Välkomna

till

Humanistiska förbundet i Hälsingborg

Vår målsättning är att låta kunniga och engagerade föreläsare presentera vitt skilda ämnen med anknytning till de humanistiska vetenskaperna.

Bildtext: Kärnan, tornet i den dåvarande medeltida försvarsborgen, var i början på 1300-talet bostad till kung Erik Menved. Idag har Kärnan blivit en symbol för Helsingborgs kultur och historia.

Tuschteckning av Robert Haglund 1994. Foto: Lars Kennerstedt. (Fil: Kärnan - KMB - 16001000532797.jpg) 

Program

våren 2025

Föreläsningarna äger rum i Jacob Hansens hus klockan 19.

Ingen föranmälan behövs.

Tisdagen 25 februari

Ebba Witt-Brattström: ”'Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd'. Författarparet Moa och Harry Martinson".

Ebba Witt-Brattström har länge varit en tongivande feministisk röst i Sverige. Hon är Sveriges mest kända litteraturprofessor med en rad böcker, priser och publika framträdanden bakom sig.

Bland hennes verk kan nämnas Skrift och drift i trettiotalet: Moa Martinson (1988), Ediths jag: Edith Södergran och modernismens födelse (1997), Å alla kära systrar: Historien om mitt sjuttiotal (2010), Stå i bredd: 70-talets kvinnor, män och litteratur (2014), Århundradets kärlekskrig (2016), Historiens metoo-vrål (2019) och nu senast ”Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd”. Författarparet Moa och Harry Martinson (2024). 

Kvällens föredrag i kortversion är den berörande berättelsen om hur två begåvade men av livet tilltufsade särlingar, möts, blir ett kärlekspar och under sina elva år tillsammans i Moas torp på Södertörn skriver nitton böcker varav flera ska komma att förändra litteraturhistorien. Det är också en berättelse om det svenska trettiotalets politiska och intellektuella strömningar i skuggan av Europas växande mörkermakter. 

Tisdagen 18 mars

Klas-Göran Karlsson och Kim Salomon: "1920-talet. En spegel för vår tid "

Klas-Göran Karlsson är professor em. i historia vid Lunds universitet, med brett samtidshistoriskt intresse. Utger under våren Ryssland och kriget om historien (Natur & Kultur) och Varken finne eller svensk. Tornedalingarna och 1800- och 1900-talets svenska assimilationspolitik (Forum för levande historia).

Kim Salomon är professor em. i historia vid Lunds universitet. Han har framför allt forskat kring internationell och svensk samtidshistoria samt kulturhistoria. Hans senaste böcker är Jag anklagar. De intellektuellas historia (2020) och 1920-talet. En spegel för vår tid tillsammans med Klas-Göran (Natur & Kultur 2024)

I kvällen föredrag talar Karlsson och Salomon om deras gemensamma verk: 1920-talet. En spegel för vår tid. Oftast blir 20-talet en transportsträcka mellan första världskrigets efterspel och andra världskrigets förspel. Författarna har ambitionen att ändra på detta synsätt. Visserligen vilar det stora krigets skugga ännu över decenniet, särskilt dess första hälft, men årtiondet är också tröskeln till det nya och moderna, med amerikanisering, fredsdrömmar, bilism, frigjordhet, populärkultur och mycket annat. Det är ett 20-tal som vi hundra år senare med fördel kan spegla oss i. 

Tisdagen 15 april

Anders Burman: Den sista idealisten: Viktor Rydberg och hans tid.

Anders Burman är professor i idéhistoria vid Södertörns högskolan. I sin forskning har han främst ägnat sig åt politisk filosofi, bildningstraditioner och 1800-talets idéhistoria. Efter sin avhandling om C.J.L. Almqvists samhällstänkande har han utgivit ett stort antal böcker, däribland Pedagogikens idéhistoria (2014), Flykten från Hegel (2016), Kultiverandet av det mänskliga (2018) och Dissensus (2021).

Kvällens föredrag utgår från hans senaste bok, biografin Den sista idealisten: Viktor Rydberg och hans tid (2024). I föredraget behandlas olika aspekter av Viktor Rydbergs omfattande författarskap, liksom hur han med hjälp av litteraturen och bildningen gjorde en klassresa från barndomen i Jönköping, över stridsåren i Göteborg, till äktenskap, akademi och parnass i Stockholm.  

Jacob Hansens hus, Norra Storgatan 21, Helsingborg

Medlemmar och skolungdom fritt inträde, icke medlemmar 60 kr.

Eftersits med lättare förtäring till självkostnadspris tillsammans med föredragshållaren. 

Riksförbundets årsbok är en medlemsförmån.  En lista över de senaste årens böcker hittar du här.

Kulturnämnden i Helsingborg har uppmuntrat kommunens kulturföreningar att samarbeta och sprida information om respektive förenings verksamhet. Som ett led i detta arbete börjar vi på HUM med att rekommendera er att ta del av ISIS´(Sveriges Egyptologiska Förening) verksamhet. Läs mer om ISIS på: http://www.isishelsingborg.se/ , Visans vänner. Se suzanne.johanson@gmail.com , Föreningen Norden jper79@yahoo.se samt Luggudegillet. Se luggudegillet@folkdansringen.se .




                                                       

Föreningen erhåller stöd från Kulturnämnden i Helsingborg.