Gitaarles

Sinds 2004 geef ik gitaarlessen als zzp'r (ingeschreven bij de kamer v koophandel) in het Brabantse Geldrop (bij Eindhoven) . Het idee begon toen ik les ging geven aan 2 van m'n zoons en merkte dat ik zoiets erg leuk vond om als beroep te doen. Hier een foto daarvan uit 2003: 


Als jij op gitaar eens iets anders wil proberen dan pop, heavy-metal, hard & bluesrock etc. en iets wil gaan leren spelen, wat hier in Nederland relatief weinig gitaristen doen, dan is de amerikaanse akoustische en elektrische blues, country & rockabilly fingerpicking en soleer stijl uit de jaren '50 en eerder van de vorige eeuw, wellicht iets voor je. Je kunt dit als beginner op gitaar bij mij leren, en al vrij snel met een paar akkoordjes en rechterhand-fingerpicking patronen, een paar leuk klinkende simpele gitaarstukken spelen. Maar ook als je al een gevorderde gitarist bent in een andere stijl, kan 't interessant zijn om eens een paar lessen fingerpicking-blues etc. te nemen. De lessen geef ik aan leerlingen vanaf 16 jaar.

Hier wat voorbeelden v solide relatief eenvoudig bluesfingerpicking 20-50ties style, mijn versies v resp.:smokestack lightning(v hubert sumlin gitarist v howling wolf) /pistol slapper blues(blind boy fuller)/dobro slide improvisatie mississippi john hurt style/dobro slide improvisatie robert johnson boogie style/my babe, vertolking v t bekende l walternr/ staggerlee v mississippi john hurt/ candyman v rev g davis :

 
                                         
      wat rockabilly solowerk  in american roots music band                                                            Wyatt & The Deputies:

YouTube-video

                                                         

en hier wat bluesfingerpickin'gitaar  met  old style bluesband BACKROAD:

YouTube-video

                  

 

Ik geef individueel les met zo min mogelijk muziektheorie en zo veel mogelijk op gehoor spelen. Ik maak beperkt gebruik van tablature en geen gebruik van klassiek notenschrift.

Mijn lessen zijn een basis cursus voor american-roots gitaar waar o.a. rockabilly, blues en country ritmes, rechterhand blues-fingerpicking patterns, soleren met de 5 bluestoonladders en de meest gebruikte akkoorden behandeld worden. Want als je die basis-ingrediënten kent en weet hoe je ze kunt toepassen, dan kun je daarmee improviseren, je eigen stijl ontwikkelen, wat veel leuker is dan een paar stukken precies uit je hoofd leren. Ook begrijp je dan die gratis youtube gitaarlessen, die er nu zijn van blues, rock&roll, rockabilly, etc. veel beter, en kun je jezelf via youtube of met de vele les dvd's die heden ten dage makkelijk verkrijgbaar zijn, zonder leraar verder ontwikkelen. Voor sommigen zijn een paar lessen al voldoende om zelf verder te gaan, anderen hebben wat langer nodig. 

Ik gebruik bijna altijd een plastic duimplectrum en 2 stalen fingerpicks, liefst zo dik mogelijk, voor een ruigere, krachtigere aanslag (lang niet in elke muziekhandel te koop). Promota Music Sales in Zuid-Scharwoude heeft ze en stuurt ze per post op. Je kunt ook kiezen voor spelen zonder picks met een wat warmere toon. Wel heb ik gemerkt dat als leerlingen niet meteen met fingerpicks leren spelen, dit later ook niet meer lukt. Omgekeerd is 't mijn ervaring, dat als je leert met fingerpicks te spelen, je wel ook zonder deze kunt spelen.

Ik geef overdag en 's avonds les, behalve op zondag.

Verder is het nodig dat je beschikt over een goede elektrische gitaar of een akoestische western gitaar (dus geen nylonsnarige klassieke gitaar), want anders maak je minder kans op een goede doorstart.Email: wessels.peter@gmail.com