Home
Nieuwe tentoonstelling bij Galerie de Pomp
Rondom de Kunstweek in Warmond is er weer een nieuwe tentoonstelling bij Galerie de Pomp. Deze tentoonstelling is te zien van 24 oktober tot en met 27 november.
De opening is op zaterdag 2 november om 16u.
U bent van harte welkom!
Te zien is werk van onderstaande kunstenaars. Ook is er speciale aandacht voor de boetseergroep. Het met klei werken loopt al meer dan 30 jaar in het Trefpunt in Warmond. Er is keramiekwerk te zien van beginners en gevorderden.
Viltkring “Venster op Vilt” (Susanne van Eeden, Mirjam Elsas, Thea Fierens, Petra van der Lans en Carla Pont). De tentoonstelling toont de veelzijdigheid van de viltkunst en laat zien dat deze eeuwenoude techniek springlevend is. Geëxposeerd worden schilderijen, zowel landschappen als fijnzinnige portretten; fashion, en denk daarbij aan hoeden, gelaagde sjaals van bijzondere wolsoorten en zijde, maar ook sieraden, die zowel kleurrijk als licht en warm te dragen zijn. Er wordt ook meer toegepaste viltkunst getoond voor het interieur, zoals kussens, lampenkappen en vazen. Verschillende items zijn tevens te koop tijdens de tentoonstelling. Verdere informatie over vilt en cursussen van de viltkring is ter plekke beschikbaar.
Aad Mustert (1929-2018) was een buitengewoon productieve Warmondse kunstschilder. Naast zijn beroep als speciaalschilder bij de aardewerkfabriek de Porcelyne Fles in Delft voltooide hij opleidingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2021 heeft André van Noort zijn leven en werk vastgelegd in het boek “Aad Mustert schilder van de werkelijkheid”. Na zijn pensionering heeft Aad zich toegelegd op het schilderen van aquarellen en olieverfschilderijen, met name van plaatsen uit de omgeving van Warmond en Leiden. Tijdens de expositie worden onder meer vrije werken uit zijn latere periode getoond (onder zijn pseudoniem Peter Ouwens), alsmede typische landschappen en straatbeelden uit de omgeving.
Dorpsstraat 38
2361 BE Warmond
071-3011109
Openingstijden
woensdag t/m vrijdag
15.00 - 17.00 uur
zaterdag
11.00 - 17.00 uur
zondag
13.00 - 17.00 uur
Tentoonstelling ‘Zeeën van tijd’ bij Galerie de Pomp
Bij Galerie de Pomp in Warmond is van 19 september tot en met 23 oktober een groepstentoonstelling te zien van de regionale kunstenaarsgroep Bollenstreek in Beeld (BIB).
Elke kunstenaar heeft zijn eigen associaties gevolgd bij het thema realistisch, humoristisch, speels of abstract. Van Paul Klaverwijden, winnaar van Kunst in het Overbosch 2024, zijn enkele zeegezichten aanwezig.
De opening is op 20 september om 19:30 uur.
Nieuwe tentoonstelling bij Galerie de Pomp tot en met 18 september
Bij Galerie de Pomp in Warmond is van 15 augustus tot en met 18 september weer een nieuwe tentoonstelling te zien.
De opening is op zondag 18 augustus van 16-17uur.
U bent van harte welkom!
De volgende exposanten laten hun werk zien:
- Annemarie Vogel – keramiek. Annemarie onderzoekt in haar werk de genezing van wonden; hoe vertellen littekens een verhaal van bevrijding en kan er schoonheid ontstaan in gebrokenheid? Haar sculpturen, vazen en serviesgoed vertellen een eerlijk verhaal over hoe het donker ook licht kan zijn. Annemarie combineert de ervaringen die ze opdeed als tropenarts met de nieuwe tactiele vaardigheden als inwoner van het rijk der blinden. De technische kant van het pottenbakkersvak leerde ze op de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, gevolgd door individuele training van Tineke van Gils. Foto’s van haar werk op www.annemarievogelart.nl.
- Miranda Draijer – schilderijen en keramiek (beelden). Miranda is ruim 17 jaar geleden begonnen met www.MiraMart.nl. Ze houdt van tekenen, schilderen, ontwerpen & boetseren. Elke dag brengt nieuwe verrassingen en in deze omstandigheden helpt het haar om met verf en klei creatief bezig te zijn en overal iets positiefs in te zien. Haar hoofd leegmaken en met verf en/of klei iets moois & dierbaars tot stand brengen geeft Miranda energie. Het maakt haar altijd weer blij om te zien hoe mooi een glimlach kan zijn, als men haar werk ontvangt, voelt en ziet.
Nieuwe tentoonstelling bij Galerie de Pomp tot en met 14 augustus
Bij Galerie de Pomp in Warmond is tot en met 14 augustus weer een gevarieerde tentoonstelling te zien. De volgende drie exposanten laten hun werk zien:
Eveline Penning – keramiek: Keramiek heeft Eveline, wonend in Leidschendam, altijd geboeid. Al ruim 25 jaar maakt zij keramiek. Zij volgde keramieklessen op de Vrije Akademie in Leidschendam bij Guus Zuiderwijk en bij BplusC afdeling Voorschoten. Zij maakt voornamelijk gebruiksgoed op de draaischijf, schalen, vazen, potten en kommen en hebben altijd iets functioneels. Maar door onder andere gebruik te maken van papierklei ondervond zij het voordeel dat er dunner mee gewerkt kan worden en de creaties daardoor een stuk lichter zijn. De keramiek heeft haar ook geïnspireerd om kettingen te gaan maken, waarin zij haar keramieken kralen combineert met glas, zilver en kunststof. Het gebruik van haar eigen glazuren geeft haar werk een heel persoonlijke signatuur. De kracht van haar werk schuilt in de eenvoud.
Janneke Wouters – schilderijen, acryl op linnendoek: Janneke schildert met veel passie acryl- en olieverfschilderijen op groot formaat, zodat de emotie bijna voelbaar is vanaf het doek. Hierbij laat zij zich inspireren door belevingen en bewegingen. Daarnaast schildert Janneke live-memory paintings: Heeft u een speciale dag of een speciaal moment dat u vast wilt leggen? Neem dan een kijkje op haar website voor meer informatie: www.paintings-janneke.com
Thea Huiberts – etsen: Haar passie voor grafiek is ontstaan bij de lessen van Peter Zuur in Ars Aemula. Ze is hier al meer dan 25 jaar mee bezig en werkt nu in het atelier van Ars Aemula of thuis. Haar opleiding heeft ze in de handenarbeid en in de creatieve therapie. De etsen gaan over de natuur en over de cultuur. Ze vindt het erg leuk om op een ambachtelijke manier te werken en daarbij te experimenteren met toepassingen. Het werken in series en ook in kleur past bij haar. Er is een serie Delfts blauwe tegels, vogels , planten en dieren van 10x10 cm te zien maar ook groter werk van vogels, zeedieren, vlinders en ballet. Je ziet in haar werk goed welke afweging ze maakt om de compositie of juist door kleurgebruik het beeld te versterken. Zie ook https://www.theahuiberts.com
Nieuwe tentoonstelling bij Galerie de Pomp: textiel in allerlei vormen
Galerie de Pomp in Warmond presenteert van 6 juni t/m 10 juli weer een zeer gevarieerde tentoonstelling. Dit keer met als centrale thema ‘textiel’.
Op zondag 16 juni is daarnaast weer de jaarlijkse textielmarkt, van 11-16u.
In de tentoonstelling laten bijna 20 exposanten hun werk zien, onder andere:
- Joke Boll: ecoprinten op zijde, vilten en punchen
- Wouter Westerkamp: vrij borduren en textiele werkvormen
- Gerard Schoenmaker: textiel in houten frame
- Marnell van Zoelen: wandobjecten en ruimtelijk werk van o.a. vilt
- Sophia van Tongeren: quilts die vrije variaties zijn op de Log Cabin techniek
- Lydia Zampich: unieke handgeweefde sjaals en vloerkleden
- Marion Karremans-Burger: divers werk van gecombineerde materialen en technieken geïnspireerd door de natuur of sprookjesachtige taferelen
- Rachel Bellwinkel: gemengde techniek met textiel en reliëf
- Annelies Witjens en Klaar Wolff: groot viltwerk en sieraden van epoxy en gedroogde bloemenpigmenten
- Marijke Schipper: quilts naar eigen ontwerp en van zelfgeverfde stoffen
- Christina Lobeau: haakt ook op bestelling
- Ingrid Zeegers: schilderingen op jasjes, schoenen en tassen
- Nelleke Hulsen
Ook is er textiel van Bollenpalet.
Gevarieerde papiertentoonstelling bij Galerie de Pomp
Galerie de Pomp in Warmond presenteert van 2 mei t/m 5 juni een zeer gevarieerde tentoonstelling met als centrale thema ‘papier’.
20 exposanten laten hun werk zien en nodigen u graag uit om een kijkje te nemen.
Een greep uit wat er te zien is: sieraden, kartonnage-dozen, pentekeningen, bloeiwijze van bollen, papier-maché, digitale illustraties, botanische aquarellen, collages, experimentele technieken, kaarten van gerecycled materiaal, zelfgeverfd papier, objecten, schilderijen, sculpturen van onder andere kleine dieren gemaakt uit oude boeken, oude technieken in moderne vormen, etsen en knipkunst.
De exposerende kunstenaars zijn onder andere:
Anne Breimer, Jetty van der Burgh, Nel van Goinga & Frieda van der Wiel, Lisette Hogewoning, Willy Keuvelaar, Greetje Knetsch, Eveline Korving, Dorothea Mannes, Anneli Meijer, Astrid Michelsen, Miriam Ooms, Monica van Raavens en RéNoo.
Op 2e pinksterdag op maandag 20 mei is van 11-16u de jaarlijkse Papiermarkt op het pleintje bij de Pomp.
Vanaf 28 maart tot en met 1 mei nieuwe tentoonstelling bij Galerie de Pomp
Galerie de Pomp in Warmond presenteert van 28 maart t/m 1 mei weer een tentoonstelling met glaskunst en fotografie. Te zien zijn werken van Veronique Daemen-Schoemaker en Ada Kors.
De opening is op maandag 1 april (2e Paasdag) van 16 – 17u.
Veronique Daemen-Schoemaker: Glaskunst. Het glaswerk van Veronique is kleurrijk en vrolijk. Haar inspiratie vindt ze in de natuur en de mens. Een gevoel van beweging samen of alleen wordt verbeeld in gestileerde dansende figuren. Blaadjes die drijven op het water, gelaagd landschappen, wier- of koraalachtige vormen uit de onderwaterwereld vormen inspiratie voor abstractere werken. Het glas wordt in een speciale oven gesmolten/gefused. Naast staande objecten, wandobjecten en sieraden maakt Veronique ook herinneringstekens en gedenkmonumenten in glas, in samenspraak met de opdrachtgever.
Ada Kors: Fotografie. Het thema van de Haarlemse fotograaf Ada Kors luidt abstraheren. Abstraheren is iets ontdoen van datgene wat het herkenbaar maakt. Onvermoeid streeft Ada naar een aparte afwijkende compositie. Inmiddels heeft Ada meerdere exposities achter de rug en werkt het voor haar verslavend met mensen in gesprek te gaan over haar manier van kijken in de fotografie. Om de reacties te horen, heel leuk en leerzaam. De foto’s zeggen iets over de verwondering die Ada heeft ontwikkeld in haarzelf door de fotografie. Al haar foto’s komen direct uit de camera, zonder fotoshoppen, alleen enigszins kroppen en kleine bewerkingen. Het klein, steeds kleiner kijken, geeft haar een geheel nieuwe, andere kijk op natuur en mensen, een nieuwe dimensie. Opdrachten vanuit de cursussen die Ada volgt ontwikkelen haar om steeds opnieuw de wereld in te kijken. Landschappen zijn mooi, maar haar spreken de details erin vooral aan. Het abstraheren van de indrukken die op haar pad komen wil zij vastleggen. Het fotograferen maakt Ada los van de dagelijkse dingen, je even terugtrekken en met de camera op pad, het fotograferen brengt haar dichter bij zichzelf.
Vanaf 22 februari bij galerie de Pomp: nieuwe tentoonstelling
Galerie de Pomp in Warmond presenteert van 22 februari t/m 27 maart weer een mooie nieuwe tentoonstelling. Te zien zijn werken van Ell Geeh en Monique Landesbergen. De opening is op 25 februari van 16 – 17u, beide exposanten vertellen dan iets over hun werk.
Ell Geeh: Kunstfotografie en sculpturen. Ell Geeh is kunstfotograaf en kunstenaar. Zij heeft de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag gedaan. Na gewerkt te hebben voor veel magazines en kranten was het tijd om de kunst te omarmen. Haar werk straalt puurheid, onschuld en toch spanning uit... zij werkt ook graag met natuurlijke materialen, wanneer zij haar sculpturen creëert. Wol, veren, zand, staal. Laat u verwonderen en geniet van kunst. Het maakt gelukkig.
Monique Landesbergen: schilderijen – olie, acryl. Monique Landesbergen begon in 1997 met schilderen. Zij begon met doeken van 100x110 cm te schilderen met acryl. Daarna werd het formaat kleiner 30x30 cm en werkte ze met olieverf. Haar stijl noemt ze fantasievol fijn schilderen. Het heeft haar voorkeur om dieren te schilderen en vrouwen. Daarbij wordt ze geïnspireerd door andere
kunstenaars, maar ook door het dagelijks leven. Zij heeft geëxposeerd in Het Oude Raadhuis, verschillende kunstmarkten en nu bij Galerie de Pomp. Ook zijn er door een uitgever kaartensets gedrukt en is er in eigen beheer een boekje uitgegeven.
Keramiek, schilderijen en foto’s bij Galerie De Pomp Warmond
Galerie de Pomp in Warmond presenteert van 18 januari t/m 21 februari een bijzondere en diverse expositie van drie Leidse kunstenaars: keramiste Odette Frijters, kunstschilder Meg Plat en fotograaf Pim Rusch. In de kelder zijn weer diverse cadeautjes te koop.
De officiële opening van de tentoonstelling is op zondag 21 januari van 16-17u.
De exposanten vertellen dan iets over hun werk.
Odette Frijters, een gepassioneerde keramiste, creëert kunst- en gebruiksvoorwerpen geïnspireerd door vormen en kleuren uit de natuur. Ze boetseert, draait en werkt met diverse soorten klei en porselein. Decoratie op haar werk maakt ze dikwijls met allerlei objecten die ze meeneemt uit de natuur, zoals stenen, schelpen en takjes. Haar koraalschalen lijken rechtstreeks uit de oceaan te komen, terwijl haar porseleinen containers met hun kleurrijke composities prachtige natuurlijke taferelen schetsen. www.atelierodette.com
Meg Plat is een nieuwkomer in de Leidse Kunstscene. Na het succesvol afronden van haar studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, heeft ze zich verder ontwikkeld en nieuwe wegen bewandeld. Sinds drie jaar exposeert ze, zowel binnen als buiten Nederland. In haar atelier creëert ze schilderijen die voortvloeien uit haar emotionele belevingen, zonder voorafgaand bedacht plan maar ontstaan in het moment, vanuit pure emotie en met veel kleur. Zowel abstract als gedeeltelijk figuratief werk vinden hun weg naar de muren van enthousiaste liefhebbers. Tijdens de expo toont ze schilderijen van beide stromingen. www.meggieplat.nl
Fotograaf Pim Rusch werkt graag in zijn met Meg gedeelde atelier in de Kaasmarktschool. Daar kan hij naar hartelust het licht voor de foto’s naar zijn hand zetten. In zijn vrije werk brengt Pim diverse emotionele en maatschappelijke thema's tot leven. De beelden worden altijd gecreëerd op basis van zijn eigen gedachten en ervaringen. Elke foto vertelt een eigen verhaal en heeft een eigen uitstraling, soms heftig en soms heel sereen. Je zult bij Pim geen terugkerende beeldelementen vinden omdat hij altijd vanuit een nulpunt begint met het bedenken van een nieuwe fotoserie. Daardoor zijn de foto’s uniek en uitdagend. www.prfotografie.nl
Nieuwe expositie in Galerie De Pomp Warmond
Van 14 december tot en met 17 januari is er weer een nieuwe expositie in
Galerie De Pomp!
Er is werk te zien van de volgende exposanten:
Lidwien Warnau : zij boetseert al vele jaren en zit graag met haar handen in de klei. U ziet een wisselend beeld van wat zij maakt. Deze keer zijn het o.a. vrouwenfiguren, beesten, spaarpot, schalen en kettingen.
Bart Vaneveld : een geboren en getogen Lissenaar en op dit moment woonachtig in Hillegom. In het dagelijks leven is hij werkzaam als timmerman. Naast zijn beroep heeft hij een grote passie voor de schilderkunst. Rond zijn 20ste is hij begonnen het maken van (destijds) kleurrijke abstracte schilderijen. Vaneveld heeft de techniek zichzelf eigen gemaakt na een basiscursus stillevens schilderen te hebben gevolgd. De inspiratie voor zijn werken haalt hij onder andere uit de vele kringloopwinkels die hij afstruint naar mooie potjes, Franse zeepjes en kannetjes. De gevonden voorwerpen zet hij zo neer en belicht het stilleven met warm licht voor de warme sfeer zoals in 17e -eeuwse schilderijen te zien zijn. Vaneveld maakt gebruik van een warm kleurenpalet maar zet daar bewust een contrast ‘koude’ kleur, bijvoorbeeld blauw, tegenover om zo het werk een tegenpool te geven. Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met het schilderen van stillevens (klassiek realistische stijl). Daarnaast houdt hij zich ook graag bezig met het schilderen van figuren- en portretten.
Ed Spapé : Spapeko brengt u licht in de donkere dagen voor Kerst. De natuur, het bos, licht dat langs bladeren strijkt. Daar maakt Ed Spapé lampen van. Met een draaibank, laswerk, gedroogde bladeren en een hoop geduld. Wat ooit begon als eenvoudige 'Winterlamp' is uitgegroeid tot een bonte collectie van kunstlicht: lichtobjecten gemaakt van de natuur. "Als vakleerkracht in het speciaalonderwijs maakte ik met mijn leerlingen ieder jaar van wilgentakken en LED-licht een lamp. Zo simpel en toch heel erg mooi. Een eenvoudig maar dankbaar begin", zegt Ed. Op de volgende momenten is Ed zelf aanwezig in de galerie: 26 december tussen 14 en 16uur, 31 december tussen 13 en 15 uur.
Speciale openingstijden:
26 december 13-17uur
31 december 13-15uur
Reguliere openingstijden:
wo t/m vrij: 15-17uur
za: 11-17uur
zo: 13-17uur
Nieuwe expositie in Galerie De Pomp Warmond
In november en begin december is er weer een nieuwe expositie!
Er is werk te zien van de volgende exposanten:
Mayo de Graaf : op deze expositie komt de grote liefde van de Oegstgeester kunstenares Mayo de Graaf voor de schilderkunst tot uiting door een keur aan de diverse stijlen. Hoewel haar voorkeur uitgaat daar de abstractie wordt zij ook sterk geïnspireerd door Afrika, waar zij diverse reizen heeft gemaakt. Zo zijn er kleurrijke vrije werken te zien, alsmede grote zwartwit portretten. Op sommige werken is er zelfs een combinatie van beide werkwijzen toegepast. Mayo gebruikt in diverse lagen olie- en acrylverf en wijdt zich de laatste tijd ook aan de nieuwe cold wax techniek. Er is naar gestreefd een zo breed mogelijk beeld van haar werk te tonen.
Ilse Pijper en Henry Berkhuizen : ze zijn partners in het leven en in ClayGround keramiek atelier. Hier geeft Ilse cursussen en workshops. De vele mogelijkheden van klei, glazuur en wijze van bakken worden in het atelier constant onderzocht. Hierdoor wordt er een verscheidenheid aan keramiek en technieken getoond. Ilse concentreert zich momenteel op het aardse en plastische van de pure klei. Henry houdt zich momenteel bezig met de ontwikkeling van kristalglazuren.
Nieuwe expositie in Galerie De Pomp
Afgelopen zondag 8 oktober werd in Galerie De Pomp een expositie geopend van kunstenaars Kees Zandvliet (keramiek), Sandra Mollee (sieraden), Miranda Loumpranos (schilderijen, mixed-media) en Sonja van Egmond (foto-art, acryl schilderijen)
Het werk van de in Warmond wonende Kees Zandvliet kenmerkt zich door geometrische vormen en decoraties. Daarin zijn Art Deco-invloeden terug te vinden. In zijn keramische vormgeving past hij een constructieve benadering toe. Elk werk heeft een eigen identiteit en betekenis. Inspiratie daarvoor vindt Kees onder meer in de natuur, de mythologie en de architectuur. Hij werkt zijn keramiek veelal af met eigen glazuren, die de vorm en betekenis van het werk ondersteunen. Kees maakt vooral vazen.
Door kleur en verschillende materialen te combineren worden de sieraden die Sandra Mollee maakt objecten om op te fleuren, niet saai maar iets moois om naar te kijken. Een stukje kunst om te dragen. Er zijn momenten dat men iets nodig heeft om blij van te worden. Soms zijn dingen gewoon leuk om naar te kijken of bij je te dragen. Voor elk humeur, voor elk kledingstuk, voor de glimlach van je liefste vriendin, kind, partner of ouder. Redenen genoeg om te kijken en genieten van sieraden gemaakt met passie.
Miranda Loumpranos is ongeveer 15 jaar geleden begonnen als leerling bij Mieke Sampers in Warmond. Daar heeft ze haar schildertalenten ontwikkeld. Portretten en abstracte kunst heeft haar interesse. Vanuit niets iets laten ontstaan. Wanneer stop je, en wanneer is het goed? Zij gebruikt voornamelijk acryl en diverse materialen om de reliëfs te laten ontstaan. Het schilderen geeft haar rust en maakt haar een gelukkiger mens. Wat er ontstaat verwondert haar iedere keer weer.
