Домашня сторінка

VIА СRUCIS

(ХРЕСНА ДОРОГА)

РОЗВАЖАННЯ ТА МОЛИТВИ

Його Преосвященства

Монс. Анджело Комастрі

Генерального Вікарія Його Святості

Міста Ватикану Президента Фабрики Св. Петра

(переклав з італійської о. Юрій Дрізд)

ДВА СЛОВА ДЛЯ ТВОГО СУПРОВОДУ У ДОРОЗІ

Проходячи "Хресною Дорогою", нас блискавкою освітлює дві очевидності: нищівна сила гріха і оздоровча сила Любові Бога.

Нищівна сила гріха: Св. Письмо наполегливо повторює, що зло є злом, тому що породжує зло; в дійсності гріх є самокараючим, бо сам у собі вже має кару. Ось деякі тексти порока Єремії: "Так говорить Господь: «Яку ваші батьки знайшли у мене кривду, що відцурались від мене, пішли за марнотами й марнотою стали?» " (Єр. 2:59); "Твоя ж власна безбожність тебе покарає, і твої відступства докором тобі будуть. Знай же й зрозумій, яке це лихо, яка гірка це річ, що покинув ти Господа, Бога твого. Нема в тобі страху мого, - слово Господа, Бога сил" (Єр. 2:19); "Провини ваші це відвернули, і гріхи ваші відняли від вас це добро " (Єр. 5:25).

Пророк Ісая застерігає не менше: "Тим то говорить Святий Ізраїля: «Через те, що відкидаєте це слово й покладаєтеся на хитрощі та лукавство і в них шукаєте опори, буде вам цей злочин, мов щілина перед розвалом, що виявилась у високім мурі, який умить відразу розвалиться. І він його розіб'є, мов гончарський посуд, який б 'ють нещадно, так що серед його кавалків і черепочка не знайдеться, щоб узяти вогню з вогнища або води з копанки зачерпнути»" (Іс. 30:12-14). І озвучуючи найщиріші почуття народу Божого, пророк вигукує: "Всі ми були, немов нечисті, немов забруднена одежа — вся наша справедливість. Усі ми пов 'яли, мов те листя; гріхи наші нас несуть геть, наче вітер" (Іс. 64:5).

В той самий час, пророки засуджують зачерствіння серця, що породжує жахливу сліпоту і не дозволяє більше розуміти важкість гріха. Послухаємо пророка Єремію: "Бо від найменшого до найбільшого усі лиш дбають за наживу; і від пророка до священика усі чинять оману. Рану народу мого лікують легковажно, кажучи: Мир! Мир! - а миру немає. Стидались би своїх мерзенних учинків! Та вони вже сорому не мають, не тямлять навіть, що то - стида-тись. Тому й попадають між: тими, що впадуть; коли навідаюсь до них, вони спіткнуться, — слово Господнє" (Єр. 6:13—15).

Ісус, входячи у цю історію людства, спустошену гріхом, взяв на себе тягар і насилля наших провин: саме через це, дивлячись на Ісуса, стає очевидним, наскільки руйнівним є гріх і наскільки хворою є людська спільнота: тобто ми - Ти і я!

Ісус - ось наступна очевидність - на нашу гордість відповів покорою; на наше насилля відповів лагідністю; на нашу ненависть відповів Любов'ю, що прощає; Хрест - це подія, через яку Любов Бога входить у нашу історію, робиться близькою до кожного з нас і стає досвідом, що лікує і спасає.

Не можна залишити поза увагою один факт: від самого початку свого служіння Він говорить про "свою годину" (Ів. 2:4), годину, "для якої Він прийшов" (Ів. 12:27), годину, яку вітає з радістю, виголошуючи на початку свого страждання: "Отче, прийшла година!" (Ів. 17:1).

Церква ревно зберігає пам'ять про цю подію і в Символі Віри після того, як стверджує, що: "Він задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і стався чоловіком ", зараз же проголошує: "І був розп 'ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, був похований... "

"І був розп 'ятий за нас!" Ісус, помираючи, увійшов у глибини драматичного досвіду смерті, що ми збудували його своїми гріхами; але, вмираючи, Ісус його наповнив Любов 'ю свого вмирання, тобто наповнив його присутністю Бога: тому смертю Христа смерть переможена, тому що Христос наповнив смерть силою, протилежною гріхові - Ісус наповнив її Любов'ю!

Через віру і хрещення ми зустрічаємось із смертю Христовою, тобто з таїнством Любові, з яким Христос пережив її і переміг... І так розпочинається подорож нашого повернення до Бога, подорож, що матиме своє завершення у момент нашої смерті у Христі і з Христом, тобто в Любові!

Проходячи "Хресною Дорогою", дозволь взяти себе за руку Марії: проси у Неї крихту її покори і слухняності, щоб Любов Розп'ятого Христа увійшла всередину тебе і відновила твоє серце на зразок Божого Серця!

Щасливої подорожі!

+ Анджело Комастрі