Bilder

Klicka på bilderna för respektive album:

 2010
https://goo.gl/photos/pwtLU3ZTrzDNN66K7
Bilder hösten 2010 i samband med visningen.
  Vi hade under sommaren åkt på lite torpvisningar men ett torp kändes lite litet och instängt. Vi gillar inte att bo trångt.

Och så dök det upp en annons på Hemnet;

Charmig äldre byggnad med genomgående trägolv och högt i tak. Har tidigare varit skola och lanthandel i denna byggnad. Huset har potential både som sommarboende eller permanentboende, men har renoveringsbehov. Taket behöver läggas om och huset saknar badrum.

Med andra ord helt oemotståndligt för ett par renoveringsnördar... ;-) Vi slog naturligtvis till!

     
 2011    
 https://goo.gl/photos/Fkqe2ATPuDuRF8Re8
Första veckan i stugan
  Vi fick nycklarna den 1 februari.
Första kvällen åkte vi naturligtvis ut till stugan med en flaska skumpa - detta var ett tillfälle som måste firas :-)

Det fanns mycket som skulle rivas så det var inget att vänta på - första helgen gick vi loss med kofot. Birgit angrep garderoberna i sovrummet och jag tog hand om "personalutrymmet". Detta var en form av förråd/garderob/toalett som hade använts av lanthandeln.

Tillsammans med allt skräp som vi hade "ärvt" så hade vi snabbt fått ihop runt 10 m3 med rivningsvirke och beställde därför en container från kommunen. De ville dock inte leverera någon utan rekommenderade oss att elda upp skräpet...
     
 https://goo.gl/photos/Xcte1tdQ989o6AY98
Renovering av entrén
  Det är viktigt med en fin och inbjudande entré till ett hus.
Det var inte riktigt vad man kunde säga om våran...

Någon hade en gång i tiden ersatt den ursprungliga, troligtvis pardörren, med den "nya". Den var målad med något som i bästa fall var en grundfärg... Resten av hålet var fyllt med brädor och plank. All form av isolering och drevning saknades, så också det mesta av fodren.

Överljuset hade en hel del trasiga rutor så det lämnades till glasmästaren för reparation och omkittning.
Infästningen för dörren byggdes om och isolerades. Karmen drevades och nya foder sattes ute och inne.

Birgit tog sedan över och målade det hela.
     
 https://goo.gl/photos/N6THoLFfmiwkJBT57
Rivning av altanen och den gamla butikstrappan
  På framsidan av huset hade tidigare ägare med stor möda byggt en altan av sten. Tyvärr var denna för hög och gick en bit upp på fasaden - naturligtvis med fuktskador som följd.
Delvis dold i altanen fanns även den gamla trappan kvar sedan lanthandelns tid - ett rejält bygge i betong...

Efter att Jörgen och jag hade turats om och kört bort sten från altanen i några veckors tid återstod så "bara" trappan. Här behövdes en rejäl Hilti :-)

Efter två dagars hårt arbete hade trappan förvandlats till en grushög. 

     
 https://goo.gl/photos/R71WP98xdY8NtgJeA
Måla hallen
  Hallen var det första rum som skulle bli färdigt så här la vi ner mycket tid på att fundera över vilken känsla vi skulle ha. Denna skulle ju sedan följa med i resten av huset.

Vi valde att riva de platsbyggda skåpen och återställa pärlsponten på väggarna. Även pärlsponten i taket snyggades till och sprickor lagades.

Vitt tak var självklart och gula väggar bestämde vi oss för ganska snart. Däremot målade vi först golvet vitt, men ångrade oss efter två dagar och målade om det i grått.
Grå golv och målade pärlspontsväggar har sedan blivit ett genomgående tema i huset...
     
 https://goo.gl/photos/fUE9VajifXDe2oYf7
Riva masonit och öppna dörr
  Det stora rummet som gick rakt genom huset var under skoltiden korridor och kapprum. Här då fanns bänkar och krokar för ytterkläder. Det stora fönsterpartiet på baksidan var då entré för eleverna.

Den stora dubbeldörren som ledde från korridoren in till skolsalen var nu igenspikad - den skulle naturligtvis öppnas och återställas.

Vår plan var att dela av rummet för att få en toalett och ett gästrum.

Men först måste man ju riva... ;-)
     
 https://goo.gl/photos/v2Yy94Y3ktH2jPgk8
Vindstrappa och toalett
  En akut grej att fixa innan vintern var att bygga in vindstrappan. Dörren till vindstrappan sitter i hallen och består endast av pärlspont. Alltså helt oisolerad - detta till en trappa som går direkt upp till kallvinden... Trappan byggdes in och fick en dörr uppe på vinden - nu skulle det gå att hålla värmen på plats.

Sedan så skulle det byggas toalett. Vi valde att dela av den gamla korridoren med en vägg så att vi fick två rum. Det ena med dörr till hallen - alltså en perfekt toa.

     
 2012
 Enligt ryktet ska detta vara en av Sveriges äldsta järnvägsvagnar. Ganska troligt ;-)Användes som lagerlokal till lanthandeln.
Sommar 2012
  Något som tyvärr ingick i köpet var kombinationen av gammalt fult garage och en ännu äldre och ännu fulare järnvägsvagn... Järnvägsvagnen hade förmodligen varit något slags förråd till lanthandeln.
Här var det riva - elda, riva - elda som gällde...