Sonja van Egmond is beeldend kunstenaar en fotograaf in Sassenheim. Als grafisch vormgever afgestudeerd aan de KABK in Den Haag heeft zij zichzelf de afgelopen jaren vooral ontwikkeld in fotografie, teken- en schilderkunst. Haar liefde en gevoel voor beeld komen tot uiting in deze kunstvormen en in de opdrachten die zij uitvoert, met als specialisme het geschilderde dierenportret.
De expositie is tot en met 15 november te bezoeken!
Van 30 augustus tot en met 4 oktober is er weer een nieuwe expositie in Galerie De Pomp.
De officiële opening van deze expositie is op zondag 3 september van 16-17u.
De exposanten vertellen dan zelf iets over hun werk:
Berend Boucherie - reliëf kunst: Berend Boucherie is gefascineerd door zero kunst. De symmetrie van lijnen en vormen in deze kunststroming geven rust en een optische ervaring. Sinds enkele jaren maakt hij wand reliëfs die op dit concept zijn gebaseerd. Herhaling, licht en schaduw zijn terugkerende elementen, en als je zijn werk bekijkt uit wisselende posities ontstaat dynamiek. Naast contrast met zwart en wit experimenteert Berend met kleur om meer subjectiviteit toe te laten. De beleving van de kijker wordt hierdoor geïntensiveerd.
Alice Zitman - textiel reliëfs: Alice Zitman maakt (wand) objecten van diverse materialen, o.a. steen en hout, waarbij het materiaal zelf vaak de inspiratie geeft voor het werk. Tegenwoordig werkt zij veel met textiel of verwerkt zij niet-textiele materialen met traditionele handwerktechnieken, zoals gehaakt metaaldraad of videotape.
Bram van der Bolt - beelden en meubels: Eenvoudige beelden uit hout of steen, de meeste gemaakt zonder vooropgezet plan. Meubeltjes van restmateriaal hout uit de werkplaats of van gekregen hout of gesloopt hout.
Christa Althof – dekzelsedoosjes: Dekzelsedoosjes met een Z. Net even anders. De dekzelsedoosjes worden gemaakt voor een speciale bestemming. Een mooie ring, een ontroerende tekst op een leporello, een dierbaar voorwerp of gewoon om neer te zetten. Ze zijn gemaakt van massief esdoorn-, birdseye esdoorn, iep-, noten-, zebrano- of essenhout en kenmerken zich door het accent op het deksel en de aaibare afwerking.
Wim Beunen – reliëfs: Wim Beunen is geïnspireerd door de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven, lid van de Nederlandse Nul-beweging, een vertegenwoordiger van de Zero-groep. In de trant van de Zero-groep is hij zelf kunstwerk gaan ontwerpen en realiseren. En met succes. De kunstwerken van de Zero-groep zijn wit. Wit is wit, dat is simpel. Dat maakte het ontwerpen ook iets eenvoudiger. Totdat hij gewezen werd op het toepassen van kleur. Dat is een extra dimensie waarin hij zich moest verdiepen. Nu maakt hij uitsluitend driedimensionale reliëfs met meestal bescheiden toepassing van kleuren, die niet meer in relatie staan tot de werken van de Zero-groep. Ook de gebruikte materialen zijn divers. Hoewel hij een plan maakt is het toch steeds verrassend wat het eindresultaat wordt.
Winnie de Rooij – collages: atelier Winnie de Rooij is een kunst- en ontwerpatelier dat zich focust op het werken met, en hergebruiken van textiel en papier. In haar werk zoekt ze de balans tussen vorm, kleur en materiaal. De serie collages ‘Pile’ bestaan uit op elkaar gestapelde stroken papier, geknipt uit oude tijdschriften.
Expositie in De Pomp: gevarieerd, kleurrijk en internationaal
Met hun uiteenlopende kunstvormen en hun internationale achtergrond verzorgen vijf vrouwelijk kunstenaars de komende maand een kleurrijke expositie in de Warmondse Galerie De Pomp.
Een van hen is Betül Bayram, geboren in Turkije. Zij heeft zich geschoold in de traditionele Çini-kunst: het beschilderen van keramiek. Deze kunstvorm heeft grote symbolische waarde binnen de Turkse kunst en cultuur. Dat is onder meer terug te vinden in tal van historische gebouwen, waaronder de Blauw Moskee in Istanbul.
Sara Michael, geboren in Engeland, exposeerde al eerder in het Oude Raadhuis in Warmond en verrast de galeriebezoekers met haar kleurrijke en humorvolle sculpturen van mens en dier. Zij exposeerde onder meer in China en won tal van prijzen.
De in Frankrijk geboren en getogen Céline Mogenier Kolber volgde al vanaf haar negende kunstlessen en verkocht op haar 13e haar eerste schilderij: een Provençaals landschap. Haar schilderijen en tekeningen getuigen van vakmanschap, de kleuren en texturen haar emoties. Céline geeft ook cursussen en workshops.
De reizen van Inez Köhler door Zuid Amerika zijn de inspiratiebron voor haar kleurrijke tango-schilderijen en Peru-impressies. De opbrengst van haar schilderijen, etsen, kaarten en kalenders is bestemd voor de door haar opgerichte Stichting Arti4Peru ten behoeve van straat- en weeskinderen in Peru.
Alina Allen is geboren en opgegroeid in Roemenië en woont sinds een paar jaar in Nederland. Zij behaalde een Bachelor in de beeldende kunst, textielkunst en kunstpedagogiek aan de universiteit van Timisoara. Op de expositie zijn vooral Alina’s subtiele werken van papier en textiel te bewonderen.
De expositie is van 22 juni t/m 25 juli
Expositie papier en textiel in Galerie De Pomp
Sinds 18 mei tot en met 21 juni is er weer een nieuwe expositie in Galerie De Pomp. Aansluitend bij de themamarkten Papier en Textiel in deze periode, is in de galerie een veelzijdig aanbod te zien.
Bijvoorbeeld in technieken: collages, viltwerken, breiwerk, kartonage, , ruimtelijk werk, haakwerk, textielkunst, appliqué en aquarel.
Ook in vormen is de expositie veelzijdig: jassen, schoenen, tassen, stropdassen, vilten wandkleedjes en bloesem, papier collages, collage op canvas, houten panelen, textiel, sieraden van papier, patchwork, quilt, papier maché vogels, kaarten, naaiwerk, hoeden, digitale illustraties, eccoprint en sjaals van zijde.
Voor elk wat wils dus!
Marmer en bloemen in De Pomp
Op zondag 16 april vindt de opening plaats van een nieuwe expositie bij Galerie de Pomp in Warmond.
Tussen 15 en 17 uur vertellen de exposanten over hun werk. Te zien zijn beschilderde marmertegels van Bert Boltjes, bloemenfotografie van Jowan Zonneveld, en beelden van Frans van Houten.
Glas en verf in De Pomp
Op zondag 5 februari opent een nieuwe expositie op Galerie de Pomp te Warmond.
Tijdens de opening tussen 15 en 16 uur vertellen de exposanten over hun werk.
Marijke Pel – acrylschilderijen
Ruim 30 jaar gelegen begon haar artistieke loopbaan bij kunstenaar Guus Zuiderwijk. Ze maakte etnische portretten, waarbij het de uitdaging was om deze bijna fotografisch te maken. Maar de geur van olieverf riep en het duurde niet lang voor ze een nieuwe richting koos. Marijke werkt nu zowel met olieverf als acrylverf. Haar schilderijen vallen op door het sprankelende en tegelijk ook harmonieuze kleurgebruik. Materialen als karton, zand en textiel geven haar schilderijen een ruige diepte.
Mieke Bijkerk-Hanse – glas en schilderijen met glas
Mieke gaf les in creatieve vakken op het VWO. Ze werkt nu met glas. Het glas wordt in de oven op 800 graden gefused. Daarnaast werkt Mieke ook met acrylverf, wat ze soms ook met glas combineert.
Bert Boltjes – schilderijen
Bert kiest voor onderwerpen die impact hebben op zijn leven en die van anderen. Zijn onderwerpen verrassen. De éne is een still uit een video gemaakt door een nieuwshelikopter bij de ramp boven de Hudson. Een andere schilderij is gebaseerd op een foto uit 1982 en verbeeldt de huidige energietransitie. Daarnaast maakt Bert marmerwerken. Deze zijn vrije expressie. Bert verdunt olieverf en laat deze vloeien over de tegels, die door hun porositeit de verf absorberen. Geïnspireerd door de structuren in het marmer laat Bert patronen ontstaan. Deze techniek heeft hij zelf ontwikkeld.
Sculpturen en schilderijen in De Pomp
In Galerie de Pomp in Warmond wordt donderdag 29 december een dubbelexpositie geopend, met werk van Frank van Leeuwen (sculpturen) en Margreet Polane (schilderijen). Hun werk is tot en met woensdag 1 februari te zien.
Frank van Leeuwen was docent en keramist. Maar hij is vijf jaar geleden gaan doen wat hij echt belangrijk vindt: het zoeken naar essentiële ruimtelijke vormen.
Het hakken begint zonder plan en het kost hem daarna steeds vele tientallen uren. Uit een basisvorm van keramiek, cellenbeton of zelfs polystyreen haalt hij hakkend, raspend, schurend en plamurend uiteindelijk de vorm die het moet zijn. “Dat wil zeggen, de eenvoudigste versie ervan. Dan voeg je elke keer details toe en de meeste daarvan haal je later weer weg. Net zo lang tot je er bent”.
In zijn meest recente werken blijkt het meer dan eens om een oerherinnering te gaan. Wat opvalt is dat het resultaat tegelijkertijd iets van een kwinkslag heeft: “Je denkt dat het alleen maar een bol is wat je ziet, maar de holte erin blijkt net zo wezenlijk voor de vorm te zijn”. Na de vorm komt de afwerking, die minstens zoveel inspanning kost. Met meerdere lagen wordt het oorspronkelijke materiaal ondergeschikt gemaakt aan het beeld dat het moet oproepen. Ook daarin heeft Frank van Leeuwen een kenmerkende aanpak. “Het gaat mij om contrasterend kleurgebruik en conflicterende texturen. Het oog wordt bijvoorbeeld getrokken door een warm-wit object dat glad en glimmend gepolijst is, maar dat op een voetje van groene pluche staat”.
De tweede exposant is Margreet Polane. Haar meest recente werk bestaat uit tekeningen en schilderijen naar model, uitgevoerd in houtskool en acryl. Er zijn ook onder meer landschappen te zien, geschilderd in de Languedoc, alsook op het eiland Gozo bij Malta. Ook dichter bij huis heeft zij gewerkt, zoals aan de Leeweg in Noordwijkerhout en aan het strand te Noordwijk. De vrije verwerking van een paar stillevens zijn kleurrijk. De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Galerie.
Foto's en keramiek in De Pomp
Van 15 september tot 19 oktober zijn in de galerie zwart-witfoto's te zien van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging.
Ook worden er keramische objecten van Dieuwke van der Mark-Bet tentoongesteld.
Exposanten uit het Hoge Noorden naar Warmond
Galerie De Pomp in Warmond ontvangt drie exposanten uit de noordelijke provincies.
Hanna van Wel uit Groningen schildert ruimtelijke landschappen als kwelders, slootjes en de zee. Ook bomen zijn voor haar een inspiratiebron. Het zijn veelal romantisch ogende schilderijen. Zelf noemt zij haar stijl ‘realistisch met een losse toets’.
Annita Swaerts, eveneens uit Groningen, maakt schilderijen en beelden van klei. Bij de keramiek is zij voortdurend ‘in gevecht’ met de kwetsbaarheid – de mogelijkheden en onmogelijkheden – van het materiaal. ‘Ik zoek daarbij de grenzen van het evenwicht’.
Uit Drenthe komt Aafke van der Heiden. Ook zij maakt keramiek. Met haar werk wil zij vooral emoties uitdrukken. ‘Soms begin ik met idee, maar ook ontstaat al werkend een karakter, een verhaal.’ Het zijn beelden die regelmatig een glimlach oproepen.
De exposite duurt van 11 augustus tot 15 september.
Expositie - Glaskunst, schilderijen en textielobjecten
In Galerie de Pomp in Warmond exposeren vanaf 7 juli drie kunstenaars die een bezoek aan de galerie meer dan de moeite waard maken.
Caroline de Haan is bekend door haar sieraden van zilverklei en het werken met powertex, een milieuvriendelijk alternatief voor polyester op waterbasis. In deze exposite laat zij naast objecten van gesmolten glas ook glasmozaïeken en schilderingen op glas zien.
Schilderes Anita van Diemen combineert water- en acrylverf met andere materialen, zoals Oost-Indische inkt en pastelkrijt. Elk werk heeft een gelaagdheid van beelden en motieven die in elkaar overlopen. In haar serie Waterkant zoekt zij de tegenstelling tussen grafische elementen en organische vormen.
Textielkunstenaar Alice Zitman, maakt voor haar (wand)objecten gebruik van diverse materialen. Die materialen en de uiteenlopende technieken om ze te bewerken vormen haar belangrijkste inspiratiebron. Dat geldt ook voor vormen uit de natuur en microscopische foto’s van zaden en sporen.
De expositie duurt van 7 juli tot 10 augustus. Op zondag 10 juli is de officiële opening en dan zijn de drie exposanten aanwezig om iets over hun werk te vertellen. Op die dag is ook de jaarlijkse curiosamarkt op het pleintje bij De Pomp.
Expositie Papier & Textiel in galerie De Pomp
In de oudste kunstgalerie in het centrum van Warmond exposeren momenteel twintig kunstenaars. Zij werken met papier, textiel of een combinatie daarvan. In de verschillende ruimten en in de tuin van De Pomp zijn onder meer eco-prints, papiercollages, kaarten, digitaal vervaardigde illustraties en papieren sieraden te zien.
De textielkunstenaars tonen kantklos-, borduur- en haakwerk en bijzondere hoedjes. Bijzonder ook zijn de kunstwerken van hergebruikt papier en textiel, zoals de quilts van restanten van traditionele klederdracht.
De expositie duurt tot en met 6 juli. In die periode zijn op het pleintje bij De Pomp de jaarlijkse Papierkunstmarkt op maandag 6 juni (tweede pinksterdag) en de Textielmarkt zondag op 19 juni.
Expositie kunstgroep Seven+ in Galerie de Pomp
Acht kunstenaars exposeren van 21 april t/m 25 mei in Galerie de Pomp in Warmond. Met ieder een eigen historie in de kunst ontmoetten de leden van kunstgroep Seven+ elkaar tien jaar geleden in een atelier in Bergen waar ze nu nog steeds met veel plezier masterclasses volgen. Samen schilderen werkt stimulerend: een creatief gevecht tussen impulsiviteit en rust, structuur, kleur en leegte. Twee kunstenaressen maken ook ruimtelijk werk.
De objecten van Annelies Horden laten de schoonheid van afval zien. Zij vervormt koffiepads, wc-rollen, elastiekjes, lipjes van blikjes, schroefdoppen van wijn en kroonkurken tot objecten die de kijker vervreemden van het eigenlijke doel van het gebruikte materiaal.
Miekenette Coelingh Bennink beeldhouwt en schildert niet met een vooropgezet plan. Laag over laag experimenteert ze met kleuren en massa op zoek naar evenwicht en monumentaliteit. Haar beelden worden in brons gegoten en tegenwoordig ook vaak in kunsthars.
Riet Moreu is als binnenhuisarchitect begonnen en is daarna gaan schilderen. Ze experimenteert graag met verschillende materialen zoals zand, lijm, inkt, potlood, pen, waterverf en acrylverf. Haar werk is noch abstract, noch realistisch, puur eigen fantasie en vooral ook vol toevalligheden.
Marijke den Ouden schildert met Chinese inkt en waterverf op rijstpapier. Ze is geïnspireerd door hoge grassen en veldbloemen. Uit de complexiteit van lijnen, vormen, texturen en kleuren creeërt zij een vrij abstract beeld dat de kijker ruimte laat voor eigen interpretatie.
Voor Jeanine Jordaan is reizen een bron van inspiratie. Op reis fotografeert ze. Weer thuis gebruikt ze haar foto’s als start van een schetsboek. Daarin maakt ze combinaties van vormen die weer leiden tot nieuwe beelden. Uiteindelijk gebruikt ze verschillende beeldtalen: tekenen, schilderen, fotografie en collages.
Ada Kok schildert het liefst abstract, maar veelal komen er gaandeweg toch aspecten van figuratieve elementen naar boven. Ze werkt vooral met acryl op papier en op doek.
Voor Anita Boereboom roepen kleurcombinaties een beeld of gevoel op waar ze op doorgaat. Door veel kleuren en nuances te mengen en door heel ‘vet’ of juist ‘schraal’ te werken onderzoekt zij wat verf en kleur kan. Uiteindelijk wordt het meestal een abstract landschap.
De schilderijen van Lot Nieveen hebben een ‘dikke huid’, een abstract-expressionistische gelaagdheid die ontstaat doordat ze bijvoorbeeld met haar vingers lijnen trekt in een nieuwe verflaag waardoor onderliggende lagen zichtbaar worden. Haar schilderijen verwijzen vaak naar natuur en landschap.
Veelzijdige expositie in Galerie De Pomp
In de knusse galerie in Warmond zijn vanaf 17 maart keramiek, glaskunst en schilderijen te zien. Alle drie exposanten hebben in de afgelopen jaren een verrassend unieke stijl ontwikkeld.
Annemarie van Noort uit Rotterdam volgde een vaktechnische opleiding Keramiek en aanvullende specialisaties in vormgeving en glazuurtechnieken.
Zowel de geometrische vormen van de moderne architectuur als de organische elementen van zee, golven en strand zijn inspiratiebronnen die in haar werk zijn terug te vinden. De vaak zelf samengestelde glazuren, de toepassing van engobe (kleislib) en de verschillende stooktechnieken geven haar werk een geheel eigen karakter.
Janetta Bron woont in Kloosterhaar (Overijssel) en heeft daar haar eigen glasatelier en -galerie. Aanvankelijk was schilderen haar kunstvorm, maar na het volgen van een workshop kwam zij in de ban van glasfusing. Met deze techniek - het versmelten van verschillende stukken glas tot een nieuw geheel – creëert zij uiterst kleurrijke kunst voor binnen en buiten. Zelf noemt zij de vorm van haar objecten ‘grillig als de natuur’. Door het spel van glas en licht ontstaat een schittering die het glas ‘tot leven’ brengt.
Pat Houkes uit Den Haag is een veelzijdig kunstenaar: zij creëert schilderijen, tekeningen, collages, objecten en installaties. In Warmond exposeert zij surrealistische en magisch-realistische schilderijen. Stuk voor stuk indringende voorstellingen, geïnspireerd door dromen met thema's als kwetsbaarheid, seksualiteit, macht, onthechting en overconsumptie.
De expositie duurt van 17 maart tot en met 21 april.
Op zaterdag 19 maart zijn de drie exposanten in de galerie aanwezig om iets over hun werk te vertellen.
Nieuwe expositie bij Galerie de Pomp van 10 februari tot en met 16 maart
Vanaf 10 februari weer een nieuwe expositie in Galerie de Pomp in Warmond.
De exposanten zijn:
Margriet Blom
vertelt op vrijdagmiddag 11 maart tussen 15.30u en 16.30u iets over haar werk. Margriet heeft na haar docentenopleiding tekenen/handvaardigheid aan de Vl/Vu in Amsterdam een tiental jaren gewerkt in het voortgezet onderwijs. Als docent tekenen/schilderen en boetseren organiseert ze tegenwoordig cursussen en workshops in Leiden en omgeving. Het eigen werk in haar atelier gaat een steeds groter deel van haar leven uitmaken. Het werk dat geëxposeerd gaat worden heeft als thema: Nieuw Leven. Subthema is bijvoorbeeld ontspruiten: het moment dat er uit een ruige, schijnbaar dode bol een fris groen puntje doorbreekt. Het kwetsbare ei, dat liefdevol wordt beschermd en uiteindelijk toch breekt. Het gaat over nieuw leven, over hoop en over dat er vaak iets stuk moet gaan om iets nieuws een kans te geven.
Lucienne Kaaij
vertelt op vrijdagmiddag 4 maart tussen 15.30u en 16.30u iets over haar werk. De natuur is altijd aanwezig op haar schilderijen. Gecomponeerde tuinen, weidse landschappen en contrastrijke wolkenluchten zijn een bron van inspiratie. Lucienne maakt foto’s en gebruikt die als uitgangspunt voor haar schilderijen. Bloemen, met name de dahlia met zijn volle, kleurrijke bloemen, vormen keer op keer weer een nieuw uitdaging tot het maken van een doek. Haar stijl kan variëren van realistisch tot impressionistisch. Na de opleiding tot eerste graads docente tekenen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht te hebben afgesloten is zij 31 jaar werkzaam geweest in het middelbaar onderwijs. Zij is nu sinds geruime tijd gepensioneerd en kan zich volledig op haar schilderwerk concentreren.
Met inachtneming van de Coronaregels.
Expositie bij Galerie de Pomp
Vanaf 6 januari weer een nieuwe expositie in Galerie de Pomp in Warmond.
Op 6 februari van 14 – 17uur zijn beide exposanten aanwezig in de Galerie.
De exposanten zijn:
Annemarie Rijkse, kleurrijke schilderijen
Annemarie zit meer dan 30 jaar in de kunst. Ze geeft workshops 'Schilderen uit je hart', vanaf 2008. Ze heeft al eerder geëxposeerd met haar portretten in houtskool. Onder meer is te zien het paneel dat dit jaar is gemaakt “Als het hart spreekt ….”
Ans Spoelder, schilderijen en klei
Ans schildert al 30 jaar, dit onder de naam Ans Rotteveel. Misschien nog wel bekend als oud-inwoner van Warmond. Heden ten dage schildert zij suggestieve vrouwenfiguren. Tevens creëert ze dromerige landschappen. De laatste zeven jaar houdt Ans zich met klei bezig, bijzonder geglazuurd met speciale door haar gecombineerde mengsels. Daarin komen de vrouwenfiguren naar voren. Creëren is wat Ans wil en ze hoopt daarmee de emotie op te roepen bij de beschouwer.
