Byablad jan-02

Det händer i januari 2002….

7 jan kl. 19.00 Hembygdsföreningen styrelsemöte

10 jan kl. 19.00 Informationsmöte bygdegården friskola

14 jan kl. 14.00 Röda korset arbetsmöte

19 jan kl. 13.00-15.00 Bytardag i skolan

29 jan kl. 19.00 Byalaget styrelsemöte hos Thomas

God fortsättning

på det nya året!

ÖPPETTIDER:

Biblioteket mån & tor kl. 17.00-19.00

Gudstjänsttider för Hasslövs kyrka

6 jan kl. 16.00 Trettondagsgudstjänst

13 jan kl. 11.00 Gudstjänst

20 jan kl. 09.30 Gudstjänst

27 jan kl. 11.00 Söndagsmässa

3 feb kl. 18.00 Gudstjänst

TOMTEN I SKOGEN!!

Lördagen den 15 december var det så åter dags för tomten i skogen! Många barn och föräldrar kom och det blev verkligen den mysiga stämning som vi alla hoppats på. Vi sänder ett särskilt tack till den snälla tomten som verkligen gjorde ett

tomtebra intryck på barnen!

Byalagets styrelse

KYRKLIGA ARBETSKRETSENS JULAUKTION

i bygdegården den 6 december blev en jättetrevlig och lyckad tillställning för alla besökare. Behållningen blev 12.500 kr.

Tack till alla som skänkte saker och till alla som köpte flitigt!

Ett särskilt tack från kyrkliga arbetskretsen till elever och lärare för ljuståget!

BRIDGESPELARNA

i Hasslövs Bygdegård har haft sin första tävling före jul. Våra yngsta deltagare Micke Alm och Oliver Odd vann med bred marginal över oss andra. Ett stort grattis till grabbarna.

Kursen fortsätter varje onsdag kl 19 med början den 9 januari. Det går fortfarande bra att komma med även om du inte spelat innan. Våra kursledare från Laholm kommer att hjälpa dig igång.

Välkomna!

Informationsmöte om friskolan

Hasslövs bygdeskola

I bygdegården, på torsdag 10 januari

klockan 19.00

Om ansökan, förhandlingarna med kommunen, ekonomin, inskrivning av elever, våra visioner m.m.

Alla är välkomna, oavsett om du har barn i skolan eller inte!

Skolan är en angelägenhet för hela byn!

Kaffe med dopp för en billig peng

styrelsen för ”Hasslövs skola ideell förening”:

Thomas Blad, Eva Odd, Mariana Nilsson, Gerd Hedenström och Bodil Claesson.

BYABLADET ges ut av Hasslövs Byalag:

Har Du tips, vill sälja något eller göra Din röst hörd

hör av Dig till någon i styrelsen:

Rose-Marie Gustavsson, ordförande 261 82

Sig-Britt Nordqvist, vice ordförande 262 52

Thomas Blad, kassör 263 88

Eva Hall, sekreterare 263 41

Ann-Christine Nilsson 261 31

Mariana Nilsson 263 61

Bernt-Olof Malmsten 260 98

Christel Linde 263 77

Lennart Ovesson 263 63

BYTARDAG I SKOLAN!

Lördagen den 19 januari mellan kl. 13.00-15.00 kommer det att ordnas en bytardag på skolan för alla diverse sport-grejor som blivit för små eller som man fått över och vill sälja.

Om man inte själv har tid att stå och sälja kan man lämna in sina saker strax före kl. 13.00. Viktigt att man då märker upp sakerna med namn och vad man vill ha för dem.

Passa på nu!

Mycket välkomna!

Sammandrag från lokala styrelsens möte 10 dec. 2001

Skolsköterskan är sjukskriven terminen ut, inga vaccinationer väntar. Ordinarie skolsköterska kommer att tjänstgöra mer under vårterminen än under höstterminen.

Förfrågan från Hasko´s tränare angående utnyttjande av Hasslövsskolan den 14-16 juni till lägerverksamhet har kommit till rektorn. Styrelsen beslutar att rektorn tar kontakt med tränaren och erbjuder gymnastiksalen, ej resten av skolan. Förutsättning är att ordentligt lås finns från gymnastiksalen till övriga utrymmen samt att namn på ledare som kommer att finnas på skolan lämnas i förväg.

Idrott för åk 3-4 är utökad, eventuellt kommer nytt schema för vårterminen att göras.

Fastställande av internbudget

Nytt förslag har arbetats fram av distriktschef, rektor o arbetslaget. Förslaget innebär att den nya tjänsten ökas till 100% från 75%. Gunilla kommer att vara timanställd på ca 25%, Totala tjänster kommer att vara 4.15%. Styrelsen beslutar godkänna internbudgeten.

Data

Tre nya datorer har blivit installerade på skolan.

