regler

Regler

Förvaring i gemensamma utrymmen

Cyklar och barnvagnar får stå i cykelkällarna. Mopeder/mc får stå i utrymmet närmast norra gaveln. Innerdörrar från lägenheter får står på torkvindar.

Inga andra privata saker skall förvaras i de gemensamma utrymmena. Detta är en förutsättning för att besiktning, hantverk och städning ska kunna utföras samt även en viktig aspekt ur brandsäkerhetssynpunkt.

Sophantering

I soprummet på norra gaveln finns säckar för komposterbart avfall. Använd dessa för miljöns skull.

Vi betalar numera per kilo för restavfall ("vanliga sopor") som slängs i de grå och gröna kärlen. Det gör vi inte för kompost och återvinning.

Följande sopsortering finns tillgänglig i soprummet vid husets norra gavel

Norra soprummet

• Kompost

• Pappersåtervinning

• Kartongåtervinning

• Metallåtervinning

• Plaståtervinning

• Glasåtervinning

• Restavfall

De "vanliga" sopkärlen är avsedda för restavfall som inte kan återvinnas. Dessa får endast användas för sopor som ryms i kärlen. Ställ aldrig några sopor bredvid sopkärlen! De blir inte hämtade.

För grovsopor hänvisas till återvinningsplatser och den container som vi brukar ha under en helg varje vår och höst.

Tvättider

Tvättider bokas enligt instruktioner på tvättlistor. Glöm inte städa efter ditt tvättpass.

Tvättstugorna är öppna måndag-lördag 08-20, söndagar 12-18, se tvättlistor för mer detaljer

Grillning

Grillning får endast ske på den gemensamma uteplatsen.

På grund av brandrisken i vårt trähus är det strängt förbjudet att grilla på balkong eller altantrappa.

Tänk på att grillkol kan glöda flera dygn efter användandet. Säkerställ att kolet slocknat helt innan det slängs!

Stäng dörren!

Låt aldrig låsta ytterdörrar och källardörrar stå öppna, så undviker vi att obehöriga tar sig in i huset.

Renovering

Tänk på att du kan behöva styrelsens tillstånd för vissa åtgärder i lägenheten, såsom ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme och vatten samt vid annan väsentlig förändring av lägenheten. Alla åtgärder skall förstås utföras fackmässigt.

För mer information se stadgar eller foldern ”Vem ska underhålla bostadsrätten”

Visa hänsyn mot dina grannar under renoveringstiden.

Se upp för vattenrör och elrör om du borrar i väggarna. Tex finns i många lägenheter rörstammar för vatten i väggen mellan toalett och hall.

Viktigt om fasaden!

Nu när fasaden är i nyskick vill vi påminna om att inga ingrepp, såsom att ta hål eller skruva fast saker, i fasaden får göras. Inte heller får saker som är fästa i fasaden avlägsnas. Fasaden är föreningens egendom och ansvar och därför krävs skriftligt medgivande från styrelsen för åtgärder som berör fasaden (Se föreningens stadgar angående övriga ändringar som kräver styrelsens skriftliga medgivande).

Planteringar vid altantrappor

I de fall bostadsrättshavare med utgång till altantrappa gör egna små planteringar runt trappan, måste de växter som planteras vara avpassade så att de inte skuggar fasaden och grundmuren med fuktproblem och algpåväxt som följd. Växterna får heller inte ha för stort rotsystem eftersom detta kan sätta igen dräneringsledningarna och skada grundmuren. Träd eller täta buskage är inte lämpligt. Planteringarna får göras på villkor att planteringarna hålls små, välvårdade och att de tas bort på egen bekostnad om så krävs av föreningen, tex vid underhållsarbeten.

Andrahandsupplåtelse

Styrelsens medgivande krävs för att lägenhet skall få upplåtas i andra hand. Medgivande kan lämnas för t ex tjänstgöring på annan ort under begränsad tid. Prövning sker i varje enskilt fall. Tillstånd lämnas i regel för högst ett år i taget, varvid ny ansökan måste inlämnas för prövning. Vår policy är att inte tillåta andrahandsupplåtelser för mer än två år. Olovlig upplåtelse kan enligt stadgarna medföra att nyttjanderätten till lägenheten förverkas.