Met inachtneming van de Coronaregels.
Kerstsfeer bij Galerie de Pomp Warmond
Galerie de Pomp brengt de kerstsfeer in huis, bij een nieuwe tentoonstelling van 9 december tot en met 5 januari 2022. U bent van harte welkom! De exposanten zijn:
Marianne Wolthaus-de Ridder, quilts en foto’s
Zoekt u iets anders dan de kerstman en zijn sfeer? Bezoek dan deze kerst-expositie. Laat u verrassen door haar prachtige Quilts, in strakke eenvoud en met verfijnde techniek uitgevoerd. Daarnaast experimentele zwart-wit foto’s, dubbelbeelden rond het thema ‘een kind is ons geboren’. Zoete clichés en traditionele kerstkaartensfeer worden hier achterwege gelaten. Het werk is een opfriscursus om nieuw tegen het thema kerstfeest aan te kijken.
Mieke Bijkerk-Hanse, glas: engel, ster, kerstboom
Mieke werkt graag met glas. De kleuren van glas intrigeren haar. Ze versmelt het glas tot sieraden of figuratieve en abstracte vormen. Voor elk object maakt ze eerst een ontwerp op papier en past ze het aan tot ze tevreden is. Dan zoekt ze het glas uit; het is altijd moeilijk om uit zoveel mooie kleuren iets te vinden. Daarna gaat ze de vormen snijden en alles op en naast elkaar leggen. Dan gaat het op de ovenplaat in de glas oven. Ze stookt ongeveer tot 750 graden C. Het afkoelen gaat langzaam omdat er anders breuk ontstaat.
Christina Lobeau, gemengde techniek
Christina heeft van schilderen haar passie gemaakt, het is voor haar als ademen. Ze werkt met olie- en acryltechnieken, en maakt haar verfmengels zelf. Ook gebruikt ze soms reepjes stof in haar schilderijen. Haar signeernaam is afgeleid van haar voorvader Guillaume de Lobeau, deze naam werd later vertaald in Moi en nog later in Mooij. Christina is haar tweede doopnaam. Christina Lobeau is dus het pseudoniem voor Wilma de Mooij.
Gemma Boetekees, keramiek
Gemma heeft speciaal voor deze expositie een serie kandelaars gemaakt onder het thema LICHT! Mandjes voor waxinelichtjes, kandelaars voor blokkaarsen, vuurtorens en ook Aladins lamp, allemaal van Westerwald klei, gedraaid en traditioneel geslibd en geringeloord. Handgemaakte ambachtelijke lichtbronnen!
In de kelder kleine cadeautjes.
Tweede kerstdag van 13-17u geopend, zie verder gebruikelijke openingstijden (zie hiernaast).
Nieuwe expositie in Galerie de Pomp Warmond,
start tijdens de Kunstweek
Op zondag 7 november om 14u wordt de nieuwe tentoonstelling in Galerie de Pomp geopend. Deze tentoonstelling loopt van 4 november tot en met 8 december. U bent van harte welkom! De expositie is dit jaar heel gevarieerd met zeker 10 exposanten:
Christina Lobeau – gemengde techniek
Ze schildert in Neo-Symbolistische stijl. Een leerling van kunstschilder Jacob Kanbier, oprichter van de Neo-Symbolistische stijl 1989.
Rob Leewis – aquarel
Rob volgde diverse cursussen, en ontdekte dat aquarel zijn speciale belangstelling genoot. Zo kwam hij ook terecht bij atelier Zijlhoek. De laatste tijd maakt hij vooral landschappen en portretten.
Richard Nell – fotografie
Wat lang zijn grote hobby was naast het werk, groeide in 2020 uit tot veel meer dan dat en schoolde hij zichzelf om tot professionele fotograaf. Inmiddels is Richard Nell fotografie een begrip in Warmond.
Monique Beijnvoort – acryl op canvas
Monique raakt geïnspireerd door de natuur in de omgeving en probeert steeds nieuwe technieken en materialen uit. Een terugkerend element in haar werk is het spel van licht en schaduw.
Joanne Burema – keramisch bouquet met vaas om altijd blij makende bloemen in huis te hebben.
Anne Scheltes – keramiek figuratief
Anne werkt het liefste figuratief en boetseert graag mensen op basis van een model of fantasie.
Popco Bakkers – olieverf
Trouw aan het devies “de kunst wedijvert met de natuur” probeert hij op impressionistische wijze karakter en sfeer van een onderwerp vast te leggen, waarbij stemming van het moment, de weersgesteldheid, of een bepaalde lichtval een rol spelen. Dat alles in de hoop dat een weergave van lijn, vorm, kleur en licht een gevoel van herkenning en ontroering bij de beschouwer teweeg zal brengen.
Jaap Vleeshouwers – glasblazen
Utopia is voor hem de vorm van vrijheid voor iedereen. Zijn expositie van glas toon de dualiteit van gevangenschap en bevrijding. De weg naar Utopia.
Coco Saris † - pastel
In de 90-er jaren ging Conny Saris (Coco) met een schetsboek en pastelkrijt naar Bretagne. Zo ontwikkelde zij een hobby die haar ontspanning gaf in drukke tijden. Terwijl haar zus reed, maakte zij foto’s van de bijzondere luchten, die zij onderweg zag, waardoor een spannende compositie ontstond.
Ineke Roos – keramiek
Met klei kan zij haar creativiteit helemaal kwijt. Mooie vrouwelijke rondingen, in en uit proportie is echt haar ding. Wat meestal inhoudt dat het zich vormt in uiterste.
In de kelder van de galerie tot en met 12 november: Marjan Kok en Carolien Berry – keramiek, mozaïek, Raku. Rond de maand december: gezellige spelletjes, kleine cadeautjes.
Herfsttentoonstelling in Galerie de Pomp
Op 2 oktober om 15 uur is de opening van een nieuwe tentoonstelling in Galerie de Pomp.
In de 50 jaar oude galerie is dan een grote diversiteit aan werk te zien.
Er is keramiek en er zijn acryl- en olieverfschilderijen te zien en sieraden, op diverse manieren uitgevoerd. 6 exposanten nemen deel aan deze herfsttentoonstelling:
Marga Hanou – acrylschilderijen: dieren
Marga Hanou volgde schilderlessen in de avonduren. Ervaring met tekenen en schilderen had ze niet, maar nadat het eerste schilderij was gelukt, kreeg ze de smaak te pakken. Het strand, de zee en de strandvogels werden haar inspiratiebron en sinds kort heeft ze haar passie gevonden in het schilderen van honden. De trouwe hondenogen, de lieve en krachtige uitstraling van de viervoeters is terug te zien in haar schilderijen.
Ada van Werkhoven – keramiek
Ada heeft van kinds af aan getekend, maar ging pas op latere leeftijd naar de academie. Daar ontdekte ze haar voorliefde voor 3D en de vele mogelijkheden om met diverse materialen dat vorm te geven. Hierna volgde ze de ambachtelijke keramiekopleiding in Gouda. De hang naar ambachtelijk werk heeft ze volgens eigen zeggen geleerd van haar vader, die alles kon maken. Binnen keramiek is draaien haar passie, maar haar kennisgebied is groot en divers. Ze geeft dan ook naast keramiek draaien, handvormen, kunstlessen en teken- en schilderles.
Wat betreft lesgeven is ze heel duidelijk. Begrijpelijk techniek en kennis overbrengen en dan het liefst zo dat beginner en gevorderde, gestructureerd of chaotisch, dus iedereen kan doen wat bij hem past. Daar komt ook het vakmanschap weer naar boven dat centraal staat in haar kunst en lessen.
Naast de kunstlessen die ze geeft, werkt ze bij het Archeon. Ze is daar een Romein en vertelt de historie van Nederland en is in het pottenbakkershuis actief als vakvrouw.
Paula de Groot – acryl- en olieschilderijen
Paul haalt haar inspiratie uit de natuur, muziek, kosmos en andere kunstenaars uit o.a. surrealistische stromingen. Zij laat zich vooral leiden door het onderbewuste. Haar schilderijen variëren van abstract tot figuratief, zijn vaak kleurrijk en expressief. Zij werkt met acryl of olieverf.
Elly Stembert, Ingrid van der Meer en Renate Stembert – sieraden
Elly, Ingrid en Renate zijn drie goudsmeden, die samen deze expositie aanvullen met sieraden van o.a. zilver, goud en koper. Tevens liggen er geëmailleerde sieraden van zilver en koper. Email geeft het sieraad een speciaal effect vanwege de glans die het glaspoeder krijgt door het in een oven met ca. 780 te branden. Het is altijd mooi om te zien hoe de kleuren van het email kunnen betoveren!
In de kelder is een doorlopende tentoonstelling van keramiek.
Grote zomertentoonstelling in Galerie de Pomp Warmond
Maar liefst 14 exposanten hebben met diverse technieken werk aangeleverd om deze themaexpositie vorm te geven. Het thema is Zee, strand, vissen, vogels enzovoorts. Deze grote diversiteit aan werken is in de galerie en ook in de tuin te zien. De expositie wordt op 27 augustus om 19.30u geopend en loopt tot 29 september.
Tijdens de expositie wordt op zondag 29 augustus de Grote Kunstmarkt op en rondom het pleintje gehouden. Overigens mag genoemd worden dat Galerie de Pomp deze zomer in augustus 50 jaar bestaat! Hiermee niet meer weg te denken uit Warmond en het kunsthart van het dorp.
Martine de Munnik – olieverfschilderijen. Haar onderwerpen zijn heel divers: stads- en zeegezichten, stillevens maar ook portretten. Als vormen, kleuren of de sfeer maar boeien! Spelen met licht en schaduw blijft zij interessant vinden. www.martinedemunnik.nl
Toni Boot – schilderijen. De natuur met haar elementen staan centraal in de schilderijen van Toni Boot. Omdat zij aan de kust woont, en vaak daar wandelt ervaart zij iedere dag de invloed van de wind en het water en laat zij zich inspireren door de elementen aarde, water, vuur en lucht. Als mens zijn wij spirituele wezens die onderdeel uitmaken van deze natuur, aldus Toni Boot.
Kees Koelewijn – fotografie. Bij weer en wind is Kees met zijn fototoestel aan het strand te vinden en probeert hij altijd bijzondere momenten in de natuur vast te leggen. Aan de computer worden de foto’s verder door hem bewerkt, waar heel wat tijd in zit om het gewenste resultaat te verkrijgen.
Monique Beijnvoort – kleurrijke schilderijen in acrylverf. Zij woont in Warmond en vindt inspiratie voor haar schilderijen in de waterrijke omgeving. In haar werk probeert zij het spel van licht en schaduw te vangen.
Else Wesseling. Altijd is er de behoefte om indrukken, situaties, herinneringen uit te beelden, te illustreren en vast te houden. Zoeken, hoe komt zij het dichtst bij haar idee. Het resultaat is vaak heel verschillend van uitvoering.
Ivet Thunnissen – keramiek. Bij het maken van keramisch werk spelen de vier elementen een rol. Maar bij deze zomerexpositie heeft het strandleven de hoofdrol. In deze figuratieve keramiek laten vissen de toeschouwer het water beleven.
Marjan - keramiek. Haar oneindige liefde voor dieren en de natuur, probeert zij steeds opnieuw weer te geven in haar beelden van keramiek.
Elsbeth Pluimers – keramische werken en beelden gegoten in brons en glas. Als bioloog/geoloog is zij geïnspireerd door de natuur en gefascineerd door het ontstaan van de Aarde. ‘Evolutie’ is een belangrijk thema van haar. Vanuit haar kennis van de aardwetenschappen en Aziatische tradities ontwikkelt zij een beeldtaal onder de naam ‘Golden Spike’. Haar werk doet de bezoeker beseffen uit de aarde voor te komen en al lopende het leven tussen de bielzen te lezen om uiteindelijk bij het passeren van de wissel de vraag te stellen over het vervolg van het bestaan. www.elsbethpluimers.nl
Ivo van Oosten – olieverfschilderijen. De in Noordwijk geboren hobbyschilder haalt zijn inspiratie uit de natuur. Strand, zee, wolkenpartijen en vooral vogels zijn door Ivo met penseel op doek vastgelegd. Momenteel schildert Ivo in groepsverband bij Deana Lassooy in Noordwijkerhout.
Berna Verheijden – hoofdmateriaal steen. Zij gebruikt naast steen graag diverse materialen om haar ideeën vorm te geven. Haar inspiratie komt vanuit de wereld om haar heen. Zij gaat intuïtief aan de slag, wordt gegrepen door het onderwerp en maakt daar dan kleine of grotere series van.
Louis Blondiau, onder andere acryl op canvas. Deze Belgische schilder woonde vroeger in Londen en verhuisde in 2020 naar Oegstgeest. Voor de monochrome schilderijen gebruikt hij een nieuwe techniek: hij begint met het schilderen van een wit bord in zwarte verf. Vervolgens haalt hij de zwarte kleur geleidelijk terug met verschillende hulpmiddelen. Het is een mix van olie en graveertechniek, wat een interessante kwaliteit geeft aan het licht dat uit het schilderij zelf lijkt te komen. www.artblondiau.com
In de kelder van de galerie toont Karin van Leeuwen tot en met 21 september haar keramiek: handgevormde urnen met allemaal een unieke persoonlijke uitstraling. Ze spreken van vergankelijkheid en liefde. Verder vindt u in het keldertje haar gebruiksgoed: ragfijne bekertjes en het Serviesje “de Helft”.
Thematentoonstelling Zwart-Wit bij Galerie de Pomp Warmond
Vanaf 22 juli t/m 25 augustus is er in Galerie de Pomp een nieuwe thematentoonstelling te zien!
Deze zomerweken géén kleurrijke werken, maar is er door 13 exposanten uitsluitend in zwart-wit gewerkt. Dit thema Zwart-Wit is er in vele vormen zoals foto, collages, Pastel, Etsen, fotografie reliëfs, Pentekeningen, porselein, Bronsjes en keramiek.
Dieuwke van der Mart-Bet – unieke porseleinen vaasjes en schalen. Het is spontaan werk, gemaakt op de draaischijf.
Lisa Biris - abstracte objecten geïnspireerd door de natuur. Haar werk is organisch, intuïtief en zeer gedetailleerd. Objecten worden volledig handgevormd uit porselein of steengoed, met behulp van onder andere kleurpigmenten en glazuur worden details nader uitgelicht.
Jowan Zonneveld – fotografie. Heeft voor de tentoonstelling zeven foto’s gemaakt. Hierbij zijn drie boomsilhouetten als teken van de afgelopen periode en drie vlinderfoto’s voor een nieuw begin. Daarnaast is er een verbindingsfoto van bloemen en vlinders. Zwart-wit symboliseert hierbij dat eenieder deze periode weer anders beleeft.
Wim Beunen – reliëfs geïnspireerd door de Zero-groep, waarvan Jan Schoonhoven een exponent was.
Marianne – fototextielen. Naast haar fotowerk hergebruikt Marianne foto’s. Ze scheurt of knipt deze en maakt van de zwarte, witte en grijze tussentinten nieuwe collages en landschappen, soms met kleuraccenten. Deze collages worden machinaal op textiel bevestigd waarbij ook de stiksels een versterkende functie hebben.
Kees Koelewijn – fotografie. Kees is een amateurfotograaf uit Katwijk. De kust speelt een belangrijke rol in zijn fotografie. Hij werkt graag in zwart-wit contrasten, maar ook in kleur. De wolkenpartijen uit zee fascineren hem en activeren de fantasie volgens Kees en vertellen een verhaal.
Margriet Fischer – illustraties en schilderijen in diverse technieken. Na haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (richting: dessinontwerpen) te Den Haag, heeft Margriet jarenlang grafisch werk gedaan bij verschillende bedrijven in Nederland en het buitenland. Toen ze in HongKong woonde, werkte ze als schilder in het atelier en onder supervisie van mr. T. Wong. Hij leerde haar o.a. met Chinese inkt te schilderen. Haar grafische achtergrond is een grote inspiratiebron voor illustraties en schilderijen in diverse technieken.
Monica van Raavens – linosnedes en etsen. Monica heeft textiele werkvormen aan de KABK in Den Haag gedaan, keramiek en allerlei druktechnieken aan de Vrije Academie in Sassenheim. Haar linosnedes en etsen in zwart-wit zijn veelal geïnspireerd door de natuur, vogels en water/zee zijn terugkerende thema’s.
Lia van Weereld. Sinds haar kindertijd heeft Lisa altijd veel getekend. Ze zet graag alles op papier, in potlood, kleurpotlood, pen maar ook in aquarel en olieverf. Ze werkt realistisch. Ook maakt ze kleine sculptures in was, die in brons worden gegoten.
In de kelder van de galerie is tot 21 september keramiek van Karin van Leeuwen te zien.
Tentoonstelling TEXTIEL bij Galerie de Pomp Warmond
Vanaf 17 juni wordt er in Galerie de Pomp weer de jaarlijkse thematentoonstelling “Textiel” gehouden. Door de hele galerie is het een feest van diversiteit, als het gaat om bewerken, gebruikers, beschouwen en verwerken van textiel. Ook dit jaar nemer er 14 exposanten deel om zo vorm te geven aan een uniek gebeuren. De expositie is te zien tot 21 juli.
- Marjorie Sargentini en Joyce van der Stad – Hoedjes voor iedere dag die het straatbeeld extra glans geven. Van mooie stoffen, zijde, linnen, katoen, ikat. Uitermate geschikt tegen teveel zon en regen. Ook voor trouwerij en receptie.
- Greetje Knetsch uit Warmond – 4 torso’s. Deze manshoge torso’s hebben elk hun eigen totem: de Bruine Beer, Slang, Hert en de Uil. Gemaakt van gerecycled materiaal, zoals klossen draad, fietsband, wol, leer en nog veel meer. Zie ook greetjeknetsch.jimdofree.com.
- Coks Walboomers – nieuwe creaties met aparte stoffen van verschillende kleuren.
- Jacques Ruiter – serie keramieken met daarop figuren van Japanse goudbrokaatzijde. De grote uitdaging was om de schoonheid en soepelheid van deze kostbare zijde te combineren met het harde en robuuste van keramiek.
- Yori Geelhoed – Verbindingen van hout en vilt.
- Annita Swaerts – beeldenreeks. Boosheid gevangen in een prachtig gestileerd beeld, dat is wat je vindt in deze beeldenreeks. Met Medusa als inspiratiebron heeft Annita een vurige explosiviteit weten te vangen in de stilte van het beeld. Dit stilstaand vuur gaat prachtig samen met de symboliek van het lot van Medusa.
- Alice Zitman – wandobjecten. Alice werkt vooral 3-dimensionaal met o.a. textiel of textiele technieken. Voor de wandobjecten verwerkt ze de stof zodanig dat reliëf ontstaat. www.alicezitman.nl.
- Mechel Ensing-Wijn – schilderijen. Haar zelfgemaakte kloskant en foto’s vormen de basis voor de schilderijen. Als beelddenker houdt ze van vele gezichtspunten en dat toont ze op een bijzondere manier ook in haar kunstwerken. De natuur is haar lief en geeft inspiratie. De schilderijen hebben deels een figuratief motief zoals ‘Tulpenbos’ en deels abstract, zoals de serie ‘Raamwerk’.
- Nell Geurts Veekens – textiel. Nell maakt transparanten, objecten, collages, twee-dimensionaal en ruimtelijk werk in textiel. De in verschillende opleidingen en cursussen opgedane materiaalkennis en technische vaardigheden zijn in haar vernieuwende creaties terug te zien.
In de kelder: Monika Ravens - gebruikskeramiek
Thema "papier" bij Galerie de Pomp Warmond
Ook dit jaar is er in Galerie de Pomp de expositie met als thema “Papier”.
Papier is door 15 exposanten gebruikt als kunstuiting en zo maakt diversiteit en creativiteit het zeker de moeite waard om, in de traditie van deze jaarlijkse expositie, ook nu weer de Galerie te bezoeken: papier-maché, kaarten, zeefdruk, collages, schilderijen op karton, sieraden en doosjes.
Vanaf 20 mei t/m 16 juni 2021 staat de deur open. Buiten de vaste openingstijden ook 2de Pinksterdag open van 13 tot 17 uur.
In de kelder: Marjan Kok - keramiek, Raku en werk in stock.
Nieuwe tentoonstelling bij Galerie de Pomp Warmond
Maar liefst 16 exposanten verbeelden ‘Luchten’ in hun werk dat zij tentoonstellen in Galerie de Pomp. Natuur in het algemeen speelt ook een rol in veel werken. De kunstuitingen zijn in brons, glas, papier-maché, foto’s, schilderijen en keramiek. Deze groot opgezette en diverse tentoonstelling is te zien van 22 april t/m 19 mei 2021. Iedereen is van harte welkom, met inachtneming van de Coronaregels. Deelnemende exposanten zijn:
Mieke Bijkerk – Hanse
Mieke werkt met glas. De kleuren van glas intrigeren haar. Ze versmelt het glas tot sieraden of figuratieve en abstracte vormen. Sommige glasobjecten kunnen staan, andere kan men voor het raam of aan de muur hangen.
Jos den Hartogh
Op een mooie lentedag schilderde Jos de rustige zee bij het strand van Noordwijk. Het schilderij is gemaakt met olieverf waardoor de ruimte van de zee goed te zien is.
Peet Heemskerk uit Noordwijk
Na de Academie BK in Den Haag doorlopen te hebben, schilderde hij de grote bioscoopborden van de Rex, Trianon en de Lido in Leiden. Hij schildert nu figuratieve eigentijdse schilderijen in acryl op doek in veelal grote formaten.
Jessy Kok
De natuur speelt een grote rol in haar werk. Ze werkt in brons en steen, daarnaast ontwerpt ze sieraden met zelf geslepen halfedelsteen. Zie ook www.jessykok.nl.
Marjan Kok
Haar oneindige liefde voor dieren en de natuur wil ze in haar keramiek tot uiting brengen.