Svar från ansvarig lärare i Våxtorpsskolan har inkommit på förfrågan. Eleven bör kunna skriva ut arbeten samt söka information. Ordbehandlingsprogrammet Word används samt Internet Explorer.

Hasslövsskolan kommer att delta i ITIS projektet. (IT i skolan)

Hela protokollet finns på biblioteket.

Thomas

MEDLEMSAVGIFT:

50 kr per hushåll (ange gärna antal

familjemedlemmar på inbetalningskortet!)

ANNONSKOSTNADER:

Privatpersoner, föreningar, kommun fritt.

Företag i Hasslöv 50 kr/införande.

TILL SIST….

Vad vet Du om Flintarpsskatten??

Det är i vårmånaden maj och året är 1929. På hällorna upp mot Hallandsås går lantbrukaren Gotthard Nilsson och plöjer på sina ägor på den gård som nu ägs och brukas av Tommy Nortinsson. Plötsligt upptäcker han att det glimmar till i den svarta myllan. Han böjer sig ner och plockar upp fyndet: en silverpeng, med en reliefbild på en konstig gubbe! Han rotar litet i myllan och så hittar han ett mynt till.

Han visste inte då att han just hittat det som skulle komma att bli Flintarpsskatten. Något år senare hade 256 romerska denarer från tiden 54 till 211 efter Kristus grävts upp ur jorden i Hasslöv!

Flintarpsskatten är en av de största från romersk järnålder. Den är omnämnd i mängder av historisk litteratur. Men i Hasslöv har minnena kring denna skatt förbleknat. Det är få som överhuvudtaget hört talas om den. Och det är kanske inte så konstigt. I dag finns det inget i Hasslöv som minner om skattfyndet. Skatten finns på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm, vid Slottsbacken.

Ingenting är nytt under solen, heter det ju. De romerska silverdenarerna från vår tideräknings början var egentligen den första euron – två tusen år innan den nya europeiska valutan introducerades, den 1 januari år 2002! Och tusen år innan de första mynten präglades i Norden. Denarerna var gångbara som betalningsmedel i hela Europa. Och i det vid den tiden tätt befolkade Flintarp hade alltså en tidig hasslövsbo samlat på sig en förmögenhet i romerska silverpenningar.

Hur kom de romerska pengarna till Hasslöv? Det är det i dag ingen som vet. Det troliga är att dom kom via nuvarande Tyskland. Kanske som betalning för hudar från djur jagade och nerlagda på Hallandsås. Kanske var det en driftig handlare som gjort sig en förmögenhet på försäljning av järn. Eller kan det ha varit lönen åt en legosoldat som slagits i den germanska hären mot romarna innan han slog sig ner vid åsens norra kant? Pengarna kan ha lagts i en skinnpung eller ett träskrin och grävts ner i golvet i stugan. Ägaren var kanske den ende som kände till skatten och var den fanns. Och så en dag, när han gick ut på tunet, drabbades han av en hjärtattack och dog. Eller så var det nån som kände till att han ägde skatten, slog ihjäl honom och försökte leta upp den utan att lyckas.

Allt detta kan vi bara gissa oss till.

Själv stötte jag på begreppet Flintarpsskatten när jag förra hösten läste om Hallands historia på en högskolekurs i Varberg. I boken Hallands Historia berättades om den här skatten. Och eftersom jag är uppvuxen och har mitt föräldrahem i Flintarp, stördes jag av att jag aldrig hört talas om denna skatt. När kursen fortsatte i höstas var uppsatsämnet givet: Flintarpsskatten. Jag har läst igenom så mycket litteratur jag kunnat hitta om skatten. Och jag har varit på studiebesök på Kungliga Myntkabinettet och fått se de mynt som Gotthard Nilsson hittade med mina egna ögon. Det var en svindlande känsla att hålla ett mynt från kejsar Neros tid i min hand! Ett mynt som dessutom hittats i min egen hembygd.

I böckerna talas det om att mynten hittades ett par hundra meter rakt söder om Lugnarohögen. Men Asta Svantesson, Gotthard Nilssons dotter, som numera bor i Laholm är säker på sin sak:

- Far hittade skatten här, en kilometer öster om högen och kanske fyrahundra meter söder om den!

Det må vara hur det vill med det. Kyrkoherden i Östra Karup, Victor Evald, grävde upp resten av skatten och såg till så att den hamnade på museum i Stockholm. Det är ju inget märkligt med det. Men det skapar ett problem. Hasslövsborna är stolta över Lugnarohögen och den historia den kan berätta om. Flintarpsskatten väcker inte sådana känslor – eftersom ingen känner till den. Ska vi inte se till så att några av mynten kopieras och att de, tillsammans med fotografier och skriftlig dokumentation , får sin naturliga plats i stugan intill högen?

Stellan Sturesson