Airbnb Israel

איירבנב בישראל - איך מתחילים, מה עושים, מה צריך לדעת וממה להיזהר     

!Let's talk

מי אני? אני משכיר חדר בדירה שלי כבר די הרבה זמן... אירחתי למעלה מ-900 איש וזכיתי לתואר מארח מצטיין 7 שנים ברציפות. בשלב מסוים השכרתי גם את כל הדירה, עזרתי לחבר אחד להשכיר את דירתו בזמן שיצא לחופשה, ולחברים אחרים בתהליך ההרשמה.אני מכיר היטב את השימוש באתר, את אופי האירוח וסוגי האורחים.

למה לי? יש בונוס למגייסי מארחים חדשים (וגם למארחים עצמם) אז אני אשמח לשבת אתכם כשעה ללא תשלום, לייעץ ולעזור בפתיחת הפרופיל. עזרה נוספת עם האתר, או בהשכרה, בתשלום נוסף.

ומי עוד? אופן ההשכרה שאני מכיר הוא שילוב של תחביב והשלמת הכנסה ומתאים לבעלי דירות שאינם יכולים להשכיר את הדירה, למשל, בחופשה קצרה, וכן לבעלי חדר פנוי שאינם מעוניינים בשותף או מעדיפים לפגוש אנשים מרחביי העולם.

תיירות, במיוחד בישראל, אדרבא בקורונה, היא עסק הפכפך ולא הייתי מוותר על שוכר טוב (לחדר ובוודאי לדירה) לטובת ההתעסקות והסיכונים. השכרה כזו תשתלם כנראה רק באזור החוף ו/או בתקופות השיא.

איך התחלתי? ב-קאוצ'סרפינג. זה נחמד ואני ממליץ, אבל, "אם אתה טוב במשהו, אל תעשה אותו בחינם", וגם היום מחפש את האיזון בין עסקים והנאה. אתרי אירוח בחינם , אגב, יכול להיות אפשרות נוחה ל"הרצה".

איך להתחיל? לאיירבנב אתר מצוין הכולל שפע של מידע. השימוש בו נוח (לאחר הסתגלות קצרה) והרישום אליו פשוט יחסית. באינטרנט קל למצוא מדריכים מפורטים. אני אתמקד במה שמעניין אותי או ייחודי לישראל. נתחיל בבסיס: 

שני סוגי ההשכרות הנפוצים הם חדר ודירה.

הציוד המינימלי הוא מיטה (מצעים), וייפי, ארון, מפזר חום/מאוורר, תאורה, מגבת ומן הסתם נייר טואלט וסבון.

נגישות למטבח היא מבחינתי דבר בסיסי אבל לא מהותי לחלק גדול מהאורחים.

דברים שאורחים רצו ולא היה לי הם מכונת כביסה, מייבש שיער ומגהץ - ספק אם איבדתי השכרות בגלל העדרם. רב קו וסים מקומי גם ישמחו ויקלו את שהות האורחים.

ניקיון ופרטיות קריטיים, ומי שלא יכול לשמור עליהם עדיף שלא יארח. 

בדירה שאינה במיקום מעולה או מאובזרת מאד, המארח הוא אטרקציה חושבה. לפגוש בן אדם נחמד שמוכן לעזור ישפר מאד את חוויית האירוח של כל מטייל, במיוחד אם הוא מטייל לבד (בהקשר זה מעניין לציין שבדרך כלל קל יותר לארח זוג) ותקל את ההתמודדות עם כל תקלה שבוודאי תקרה. מתן מידע רב לאורח, ישירות או באמצעות דפי מידע שהוכנו מראש תחסוך גם לכם זמן רב בטווח הארוך, ותתבטא בביקורת.

תמחור: כלל האצבע הוא להתחיל במחיר נמוך במעט מהמחירים באיזור (באתר ניתן לחפש מקום בעזרת מפה) ערך הדירה עצמו מושפע בראש ובראשונה מהמיקום: ליד הים, אטרקציות תיירותיות ומרכזי תחבורה, אבל גם קרבה למוסדות לימודים, בתי חולים ומרכזי עסקים תהיה בעלת ערך לאחוז מסוים של אורחים.

הוצאות: העלות העיקרית היא הוויתור על שכר הדירה ועל ההשתתפות בהוצאות (ארנונה, ועד בית וכיו"ב). אני מעריך את השימוש של האורח בחשמל (ללא מזגן), מים, קפה, שמפו וכו' בשקלים בודדים ליום. בגלל שאני גר בדירה, הכנתה לוקחת כשעה והזמן המינימלי שיש להשקיע באורח הוא כחצי שעה. בניהול דירה אחרת יש להתחשב גם בזמן הנסיעות. ההתכתבות לפני (בפרט עם אורחים שלא הזמינו) ועבודה עם האתר לוקחים במצטבר לא מעט זמן.

הזמן המושקע זהה כמעט באירוח של יום או שבוע ולכן, כלכלית, יש יתרון ברור להשכרות ארוכות.

עלות לא כספית היא אבדן הפרטיות (והאינטראקציה עם האורחים היא, מבחינתי, פיצוי). אגב, מערכת המלצות התמחור של האתר אינה מועילה במיוחד.

שימו לב שיתכן שיהיה צורך לכלול בתמחור מס.