Bernard Nijssen
Bernard schildert al jaren vliegtuigen en schepen in aquarel, olieverf en acryl. Luchten komen daardoor al veelvuldig in zijn werk voor en passen mooi bij het thema. Deze expositie was voor Bernard gelijk een goede reden om ook de luchten boven Warmond en omgeving eens te schilderen.
Frederieke Nijssen Bot
Frederieke schildert en fotografeert al jaren. De foto’s inspireren haar om schilderijen met uiteenlopende thema’s zoals lucht, luchtigheid en natuur te maken. Ze maakt gebruik van uiteenlopende technieken en werkt graag en vaak met acrylverf.
Marijke Wildeboer
Sfeerfotografie, door met Polaroid te werken. Is spelen met “lichten” die elkaar versterken, maar het zelf maken met afstand en het richten. Heel vaak staat ze dan zich te verzuchten bij zoveel mooie luchten.
Janneke Wouters
Voor de expositie liet zij zich voornamelijk inspireren door mooie luchten in Valkenburg ZH en omgeving. Bijvoorbeeld tijdens het windsurfen op het Valkenburgse meer. Zie ook www.paintings-janneke.com.
In de kelder: werk in stock.
Herinnering aan drie Warmonders in Galerie De Pomp
Het voorjaar wordt ingevlogen in Galerie de Pomp ………. grote tentoonstelling vanaf 18 maart!
Het thema vogels wordt op diverse manieren vorm gegeven. Maar liefst 33 exposanten – ook in de tuin – hebben werk aangeleverd.
Deze zeer gevarieerde expositie laat in deze tijd van beperking de grote vrijheid van de vogel zien. Voorbeelden van kunstuiting met als thema vogels zijn: foto’s / steen / ets / glas-vogelhuisjes / boomschors / papier-maché / keramiek / schilderijen / kaarten / vogel in doosje ………..
Belangrijk te weten is dat er gebeld kan worden met de galeriehoudster om een afspraak te maken om de tentoonstelling te zien. Dit maakt onderdeel uit van de beperkende maatregelen rondom Covid19.
Clara Sikking: 071-3011109
Grote tentoonstelling bij Galerie de Pomp Warmond
Herinnering aan drie Warmonders in Galerie De Pomp
Noem het creatief, noem het kunst, noem het vakmanschap. Drie woorden die van toepassing zijn op de expositie in Galerie De Pomp in Warmond.
Het is een kleine herinnering aan Fons Versluys, Fred van Houten en Aat van Rijn: drie Warmondse mannen, nog maar pas geleden en kort na elkaar overleden.
Fons Versluijs (1947 - 2018) vervaardigde ooit praalwagens voor de Leidse 3-oktoberoptocht en schilderde reclameborden voor Leidse bioscopen. Met teken- en beeldhouwcursussen als bagage, maar vooral als autodidact, ging hij rond zijn veertigste aan de slag als zelfstandig kunstenaar. Hij maakte - vaak in opdracht - kleine en grote beelden in klei, gips en brons. In samenwerking met het Warmondse metaalbewerkingsbedrijf Heemskerk creëerde hij ook grote buitenkunstobjecten zoals de narcissenbol ‘Moeder en kind’ op de rotonde nabij het NS-station in Voorhout.
Fred van Houten (1945 - 2019), geboren in Dordrecht, kwam in 1971 naar Warmond. Hij volgde de opleiding voor grafisch vormgever aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst en werkte bij een reclamebureau en later als zelfstandig ondernemer. Geïnspireerd door het werk van M. C. Escher maakte hij grafische voorstellingen van ‘onmogelijke figuren’ en digitale ‘optical illusions.’ Voor Warmondse verenigingen ontwierp hij posters en flyers.
Aat van Rijn (1948 - 2019) was een van de oprichters van de roemruchte jongerensociëteit Ut Sloepie in Warmond. Toen al liet hij zijn creatieve en kunstzinnige eigenschappen gelden met decoratieve muurschilderingen. Begin jaren zeventig verhuisde hij naar Italië waar hij in Rimini een opleiding volgde aan de Grafische Academie. De onderwerpen en stijl van zijn schilderijen variëren van uiterst figuratief tot zeer abstract. Maar altijd is er een enorme levenslust in te herkennen.
Komt dat zien in Galerie de Pomp Warmond
Van 5 november t/m 2 december exposeren beeldend kunstenaar Veerle Verheggen en Joke Crul bij Galerie de Pomp in Warmond.
- Veerle Verheggen: op zondag 8 november, om 14.00 uur, vertelt Veerle iets over haar werk in de tuin van de galerie. Veerle heeft ruim 25 jaar portret- en model boetseerlessen gehad van beeldhouwster Veri van Dormolen aan de SKVR in Rotterdam. Haar beelden zijn allemaal gemaakt naar model en van daaruit gestileerd of zelfs geabstraheerd. Maar de mens erin blijft zichtbaar! Haar fascinatie is strakke lijnen die mooi vloeiend lopen. Bij Galerie de Pomp zullen binnen voornamelijk bronzen beelden te zien zijn, maar in de tuin met vijver staan ook nog keramische uitvoeringen.
- Joke Crul: op zondag 8 november, om 14.00 uur vertelt Joke iets over haar werk. Bij deze expositie tijdens de kunstweek ziet u een overzicht van haar werk uit diverse perioden variërend van grafisch figuratief naar abstract. Joke is een intuïtief schilder. Ze maakt gebruikt van pigmenten, inkten, apothekerskleurstoffen en vissenschubben. Kant en klare kleuren kent ze niet en alles wordt laag over laag aangebracht met als basis olieverf. De kwast wordt nauwelijks gebruikt, haar 10 vingers fungeren als instrument. Haar thema is mens en relatie, tot de ander, de natuur, kosmos en universum. Hoewel Joke jarenlang geëxposeerd heeft en vooral verbonden is geweest aan galerie Smelik en Stokking in Den Haag, is ze gestopt met exposeren. Als inwoner van Warmond maakt ze nu graag een uitzondering voor de kunstweek.
In de kelder: werk in stock.
Let wel: naast de gebruikelijke openingstijden ook op dinsdag 10 november extra open van 15 tot 17 uur.
Diversiteit in de tentoonstelling
in Galerie de Pomp Warmond
Vier kunstenaars exposeren vanaf 8 oktober t/m 4 november en zijn aanwezig in de galerie om hun werk te promoten, dit op diverse data.
- Hilde Engelen, wateroplosbare olieverf- en acrylschilderijen. Op 18 oktober van 15-17uur vertelt Hilde iets over haar werk. Met behulp van verschillende materialen maakt Hilde Engelen schilderijen met watermengbare olieverf en acryl waarbij ze zand, boomschors, papier, glaspoeder, marmerpoeder en was gebruikt om diepte te creëren. Het resultaat is een werk dat een doorzicht geeft in gelaagdheden en een uitdrukking van het tot dan toe onzichtbare en onzegbare.
- Gerrit Faber, schilderijen in olieverf. Op 25 oktober van 13-16uur vertelt Gerrit iets over zijn werk. De schilderijen van Gerrit Faber (1950) ontstaan uit zijn persoonlijke waarneming. De tentoonstelling in De Pomp laat zien dat hij de mensen en dingen in zijn omgeving niet alleen ziet maar er ook iets mee doet waardoor een verheviging van de werkelijkheid ontstaat. De schoonheid van het alledaagse wordt dan zichtbaar. De serie die hij maakte van de Ceintuurbaan in Amsterdam is daar een goed voorbeeld van. Die verheviging ontstaat door zijn kleurgebruik, de compositie of de uitsnijding van het onderwerp. In de werken die Gerrit in de komende expositie in De Pomp laat zien staan Amsterdamse beelden centraal. Behalve stenen, straten en verkeer is Gerrit ook graag in de landelijke omgeving van Amsterdam, die hij bij voorkeur per fiets doorkruist – langs de Amstel, de Waver en in het landelijke gebied ten noorden van Amsterdam.
- Sandra Mollee, sieraden. Op 15 oktober van 15-17uur vertelt Sandra iets over haar werk. Door kleur en verschillende materialen te combineren worden de sieraden die Sandra maakt objecten om op te fleuren. Door verschillende materialen te gebruiken wordt het sieraad niet saai maar iets moois om naar te kijken. Er zijn momenten dat je iets nodig hebt om blij van te worden. Soms zijn dingen gewoon leuk om naar te kijken of bij je te dragen. Voor elk humeur, voor elk kledingstuk, voor de glimlach van je liefste vriendin, kind, partner, ouder. Redenen genoeg om te kijken en genieten van de sieraden gemaakt met passie. De tentoonstelling bestaat uit een aantal series elk met eigen thema. Waaronder: Statement sieraden, Geordende netheid in zwart wit, Samenhang, Oud wordt nieuw. Een aantal objecten worden geëxposeerd samen met “een kijkje in de keuken”.
- Lottie de Bruijn, keramiek. Op 1 november van 13-15uur vertelt Lottie iets over haar werk. Lottie (1953) is 30 jaar geleden begonnen met keramiek en volgde allerlei cursussen en workshops. Wat als hobby begon, groeide uit tot een professionele kunstuiting. Lottie maakt voornamelijk beelden en asymmetrische vazen en potten, waarbij de vloeiende vorm kenmerkend is. De beelden lijken te bewegen en vallen op door hun eenvoud en ingetogenheid. De mens en de natuur zijn een voortdurende inspiratiebron voor haar. De laatste jaren is ze vooral bezig met potten en vazen, opgebouwd uit plakken klei. De decoraties van kleislibs kenmerken zich door transparantie en eenvoud, die mee vloeien met de vorm. Ook de textuur is daarbij belangrijk. Lagen over elkaar, waardoor onderliggende kleuren hier en daar aan de oppervlakte verschijnen. Verdikkingen, barsten en putjes maken de huid spannend en levendig. Al het werk wordt 2 keer gebakken in een elektrische oven. De 2e bak op 1230° C, waardoor het werk ook geschikt is voor buiten.
In de kelder: werk in stock.
Vanaf 10 september t/m 7 oktober is er in Galerie de Pomp te Warmond weer een nieuwe tentoonstelling.
Drie exposanten, ieder met eigen werk, stellen hun werk tentoon. Het zijn:
Berna Verheijden – beelden van steen en gemengd materiaal
Berna woont en werkt in Sassenheim. Zij werkt vooral in harde en zachte steensoorten. Deze zijn te zien op de expositie. Door het combineren van steen(scherven) en gebruik van (afval)materialen zoals klei, hout, papier maakte zij ook een serie beelden in houten kastjes met het thema “Bouwwerken”. Mensen en natuur -Hoe gaan wij daar mee om?- inspireren haar tot het maken van al dan niet figuratieve/abstracte beelden. De ene keer gebeurd dit vanuit een uitgewerkt plan, de andere keer intuïtief. In 1995 behaalde zij haar diploma van de opleiding “Creatieve Handvaardigheid” in Amsterdam en is zich tot op heden blijven ontwikkelen door het volgen van diverse cursussen en workshops.
Berna is aanwezig op 4 oktober vanaf 13 uur om over haar werk te vertellen.
Bob van Deurzen – fotografie/portretten
Na zijn studie aan de Fotovakschool is Bob zich gaan toeleggen op portret- en eventfotografie. Hij is ook zijn project Pixel gestart. Waar hij mensen voor portretteert. Het idee hierachter is dat de hele wereld een grote foto is en iedereen op de wereld is een pixel van die grote foto. Verschillende van die portretten zijn te bezichtigen tijdens deze expositie.
Bob is aanwezig op 27 september van 13 tot 16 uur om over zijn werk te vertellen.
Ineke Smits – zeefdruk/schilderijen/collages
Ineke kwam zo’n 30 jaar geleden in aanraking met zeefdrukken en daar werd ze meteen door geraakt. Er zijn veel stappen te nemen voordat een zeefdruk klaar is. Het zijn vaak lessen in geduld. Sommige onderwerpen resulteren in een kleine serie, meestal maakt zij monoprinten. Zij werkt het liefst met heldere kleuren. Haar werk is abstract-figuratief. Haar inspiratie haalt zij uit de dagelijkse dingen die zij meemaakt, de natuur, de foto’s die ze maakt, en haar reizen.
Op 27 september is Ineke aanwezig van 13 tot 16 uur om over haar werk te vertellen.
In de kelder van de Galerie is werk in stock te zien.
Iedereen is weer welkom in Galerie de Pomp, nu om de augustustentoonstelling te bewonderen! De expositie duurt van 5 augustus t/m 9 september. Er zijn 4 deelnemende exposanten die ieder op door hen vastgestelde momenten ook iets vertellen over hun werk:
- Wim Beunen, 3D karton, geometrische figuren. Op 14 augustus van 14-17uur vertelt hij iets over zijn werken.
- Annelies van Tetering, keramiek. Op 9 augustus van 14-17uur vertelt zij iets over haar werken.
- Liesbeth Hensels, keramiek. Op 16 augustus van 14-17uur vertelt zij iets over haar werken.
- Ada Mustert-Broos, olieverfschilderijen.
In het overbekende ‘Keramiekkeldertje’ is geen gebruikskeramiek te zien maar vanaf 1 augustus t/m 10 oktober werk uit Tanzania. Materialen zoals blik, hout, maisblad zijn gebruikt om gebruiksvoorwerpen van te maken. Ook zijn er bijvoorbeeld kookstelletjes te koop…
Een jaarlijks terugkerend fenomeen in Warmond bij Galerie de Pomp is de tentoonstelling met als thema: Textiel.
Met maar liefst 10 deelnemers ook dit jaar weer een lust voor het oog. De expositie is van 2 juli t/m 5 augustus.
Een onderdeel van de expositie bevat het werk van ‘Kali Mata Ki Jai!’, de organisatie die door Trui Goslinga-Lindeboom werd gesteund. Nu na haar overlijden dus postuum werk te zien.
In de periode 1980-1990 heeft Trui Goslinga-Lindeboom in Tanzania samengewerkt met een groep vrouwen in Gezaulole, in de buurt van Dar Es Salaam. Haar belangrijkste doel was deze vrouwen te steunen in het opbouwen van een zelfstandig bestaan. De organisatie die ze daarvoor had opgericht heette Kali Mata Ki Jai! In het Swahili betekent dat: ‘leve de zwarte moeder’. Samen met deze vrouwen heeft ze vele Kanga’s (Oost-Afrikaanse doeken) laten ontwerpen, bedrukken en verkocht over de hele wereld. Nu, na het overlijden van Trui worden een aantal van deze kanga’s tentoongesteld in Galerie de Pomp.
Deelnemers zijn:
Marnell van Zoelen – quilten
Marnell maakt behalve beelden, sieraden en viltobjecten af en toe ook quilts. Twee daarvan zijn tijdens deze expositie te bewonderen.
Anne Rotteveel – couture
Anna is couturier en maakt met veel vakkennis kleding en hoeden op maat. Deze keer heeft zij voor deze expositie een keus gemaakt uit werk met als versierende techniek kralen en goud/zilver borduurwerk. Zij werkt ook in opdracht.
Joyce van der Stad, Marjorie Sargentini – Hoed & co
Hoedjes voor dagelijks gebruik. Door bijzondere stoffen, kleuren en het aparte ontwerp, ontstaat een fraai geheel. Een lust voor het oog. De hoedjes zijn met de hand gemaakt door Joyce van der Stad en Marjorie Sargentini. In sommige gevallen is er een bijpassend jasje/broek.
Minke Haaksma – vilten – ecoprint
Met behulp van verschillende technieken maakt Minke schilderijen van natuurlijke materialen zoals vilt, ecoprint en zijde, maar ook plantaardige vezels worden erin verwerkt. De werken zijn geïnspireerd op de natuur.
De unieke ecoprints, weergaven van planten waarbij alleen de kleur uit de plant zelf wordt gebruikt, worden vervaardigd met behulp van een methode die ze in de loop der tijd ontwikkeld heeft. Zowel het creëren van een viltwerk als een ecoprint zijn processen die veel tijd, geduld en aandacht vragen. Het resultaat is een werk dat de toeschouwer uitnodigt te vertragen, een verbinding aan te gaan en er zo onderdeel van te worden.
Winnie de Rooij – hergebruik van textiel
Atelier Winnie de Rooij is een ontwerp- en kunstatelier dat zich focust op hergebruik van materialen. Winnie vertaalt haar belevingswereld in vorm, kleur en materiaal. Haar nieuwste werk, dat getoond wordt in Galerie de Pomp, bestaat uit een bijzonder textiel restmateriaal wat zich door middel van de techniek omtovert tot wandwerken.
Anneke Fennema – handgeweven (shawls)
Voor Anne is het ambacht van weven op een getouw een ware passie. Naast het onderzoeken van de technische aspecten heeft het gebruik van kleur(combinaties) haar speciale aandacht. Zij weet op deze manier het kunstzinnige met het toepasbare te verenigen. Met als resultaat dat al meer dan 100 kleurrijke shawls haar getouw(en) hebben verlaten.
Willie Jager – weven
Weven is zijn passie. Bezig zijn met draden… Weven is componeren met draden!
Coby Bus – textile – zeefdrukkaarten
Coby exposeert met haar schilder- en zeefdrukwerk op textiel bij de galerie. Haar werk bestaat uit monoprints op textiel in het klein voor wenskaarten en in het groot zoals geschilderde en geprinte (al of niet) gevoerde doeken, kussens en pianolopers.
Diverse materialen uit Tanzania
In het keldertje onder de galerie is gebruikskeramiek van Marja van Bezu, Marjan Kok en Lidwien Warnau te zien en te koop tot 1 augustus.
Deze prachtige traditie is ook dit jaar weer te bewonderen. Helaas kan de eraan gekoppelde Papiermarkt, op en rond het pleintje bij de Pomp, vanwege de Coronamaatregelen niet doorgaan. De expositie “Papier” is te bewonderen vanaf 28 mei t/m 1 juli 2020 en heeft maar liefst 12 deelnemers.
N.B. bezoekers van de tentoonstelling wordt verzocht om met niet meer dan 2 personen tegelijk de galerie te bezoeken en bij drukte op het plein te wachten om vervolgens op gepaste afstand binnen te gaan.
Deelnemers aan de “Papier” expositie zijn:
Anne Breimer – collages van papier
Anne Breimer maakt sinds 2018 collages van papier uit oude tijdschriften en boeken. Ze wordt geïnspireerd door architectuur, fotografie en de natuur. De stukken papier waaruit haar werk is opgebouwd vormen samen een bouwwerk of landschap waar beweging in zit. De lijnen en vormen van de verschillende onderdelen versterken het geheel. Twee recente werken hebben als thema corona.
Jetty van der Burgh – papier maché
Haar compacte fantasie-vogels beplakt ze met stukjes papier uit vogelboeken waardoor een mozaïek-effect wordt bereikt. Ook is een kameleon te zien die beplakt is met gekleurde strookjes papier uit een reptielenboek. Daarnaast grotere vogels die met acrylverf zijn beschilderd en op een mozaïek-sokkeltje staan.
Teska van Dijk – pentekening ingekleurd met aquarel
Voor het thema papier heeft Teska gekozen voor haar serie fijne pentekeningen op vergeelde bladzijden van ouden boeken en bladmuziek. Deze zijn gekleurd met aquarel. Deze combinatie geeft een extra warm en sfeervol effect. In deze stijl heeft zij ook wenskaarten en kleine kadokaartjes gemaakt.
Annette van het Erve – boekvouwkunst papier
Niets is zo heerlijk als lezen, aldus Annette, want ieder boek vertelt een mooi verhaal. Maar als het niet meer gelezen wordt, om welke reden dan ook, kan het gewoon een nieuw verhaal vertellen – van lezen naar kijken. Sinds zij een gevouwen boek zag in de boekenstad Bredevoort vouwt ze ze zelf. Plaatjes op het internet inspireren haar. Annette koopt haar boeken in kringloopwinkels, zodat het goede doel wordt gesteund, en dan verkoopt ze ze weer om een goed doel te steunen, dit jaar Stichting Kafountine, een vrouwenvakschool in Senegal.
Lisette Hogewoning – collages papier
De collages van Lisette Hogewoning vertellen een verhaal. De teksten en beelden die gebruikt worden, hebben altijd te maken met het verhaal. Van veraf een schilderij, van dichtbij een verhaal.
Lieke van Herk – papier maché dieren
Dierennamen schuilen samen in een dier. Het is misleidend en leuk. Zoals bijvoorbeeld een stekelvarken; het snuitje is van een varken en de rest “stekels” van een stekelvarken.
Dorine Wetter Kools † - collages papier
Zij exposeerde vroeger regelmatig bij Galerie de Pomp. Toen ze wat ouder werd, maakte ze zich zorgen over haar werk, en belde Clara van de galerie op met de vraag om het maar naar de kringloop te brengen. Een gedeelte van dit werk is nu te zien. Het wordt verkocht voor een klein prijsje, in de map In stock. De opbrengst gaat naar Stichting Laak Theater Den Haag.
Conny Kuipérie – 3D objecten papier
Zij maakt 3D objecten van tekeningen op papier, door een verbinding te maken met textiel. De objecten worden bewerkt met textielverharder en lak waardoor de indruk ontstaat dat het keramiek is.
RéNoo – bewerkt papier
In het daagse leven werkt hij al weer 29 jaar als vaktherapeut drama en beeldende vormen in de psychiatrie. Herhaling, ritme, imperfectie en kwetsbaarheid zijn kernmerken van zijn werk. RéNoo is voorzitter van het kunstenaarscollectief ‘De school Hillegom’. Hij heeft geëxposeerd in Duitsland, België, Portugal, Iran, Zuid-Korea en Macedonië.
Miriam Ooms – bewerkt papier
Miriam Ooms is een hedendaags kunstenaar uit Leiden. Voor deze tentoonstelling heeft ze papier op een speciale manier bewerkt en gescheurd in stroken. Daarna heeft ze deze stroken weer samengevoegd en gespeeld met de kleuren.
Margriet v. Schaik – origami, handgemaakt Japans papier
Margriet werkt met papier en maakt graag kleine functionele en sier-kunstwerken. Voor deze tentoonstelling is gekozen voor werken met handgemaakt Japans papier, origami en sier-papier.
