederlands trompetvirtuoos
o.a. voormalig solotrompettist van Het Brabants Orkest

* 01-03-1938  - † 28-07-2018

  


Jan Zwiggelaar 1956 live in Het Concertgebouw, Amsterdam

Muziekfragment Blues en Concertino  ( Cadenza )


 

Jan Zwiggelaar, Nederlands trompettist, geboren 1 maart 1938, overleden 28 juli 2018 groeide op in het hart van Amsterdam. Al spoedig bleek dat hij een muzikaal talent was, wat overigens niet vreemd is.

Jan Zwiggelaar stamt uit een zeer muzikaal geslacht. Zijn vader was in de lichte muziek een zeer goed musicus, bespeelde behalve trompet ook trombone, saxofoon, orgel en piano.    Zijn opa, de heer Jan Zwiggelaar die trompet en bugel  speelde was tevens dirigent van de muziekvereniging Sempre Sereno in Ruinerwold. Op  50 jarige leeftijd is opa Jan Zwiggelaar in Amsterdam overleden door een auto-ongeluk veroorzaakt door een dronken automobilist.

Tijdens een groot festival speelde Jan Zwiggelaar als 13 jarige, Carnaval de Venice en de Czardas van Monti met het orkest van de K.N.S.M. voor zo'n 6000 e nthousiast publiek. Jan Zwiggelaar werd een fenomenale trompettist.

Jan Zwiggelaar begon met trompetlessen bij de 1e trompettist van de Nederlandse Opera, Jan Ros. Ging uiteraard daarna naar het Amsterdams Conservatorium waar hij zijn orkest- en solistendiploma behaalde bij de trompetsolist van het Concertgebouworkest, Marinus Komst.

Marinus Komst sr was niet alleen een  fantastische trompettist maar ook een goede leraar. Hij zei, jij wordt later mijn opvolger. Jan was er als kind aan huis.

Jan Zwiggelaar heeft 11 jaar trompetles gehad van:  zijn vader, Jan Ros en Marinus Komst.

Tijdens zijn studie werkte Jan Zwiggelaar op 16 jarige leeftijd als trompettist bij de AVRO. Een jaar later werd Jan Zwiggelaar trompetsolist bij de NCRV. Hij speelde daar bij orkesten onder leiding van Lex Karsemeijer en Gerard Lebon.

Op 17 jarge leeftijd behaalde Jan Zwiggelaar tijdens een concours de 1e prijs.  De jury schreef "deze jongeman is fenomenaal, echt geniaal.  De jury bestond o.a. uit:  Marinus Komst,  Theo Laanen,  Herman Krebbers,  Boorsma, Eduard van Beinum, een trombonist, Jan Bos en enkele anderen.

Op 18 jarige leeftijd werd Jan Zwiggelaar trompetsolist bij Het Brabants Orkest onder leiding van Hein Jordans en was daarmee de jongste trompetsolist van Nederland. (Nieuwe naam na een fusie "Philharmonie Zuidnederland")

Jan Zwiggelaar werd in 1955 als trompetsolist Nederlands kampioen.

SPORT: In zijn jonge jaren was Jan Zwiggelaar ook goed in sport. Zo voetbalde hij in Amsterdam 3 jaar bij Goldstar,  bokste hij 2 jaar bij Hein Kneppers en deed hij 2 jaar judo bij Gé Koning. In Den Bosch deed hij nog 4 1/2 jaar aan judo en  jiu jitsu bij Jan van Gent. Jan Zwiggelaar heeft 3e dan Judo.

In 1962 werd  Jan Zwiggelaar ontvangen door HKH koningin Juliana, ZKH prins Bernhard en HKH prinses Marijke. Prinses Marijke heeft toen ook nog op de trompet van Jan Zwiggelaar gespeeld. Prins Bernhard kon er geen toon uit krijgen.  Jan Zwiggelaar heeft een 10 tal concerten gegeven met mr Pieter van Vollenhoven.

Jan Zwiggelaar werkte met de Belgische en Franse trompettisten Theo Mertens en Pierre Thibaud.

In 1962 werkten Jan Zwiggelaar en Theo Laanen -trompetsolist van het residentieorkest- voor het eerst samen. Ze waren vanaf die tijd goede vrienden. Tevens met kapitein-directeur Jan van Ossenbruggen, dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel.

Na een concert in de Scala in Milaan werd Jan Zwiggelaar uitgenodigd door de dochter van de gravin van Milaan om bij haar thuis te komen dineren, wat overigens tot in de kleine uurtjes duurde. Hij was toen 22 jaar.

Jan Zwiggelaar was apetrots toen hij via het secretariaat van Igor Strawinsky te horen kreeg dat hij was uitgenodigd om zijn medewerking te verlenen aan de uitvoering van         L' Histoire du Soldat, onder leiding van de componist en dirigent Igor Stravinsky.

Het grootste compliment dat Jan Zwiggelaar ooit te horen kreeg, was van de wereldberoemde componist en dirigent Robert Stolz toen hij zei: Junger Mann, du weisst selber nicht, wie schön du spielst!  

Sir James Galway. Sonny boy.  Jan heeft 4 keer met hem gewerkt.


5 muziekfragmenten 1e repetitie 1960, muziekdrama  L'Histoire du soldat, Igor Strawinsky.

 met

   Trompetsolist Jan Zwiggelaar


1. Marche du soldat

2. Cortège

3. Petit concert

4. Grand choral

5. Marche triomphale du diable