בחירת האורחים: הביקוש לדירה שלי אינו גבוה וכמעט אף פעם אין לי בחירה בין שתי בקשות לאותם תאריכים, כלומר, פעמים רבות הבחירה היא בין אירוח לבית ריק, ובמקרה של בקשה כמה שבועות קדימה, לסיכוי לאורח אחר. עדין לא מצאתי דרך לזהות אורחים בעייתיים. שיטת ההמלצות לא מאד עוזרת, כנראה כי לרוב האנשים לא נעים לכתוב דברים רעים על האורחים (לשניים מהאורחים הגרועים ביותר שלי היו כמה המלצות). יש יתרון מסוים לאורחים שהשתמשו באתר בעבר אבל אינו משמעותי. ניתן לדבר עם האורח לפני בואו ולברר על אופי הביקור ועל הבן אדם עצמו. בגדול האורחים נחלקים לתיירי נופש, עבודה, לימודים, טיפול רפואי וביקור קרובים, כאשר הנופשים הם בדרך כלל הנוחים ביותר. במפתיע, אפשר להסתדר בלי לדבר אותה שפה - תרגום גוגל הוא פתרון מוצלח למדי, אבל ביקור כזה יהיה בדרך כלל פחות מהנה ויחייב יותר מאמץ. יתרון נוסף הוא לאורחים צעירים/טכנולוגיים שמכירים שפע של אפליקציות ואתרים רלוונטיים וצריכים מעט מאד עזרה. המדינה ממנה מגיע האורח היא בדרך כלל אינדיקציה לא קטנה. אם לחזק פה סטראוטיפים אז אני אתמקד בחיוביים: הרוסים שומרים את המטבח נקי ברמת על, הפולנים מביאים מתנות, ההולנדים הם אנשי שיחה מעולים, הגרמנים נחמדים ודוברי אנגלית מצוינת.

כשרק התחלתי הייתי בטוח שלא אארח ישראלים אבל מפה לשם זה נהיה השוק הגדול ביותר. טכנית זה האירוח הפשוט ביותר, וכן הכי פחות מעניין.

הזמנה אוטומטית: האתר מציע, ולמעשה דוחף באגרסיביות, לאפשר הזמנה אוטומטית, כלומר שהאורח לא יצטרך אישור ממך כדי לסגור את ההזמנה. מחד, זה מבטיח חשיפה כפולה לפחות, מאידך, אם אורח לא רצוי אושר אוטומטי, זה כאב ראש גדול.

בשורה התחתונה כנראה שאי אפשר להימנע מהשימוש בה, אבל מוטב לאחר צבירת ניסיון והכרת המשמעויות השונות.

משך ההזמנה: אני מעדיף אורחים של 3-4 ימים. בתמחור שלי הזמנה של יום אחד אינה שווה את המאמץ. אפילו ליומיים היא גבולית ותתאים לתקופות מתות או לאורחים שנראים מעניינים. בתקופות יותר ארוכות יש את החשש שאם לא אסתדר עם האורח זה פשוט לא יהיה שווה את הכסף. בהתחלה כדאי להשכיר גם ליום כדיי לצבור ניסיון וביקורות. השכרות ארוכות טובות למי שצריך הכנסה יציבה. כדאי לשם לב שאורח שנמצא מספר רב של ימים בדירה, בדרך כלל ישהה בדירה יותר גם בכל יום.

שבת: לאורח המגיע בסוף השבוע או בחג צפויות שפע של הפתעות. כדאי ליידעו מוקדם על הבעיות הנובעות מכך בהקשר של תחבורה וקניות ולנסות לעזור לו למצוא פתרונות הולמים.

אינטראקציה עם האורח: בגלל שאני עובד מהבית ובשעות גמישות אני מאד נגיש לאורחים שלי, דבר שיכול להיות בעייתי. יש אורחים שהם מאד לא מאורגנים, או פשוט משועממים. לפעמים לאורחים בעיות שאינן תלויות בהם כמו אי הגעת המטען (לא נדיר) או אבדן סלולרי (גם) שפתרונן לא פשוט. אז בהתחלה כדאי לעזור הרבה לפחות בשביל הביקורות, עם הזמן כשהבעיות חוזרות על עצמן קל לעשות קופי-פייסט לפתרונות הקודמים. בסופו של יום צריך למצוא את הגבולות שתלויים גם באורח - יש אנשים שיותר נחמד לעזור להם... 

צ'ק אין: יש חשיבות רבה למפגש הראשוני עם האורח שלטוב או לרע ישפיע על התחושה של המשך הביקור. אבל כיוון שאורחים נוטים להגיע בשעות מוזרות, השארת המפתח במקום מסוים היא פתרון סביר. את סיסמת הווי פיי גם כדאי לשלוח מראש (אפשר גם להזין אותה באתר אך חלק מהאורחים לא ימצאו אותה).

עבודה דרך האתר: האתר, מעבר לקישור לאורחים, מאמת את זהותם, מספק ביטוח (שלא באמת ברור לי מה כולל) ודואג לגבייה. מאורח שמנסה לעקוף את האתר - משימה לא מורכבת במיוחד - הייתי ממליץ להימנע. הסיכוי להפסיד עסקה יהיה לרוב נמוך מהסיכוי שהאורח לא ישלם וזה כשמתעלמים מסכנות גדולות יותר. 

מסים: מי שישכיר את הדירה באופן פעמי לא יצטרך לשלם מס. מי שישכיר לתקופות ארוכות כנראה ייכנס לתחום האפור של דירות להשכרה. אבל מי שמתכוון לעשות את זה באופן קבוע ולתקופות קצרות ("מראה של עסק") יידרש לשלם מסים. התחום כמעט לא מפוקח אבל אני משלם, בין היתר מפחד מתלונות של השכנים. בכל מקרה, העלמת מסים לא תהיה כאן פשוטה במיוחד כי הכל מתועד באתר. http://www.mishpati.co.il/article/6654

דברו איתי: gnadav@gmail.com