Anja Serlie – gemengde techniek
Anja volgde haar opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Momenteel werkt zij ook als docent Kunst op een scholengemeenschap. Zij hanteert bij voorkeur ‘Gemengde Technieken’: op papier met verschillende materialen en technieken. Daarbij is zij voortdurend op zoek naar het evenwicht tussen kleur- en vormgebruik en compositie. Het één en ander resulteert in levendige kleurrijke geabstraheerde werken, waarbij landschappen en stillevens vaak het uitgangspunt zijn.
Aangename diversiteit aan kunstuitingen in de voorjaartentoonstelling in Galerie de Pomp. De expositie loopt van 19 maart t/m 22 april 2020.
Exposanten zijn:
Anneli Meijer – aquarellen
Anneli schrijft en tekent nu voor het tijdschrift van de IVN dat toepasselijk Bladgroen heet.
Tijdens het aquarelleren thuis schieten haar vaak gedichtjes binnen, het zijn kleine observaties van de natuur, in de vorm van een haiku, een Japanse dichtvorm. Enkele van die gedichtjes heeft ze voor de expositie ingelijst. Op al haar reizen had zij altijd wel een tekenboekje bij zich. Ze tekende olifanten in Afrika, waar ze twee jaar woonde, en rendieren op haar tochten door Lapland. Ze heeft gemerkt dat de tekeningen goed voor het geheugen zijn. Ze herinnert zich bijna altijd de plaatsen waar zij iets maakte. Een schetsboekje neemt ze altijd mee op reis.
Stephanie Maxein – schilderijen
Haar werken hebben allemaal het kenmerk dat ze door het gebruik van veel verschillende materialen en technieken veel structuur en sprekende kleuren hebben. Zoals ze in het leven staat – met veel passie voor wat ze doet, energie en kracht – probeert ze ook haar schilderijen deze kenmerken mee te geven.
Mechel Ensing-Wijn – schilderijen
Mechel maakt schilderijen met acrylverf, waar zij zelfgemaakte kloskant en foto’s in verwerkt. Op deze wijze geeft ze haar werk nog een extra dimensie en benadrukt zij haar vanzelfsprekendheid om beeldend en ruimtelijk te werken. Als beelddenker houdt ze van vele gezichtspunten en dat toont ze op een bijzondere manier ook in haar kunstwerken. De natuur is haar lief en geeft inspiratie. De schilderijen hebben deels een figuratief motief, zoals ‘Wind in de zeilen’ en ‘Tulpen uit Holland’, en deels abstract, zoals ‘Inkijk’ en ‘Doorkijk’.
Marjan Kok – keramiek / sieraden
Marjan woont in Wassenaar. Zij zorgt en werkt al bijna heel haar leven met paarden en daarnaast maakt ze keramiek, vooral raku gestookt. Zij is de laatste jaren ook met aparte sieraden van keramiek bezig. Haar werk, gekke vogels, is o.a. ook te zien in galerie Artihoven in Bergschenhoek.
Peter Huntelaar – glaskunst
De in Amsterdam geboren Peter Huntelaar is van oorsprong belichter en technicus van podiumkunsten. De interesse voor het medium kunstlicht bracht hem bij neonlicht. Dit in een glazen buis gevangen licht, dat je kunt manipuleren door de glazen buis te vervormen, opende de weg naar het hete glas. Dit gaf een grotere mogelijkheid voor de creativiteit in vormgeven van glas en licht.
Op zondag 16 februari om 16 uur is de opening van weer een nieuwe expositie in Galerie de Pomp. Tijdens de opening vertellen de 5 exposanten over hun werk en is er pianospel te beluisteren van Carla Hoogweg.
Exposanten zijn:
Marianne Wolthaus-de Ridder: foto-textielen
Abstracte landschappen opgebouwd uit zwarten, witten en grijzen. Verknipte zwartwit foto’s worden in machinale verwerking geordend tot verrassende structuren en ritmen. De combinatie van textiel en foto wordt versterkt door de levendige afhechting aan de voorkant.
Boudewijn Swanenburg: abstracte natuurfotografie
Door zijn fascinatie voor de manier waarop ons brein de zichtbare wereld interpreteert en geïnspireerd door pionierende schilders zoals Mondriaan, Klee en Mirò heeft Boudewijn Swanenburg zich toegelegd op het fotografisch abstract verbeelden van door de natuur gecreëerde vormen. In zijn beelden is het onderwerp vervaagd. Niet de fotograaf maar de verbeeldingskracht van de toeschouwer bepaalt wat er te zien is. De expositie omvat vier samenhangende series foto’s.
Marga Lammertsma: sieraden
Sinds zij bij Heleen van der Spek in aanraking kwam met glasfusing, is Marga Lammertsma gegrepen door de versmelting van glas en kleuren bij hoge temperaturen. Zij blijft experimenteren met diverse soorten glas en kleuren met soms verrassende resultaten. Voor haar is het belangrijk dat zij, bij het maken van haar sieraden (en andere objecten), de dagelijkse beslommeringen even helemaal naast zich neer kan leggen.
Marja van Bezu: keramiek
Marja van Bezu haalt haar inspiratie voor de abstracte vormen onder andere uit het boek “Art forms in Nature” van Ernst Haeckel. Dit boek met tekeningen uit eind 19e eeuw toont allerlei levensvormen die minutieus getekend. De ovale vorm is leidend voor Marja van Bezu. Kleur, textuur en lijnen spelen een grote rol. Ook de keuze voor de kleisoort (zwarte klei, porselein etc.) kan een heel andere beleving geven van in feite dezelfde basisvorm. Ze heeft er plezier in om al deze aspecten uit te proberen en het iedere keer weer tot een evenwichtig beeld te brengen.
Jos van Alphen: organisch gevormd keramiek
Het werk van Jos van Alphen gaat vooral over organische vormgeving. Elke vorm is gestolde beweging, een momentopname van een groeiproces. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zijn inspiratie veelal te vinden is in de natuur, zowel in de plantenwereld als in de minerale wereld. Al het werk heeft een gebruiksfunctie, maar elke vorm moet ook een interessant autonoom object zijn. Elke vaas moet zonder bloemen een interessante vorm zijn, die het waard is te worden gezien.
De tentoonstelling loopt van 13 februari t/m 18 maart 2020.
Tot 12 februari 2020 exposeren de cursisten van Mieke Sampers weer in Galerie de Pomp in Warmond. De expositie is het resultaat van hun inzet om hun talent te ontwikkelen onder leiding van de beeldend kunstenares van atelier Sampers. “Het atelier is echt een werkplaats”, aldus één van de cursisten. “Er wordt hard gewerkt en geëxperimenteerd met allerlei stijlen en materialen. Zo hebben we allemaal ons eigen talent en stijl leren ontdekken en ontwikkelen".
Samen met de cursisten van Mieke Sampers exposeert ook de Warmondse Bea van Laatum. De cursisten van Bea zijn al vanaf 2008 op les in het atelier in Warmond. Zij werken in verschillende steensoorten n.l. speksteen, albast, seleniet en kalksteen. Er wordt met veel enthousiasme gewerkt aan zowel abstracte als figuratieve vormen.
Expositie Jan Steen in Galerie de Pomp
Deze thematentoonstelling over Jan Steen laat het werk van 60 exposanten zien, die het thema ieder op eigen wijze hebben uitgewerkt. Het is een divers geheel met tekeningen, schilderwerk, collages, mozaïek en keramiek.
De opening van deze thematentoonstelling vindt plaats op dinsdag 3 december om 20.00u. Daarbij zal op de melodie van 'O, kom er eens kijken...' deze openingslied gezongen worden:
O, kom er eens kijken
naar de werken van Jan Steen
zeker zestig personen
werkten daaraan mee.
Met collages, etsen en keramiek
Schilder- en tekenwerk, mozaïek.
Ook buiten Warmond krijgt onze vriend
de aandacht die hij zo verdie-ient!
O, kom er eens kijken
in galerie De Pomp op het plein.
Jan Steen komt hier weer tot leven,
dat vinden wij heel fijn!
Deze expositie loopt van 4 december 2019 t/m 8 januari 2020.
Expositie in Galerie de Pomp tijdens en na de Kunstweek!
De opening van deze tentoonstelling is op zondag 3 november om 14 uur. De tentoonstelling loopt t/m 1 december.
Tijdens deze opening vertelt Tonnie Veens iets over het figuratieve werk van Caroline Mooy, en Anne Scheltes vertelt over het werk van Chel Kabel, met beelden, keramiek/bron en glas-in-lood.
Caroline Mooy – acryl, figuratief:
Caroline is al jaren een enthousiaste schilderes. Na 20 jaar zich verdiept te hebben in aquarelleren is zij sinds 2012 begonnen met acryl op doek. Haar werk is voornamelijk figuratief: vrouwen, dieren, maar ook landschappen en zeegezichten. Het doek is meestal opgebouwd uit verschillende lagen, met gesso als basislaag. Haar stijl kenmerkt zich door een losse penseelstreek en heldere kleuren, in een laag over laag techniek. Zij exposeert regelmatig op verschillende locaties in de regio. Inmiddels worden haar schilderijen internationaal verkocht: in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten.
Chel Kabel – beelden, kramiek en bron, glas-in-lood:
Het werkzame leven van Chel stond in het licht van de beschouwelijke wetenschappen, maar daarnaast heeft Chel zich altijd bezig gehouden met boetseren, tekenen, schilderen en glas in lood. Zijn werk is figuratief en is in vele particuliere collecties te vinden. Via zijn boetseeractiviteiten bij het Trefpunt in Warmond kwam hij in contact met Clara Sikking, die hem uitnodigde in de galerie te exposeren. Op deze expositie worden zijn beelden tentoongesteld.
De Kunstweek Warmond loopt van 1 t/m 10 november.
Najaarstentoonstelling in Galerie de Pomp
Vanaf 18 september is er weer een nieuwe, zeer gevarieerde tentoonstelling. Vier exposanten tonen hun werk in deze knusse mooie galerie in Warmond. De opening is op zaterdag 28 september om 16 uur. En de deelnemende exposanten vertellen iets over hun werk.
De exposanten zijn:
Liesbeth IJdo – sieraden
De veelal door de natuur geïnspireerde sieraden van Liesbeth IJdo, zijn naast metaal ook gemaakt van allerlei materialen zoals email, hout, gedroogde bloemen of etsjes.
Conny Ostendorf – schilderijen: abstract, landschappen
Conny is opgeleid tot beelden kunstenaar aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Zij schildert zowel abstracte als figuratieve werken en geeft daarnaast schildercursussen. Haar motivatie is om via beeld emotie over te brengen op de toeschouwer. Voor haar abstracte werken maakt ze, in een groeiend creatief proces, gebruik van verschillende technieken om tot een veelkleurige compositie te komen. Deze schilderijen suggereren een ruimtelijke werkelijkheid die de toeschouwer uitnodigt tot het geven van een eigen interpretatie. Conny woont en werkt in haar eigen boerderij-atelier in Nes aan de Amstel.
Stan van Belkum – olieverf schilderijen: abstract
Stan van Belkun, geboren te Warmond in 1961, is beelden kunstenaar. Zijn werk is abstract expressief met als basis olie- en waterverf. In de schilderijen en aquarellen worden soms ongebruikelijke andere materialen gebruikt en verwerkt, bijvoorbeeld epoxyhars, gekleurd staldraad, nylon, roest, wax en koperdraad. Toeval is een leidend principe en geeft aanleiding tot verbeelding tot op het niveau van de kleinste details. Water is, ook vanuit zijn sportverleden, de inspiratiebron.
Inka Doornkate – keramische collages, zilveren sieraden
De basis van Inka’s werk bestaat uit kneedbaar materiaal. Voornamelijk klei en porselein. Daarnaast gebruikt ze ook vilt of metaalklei (zilverklei). Bijna altijd is ze, op de één of andere manier, bezig met combinaties. En daarbij vooral ook met contrasten. Deze contrasten kunnen heel uitgesproken maar ook heel subtiel zijn. Regelmatig verwerkt ze ook compleet andere “dingen” in haar werk, hierdoor ontstaat er driedimensionale “collages”.
Schilderijen en keramiek in Galerie de Pomp
Vanaf 22 augustus t/m 25 september is dit werk te zien. De opening van de tentoonstelling is op zondag 25 augustus om 14 uur. De exposanten vertellen over hun werk.
Dea Veldhuijzen van Zanten & Mariët Hylkema – schilderijen
Dea en Mariët exposeerden jaren geleden samen met hun schilderijen in Warmond. Zij stonden toen aan het prille begin van hun loopbaan in de schilderkunst en waren lid van de Kunstgroep Warmond. Nu 35 jaar later exposeren zij samen opnieuw en is het een feest om te zien hoe de 2 kunstenaars zich afzonderlijk van elkaar ontwikkeld hebben.
Ilja Pronk-v.d. Post – Raku keramiek
Ilja maakt handgevormde objecten van Raku klei, zowel figuratieve als stilistische. Zij kan er echt van genieten om vanuit een amorfe massa met haar handen iets blijvends te creëren dat ook andere mensen blij kan maken. De glazuurbrand vindt plaats in een hout gestookte Raku oven van los gestapelde poreuze stenen. De oven bereikt een temperatuur van 1100 graden Celsius. Met dit stoken, het gebeurt uiteraard altijd buiten, vaak op markten of na workshops, is het altijd een feest om te doen. Zij laat dan het publiek ook zien wat er allemaal aan te pas komt voordat een kunstvoorwerp van haar hand echt af is. Haar figuratieve objecten zijn vrijwel zonder uitzondering karikaturen. Een vleugje ironie en flink wat humor. Haar stilistische vormen, theekommen, dozen met deksels, die maar op een manier sluiten, zijn geïnspireerd door de Japanse theeceremonie. Deze vormen kenmerken zich door hun asymmetrie, gepolijst oppervlak en grillige maar geraffineerde glazuurpatronen. Ilja is een perfectionist en dat kun je aan haar werk ook goed zien. Recentelijk is ze begonnen met een dierenserie: koeien, vogels en insecten. Bij sommige van die insecten is de romp van klei maar de vleugels zijn van geëmailleerd bladkoper. Zij demonstreert hiermee een voortdurend verlangen om te innoveren en is van mening dat de combinatie van de twee technieken, glazuren en emailleren, elkaar versterken.
Zomerexpo bij Galerie de Pomp
Grote diversiteit aan werk in Galerie de Pomp deze zomer! Op zaterdag 20 juli om 16 uur is de opening van een leuke expositie, waar het werk van 5 kunstenaars is te zien. Het betreft hier fotografie, beelden, schilderijen, pentekeningen en sieraden.
Exposanten zijn:
Pim Rusch – fotografie: Voor deze expositie heeft Pim Rusch gekozen voor abstracte foto's van het menselijk lichaam uit de serie 'Skin 'n' Bones' als reactie op de beelden van een mede-exposant. De serie is ontstaan vanuit het idee dat onze huid en onze botten door houdingen en bewegingen een steeds veranderend beeld laten zien en zo op zichzelf staande kunstwerken vormen. Geschoten in zwartwit en met vervreemdende perspectivische onscherpte hoopt Pim de lichaamsvormen een extra dimensie mee te geven.
Wim Kornmann – beelden/abstract (ook in de tuin): Bij de beelden van Wim Kornmann is het menselijk lichaam meestal het uitgangspunt, met name het gezicht. Het zijn geabstraheerde beelden waarbij er ruimte is voor een eigen invulling van de kijker. Centraal staat hoe een steen “tot leven komt”, hoe er dynamiek en balans in de steen komt, het geen losliggend stuk steen blijft, maar ook hoe de omgeving erbij betrokken wordt; een neus is bijvoorbeeld niet altijd in het beeld aanwezig maar juist in de leegte waardoor een verrassend effect ontstaat. De beelden zijn zowel handmatig als machinaal gemaakt van onder andere marmer, graniet en serpentijn.
Margriet Fischer – schilderijen & tekeningen, figuratief (o.a. portret): Na afronding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, werkte Margriet als ontwerper voor Nike Europe. Daarna verbleef ze 19 jaar in het buitenland, waaronder New York, Brazilië en Hong Kong. Nu woont en werkt zij weer in Nederland. Haar doel bij het tekenen en schilderen is de sfeer. Zij probeert de sfeer te treffen.
Jetty Ouwendijk – pentekeningen: Jetty maakt in de winter realistische schilderijen in acryl aan de Vrije Academie in Sassenheim. In de zomer zit ze graag op het Hollandse, Franse of Spaanse platteland en maakt pentekeningen. Uitstapjes naar papier maché leveren diverse dieren op. In verloren uurtjes vormen groenten, fruit, bloemen en vogels de onderwerpen voor wens- en cadeaukaartjes.
Joyce van der Stad – sieraden van edelstenen en zilver: Joyce werd gedurende haar hele leven aangetrokken door bijzondere kleuren, materialen en technieken. Dit komt naar voren in haar werk als sieradenmaakster. Met een fascinatie voor “oude methodes” ontwerpt zij kettingen, armbanden en oorbellen waarbij zij onder meer Balinese snake weaving gebruikt. Materialen komen uit het verre Oosten, waar zij twee keer per jaar rondreist. Edelstenen, parels, zilver. Al doende heeft zij zich ontwikkelt tot een vakvrouw die alles zelf ontwerpt en maakt.
Tijdens de opening vertellen de exposanten over hun werk. Deze zomerexpo is te zien tot 21 augustus. In de kelder van de galerie is werk in stick te zien.
Boven: werk van Joyce van der Stad
Links: werk van Wim Kornmann
Van 13 juni t/m 7 juli loopt deze expositie bij Galerie de Pomp. De 10 exposanten laten graag hun werk zien:
Miriam Ooms - kleuren met organza
Liesbeth Hensels - keramiek met toevoeging
Heide Ochsner - vilt schilderijen
Winnie de Rooij - Poise
Mechel Ensing - kloskant
Nicoline Schuijt - werken met kralen op textiel
Ria Thelen - ideeën van vilt
Marnell van Zoelen - wandobjecten van hout en vilt
Coby Bus - zeefdruk en schilderijen op doek
Caroline Stam - speels borduurwerk
De Textielmarkt vindt op zondag 16 juni plaats, op het pleintje bij de Pomp tegenover de Galerie, van 11 tot 16 uur. De tentoonstelling zal worden afgesloten met de Curiosamarkt op 7 juli op dezelfde locatie.
Zoals ieder jaar ook papier te zien tot 12 juni. 13 exposanten hebben hieraan meegewerkt:
Ricarda Zielonka - collages gemengde techniek
Silvia ter Kley - fijn naaldwerk op papier
Annet van 't Wout - papieren sculpturen
Anneke Janszen - veelzijdig in papier
Angelique v.d. Valk - papier in teken van natuur
Veldhorst - monochrome reliëfs papier
Caroline Stam - afdruk op handgeschept papier
Annette Slothouber - impressie Mediterraan op papier
Katinka van Haren - beheerste beweging papier
Anette v.h. Erve - boekvouwkunst papier
Jetty Ouwendijk - papier-maché
Miriam Ooms - bewerkt papier
Conny Lahnstein - papier Art
Elk jaar proberen we dit gelijk te laten lopen met de papiermarkt, dit jaar alweer op 2de pinksterdag 10 juni, van 11 uur tot 16 uur. Rond het Pleintje bij de Pomp. Demonstraties voor jong en oud.
Op zondag 24 maart om 16.00 uur vertellen de 3 deelnemende exposanten, tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling, over hun werk. Deze 1ste expositie in het voorjaar 2019 is weer de moeite waard om Galerie de Pomp te bezoeken.
Exposanten zijn:
Lida Geers: keramiek/glas-organische vormen
Lida vindt haar inspiratie in de natuur. Haar keramisch organische vormen zijn niet van tevoren bedacht, maar tijdens het maken ontstaan. Voor haar moeten deze vormen zowel binnen als buiten iets te vertellen hebben. Dit geeft een extra dimensie aan de beelden die zij maakt. Zij doen een beroep op je fantasie. De kijker wordt bij dit vormenspel betrokken en komt vaak tot de conclusie dat het werk van Lida verder gaat dan wat het op het eerste gezicht lijkt. Een paar jaar geleden kwam zij in aanraking met compleet andere materiaal: glas. Zij kreeg er een passie bij. Haar zoektocht is glas en keramiek met elkaar te verenigen. Haar derde passie is het maken van sierraden, waarbij schelpen en stenen centraal staan.
Martine de Munnik: olieverf schilderijen
Martine de Munnik tekent al haar hele leven, maar sinds een jaar of tien is ze vooral gaan schilderen, aquarel – en olieverf. Zij heeft meerdere schilder- en tekencursussen gevolgd. Momenteel schildert zij bij amateur-schildervereniging De Kameleon in Zoeterwoude, en is lid van Kunstgenootschap Vlietstreek. Ze schildert graag “situaties”, vooral met mensen. Regelmatig maakt ze portretten in opdracht, maar ook stads- en zeegezichten, stillevens en botanische aquarellen. Ze kiest haar onderwerpen als vormen, kleuren of de sfeer haar boeien. Vooral het spelen met licht en schaduw vindt ze boeiend. Het creatieve proces van schilderen geeft haar een heerlijk ontspannen, positief gevoel.
Lucienne Kaay: olievelf schilderijen – landschap/tuin/bloemen
Lucienne is opgeleid aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Na haar opleiding is zij les gaan geven in het Middelbaar voortgezet onderwijs. Naast het lesgeven, schilderde zij één dag in de week. Haar inspiratie haalt zij uit tuinen en de planten uit tuinen die zij fotografeert. De foto’s vormen het uitgangspunt voor haar schilderijen. Haar stijl varieert van impressionistisch tot expressionistisch. Sinds 2016 is zij gepensioneerd.
Bijzondere opening van een nieuwe tentoonstelling in Galerie de Pomp op zondag 17 februari om 16.00u! Zowel in woord als in beeld, want één van de exposanten vertelt over haar fotografieproject.
