生物建築舎
IKIMONO ARCHITECTS   ikimonokenchiku@gmail.com   home  news  works  awards  press  profile  blog 




 

新建築社による動画





























天神山のアトリエ


春は 花の香りが仕事場を満たすように

夏は 机に木陰ができるように

秋は 寝覚めのベッドに落葉が降って

冬は 暖かい陽が地面に届く


晴れた天井には 雲が流れ

雨の天井は ザアザアと鳴る

曇りの天井は 抽象的なスクリーン

雪の日は 白く柔らかな屋根となる


朝は 消えゆく星を眺め

昼は 空気が上に昇る

夕暮れ 部屋中 茜色に染まり

夜の壁には 影絵が動く


土の床に 木が根を張って

水を分解し 酸素にする

人は その酸素を吸って仕事をし

木を育てようと 水を撒く


厳しさから守るための コンクリートのテント

優しさに溶けていくための 庭のような場所

儚さを知るために 生物に囲まれて

月日が経てば 墓となる


Atelier Tenjinyama


On spring, smell of flower covers the office,

On summer, shade of tree is dropped,

On autumn, the leaf falls in the bed of awaking,

On winter, the Sunshine pours into the ground.


On sunny, floating cloud is reflected in the ceiling,

On rainy, the ceiling rings strongly,

On cloudy, it is an abstract screen,

On snowy, it is a white, soft roof,


In the morning, look at a disappearing star,

In the daytime, air rises up,

In the evening, the room is stained with madder red,

In the night, the shadowgraph moves on the wall.


The trees puts the root on the floor of soil,

Resolves water and it makes it to oxygen,

The person breathes in this oxygen and is work,

To grow the tree, I water it.


Tent concrete is to defend from severity,

Place like garden is to melt to geniality,

To know transience, we are enclosed by the living thing,

If time passes, here is becomes a grave.


千変万化する環境を愉しむ建築

原始の建築は雨風を凌ぐために生まれた.
この建築は四枚の壁と屋根だけで出来ている.その原始的な構成は「なんとか人が暮らせそうだ」という可能性を提示したに過ぎない.しかし実際のここでの生活は,喜びや落ち着きや発見に満ちている.
設計方法は単純明快だ.棲むために箱を作り,街と繋がりたいから窓を開け,空を見上げたくて天井を透明にし,木陰を落としたくて木を植えて,根を張るようにと床を土にし,大きく育てよと空間を高くする.こうして生まれた建築の内外には多様な情景が展開し,ときに想像を超えたドラマに出会う.これは屋外の開放感とは違う種類の快適性だ.物理的,心理的に守られた場所から外へ繋がる心地よさ.雨風を凌ぐのではなく,それらを愉しむ建築.
世界中何処に住んでも,私たちの周りにはダイナミックに変化し続ける環境がある.地球の動きから生じる季節と時間と天候.都市にいれば社会があるし,自然の中であれば 森や海や生き物に囲まれている.それらは複雑で,厳しく,儚く,美しい.その大きな流れに身を委ね,微差を愛で,一瞬一瞬に感動できる建築を作りたい.群馬県高崎市という,夏の宵に雷雨が多く,冬は晴れと空っ風が続く環境の中で,それを試みたのがこの作品である.
まだ木々が幼い2011年冬の写真は,天神山の物語の最初の記録だ.子供の育つ未来を空想するように「生まれ,育ち,やがて消えてゆく」これからの情景を楽しみに待っている.


Enjoy the environment that always changes

Primitive building was born to prevent rain and wind.
This building is made by only four pieces of walls and roof. This primitive constitution showed the possibility "a person is able to get along somehow". But in fact, in this building, it is filled with joy, presence of mind, and discovery.

Design method is simple. Make a box to live, establish the window to be connected with the town, grind a ceiling transparently to look up at the blue sky, plant trees to make bowers, make a floor soil so that roots grows, and raise a ceiling to be brought up greatly. So there are the scene that is various inside and out, and come across the scene beyond the imagination. This is comfort of the kinds unlike a feeling of outdoor openness. There is comfort to lead to the outside from the place that was followed physically, psychologically. In this building, I can enjoy wind and rain, not to prevent them.

There is our environment that continues changing dynamically around all over the world. There are seasons and time and weather coming out of movement of the earth. If in city, there is society. If in nature, we are surrounded by a forest and the sea and creatures. They are complicated, strictly, fleetingly and beautiful. I want to make the buildings it can be impressed by for an instant entrusting the position to the big environmental flow, and enjoy a slight difference. This atelier is in the environment where an evening of the summer has many thunderstorms, winter has fine weather and strong dry wind blow in.
Completion photograph is recorded the beginning of the story of Atelier Tenjinyama. We are eagerly looking forward to meet the scene like "Birth and the breeding and disappear before long."


設計: 生物建築舎
構造: 鈴木啓/ASA
植栽: ACID NATURE 乙庭
施工: 建築舎四季

設計期間: 2007.7 - 2010.1
施工期間: 2010.1 - 2011.1
構造: 鉄筋コンクリート造
敷地面積:177.18 ㎡
建築面積: 61.93 ㎡
延床面積: 61.93 ㎡
用途: 事務所+住宅
屋根: 強化ガラス t=8mm 飛散防止フィルム貼り
外壁: 鉄筋コンクリート


Architect: Takashi Fujino / Ikimono Architects
Structural Engineers: Akira Suzuki / ASA
Landscape: Atsuo Ota / ACID NATURE 0220
General Contractors: Kenchikusha Shiki Inc.

Design: 2007.7 - 2010.1
Construction: 2010.1 - 2011.1
Structure: Reinforced concrete
Site area: 177.18 square meters
Building area: 61.93 square meters
Floor Area: 61.93 square meters
Use: Office + Residential
Roof: Safety glass shatterproof
Exterior: Reinforced concrete


毎日の様子は 生物建築舎日記 にて

Copyright(c) IKIMONO ARCHITECTS All rights reserved