När sommarn var som varmast var det läge för att fixa källaren. Denna ligger under vardagsrummet och hyste ett stort antal intressanta svampsorter - svamp gillar tydligen mörker, fukt och trä... Ut med allt murket och ersätta med nytt. Målades slutligen i vitt och fick även el indragen.

När man ändå höll till under huset så blev det nytt avlopp draget till nya toan.
     
 Takbyte dag 8: Tegelpannorna är på plats! Var förbi på förmiddan för att hjälpa till med elen och hittade sex hårt jobbande killar på taket. Dessutom blev skorstenen kanonsnygg!
Takbyte augusti 2012
  Det gamla tegeltaket släppte nog igenom mer vatten än det lyckades hålla ute...

Byta tak är tungt och sker dessutom på höjd - alltså uteslutet att vi skulle göra något åt detta själva.

Efter att ha fått in några offerter så valde vi Byggsmart till jobbet. Ett bra val - de höll tider, priser och gjorde ett riktigt snyggt jobb.

Vi passade dessutom på att låta dom mura om skorstenen som var gravt frostskadad.
     
 https://goo.gl/photos/8rV1YHSPq98QLHEA8
Fönsterbyte
  Fönstret mot vägen hade definitivt sett sina bästa dagar...
De flesta rutorna var trasiga och det mesta av träet var omålat - naturligtvis med röta som följd.

Lite jobb med tigersåg och kofot så var det gamla fönstret väck.

Eftersom vi bytte från ett treluftsfönster till ett tvålufts så behövde en del av hålet reglas upp. Sedan i med den nya karmen. Tacksam för den raka och fina timmerstommen - i stort sett bara att ställa på plats och skruva fast.

Slutligen lite reparation av fasaden.
     
 2013
 https://goo.gl/photos/9uaLazRrDLy16sjN8
Kollage 2013
  Vi inledde våren med att fixa vatten!
Vi hade fått en sprillans ny vattenpump med på köpet och efter två somrar utan vatten var det nu dags att få igång denna...

Slang i brunnen, vattenfilter i källaren och så slutligen ett litet hus för själva pumpen - glädjen var stor när vattnet flödade :-)

Semestern ägnade vi åt fönsterbyte - nu var det framsidans tur att få fräscha fönster. Vi ersatte även altandörren med fönster.
Fanns sedan mycket fasadarbete - den tidigare altanen var byggd av sten och så hög att fasaden ständigt stod i fukt.
Dessutom hittade vi hålet där lanthandelns entré hade varit - hjälpligt igenspikat med plank och tidningar.

Vi avslutade året med att börja renovera pigkammaren...
     
 2014
 Målat och belyst - dörrarna väntar vi med till våren...
Kollage 2014
   ...och inledde då följaktligen 2014 med att göra klart pigkammaren. Det blev nya ytskikt på tak, väggar och golv. Ny pärlspontspanel i taket (istället för masoniten) - väggarna bredspacklades och tapetserade och golvet målades.
När vi ändå höll på på vinden så blev det även en liten hall.

På våren fick vi äntligen en bra lösning på bredbands-problemet. Det blev en 4G-antenn på väggen som levererar 40 Mbit - mycket bra lösning.

2012 hade vi rivit järnvägsvagnen på baksidan och nu var det garagets tur. Det enda som var värt att spara var gångjärnen och dessa tog en kompis hand om.
Det blev en gräsmatta och syrenhäck istället för garage.

Vi hade ju fortfarande behov av att kunna ställa undan grejor för vintern så utan garage fick vi bygga en friggebod.
Detta projekt upptog sedan semestern och ledig tid långt in på hösten...

Hösten och vintern ägnade vi så åt att göra iordning tv-rummet. Det var inte så mycket snickeri kvar förutom socklar och foder. Däremot desto mer måleri...
     
 2015
 https://goo.gl/photos/tbCrc1jXQ6fWeCRg6
Källaren
  Trappan ner till den gamla potatiskällaren var hjälpligt täckt av ett par lösa luckor. Dessa var tunga att hantera och började dessutom bli rötskadade. Följden blev att trappen för det mesta var otäckt och därför samlade på sig en massa löv och annat skräp. Med andra ord så var källaren ganska oanvänd...

Dags alltså att göra något... Började med att riva allt trä så att endast sten- och betong återstod. Murade sedan upp en ny grund av lecablock som syllen skruvades fast i.

Och så byggde vi ett litet hus - det knivigaste problemet var att få till ett tak som inte ledde in vatten mot huset. Bilderna visar lösningen med ett lägre tak som leder bort vattnet.
     
 https://goo.gl/photos/CcbjYcoeVkV3k8yu5
Reparation av husknut
 
Vi hade en husknut som efter många års takläckage var helt skadad av röta.
Att ge sig på timmerarbete var inget som lockade oss utan vi anlitade en snickare för att hjälpa till med själva timmerjobbet.

Efter att ha rivit panel ut-och invändigt en dryg meter åt varje håll från hörnet så var det dags att såga.
Motorsåg funkade fint och det timmer som vi skulle bygga på var torrt och friskt.
Därefter la vi ny syll och reste väggreglar. På reglarna sattes vindduk och spikreglar för ytterpanelen.
Därmed var snickarens jobb klart.

Det återstod sedan för Birgit och mig att isolera väggen och sätta panel, vilket innebar ett par veckors kvälls- och helgarbete.


Comments