Daniëlle Celie exposeert haar analoge fotografie en vertelt over de walvisvaart in de 17e eeuw op Spitsbergen. Zij exposeert met twee series die zij maakte in het Noordpoolgebied. Een serie foto’s, met de titel “First oil adventure”, gaat over de walvisvaart in de 17e eeuw in Spitsbergen, waar littekens zichtbaar zijn in het landschap als getuige van onze aanwezigheid. De andere serie vertelt het verhaal over een verlaten mijnstad op het topje van de wereld. En deze kreeg als titel: “Pyramid of today, portrait of a vanishing town”.
Gecombineerd met de fotografie vormt in de ruimte van de galerie het werk van Jan Stolwijk met zijn beelden van steen een bijzonder geheel. Abstracte beelden, bewerkt uit Albast en Serpentijn.
Op zondag 13 januari 2019 opent Clara Sikking in haar Galerie de Pomp een bijzondere tentoonstelling. Het is een thematentoonstelling en het thema luidt: "Huisjes". De schildersgroep van Mayo de Graaf en die van Mariët Hylkema hebben dit in de schilderijen, welke zowel in de voorkamer als in de gang van de galerie te zien zijn, vormgegeven.
De keramiek huisjes zijn vormgegeven door de kunstenaars Jacqueline Tijssen, Elly van de Merwe en Clara Dijk.
Deze tentoonstelling is te zien vanaf 10 januari t/m 13 februari 2019.
Vanaf 6 december 2018 t/m 9 januari 2019 is het werk van 6 kunstenaars te zien in Galerie de Pomp. Door de diversiteit aan werken is ook deze tentoonstelling de moeite waard om de galerie te bezoeken!
De opening is op zondag 16 december van 15.00 tot 16.00 uur. Muzikaal en poëtisch engelenonthaal.
Exposanten zijn:
Herma Ardesch - acryl hout - doek
Christina Lobeau - gemengde techniek
Pim Rusch - topografie zwart-wit
Mieke Bijkerk-Hanse - engelen glas
Annelien van Kempen - engelen zeeglas
Pieter de Vogel - kandelaars en kerstboomversiering van keramiek
De galerie is open tijdens de kerstmarkt van 16 december (tussen 11 en 16 uur) en ook op 2de kerstdag (tussen 13 en 17 uur).
Cursisten van Mieke Sampers "komen naar buiten" met hun schilderijen:
Dineke Wouters, Liselotte Paauw, Miranda Loumpranos, Anja van Leeuwen, Claire de Vriend, Mieke Sampers, Thea Mul, Ankie Kohlen, Marion Smid, Corry Stijger, Joke Sponsen.
De opening van deze expositie is op zondag 4 november om 14.00 uur. Mieke vertelt iets over haar cursisten. Muzikale ondersteuning door Kees van Oostrum op de piano.
De tentoonstelling valt ook samen met de Warmondse Kunstweek en loopt van 18 oktober t/m 21 november.
Vanaf 13 september t/m 17 oktober is het werk van 3 kunstenaars te zien in Galerie de Pomp. Door de diversiteit aan werken is ook deze tentoonstelling de moeite waard om de galerie te bezoeken!
De opening is op zaterdag 15 september met muzikale begeleiding van Ton Kock op piano.
Exposanten zijn:
Cocky Hoffer-Hietbrink – figuratieve figuren
Cocky maakt objecten en beelden van keramiek. Enerzijds strakke industriële objecten die vaak een verbintenis aangaan met andere materialen, zoals oud ijzer, roestige elementen of gedeeltes van oude voorwerpen. De objecten worden bewerkt met oxides en pigmenten en weinig glazuur. Haaks hierop staat haar figuratieve werk. Momenteel werkt zij aan het project On The Move, een serie van zeepaardjes die een eigen leven gaan leiden, van realistisch tot vervreemdend. Zij gebruikt bij dit figuratieve werk veel glazuur en kleur en soms wordt de lijn ook hier weer doorgetrokken met andere materialen.
Jeannette Boiten – keramiek
Getransformeerde klei. Met hoogte, diepte en breedte, niet alleen in het platte vlak. Bouwen en opbouwen, in drie dimensies. Komen tot nieuwe objecten die mensen kunnen raken. Grove structuren met superfijne details, als in de schors van een boomstam, uitgedroogde riviergrond, de aangroei van kokkels, elfenbankjes en mossen op een stuk hout, de branding bij de zee, de afdruk van het zich terugtrekkende water in het zand. Ze inspireren Jeannette en keren terug in de huid van haar objecten. Bij het werken in klei gaat het om ontwerpen, sturen, beïnvloeden, laten ontstaan. Ook om te doen, te leren stoppen en loslaten. Soms verdwijnt een supervorm doordat net iets te lang wordt doorgegaan, soms zoekt zij een laatste zetje om die huid een super ‘touch’ te geven. Klei en glazuur omzetten in unica, mogelijkheden van materialen benuttend, stoer en ruig, met oog voor detail.
Ariadne Leefoge – schilderijen: abstract, expressionistisch
Het schilder- en tekenwerk van Ariadne Leefoge is een spel van beweging en gelaagdheid. Haar schilderijen verbeelden thema’s als grenzen, verbinding, zuiverheid en oorsprong. Ze ontstaan vanuit verwondering over de wereld om haar heen. De inspiratie voor de in De Pomp geëxposeerde werken deed zij op langs de oevers van de IJssel en de Wijde Aa, in de bossen op de Veluwe en tijdens een reis door Spanje.
Ariadne groeide op in een kunstenaarsfamilie. Zij volgde de vijfjarige opleiding tot autonoom kunstenaar aan de kunstacademie Haarlem-Leiden. Zij werkt als docent tekenen en schilderen op volksuniversiteiten in Lisse en Apeldoorn. In haar atelier in Klarenbeek geeft zij cursussen en workshops met diverse thema's en technieken.
Expositie "Water"
Water, vanouds verbonden met Warmond, is het hoofdthema van de zomerexpositie in Galerie de Pomp. Deze expositie is te zien van 12 augustus t/m 12 september.
Er nemen maar liefst 10 exposanten deel, die elk op hun eigen wijze het thema water laten zien. De opening van deze expositie is op zondag 12 augustus van 15.00 tot 16.00 uur en wordt muzikaal ondersteund door “watermelodieën” van Aldert Prast op accordeon. Gerrie Brust Bijmolt leest een gedicht over water.
Deelnemers zijn:
Popco Bakkers – schilderijen, olieverf
Popco schildert traditioneel met olieverf in een realistisch impressionistische stijl. Zijn onderwerpen vindt hij vooral in het landschap van Warmond en omgeving. Meer dan plaatselijke bekendheid kreeg hij door het fotoboek dat Ron van Dongen van zijn werk maakte. Het zal niet verbazen dat de Kagerplassen, al of niet gestoffeerd met schepen, daarin uitvoerig aandacht krijgen.
Water, in welke vorm het zich ook voordoet, blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie. Een beek of een sloot kunnen net zo boeiend zijn als de zee of de oceaan. Daar getuigen tal van Bakkers’ schilderijen van. Het onderwerp moet je raken zodat je het wilt weergeven. Naderhand moet die weergave je opnieuw raken bij eerste aanblik, maar ook elke keer daarna steeds opnieuw. Tussen het begin en het eindresultaat ligt vaak een lange weg: je moet ernaar toe roeien.
Mieke Bijkerk-Hanse – glas objecten
Na haar opleiding heeft Mieke les gegeven op het VWO in de creatieve vakken. Toen werkte ze met allerlei materialen en technieken, maar uiteindelijk heeft ze gekozen voor glas en glasfusing. Na het ontwerpen en snijden gaat het werkstuk in de glasoven, waar de temperatuur oploopt tot ongeveer 800 graden. Ze versmelt het glas tot figuratieve en abstracte vormen.
Fred van Houten – foto’s
Fred heeft een opleiding genoten voor grafisch ontwerpen en heeft ruim vijftien jaar een eigen studio gerund. Fotografie is een onderdeel van dat vak en past hij ook tegenwoordig nog steeds toe. Zijn voornaamste interesse ligt bij de optische illusie en onmogelijke figuren.
Ivet Thunnissen – keramiek
Bij het maken van keramisch werk spelen de vier elementen een rol. Maar bij deze zomerexpositie heeft water de hoofdrol. In de figuratieve keramiek laten vissen de toeschouwer het water beleven.
Gerrie Brust Bijmolt – collages
Gerrie maakt werk op papier. Het liefst hergebruikt zij papier uit oude boeken en tijdschriften. Zij tekent, knipt en plakt, snijdt, scheurt, ordent, rangschikt en lijmt vast. In De Pomp exposeert zij twee collages met schelpen en vier ocean views.
Anna Pavlova – olieverf op doek
Anna komt uit Rusland en studeerde in Moscow. Bij haar eerste bezoek aan Nederland vond zij het echt pittoresk en artistiek interessant. Het water is het thema van veel van haar schilderijen. Altijd mooie reflecties, verticale lijnen van jachten en contrasten met boten. Schilderen op de Kaag, waar Warmond ligt, en ook op de kleine sloten met waterlelies, vindt ze heerlijk. Zij schildert vaak in de open lucht: dan voelt men de natuur beter aan, ziet men meer nuances in kleuren, en kan men die in de tijd zien veranderen. Het is aan de schilder om het juiste moment te kiezen.
Jan van der Horst – olieverf schilderijen
Jan schildert al 16 jaar met olieverf. De techniek van olieverf mengen heeft hij zichzelf aangeleerd. In de wintermaanden is hij ’s avonds steeds met schilderen bezig. In Warmond deed hij mee met Gluren bij de Buren. Ook exposeerde hij bij de VVV en het wapen van Warmond. Voor Galerie de Pomp heeft hij een waterachtige voorstelling.
Marian Daems – keramiek
Marian bouwt voertuigen en vaartuigen, mensen en gebouwen uit platen klei. Ze voegt verschillende soorten klei samen en gebruikt allerlei materialen om de klei mee te bewerken. Dit geeft de kenmerkende textuur aan haar werk. Haar inspiratie is een mix uit het leven die ze met humor neerzet.
Fieke Weilers – collages
Weer terug van een tijd weggeweest: Fieke met twee kleurige collages over water en schepen. Ze is sinds juli gestopt met lesgeven en gaat nu weer volop schilderen. Landschappen, interieurs, portretten en de wat abstractere collages.
Ellen van Randeraat – schilderijen acryl
Ellens werk laat zich het beste omschrijven als “dynamiek in kleur”. De natuur, muziek, spiritualiteit en religie zijn haar inspiratiebronnen. Zij experimenteert, zowel met vorm en kleur als met materiaalgebruik en presentatie. Er ontstaan abstracte of geabstraheerde schilderijen. Het schilderproces is erg belangrijk voor haar. Thema “water” is verbeeld is een aantal maritieme werken.
Expositie "Zwart-wit"
Vanaf 5 juli t/m 8 augustus is in de anders zo kleurrijke Galerie de Pomp de thematentoonstelling “Zwart-wit” te zien! Dit krachtige thema is door maar liefst 12 exposanten en door de fotoclub “De Bloembollenstreek” uit Sassenheim uitgewerkt.
Deelnemers zijn:
Ramon van Driel – fotografie
Hendrik Jan Brakels – tekeningen, wit op zwart
Hendrik Jan, oorspronkelijk docent tekenen/handvaardigheid, maar al vele jaren werkzaam als dtp’er (drukwerkopmaak), toont zwart-zit tekeningen, maar dan met witte tekenmaterialen op zwart papier. Dat vraagt om andersom denken: de lichte partijen en highlights tekenen i.p.v. contouren en schaduwen. De geëxposeerde werken zijn allen gemaakt bij Draw Club Leiden, een wekelijkse bijeenkomst van tekenaars, schilders en illustratoren in een vrijblijvende sfeer.
Celine van Hoek – tekeningen
Het kleine illustreert het grote. Dat is wat Celine laat zien in haar werk. Grote vraagstukken van de wereld pakt zij in kleine verbeeldingen, met aandacht voor materiaal, detail en lijn. En graag zo nu en dan op het randje.
Wim Bodde – etsen, tekeningen
Wim is een 72-jarige etser uit Leiden. Hij heeft het vak geleerd bij ARS in Leiden. De hier getoonde etsen zijn gebaseerd op foto’s van zijn hand, gemaakt in Berlijn, Riga, Istanbul en Leiden. Het zijn lijnetsen, waarin met de aquatint-techniek grijstonen zijn aangebracht. Daarmee is te bepalen welk deel van de afdruk wit zal blijven, lichtgrijs, donkergrijs of zwart.
Pim Rusch – fotografie, abstract
Al 20 jaar is Pim werkzaam als fotograaf in Leiden. Vanuit zijn studio verzorgt hij zowel fotografie in opdracht als vrij werk. Het vrije werk wordt gecreëerd vanuit zijn eigen emotie of een reflectie op een omgeving waar een foto tot zijn recht moet komen. Diverse werken hebben reeds hun weg gevonden naar bedrijven en particulieren.
Tessa Droog – keramiek
Tessa maakt contrastrijke, organische objecten van keramiek. In haar werk wordt zij geïnspireerd door de natuur en de ‘onzichtbare’ wereld van micro-organismen, schimmels en koralen. De oneindige cyclus van de natuur – groei, bloei en verval – worden op haar eigen kenmerkende manier vertaald in abstracte sculpturen. Met haar werk nodigt zij mensen uit ‘een beetje verder te kijken’ door iets extra’s toe te voegen zoals structuren, sporen, een interessante binnenwerk, of juist ergens wat weg te laten. Tessa werkt met verschillende kleisoorten en porselein. Naast haar objecten maakt zij ook sieraden van porselein, een kleine collectie gebruiksgoed en bijzondere urnen en gedenkmonumenten. Ook werkt zij in opdracht. Tessa heeft haar opleiding gevolgd aan de keramiekopleiding SBB in Gouda. Daarna heeft zij zich 2 jaar gespecialiseerd in handvormen en het zelf samenstellen van glazuren. Zij is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten en Westlands kunstenaarscollectief WIT.
Cora Clements – kettingen in verschillende materialen
Haar grote hobby is het ontwerpen van sieraden, veelal van zachte materialen zoals zijde en mooie garens. Ook maakt zij gebruik van leer en rubber. Zij probeert altijd één exemplaar te maken zodat ieder sieraad uniek is.
Wilma Marks – portretten
Wilma schildert abstract en figuratief. Mens en natuur zijn haar inspiratiebronnen. In deze expositie doet ze met haar zwart-wit werken van muzikanten en filmsterren mee waar ze al vanaf 1995 aan werkt en dit thema haar tot op heden nog steeds boeit.
Maja van der Zijden – abstract, magisch realistisch
Maja is met schilderen begonnen in 1998 en werd in 1999 toegelaten, met de opleiding “je bent eigenlijk een beeldhouwer”, op de Haagse Vrije Academie. Zij volgde 3 jaar zeer intensief uiteenlopende schilderopleidingen. Kunstenaars waar zij veel van heeft geleerd zijn bijvoorbeeld Pien Hazenberg, Ed van der Kooi, Ton Steenbergen, Willem van den Broek, Caroline Ruizeveld, e.a. De docenten van de academie vinden haar een colorist met geheel eigen signatuur, zelfs bij deze zwart-witte selectie. Zij schildert elke dag en het is geen uitzondering dat er 30 tot 40 laagjes op een schilderij over elkaar zijn aangebracht. Al die lagen zorgen voor het leven in een schilderij.
Sophie Vrolijk – schilderijen, tekeningen
In haar portretten van mensen en dieren is Sophie op zoek naar kleine imperfectie en een gevoelige sprekende blik. Karakteristiek aan haar werk zijn de fijne lijnen, de invloed van mode en de legerachtergronden.
Mary Meeuwenoord – pentekeningen
Door de aanpak van verschillende technieken en materialen heeft Mary haar eigen beeldende creativiteit verder ontwikkeld. Ze is een Mixed Media collagefreak geworden, zoals ze zelf zegt. Sinds kort past ze ook letter-art in haar werk toe. Ze signeert haar werk met Mme, dat betekent Mixed Media maar is ook de paraaf van haar naam.
Cees Dubbelaar – olieverfschilderijen op vellum papier
Als een snapshot met potlood en verf vastgelegd maakt Cornelis (Cees) ons deelgenoot van een fantasiewereld die onze voorstelling prikkelt en ons laat fantaseren over andere beschavingen van mythische proporties in een ontwikkelend universum.
Fotoclub de Bloembollenstreek, Sassenheim – fotografie, natuur
De fotoclub bestaat al ruim 60 jaar uit een actieve groep mensen met een passie voor fotografie, die wekelijks bijeenkomen in het Onderdak in Sassenheim. De fotoclub kent een werkgroepstructuur waardoor men de mogelijkheid heeft om zich in een bepaald aspect van de fotografie te verdiepen. Een ervan is de zwart-witgroep waarvan op deze expositie enkele werken worden getoond.
Expositie Textiel
Ook dit jaar is in Galerie de Pomp weer de thematentoonstelling Textiel te zien. Vanaf 31 mei t/m 4 juli is deze zeer gevarieerde expositie weer een bijzondere beleving. Tijdens deze expositie is op 17 juni ook de Textielmarkt vanaf 11.00 uur.
Bouwke Alsema – textiele werkvormen
Steeds weer verrassend wat je allemaal met textiel kan maken.
Marnell van Zoelen - viltobjecten:
Bij de vele technieken in textiel, laat nu Marnell van Zoelen haar viltobjecten zien.
Gerard Schoemaker – textiel reliëfs
Soms kan het leven ingrijpend veranderen en zo begon hij na jaren van tekenen en schilderen reliëfs te maken van oude damasten tafelkleden, en die op panelen te plakken. Het lijnenspel is het leidende element en hij ziet wel dat het komt omdat hij al 60 jaar in het gearceerde landschap van de bollenstreek woont. Meer werk te zien op www.bibkunst.nl.
Helen Berlijn – textiele werkvormen
Textiel is haar lust en haar leven. Op haar 8e leerde zij breien van haar moeder en sindsdien heeft zij altijd een draad in de hand.
Celine Michel - weefwerk
Celine Michel (1982) maakt van eigen, figuratieve schilderijen uiteindelijk weefwerken waar zij gemiddeld 2 maanden per werk over doet. Haar thema is Afrika omdat ze daar als kind gewoond heeft en een vrolijke kant wil laten zien van Afrika.
Elly Poldervaart – eco print
Gebruikt ecoprinten als basis voor haar werk. Op poëtische wijze maakt ze ’n momentopname van de wereld om haar heen. Stilte en kwetsbaarheid gevangen.
Ineke Duivenvoorde – textiel tekeningen
Ineke Duivenvoorde is in 1998 afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht (theatervormgeving) en heeft hierna in deeltijd de Modevakschool gevolgd en als costumière afgerond. Al ruim 20 jaar werkt zij in het theater. Voor verschillende gezelschappen en productiehuizen ontwerpt en maakt zij kostuums en/of bespeelbare poppen. De laatste jaren heeft haar liefde voor textiel & grafische vormgeving een nieuwe basis gevormd voor vrij werk wat ergens zweeft tussen autonoom, ambachtelijk en toegepaste kunst. Op die grens van borduurwerk, stikwerk en drukwerk, tekent zij met draadjes.
Ardie den Boer – o.a. weefwerk
De werken van Ardie den Boer kenmerken zich door een zekere mate van abstractie. Een veel door haar gebruikte techniek is dubbelweefsel, hierbij ontstaan verschillende lagen in heldere kleuren. Een meer expressieve techniek bestaat uit het maken van rya-knopen in het weefsel. Verder onderzoekt ze de combinaties van hout en textiel.
Pauline Bruné – geborduurde omslagdoeken
Kashmir embroidery, eén van de oudste vormen van borduurwerk uit India vindt zijn oorsprong in Jammu en Kashmir. De meeste motieven die worden gebruikt, omvatten afbeeldingen die zijn geïnspireerd door de natuur, zoals bladeren en bloemen. Ze zijn gemaakt met een speciale kettingsteek op wol. Deze cultureel relevante borduurstijl is zeer herkenbaar en toonaangevend voor deze streek.
Mirjam Elsas – omslagdoeken accessoires in vilt en zijde
Mirjam Elsas maakt sjaals, broches en sieraden van vilt en zijde. Veel van de materialen die ze gebruikt verft ze zelf, waardoor ze steeds unieke kleurcombinaties kan maken.
Expositie papier
Ieder jaar weer is er in Galerie de Pomp een bijzondere tentoonstelling met als thema: papier.
De vele creatieve uitingen laten ook dit jaar weer zien hoeveel mogelijkheden het de kunstenaar biedt. Het is dan ook een uitdaging om deze tentoonstelling te bezoeken. Dit is mogelijk vanaf 26 april t/m 30 mei 2018, met aansluitend op 21 mei – 2e pinksterdag de papiermarkt op en rondom het Pleintje bij de Pomp.
Letty Vreeken – collages papier
Letty is een veelzijdig kunstenaar. Na het voltooien van haar studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag maakte ze eerst olieverfschilderijen. De laatste tijd maakt ze ook beelden en collages.
Judith Zwaan – beelden papier-maché
Judith maakt beelden van papier-maché beschilderd met acrylverf. De inspiratie voor haar beelden komt vaak uit de natuur, gecombineerd met invloeden uit verschillende culturen en beeldende kunst, en menselijke emoties.
Marijke Arp – objecten papier
Bijna al werken van Marijke, groot of klein, zijn opgebouwd uit elementen in geometrische figuren. Voor deze tentoonstelling vormt papier het hoofdmateriaal. Papier blijft als papier herkenbaar, beschilderd, gepunnikt, gesponnen of gelamineerd. Bovendien kunnen losse draden voor die kleine verrassingen zorgen, die niet te beredeneren zijn. Objecten en sieraden van papier zullen in deze tentoonstelling te zien zijn.
