Genealogie Bruintjes

Inleiding

In de genealogie Bruintjes een poging gedaan om alle Bruintjes van oorsprong uit Vollenhove en Genemuiden in kaart te brengen tot in 1900. Dit met vermelding van bronnen. Hierbij is van voor de BS gebruik gemaakt van het door H.W. Hammer en Albert de Leeuw beschikbaar gestelde werk. Het nalopen van de bronnen had zin want het leverde nieuwe en verrassende inzichten op ten aanzien van de "echte"stamvader, de onvindbare ouders van Hendrik Bruintjes en de  naamsverwarring Hippe = Slippe

Het zoeken naar de afkomst van Arend Bruintjes die rond 1900 trouwde met Grietje Hammer was de aanleiding. De eerste aanzet gaven mevrouw Jannie Bakker - Rietman als verwant van de familie Bruintjes en de informatie van Klaas Dirk Bruintjes. De uitdaging om de Gordiaanse Knoop van Bruintjes te ontwarren was daarna de drijfveer.

Deze genealogie gaat uit van Hendrik Jacobs Bruinis die rond 1699 trouwde met Ricxe Eijnberts Slippe als (voorlopige) stamvader. Hun kinderen worden met patroniem genoemd in het doopboek van Vollenhove en met de achternaam Bruinis in de erfscheidingsakte in Vollenhove van 24 november 1720. In later tijden werden zij Bruin, Bruins en Bruintjes genoemd. 

Albert de Leeuw heeft de voorouders van Hendrik Jacobs Bruinis - met op zich kloppende patroniem gegevens - teruggevoerd naar Eijmbert Hendricks. Ondersteunend bewijs is hiervoor niet gevonden. Het is meer aannemelijk dat aansluiting gezocht moet worden bij een van de vele Bruins/Bruinis families in de IJsseldelta. 

De veronderstelling van H.W. Hammer dat Geertien Hendriks die onder meer trouwde met Gerrit Jans Slippe een Bruintjes was komt door de genoemde akte van 24 november 1720 op losse schroeven te staan.  

Albert de Leeuw heeft de koppeling tussen de Vollenhovense en Genemuidense Bruintjes gelegd via de akte van 17 januari 1754 waarin Hendrik Bruintjes zijn ooms legateert. Hij heeft daarbij verondersteld dat deze - zonder patroniem genoemde Hendrik- een zoon was van Jacob Hendriks Bruintjes. Deze op zich redelijke veronderstelling kon echter niet met gegevens onderbouwd worden. 

De doop van Hendrik Bruinis op 17 februari 1726 in Vollenhove als zoon van Harmen Klaassen en Trijntje Hendricks Bruinis werpt een nieuw licht op de afkomst van de in de akte genoemde oomzegger Hendrik Bruintjes. Deze vindbare Hendrik Bruinis (Harmens) is daarom een betere kandidaat dan de onvindbare Hendrik (Jacobs?) Bruintjes

Ricxe Eijnbert Jacobs de vrouw van Hendrik Bruins wordt in vele geschriften met de achternaam Hippe genoemd. Uit de bronnen blijkt echter dat dit Slippe moet zijn. Haar vader Jacob Eijnberts Slippe wordt onder meer in de Vollenhovense verkoop akte var 20 juli 1691 duidelijk Slippe genoemd. De bekende transcriptiefout van het schuinschrift platte hoofdletter S gevolgd door een kleine letter l moet de oorzaak zijn. Dat Jacob Slippe en Jan Slippe uit Genemuiden haar broers waren ligt voor de hand maar kon nog niet worden onderbouwd.