生物建築舎
IKIMONO ARCHITECTS   ikimonokenchiku@gmail.com   home  news  works  awards  press  profile  blog 














路 庭

 外のような風景へ…
 ここで実現したかったもの,それは庭に暮らす風景.外のような空間でゆっくりと食事を楽しむことのできるカフェ.
例えば,蝶々や鳥が通り抜けていく大きな窓,内にも外にも花が咲く地面,天窓からの光がつくる陽だまり,椅子に腰掛けた人のシャツに揺れる木漏れ日など.外のような部屋で笑い声が聞こえる.

 施主の「外部と繋がりたい」という言葉から設計は始まった.海外生活の長い施主にとって,仕切りのないトイレも,大きな透明の窓も,外と連続する部屋も,体に染み付いた暮らし方に沿った仕掛けであり,若い頃に体験した建築言語だ.また施主は金属加工の専門家でもある.階段や,キッチン,外部庇などの製品は施主の自主製作であり,外壁や金属部品の選定も施主のアイデアである.例えば,キーストンプレートの外壁は周りの風景をほんわりと反射し,晴れた日には空の色に,夕焼けのときは赤い色に,雪の日には白い色に見える.外観は地面の土色から空の青へと続くグラデーションになり,背景に同化し,時間や季節や天気で建築の存在感が変化してゆく.

 ここでは,全体の空間構成より空間のボリュームについてより多く検討した.地面のレベルに展開される家具や什器は,暮らしの中に多様さを生み出す一方で,高い天井と大きな気積は,それら細やかな風景をひとつに括る強さを持っている.細やかさと大らかさが,同時に存在するような生活空間を目指した.




Airy house

To scenery like the outside...
The thing which I wanted to realize here is the scenery which lives in a garden. Cafe that can enjoy one's meal slowly by space like the outside.
For instance, big window that passes by butterfly and bird and comes off, ground where flower blooms inside and outside, skylight makes a sunny place, sunlight trickling through the leaves is reflected in shirt of person who sat on the chair, in this way laughter is heard in the room like the outside.

Everything starts from consideration of client's "I want to connect with the outside" in this building. For the client with a long overseas life, the rest room without partition, the window of big transparency, space connected with the outside with shutter, these are device along the way of living and are architectural language that he has been experienced in youth. Moreover, also because the client is a specialist of metalworking, he made the stainless steel product such as the stairs, kitchen, and external eaves with oneself and the selection of the outside wall and the metallic part is also ideas of him in a stainless product.

The design is about six months. Even a little extra of the demand and the space is shaved off, and it becomes present shape. To achieve scenery like the outside, we are examining  more volume of space than entire composition. Only simplicity like the one room and strength seemed to be more necessary for the space that confronts the outside of infinite area than faced to emphasize an internal story by the difference of the place and the device of the sequence. The importance is an area, height, and an opening of the salon connected with the outside, we examined while making and destroying model so have decided the final size.

I am intending it so that how to see it may change into the appearance seen from the outside. Steel deck using for an outer wall reflects the scenery of the circumference, so it turns into sky color in sunny, to red in sunset, to white in snowy. Externals become the gradations that lead from ground to the sky, and assimilate with the background. When it sees in from the window to the room, it sees also like the painting that entered the picture frame.

I would like everybody to love this construction forever until it comes to ground the big leaf shadow with small mimosa planted in the front yard.



設計: 生物建築舎
施工: キャピタルウッズ株式会社

設計期間: 2008.11 - 2009.5
施工期間: 2009.5 - 2009.10
構造: 木造軸組構法
敷地面積: 249.61 ㎡
建築面積: 119.24 ㎡
延床面積: 181.49 ㎡
用途: 店舗併用住宅
屋根: ガルバリウム鋼板 立ハゼ葺
外壁: キーストンプレート


Architect: Takashi Fujino / Ikimono Architects
General Contractors: Capital Woods Inc.
 
Design: 2008.11 - 2009.5
Construction: 2009.5 - 2009.10
Structure: Timber frame construction
Site area: 249.61 square meters
Building area: 119.24 square meters
Floor Area: 181.49 square meters
Use: Dwelling with shop
Roof:  Galvalume steel plate roofing standing goby
Exterior: Keystone plate

Copyright(c) IKIMONO ARCHITECTS All rights reserved