Lisette Hogewoning – collages papier
Een collage is een kunstvorm, die gebruikt maakt van beelden en woorden van anderen voor het creëren van een nieuwe compositie. Lisette maakt persoonlijke collages, die opgebouwd zijn uit teksten, foto’s en allerlei andere zaken, die te maken hebben met het onderwerp. Op deze manier krijg je een dubbele laag: van veraf zie je een portret en van dichtbij zie je een heel verhaal. De werken zijn verrassend en met lef gemaakt.
Mariska Schomper – beelden papier-maché
Naast haar lessen beelden vorming maakt Mariska schilderijen, tekeningen, papier-maché beelden en keramiek. De papier-maché objecten die in de galerie staan zijn gebaseerd op fantasiedieren. Mariska experimenteert met vormen en ‘schildert’ haar objecten met papier.
Conny Lahnstein – papier-art
In een verfijnde gelaagdheid geeft Conny de essentie weer van wat zij aan natuurlijke vormen waarneemt.
Silvia ten Kley – fijn naaldwerk op papier
Silvia noemt haar werk “enig” fijn naaldwerk. Het is een combinatie van grafiek, etsen of linosneden en allerlei soorten naaldwerk. Ze werkt altijd op handgeschept papier.
Marisca van Velzen – papier gemengde techniek
De werken van Marisca van Velzen zijn het resultaat van een proces in laagopbouw met papier, acrylverf en kleurpotlood. Langzaam krijgt het geheel vorm, zonder dat dit vooraf bepaald is. Vanuit een eerst abstracte onderlaag wordt gezocht naar vorm, inhoud en betekenis.
Anneke Janszen – veelzijdig in papier
Anneke is beeldend kunstenaar en maakt kleine ingelijste sculpturen van papier, aquarellen op papier, sieraden van papier, monumentale schilderijen van bloemen en planten en portretten.
Annet van ’t Wout – papieren sculpturen
Anne woont en werkt in Dieren, waar zij zich naast tekenen en schilderen bezighoudt met het vervaardigen van kleine sculpturen die opgebouwd worden uit ijzerdraad en papier.
Anneke van de Velde en Ben Raaphorst – monochrome reliëfs papier
Anneke en Ben werken samen onder de naam Veldhorst. Het duo maakt geometrische reliëfs van papier. Zij (her)gebruiken hiervoor medisch verpakkingsmateriaal. Door alleen de kleur wit te gebruiken gaat de aandacht naar ritme, lichtval en schaduwwerking. Het standpunt van de beschouwer bepaalt het beeld.
Voor de liefhebber van ‘gebruiks’keramiek is er van 1 april t/m 1 juni weer mooi keramiek te zien in de kelder van Galerie de Pomp.
Op dit unieke plekje is het werk van 3 keramisten te zien:
Irene Andreae:
Stenen, rotsen, maar vooral het strand met de door zee en wind ontstane patronen vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Irene. Om de essentie hiervan te vangen heeft ze door jarenlang te experimenteren een aantal glazuren ontwikkeld die de serene sfeer aan de kust goed weergeeft. In één van die glazuren kunnen zich vele tinten wit ontwikkelen, zoals ivoorwit, parelmoerwit, maar het kan ook een transparant karakter krijgen, waardoor het op zand lijkt met een laagje water erop. Daarnaast maakt Irene gebruik van glazuren die de fragiele kleuren van schelpen weergeven of een glazuur dat meer het stoere karakter van steen heeft. Wat voor haar belangrijk is, is dat het werk een verstilde uitstraling heeft. De vormen, meestal dekseldozen, die zij maakt zijn eenvoudig, geënt op basisvormen, zoals een kubus, cilinder of afgeknotte piramide. Deze vormen combineert zij met juthout, waarbij het juthout meestal als handvat wordt toegepast. De schoonheid van dit materiaal, dikwijls verweerd met sporen van het leven in zee of met roestige kromme spijkers fascineert haar en vormt het uitgangspunt voor haar ontwerpen. Het formaat en de kleur ervan bepalen de grootte, de vorm en de bakkleur van de klei. Alles is erop gericht om met deze elementen totale harmonie te bereiken.
Joke van Zwienen:
In haar werk zijn veel ronde vormen te zien, die vervolgens verder worden opgebouwd of vervormd. Inspiratie haalt ze uit de natuur, maar het kan ook een detail van een gehaakt kleedje zijn waar haar oog op valt.
Elaine de Jong:
Vanaf haar prille jeugd is Elaine bezig met haar handen. Ze is een creatieve duizendpoot: textiel, papier, verf, steen, hout, niets ontkomt aan haar passie tot creëren. Zo’n 15 jaar geleden kwam zij aanraking met keramiek, wat haar zo aansprak dat zij, mede door het volgen van diverse cursussen en workshops, nu een eigen stijl ontwikkeld heeft die kenmerkend is door organische vormen en structuren en buitengewoon kleurgebruik. Zij is voortdurend op zoek naar de juiste balans. Elaine houdt zich bezig met handgevormd keramiek, o.a. gebruiksgoed, objecten en hals-decoraties. Zij werkt ook in opdracht.
Het thema “Vogels” staat centraal vanaf 22 maart in Galerie de Pomp. Met 8 deelnemers en nog eens 3 in de tuin.
De opening van deze expositie is op zondag 25 maart om 16.30 uur door schrijver Dick de Vos, van de Partij voor de Dieren in Leiden.
Deelnemers zijn:
Roelof Janssens – Fotografie
Van 22 maart tot 25 april exposeert Roelof Janssens foto’s in Galerie de Pomp in Warmond. Roelof Janssens is op latere leeftijd gaan fotograferen. Hij is sinds zijn kinderjaren geïnteresseerd in de natuur en het spreekt dan ook vanzelf dat hij daar zijn inspiratie in vindt. Behalve in Nederland fotografeert hij regelmatig in andere landen, met name in West-Europa, het Nabije Oosten en Zuidelijk Afrika. Opnamen van hem zijn gepubliceerd in enkele tijdschriften en diverse boeken. Hij heeft een grote belangstelling voor planten en paddenstoelen maar dieren mijdt hij niet. Het bewijs hiervan kan worden gevonden in de genoemde tentoonstelling waar alleen afbeeldingen van in Nederland voorkomende vogels zullen worden getoond.
Sander ten Napel – Olieverf
Sander rondde in 1996 de Koninklijk Academie te Den Haag af. Sindsdien is hij werkzaam als beeldend kunstenaar, docent, illustrator en ontwerper. Zijn thema’s zijn meestal verhalen waarin regelmatig een rol is weggelegd voor dieren, zoals vogels, varkens en circusberen. Hij legt een grote nadruk op een gedegen technische uitwerking en daagt de toeschouwer graag uit in zijn gelaagde, soms verwarrende verhalenwereld te stappen.
Willem Souverijn – Olieverf
De dieren en de vogels die hij ziet en tegenkomt in de schepping geven hem inspiratie om te schilderen. De schilderijen worden gemaakt op doek of paneel, met olieverf. En hij probeert dat zo natuurlijk mogelijk te schilderen. Het schilderen geeft hem ontspanning en energie.
Annemarie Brongers – Acryl
Annemarie is autodidact. Vrijwel altijd tekende en schilderde ze mensen. Vijftien jaar geleden begon ze aan een serie portretten in acryl. In 2014 exposeerde ze daarmee in Sidac. Het bleek een soort afsluiting, want vanaf dat moment richtte ze zich op het schilderen van vogels. Deze schildert ze niet meer op doek, maar op houten paneeltjes.
Anne-Margot van Eijck – Mozaïek
Anne-Margot tekent en schildert sinds haar jeugd. Daarnaast maakt ze beelden van klei, hout en cement en – sinds zo’n tien jaar – mozaïeken met glas en keramiek. Ze houdt van het ambachtelijke en de toepasbaarheid. Zo decoreert ze grafmonumenten. Voor deze expo maakte ze glasmozaïeken op tegels van natuursteen.
Bea Knijf – Edelsmid
Bea maakt draagbare kleine kunstwerken uit onedel- en edelmetaal in verrassende settings. Vorm, kleur en het materiaal zijn van essentieel belang bij het creëren van speelse, verhalende objecten, die uitdagen tot een gesprek en tegelijkertijd de drager sieren.
Déborah de Jong – Keramiek
Zij haalt inspiratie voor haar werk voornamelijk uit de natuur. Vogels fascineren haar, de kleintjes in het bijzonder, die moedig hun weg zoeken in die grote wereld vol gevaar en er ondanks dat vrolijk op los fluiten. Het is belangrijk om de essentie van de vogel in het werk te vangen. De vogel hoeft niet levensecht afgebeeld te worden. Zij houdt ervan te experimenteren met kleuren, verschillende soorten glazuur en diverse baktechnieken waaronder Raku.
Letty Vreeken – Hout/Keramiek
Letty is een veelzijdig kunstenares. In 2008 is zij afgestudeerd aan de KABK in Den Haag. Haar werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, beelden en objecten.
In de tuin:
Ineke Schippers-de Smit – Keramiek
De beelden zijn haar realiteit in de fantasiewereld. Die wereld bestaat uit een verzameling onderdelen, in het hoofd opgeslagen. Het zijn stukken muziek, een opgemerkt voorval, een vorm of een houding die zij waarneemt of gewoon boeiende dieren en mensen. In de beelden smelten de stukken samen.
Nettie Rumping – Keramiek
Kijken naar alles wat leeft en vliegt is een genoegen! Hopelijk ervaart een ieder het ook zo, die naar de beelden kijkt.
Helga Knoll – Keramiek
Vogels zijn de grote bron van inspiratie (met Pitfire geeft ze deze een uniek uiterlijk). Ze vliegen regelmatig uit. De vogels zijn een symbool voor lucht en ruimte. De opbrengst is voor de strijd tegen de taaislijmziekte.
De expositie is te zien tot 25 april.
Laatste “winterexpositie” in Galerie de Pomp, Warmond
Op zaterdag 17 februari 2018 is de opening van weer een nieuwe expositie in Galerie de Pomp. De tentoonstelling loopt van 15 februari t/m 21 maart. Exposanten zijn:
Katja Berkenbosch – schilderijen van papier
De 'schilderijen van papier' - die zich natuurlijk laten categoriseren onder de noemer Paper-Art - zijn een combinatie van verschillende technieken als collage, decoupage, mozaïek en marqueterie. Het begint bij bijzondere vellen papier, veelal afkomstig uit landen als Nepal, Japan en Tibet, waar nog veel papier handgeschept wordt met gebruikmaking van uiteenlopende vezels. Deze vellen papier scheur en snijdt zij tot kleine stukjes. Zo ontstaat het palet. Door deze stukjes als het ware dakpansgewijs te verlijmen, op een houten ondergrond ontstaan nieuwe vormen en structuren.
Carla Ellens – Fine Art Fotografie
Haar inspiratie vindt zij in haar zoektocht naar vandaag, gisteren en morgen. Een verhaal, een symbool, of slechts een impressie van datgene wat ze al zoekend tegenkomt.
Ellen Rijsdorp – Keramische objecten
Verwondering met name in de natuur, is voor haar een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of ander aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, leisteen, verweerd ijzer, de ritmes die daarin voorkomen zijn een inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van haar dubbelwandige werk. Deze oppervlakten laten tegelijk structuur en spontaniteit zien. De schijnbare chaos wordt door een subtiele rand omkaderd en zo bedwongen. Op de ondersteboven gedraaide objecten wordt een laag gekleurde vloeibare klei aangebracht in verschillende tinten. Al draaiend wordt het ritme erin geslagen. Deze structuur wordt na de biscuitstook ingewassen met glazuur. De gladbrand vindt plaats op 1220° C graden. De objecten balanceren op een rubber ring en kunnen op diverse manieren neergezet worden. De gebruiksfunctie is al lang geleden losgelaten. Maar ze nodigen altijd uit om aangeraakt te worden.
Marian Daems - Keramiek
Zij bouwt voertuigen, vaartuigen, mensen en gebouwen uit platen klei. De huid van haar werkstukken is niet glad, maar wordt bewerkt met verschillende soorten klei en structuren. Dit zorgt voor de kenmerkende textuur in haar werk. Marian Daems wil dat de klei zichtbaar blijft: klei moet kunnen blijven ademen en niet verdwijnen onder een dikke laag glazuur. Zij haalt haar inspiratie uit het dagelijks leven en benadert dit met een dosis humor. Marian is sinds 1990 bezig met het vervaardigen van keramieken beelden. Na haar eerste keramiekcursus volgde zij de keramische vakopleiding aan de SBB in Gouda en met de opgedane technieken, kennis en ervaring experimenteerde en ontwikkelde zij zich steeds verder in de keramiek.
Op zondag 14 januari is de opening van de eerste tentoonstelling in 2018. Deze expositie loopt van 11 januari t/m 14 februari. Tijdens de opening vertellen de exposanten iets over hun werk en is er muzikale ondersteuning met pianomuziek.
Deelnemers zijn:
Ellen Wensink - gebruikskeramiek
Gebruiksgoed draaien, dat is voeden en gevoed worden. Een continue cirkel. Soms inspireert de actualiteit, soms de natuur of een alledaagse ontmoeting. Het object moet een zeker nut hebben, ertoe doen, plezier in het maken en het gebruik ervan zijn belangrijk. Daar draait het om. Ellen gebruikt graag engobes en kleurpigmenten, omdat men hiermee kan variëren en experimenteren, zodanig dat de klei haar eigen natuurlijke karakter behoudt en een landelijke, maar toch eigentijdse uitstraling heeft.
Nelleke Hulsen - textiel / fiber art
Nelleke Hulsen is opgeleid als docent textiele werkvormen, handenarbeid en tekenen en heeft daarnaast Kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. In haar werk maakt ze gebruik van vezels of textiel als materiaal, maar ook de techniek van het weven in wisselwerking met de vorm kan een belangrijk uitgangspunt zijn. Het gaat dan niet om de structuur van de stof zelf maar om de vormgeving en het ruimtelijk gebruik van de stof. Over haar werk zegt De Vierde Dimensie: “…Grote ambitie, professionaliteit en creativiteit ziet men in het werk van Hulsen. Wit linnen, werken die dubbel geweven zijn, die nog het meest doen denken aan minimal art. Nuanceveranderingen in het wit bereikt ze door in het bovenste weefsel transparant witte garens te gebruiken en in deze laag diagonale inkepingen te snijden…” (Art Alert, maart 2014). Afgelopen oktober werd ze uitgenodigd mee te doen aan de Biënnale van Florence. Met de werken Chi 4 en Recursief (ook in Galerie De Pomp te zien) ontving ze de eerste prijs in de categorie Textile/Fiber Art, ‘de Lorenzo il Magnifico Award’.
Denise van der Burgh - olieverfschilderijen
Denise van der Burgh maakt olieverfschilderijen van heel verschillende onderwerpen, die toch allemaal iets gemeenschappelijks hebben. Zo is al het werk figuratief. De zichtbare werkelijkheid is steeds de leidraad, zonder dat er sprake is van het één op één weergeven van een bestaand beeld. Vaak haalt Denise haar inspiratie uit de natuur, of het nu gaat om een bijzonder dier, een plant die aanspreekt door de vorm of een landschap dat zij op reis tegenkomt. Ook worden deze elementen gecombineerd, zodat een intrigerende sfeer ontstaat. Het belangrijkste kenmerk van haar werk is echter: kleur. Uit alle schilderijen spreekt het plezier in het weergeven van de kleurenrijkdom van de wereld. Denise van der Burgh is lid van het Kunstgenootschap Vlietstreek in Voorschoten.
Eva van Deinse - beelden: hout
Evan van Deinse (1947) heeft op de middelbare school beeldhouwles gehad van Peter de Jong, de beeldhouwer die, na de Tweede Wereldoorlog, de restauratie van het Middelburgse stadhuis begeleidde. De Belgische steenhouwers die dag in dag uit beelden zaten te hakken waren een vertrouwd gezicht en geluid.
Na haar studie Nederlands is ze gaan lesgeven in het middelbaar onderwijs. Daarnaast maakte ze bij Delfos op de Hoge Rijndijk handvormen van klei en ging ze in de zomervakanties hakken bij diverse beeldhouwers. Zes jaar geleden vond ze haar plek in het atelier van de Leidse beeldhouwer Janine Melai. Ze hakt zowel in steen als in hout.
Bij Galerie De Pomp is een zestal recent gemaakte houten beelden te zien. Het zijn geabstraheerde dierlijke vormen, waarmee ze een bepaald gevoel bij de toeschouwer wil opwekken.
Liesbeth Ydo - sieraden
In de sieraden van Liesbeth IJdo worden allerlei materialen gecombineerd zoals verschillende kleuren metaal en stenen, maar ook bloemen, etsjes en schilderijtjes. Zo ontstaan unieke kleine draagbare objecten.
Op vrijdag 8 december is de opening van de "december-tentoonstelling" in Galerie de Pomp.
Deze opening is om 17 uur, met muzikale omlijsting van Marian van Tol-Vink op piano.
Exposanten zijn:
Coby Bus – assemblage: zeefdruk op hout
In mei 1988 exposeerde Coby voor de eerste keer en wel in het Oude Raadhuis te Warmond met schilderwerk. Nu keert ze terug in Warmond in de galerie van Clara Sikking met assemblages en monoprints op paneel.
Ooit begon ze op de Vrije Academie in Den Haag in de 80er jaren. Een sprong in het diepe, die haar goed beviel. Ze kreeg daar begeleiding van Trix Zwartjes, die haar leerde kijken door te tekenen naar model (voelend tekenen), de zeefdruktechniek leerde beheersen, en ook op zichzelf leerde vertrouwen. Met deze bagage wierp ze zich op het zeefdrukken op textiel. Ze maakte groot en klein werk: zeefdrukkaarten (monoprints), grote en kleine doeken, die ze eerst beschilderde met speciale textielzeefdrukverf die ze met water verdunde en die ze bedrukte. Daar maakte ze kleding en gebruikstextiel van.
Hiermee heeft ze deelgenomen aan diverse tentoonstellingen, o.a. in Warmond, Leiden (galerie Zône), Delft (bij Willy Pennings) en heeft ze deelgenomen aan manifestaties, zoals “Nieuwe Lijn in Hennep” in het Haags Gemeentemuseum, het Haagse Stadhuis en de Beemster Kunstroute. Elk jaar kon men haar tegenkomen op kunst- en textielmarkten zoals op de Hortusdag te Leiden, de Leidse Bijenmarkt, of elders in het land.
Het experimenteren is haar niet vreemd. Zo ontstonden de monoprints op paneel met de zeefdruktechniek en textielverf. Vaak met dezelfde motieven die ze gebruikte op textiel voor haar wenskaarten.
Onderwijl verzamelde ze ‘gehavende’ stukje hout, papier, textiel, blikjes of metaal zoals roestige spijkers en halfverteerde bladeren, die ze vond op haar weg tijdens het fietsen. Soms midden op een kruispunt raapte ze, met gevaar voor eigen leven, een platgereden blik op, dat haar inspireerde voor een werk. Dan voelde ze zich rijk. Hiermee maakte ze vaak i.c.m. zeefdruk, assemblages, die op de tentoonstelling te zien zijn. Zo kregen deze verwaarloosde stukjes een tweede leven. Momenteel werkt ze nog in opdracht voor textielzeefdruk en wenskaarten.
Ingrid van Polen – olieverfschilderijen, thema vervoer
Ingrid van Polen is van oorsprong Zweeds, opgegroeid in Amerika, is Bachelor in Zweeds en Russisch. Zij heeft gewoond in zeven verschillende landen en in elk daarvan heeft zij haar kunst beoefend. Overal zocht zij contact met professionele kunstenaars die haar verder hielpen op haar artistieke reis. Die invloeden zijn terug te vinden in haar werk. Haar onderwerpen zijn rechtstreekse waarnemingen van het leven in de grote stad met mensen in de metro, op straat, etc.
Interactie tussen mensen staat centraal in al haar werk. Het begint al op het moment dat zij door iets geraakt wordt. Diep van binnen komt een emotie in haar naar boven, de interactie blijft tijdens het creatieve proces van het maken van het werk en ontstaat weer op het moment dat de kijker reageert op wat zij op het doek heb overgebracht.
De serie "Urban Portraits" laat scherpe portretten zien van de stedeling in de metro van Parijs, Moskou of New York, met zijn emoties en in gedachten.
Swanica Ligtenberg – keramiek met paardenhaar en kamakura-rood
Na 37 jaar is de internationale kunstenares Swanica Ligtenberg terug gekomen naar Nederland en opende haar SwanCeramics Art Galerie in Ouderkerk aan de Amstel. Je vindt haar werk in musea en galeries in China, Japan en Amerika. Ze is bekend voor haar Kamakura-Rode en Paardenhaar-Raku keramiek. De creatie van haar keramische kunst is geïnspireerd door en verbonden met moeder aarde en cultuur. Haar warme en kleurige werken drukken elegantie en harmonie uit door een spel van vorm, abstracte ontwerpen, wisselwerking van lijn en vorm, en oppervlakte behandeling.
Pieter de Vogel – reliëfs: keramiek en hout
Pieter de Vogel volgde de opleiding leraar handenarbeid in Rotterdam, Amersfoort en Utrecht. Hij werkt met verschillende materialen, waarvan men nu enkele keramische reliëfs kan zien. Spanning speelt een grote rol in het werk. Deze spanning komt naar voren door tegenstellingen in de richting van lijnen en vormen. Ook de schaduwwerking vormt een onderdeel van de spanning.
Op 2 november begint de nieuwe expositie op Galerie de Pomp. De opening vindt op zondag 5 november om 14 uur plaats. Clara Sikking stelt de exposanten voor; muzikale ondersteuning door Ruth Spaargaren en Ulla Leber op een Schwitzer trekorgeltje. De expositie is te zien t/m 6 december.
Deelnemende exposanten zijn:
Barbara Leber - schilderijen: pastel, aquarel, olieverf
Joanne Burema-Dunlop - schilderijen: portretten, landschappen, stilleven
Christina Lobeau - schilderijen: figuratief, gemengde techniek
Sophia van Tongeren - handgevilte sjaals
Tineke Pot - schilderijen, beeld, keramiek, sieraden
Judith Rademaker-Streng - sieraden: goud, zilver en edelsteen
Marleen Zwetsloot - keramiek
Eppo van Bolhuis - schilderijen: olieverf
Op vrijdag 29 september om 19.30 uur is de opening van de najaarstentoonstelling in Galerie de Pomp. Muzikale ondersteuning op piano door Wimke Janssens. De expositie is te zien van 28 september t/m 1 november 2017.
