VI-15 Rost, Ernst F.A.

Ernst Frederik August Rost,


ouders: Ernst Frederik Rost en Annigje Starke


geboren: Oldelamer (Grietenij Weststellingwerf) 17-3-1802,

gedoopt: Oldelamer 21-3-1802

overleden Groningen 29-11-1841,

begraven:


beroep: winkelbediende (1825), kruidenier (incl. tabak en drank)

woonplaats / adres: Groningen: Oude Ebbingestraat (= Oude Markt), 1830-1841


relatie: trouwt Groningen 25-2-1825


Maria van Dijken


ouders: Nicolaas van Dijken en Petronella Miedendorp


geboren: Groningen 11-8-1802

gedoopt: Groningen 11-8-1802

overleden: Winsum 13-6-1885

begraven:


beroep: winkeliersche (1850)

woonplaats / adres: Ze woonde ruim veertig jaar als weduwe in de Oude Ebbingestraat te Groningen, en vertrok op 28-4-1881 naar Winsum, waar ze ongetwijfeld introk bij haar dochter Pietronella, wiens man juist een maand tevoren was overleden.


Kinderen:

 

Handtekeningen van E.F.A. Rost, M. van Dijken, van hun vaders E.F. Rost en N. van Dijken en van zijn broer R.E. Rost onder de huwelijksakte uit 1825

Tabaksvignet van Ernst Frederik August Rost. Bron: Amsterdam Pipemuseum

biografische gegevens


Ernst Frederik August Rost was koopman en winkelier in "het Wapen van Vriesland" aan de Oude Ebbingestraat in Groningen. Hij verkocht kruidenierswaren, koffie, thee, tabak en alcohol.


bronnen


* 1825, 25-2: allegroningers.nl: BS Groningen huwelijk akte 41: In de huwelijksacte worden drie verwanten als getuigen genoemd: Reint Ernst Rost, 25, apothekersbediende te Oosterwolde, broeder van de bruidegom in de tweede graad, Sjabbe Doornbos, 55 jr, lakenkoper, aangehuwde oom van de bruid, en Jacob Doornbos, 22 jr, neef tot de bruid in de vierde graad, en als vierde getuige de niet-verwante knoopmaker Berend van Zanten.. De afkondiging heeft plaatsgehad te Ooststellingwerf. Bij de huwelijksacte zijn beider doopactes overlegd.

* 1841, 1-12: allegroningers.nl BS Groningen overlijden 1841 akte 941: Zijn overlijden wordt aangegeven door zijn "zwager" Nicolaas Wijs Bolt, 41 jaar, koopman. Hij is zelf overleden op 29-11, 39 jaar, koopman, geboren te Oude Lemmer (Weststellingwerff), woonde laatst in de Oude Ebbingestraat N 23, man van Maria van Dijken, zoon van wijlen predikant Ernst Frederik Rost en van Anniggien Starke, wonende te Groningen.

Bij de Groninger Volkstelling van 1830 wordt het gezin reeds vermeld als 'koopman' aan de Grote Markt in Groningen, adres: A 23. Later wordt A 23 gesitueerd in de Oude Ebbingestraat. Dat huis (winkel!) moet haast wel eigendom geweest zijn, want als zoon Nicolaas in 1854 trouwt, woont de familie er nog[1]. Overigens vertrekt weduwe Rost-Van Dijken dan wel spoedig naar een ander adres (C 116; Schuitendiep 116). Bij zijn huwelijk was E.F.A. Rost 'winkelbediende'. In 1830 woont bij het gezin in de winkelbediende Nicolaas van Kregten, de dienstmeid Annigje Mulder en een 'praecepto', Hendrik Riedel. In 1840 zijn inwonend de dienstmeid Annigje Wabbes van Wijk en de student Carel Johan Richard Nobel. In 1850 tenslotte is de hoofdbewoonster de weduwe Maria van Dijken, 'winkeliersche', en woont in de dienstbode Johanna Huisman.

Zie collectie NL Pipemuseum: Tabaksvignet met gekroond wapenschild van West-Friesland gehouden door staande leeuwen op een eenvoudig grondje van bladmotieven met onderin lintje "E.F.A.R.", eronder buiten de plaat "DEZE EN MEER ANDERE SOORTEN VAN OPREGTE VARINAS, PORTORICO EN MARIJLANDSCHE TABAK, ALSMEDE COFFIJ, THEE, OPREGTE ZEEUWSCHE CHOCOLADE, BESTE HOLLANDSCHE GENEVER EN BRANDEWIJN, VERDER ALLES WAT IN EEN COMPLETE KRUIDENIERS WINKEL BEHOORT, WORDEN TOT DE CIVIELSTE PRIJZEN VERKOGT BIJ ERNST. FREDRIK. AUGUST. ROST, VOOR-AAN IN DE OUDE EBBINGE-STRAAT, ALWAAR HET WAPEN VAN VRIESLAND UITHANGT TE GRONINGEN". Achterzijde met inkt "II".


Openstaande vragen / discussie


Nicolaas Wijs Bolt wordt in de overlijdensakte van E.F.A. Rost zijn "zwager" genoemd. Dat klopt: Wijs Bolt is in 1841 getrouwd met Geertruida van Dijken, de zus van Maria van Dijken.