Deelnemende exposanten zijn:
Willeke Dokter – keramiek
Tijdens deze tentoonstelling zijn keramische bomen te zien. Bomen in de ruimste zin van het woord, geabstraheerde bomen. De opbouw en ordening van stam en takken moet een evenwichtig geheel opleveren. Haar vormgeving is organisch en grillig, soms massief. Het zelfgemaakte glazuur moet dit beeld versterken. Kleurcontracten zijn boeiend, zo ook contrasten tussen mat en glans, ruw en zacht. Ook gebruikt zij graag opvolgende kleuren en zoekt naar cadeautjes door glazuren te combineren.
Ank van Kan – gefused en sagged glas
Een aantal jaar geleden is Ank van Kan van keramiek overgestapt op glas. Met glas is erg veel mogelijk, het bekendst is natuurlijk het glasblazen, maar dat is een aparte discipline. Ank houdt zich bezig met zogenaamd “koud glas”. Hierbij begint zij met koud glas, dat dan allerlei bewerkingen ondergaat in de oven. Het kan samengesmolten worden met ander glas, bijvoorbeeld van een andere kleur, het kan uitzakken (sagging) op een keramieken ring, of over een vaasvorm heen smelten (slumping).
Els van Meurs – schilderijen
Els van Meurs schildert afwisselend met acryl en met aquareltechnieken. Haar thema bestaat altijd uit tegenstelling “kracht en kwetsbaarheid” en zij geeft dat vorm in projectmatige aanpak, zoals impressies van de Himalaya en Tibet, schelpen, bomen en rotsen. Haar werk varieert in afmetingen van groot tot heel klein en ademt een impressionistische tot abstracte sfeer. Zij kan variëren in kleurgebruik van monochroom tot veelkleurig. Onder het motto “niets is wat het lijkt” probeert zij diepere lagen in beelden te onderkennen en vast te leggen.
Els van Asten – schilderijen
Els van Asten is een schilder met een grafische achtergrond. Waar zij in voorbije jaren meestal figuratief werkte, legt zij zich tegenwoordig toe op het schilderen van meerluiken op een manier die naar abstract neigt.
Deze meerluiken bestaan uit allemaal kleine doekjes, die samen een overweldigend kleurenpalet vormen, dat de kijker meeneemt in o.a. landschappen en zeegezichten. De zee, die ze vanuit haar huis kan zien, is, samen met architectuur, voor haar een grote inspiratiebron. In een aantal schilderijen weet ze zee en architectuur tot een mooi geheel te verwerken.
In de kelder van Galerie de Pomp is weer keramiek te zien!
Zeven exposanten tonen vanaf 24 augustus t/m 27 september 2017 hun werk in Galerie de Pomp.
De opening van deze tentoonstelling is op zaterdag 26 augustus. Daar vertellen de exposanten zelf iets over hun werk en is de muzikale ondersteuning door Pit Nermans met sambaliste Oosterse muziek en René op dharba.
Deelnemers zijn:
Ivet Thunnissen – keramiek ‘vissen’. Inspiratie haalt Ivet uit de tuin, haar katten, leerlingen, reizen en de zee. Zij maakt krabbeltjes/schetsen en soms kleurproefjes in een schetsboekje. Het werk moet ‘terugkijken’, rond en aaibaar zijn. Inspiratiebron voor de vissen zijn de haringen die zij zag bij de haringrokerijen op Bornholm. Ze gingen er zilverkleurig blauw in en kwamen er bruin geroosterd uit. Ze worden op rekken gehangen bij het roken en ook bij het afkoelen. Het was een prachtig ritmisch aandoend geheel. De tegenstelling tussen het werken met de plastische (vervormbare) klei en het eindresultaat dat juist onvervormbaar en dus definitief is, blijft boeien.
Mary Willemsen – schilderijen. Deze geboren Amsterdamse kunstenares heeft in 2001, na 16 jaar als Stewardess over de wereld te hebben gevlogen, gekozen voor de beeldende kunst. Mary is een getalenteerde en veelzijdige kunstenares die zich heeft gespecialiseerd in spirituele, figuratieve en abstracte schilderijen van zowel olie- als acrylverf. Door de beheersing en gebruik van verschillende technieken en materialen zijn haar werken veelzijdig, kleurrijk en modern.
Margriet Blom – keramiek ‘ontluiking’. Margriet Blom maakt keramiek met als thema ‘ontluiken’. Ze maakt min of meer realistische bloembollen van keramiek en op dit moment is ze bezig met vormen van ontkiemende zaden, pitten en bonen. De tegenstelling van de ruige, grof bewerkte klei met het gladde geglazuurde gedeelte, blijft haar inspireren. Al haar werk is handgevormd van fijne chamotteklei, het wordt afgewerkt met engobes en glazuren. Als docent tekenen/schilderen en boetseren organiseert ze cursussen en workshops in Leiden en omgeving.
Fenny Geyssen – oude miniaturen en wasverven. Fenny gebruikt bijzondere schildertechnieken op basis van zelfgemaakt verf. De verfsoorten werden eeuwen geleden al gebruikt door o.a. icoon-schilders en oude meesters uit de vroege middeleeuwen en de renaissance. In die tijd waren olieverf en acrylverf nog niet bekend en werd er veel gebruik gemaakt van eieren en lijmverven. Daarnaast maakt Fenny verfsoorten op basis van bijenwas en deze waren al bekend rond de 1e eeuw na Christus. De z.g. Fajoen-portretten die gemaakt zijn van Punische was en encaustiek. Fenny presenteert in de Pomp haar landschappen op basis van encaustiek verf op paneel en een paar portretten op basis van Punische wasverf. Uniek is haar reconstructie van een detail uit het schilderij Venus en Mars van de Italiaanse renaissanceschilder Botticelli. Fenny maakte een combinatie met encaustiek en gepolijst bladgoud. Ook zal er een selectie miniaturen met het thema sprookjes laten zien die niet groter zijn dan 7 x 7 cm. Deze zijn volgens de oude Russische icoontechniek geschilderd op kleine zelfgemaakte krijtpaneeltjes.
Corrie Korver – bronzen sculpturen. 50 jaar geleden maakte zij haar eerste beeld in klei. De laatste 25 jaar maakt zij haar beelden uit was en die worden dan in brons gegoten. Om haar heen ziet zij het vormen- en lijnenspel en speelt zij het spel mee.
Lidwien Warnau – keramiek
Elly Heemskerk – keramiek figuratief (in de tuin). Elly Heemskerk woont en werkt in Roelofarendsveen. Het gevoel van samenwerking met het materiaal klei geeft haar veel voldoening. Haar inspiratie tijdens het werken haalt zij uit het gevoel van het moment en/of de gebeurtenissen in het leven. De werken zijn voornamelijk figuratief, maar het kan ook zomaar dat er een uitstapje gemaakt wordt naar het abstracte. Gemiddeld heeft Elly twee keer per jaar een expositie van haar werken. Klei is een materie waar zij niet buiten kan.
In de kelder is gebruikskeramiek te zien. In de voorkamer werk in stock.
“Zwart-wit”
Vanaf 20 juli t/m/ 23 augustus is deze expositie te bewonderen met maar liefst het werk van 15 kunstenaars!
Deelnemers zijn:
Jan de Jong met 5 leden van het Foto Doka Collectief Voorschoten: Elly Deinum, Renée Vermond, Martin Kooij, Cees Binkman en Wil van Leeuwen – zwart-wit fotografie
De geëxposeerde zwart-witfoto’s zijn uitgewerkt tot fotografiek. Fotografiek is misschien wel de meest zuivere vorm van zwart-witfotografie. Hierbij worden de grijstinten zoveel mogelijk weggewerkt. Het maken van fotografiek vereist een zeer kritische instelling van de kunstenaar. Relatief weinig opnamen zijn geschikt om tot een grafisch werkstuk omgewerkt te worden. Het eindresultaat moet een boeiend beeld in zwart en wit opleveren. Het scheppend proces begint dan ook reeds bij de opnamen.
Hendrie Sassen – grafiek
Een zin die omschrijft waarover het gaat in haar schilderijen, haar grafiek en haar tekeningen: het zijn waarnemingen van schoonheid en verwondering. Soms zijn de onderwerpen veranderd maar het waarom van het maken is hetzelfde. Geïnspireerd door: aantasting van oude muren, de barsten in een leisteenberg, de schelpen en de veertjes, dieren, bloemen, de natuur, de vergankelijkheid, de ouderdom, en de altijd voortgaande verandering, niets zal meer zijn wat het ooit is geweest, niet wetende wat het ooit gaat worden… Deze vluchtige momenten van schoonheid probeert ze te vangen in haar werk. Zo ook in haar etsen. Etsen past heel goed in haar fascinatie voor de vergankelijkheid van de natuur. Het binnenste van een schelp wat pas zichtbaar wordt als het slijtageproces vergevorderd is. Er komt een nieuw beeld tevoorschijn wat haar inspireert tot het maken van haar etsen. Zoals de natuur haar processen heeft, zo tast zij de zinkplaat aan door zuren en krassen. De juffertjesetsen zijn ontstaan in een jaar dat er onvoorstelbare aantallen juffers rondvlogen. En als vanzelf zijn ze het onderwerp in haar etsen geworden. De contétekeningen zijn gemaakt van de salamanders in haar vijver. Het speelse en gracieuze zwemmen van de verliefde salamanders wat elke middag om half vijf begon, heeft ze gevolgd, met als resultaat deze mooie tekeningen.
Nelleke Hulsen – fiber/art
Hoewel de werken zijn geweven, gaat het niet om de structuur van de stof zelf. Het gaat om de vormgeving en het ruimtelijk gebruik van de stof waarin de zachtheid van textiel, in combinatie met de strenge geometrische vormen en de geordendheid een geheel gaan vormen.
Carla Wink – keramiek/groeivormen
Één van de belangrijke thema’s die steeds weer in haar werk terug te vinden zijn, is verbinding. Door middel van herhaling, ritme, het creëren van eenheid en harmonie, krijgt dit vorm. Een andere belangrijke inspiratiebron is de natuur en dan met name knoppen en zaden.
Alie Ronkes – keramiek/ongeglazuurd
Alie heeft zich een aantal jaren intensief bezig gehouden met klei. Nu verft zij er slechts enkele uurtjes mee. Maar zij blijft het leuk vinden!
Petra de Haas – keramiek
Petra maakt voornamelijk figuratief werk met als inspiratiebron de natuur en architectuur. Zowel voor binnen als in de openbare ruimte. De Moorse en Romaanse bouwkunst en de gargouilles aan de kathedralen spreken haar erg aan. De laatste tijd is ze niet alleen bezig met keramiek, maar ze maakt ook gebruik van ander materialen, zoals albast steen of PIR hardschuim met epoxyhars. In deze expositie toont ze gevarieerde werken waarbij haar passie voor dieren en architectuur goed is terug te zien.
Harriët Zuidgeest – keramiek beeldjes
De beeldjes van Harriët zijn abstract of figuratief. Altijd met een zekere intensiteit en intimiteit. In 2008 is zij begonnen als cursist bij Anneke van Houwelingen. Nu maakt zij vrij werk.
Dorine Wolter Kools (†) – linosnede afgedrukt op rijstpapier
Dorine is in haar leven een zeer creatieve vrouw geweest. Ze heeft bij de Pomp twee keer geëxposeerd met onder andere collages, gemengde technieken, acryl. Bijzonder werk zijn haar linosneden op Japans vloeipapier. Barbara Oudshoorn, papierrestaurator, wist er wel raad mee. Het is nu ingelijst en hangt ook in deze expositie.
Trude Hol – linosnede, tekening gemengde techniek
‘Niemand weet het zeker’ is al een aantal jaren het uitgangspunt voor seriematig (teken)werk van beeldend kunstenaar Trude Hol. Een zelf bedacht sprookje waarin een meisje, een haas en een huis, in steeds wisselende rollen, vaste waarden zijn. Is het meisje wel zo lief, de haas een knuffel en het huis veilig? Het creëren van een niet eenduidige situatie in combinatie met Hols interesse in de natuur en het menselijk gedrag, maakt dat haar werk een verhaal oproept. Het verwerken van zelf gemaakte poëzieplaatjes versterkt dit beeld.
“Textiel”
Vanaf 15 juni t/m 19 juli is er bij Galerie de Pomp de tentoonstelling met als thema “Textiel” te zien.
Op zondag 18 juni is er ook de jaarlijkse Textielmarkt op het pleintje bij de Pomp, vanaf 11 uur tot 16 uur.
Deelnemende exposanten in Galerie de Pomp zijn:
Coby Bus – textiel zeefdrukkaarten
Coby Bus woont te Voorschoten en maakt zeefdrukken op textiel met textielverf. Momenteel op klein formaat briefkaart en A5-formaat. In het verleden heeft ze diverse keren bij Galerie de Pomp geëxposeerd en deelgenomen aan de textielmarkt.
Anna Rotteveel – couture: hoedjes en petten
Deze keer heeft Anna Rotteveel een serie gemaakt van kussens, plaids hoedjes en petten om de ecologisch geproduceerde groene hart-wol te promoten. De stof is bij haar ook te koop. En natuurlijk maakt ze ook nog steeds mooie couture van andere stoffen.
Josien Eulderink – objecten
Josien Eulderink maakt wandpanelen en objecten. Haar werk is kleurrijk en organisch, vaak een beetje mysterieus. Haar inspiratie komt zowel uit de natuur als uit culturele bron, zoals serviesgoed, tegel- en smeedwerk. Naast traditionele technieken gebruikt ze ook hedendaagse technieken zoals heatgun en textielsoldeerbout. Tyvek en organza behoren tot haar favoriete materialen.
Jaap de Mink – bedrukte T-shirts
Opstrijkertjes.nl is een collectie leuke prints die klanten zelf kunnen opstrijken. De prints zijn geschikt voor katoen, polyester, nylon, leer etc. heel goed wasbaar en duurzaam. Heel eenvoudig je eigen kleding, tassen, kussens opvrolijken. Op de website kan je ook je eigen print ontwerpen en zo iets geheel unieks laten maken.
Iris Rijntjes – stoffen sieraden
Iris Rijntjes is sieraadontwerpster en maakt bijzondere en unieke sieraden van staal, zilver en stof. In deze expositie toont zij haar ‘zeewier-sieraden’: soepele, zachte stoffen sieraden, geïnspireerd op de organische vormen van zeewier. De lijnen van het lichaam volgend, ademen ze een sfeer van vrijheid, verleiding en kracht.
Hannie Schouten – handgemaakte hoeden
Hannie Schouten maakt en verkoopt hoeden sinds 2000. Ook is het mogelijk om een hoed op maat en naar eigen wensen te laten maken. Daarnaast organiseert zij workshops en geeft les. Benieuwd naar de hoeden van Hannie? Kom dan naar de expositie.
Willy Jager – weefwerk
Weven is haar passie. Bezig zijn met draden, kleur, vorm, ritme e.d., zowel vlak als in de ruimte. Weven is componeren met draden. Daarbij probeert zij verschillende materialen op een verrassende manier te combineren. Haar inspiratie haalt zij veelal uit de architectuur en oude- en/of vreemde culturen.
Margot van Leeuwen – viltwerk
Vivavilt is het ambachtelijk viltatelier van Margot van Leeuwen. Ze ontwerpt en bewerkt natuurlijke materialen met de hand tot een 2D- of 3D-werk. Losse wol verandert in vilt door de combinatie van water, zeep en beweging door wrijven of rollen. Van wol, zijde en plantenvezels maakt ze onder meer wandpanelen, vloerkleden, tassen en draagbaar vilt. De kleuren worden verkregen door de wol en zijde te verven met natuurlijke materialen.
Cora Clements – halssieraden
Cora Clements ontwerpt sieraden van zijde en exclusieve garens met zo hier en daar een bijzondere kraal of detail. Het gebruik van eerlijke en bijzondere materialen is van groot belang. Zij probeert alle sieraden maar in één kleur te maken om het voor de klant zo uniek mogelijk te laten zijn.
Papier in Galerie de Pomp
Acht exposanten tonen hun werk vanaf 11 mei t/m 14 juni 2017.
Tijdens deze expositie is er op 5 juni ook de jaarlijkse papiermarkt. Er is dus veel te beleven rondom papier!
De exposanten zijn:
Bunny Soeters – papier-maché:
Bunny Soeters maakt haar papier-machébeelden uit eigen gemaakte pulp. Uit dunne papierwikkels (o.a. fruit) plakt ze een huid. De opschrift moet zichtbaar blijven… Het is, per slot, papier!
Katja Rier – opengewerkt papier:
Katja Rier maakt voornamelijk abstracte werken met als leidraad structuur en textuur. Om interessante, grillige structuren te krijgen, gebruikt Katja verschillende materialen. Bij deze werken is gebruik gemaakt van handgeschept papier i.c.m. het linnen van het doek. Zo ontstaat er een soort 3D-effect.
Karin van der Kooy – papierkunst:
Papier, overal en altijd beschikbaar, is het favoriete materiaal van Karin van der Kooy. Snippers verdwijnen in quilts door strookjes aan elkaar te stikken. Stalenboeken met behang worden versneden en gevouwen tot ‘pixels’ die nieuwe patronen vormen. Papierpulp verandert in schalen die met collagetechnieken worden afgewerkt en nieuw handgeschept papier.
Amie van Eekelen – vormgeving en ontwerp met papier:
Amie van Eekelen –geboren op Rozenburg ZH– woont in Bergen op Zoom. Zij volgde in Maastricht de Academie Beeldende Kunsten, richting publiciteits- en grafische vormgeving. Zij is gefascineerd door de mogelijkheden van het (her)gebruik van papier en het verwerken van natuurlijke vezels met het papierschepraam. Naast werk van handgeschept papier en plantaardige vezels (moerbei, hennep, asperge) maakt zij ook schalen en objecten van bestaand papier. De wereld van papier is voor haar een grote ontdekkingsreis waarin veel te experimenteren valt en die veel uitdagingen biedt door het kreuken, scheuren, vouwen en werken in lagen.
Lieke van Herk – objecten van papier:
De parade, symbolen, woordspelingen, en wat allemaal meer, drukken uit waar velen zich in zullen herkennen. Allen hebben een naam. De schildpad heeft het schild van een schildpad, sterk en gepantserd, omdat de pad zelf kwetsbaar is. Zo heeft de muis, bange muis, een pantervel. Moet sterk en groot lijken. Hoe verhullen we onze angst. Hoe anders doen we ons voor.
Conny Lahnstein – paper-art:
Conny vertolkt haar eigen ervaringen naar beeld, zang en poëzie. Vanaf haar jongste jeugd is papier haar passie. Menselijke gevoelens en het bijzondere van alledaagse dingen geeft ze weer in werken van papier. Zij beschildert, knipt, scheurt en vormt het om tot betoverende werken, ingelijst of bijvoorbeeld tot lingerie. Door de werking van papier hebben haar werken een hoge mate van 3-dimensionaliteit. Zij exposeert haar werken in binnen- en buitenland.
Henk Hannemann – collage papier:
Henk Hannemann maakt collages van Weemoed en Verlangen. Daarvoor gebruikt hij oude boeken en bladen van soms meer dan een eeuw oud. Al zijn collages zijn met de hand gemaakt en roepen een sfeer op van lang vervlogen tijden.
Liesbeth Ouwerkerk – oefening in zwartwit papier:
Liesbeth Ouwerkerk plakt en knipt papier en maakt ruimtelijk werk.
Op zondag 9 april om 15.00u is de opening van weer een nieuwe expositie in Galerie de Pomp. Tijdens de opening vertellen de 6 exposanten iets over hun eigen werk. De tentoonstelling loopt van 6 april t/m 10 mei 2017. Exposanten zijn:
- Loes Verbrugge – glasfusing-glasobjecten: zij woont en werkt in Hoofddorp, alwaar zij beroepsmatig werkt als beeldend kunstenaar. Glas is een weerbarstig materiaal, maar daar zit nu juist ook de uitdaging in. De glasobjecten ontstaan intuïtief en van elk object bestaat in het beginsel een plan of tekening. De natuur en de beweging hiervan is voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. De vis als vorm heeft ook een grote symbolische lading. Zij werkt vanuit haar herinneringen en water fascineren haar. Het zijn speelse objecten, de kleur en fantasie spelen hierbij een hoofdrol en waarbij niet geschuwd wordt felle kleuren toe te passen. De aard van haar objecten zijn intens helder, sprankelend, uitbundig, maar ook verstild en zijn op het randje van abstract en naïeve kunst.
- Corrie Huguenin – schilderijen: “Kleurrijke, verstilde landschappen om bij weg te dromen Overal zijn beelden, kleuren, licht en emoties die je raken. Met het willen vastleggen van deze impressies begint de uitdaging voor het nieuwe kunstwerk”. Interesse voor- en uitingen van beeldende kunst loopt als een rode draad door haar leven. Als nieuwsgierig kind plakte ze de muren vol met tekeningen over haar belevenissen. Na haar pensionering kreeg ze tijd voor een nieuwe uitdaging en heeft ze het schilderen weer op gepakt. De vroegere opleiding aan de Willem Kooning Academie en enkele cursussen bij kunstenaars kwamen goed van pas. Ze is lid van de Landelijke Beroepsvereniging van Beeldende kunstenaars(BBK), Kunstenaars Collectief(KuCo) en het Kunstgenootschap Vlietstreek (KGV) en Kunstpost (den Haag).
- Ivet Thunissen – keramiek in de tuin: Het werk is altijd figuratief met als onderwerp vrouwen, vogels, vissen en katten. Vanuit haar kleine atelier is er altijd uitzicht op de tuin en de veranda waar de katten slapen, luieren, toilet maken en spelen. Levende modellen. Gemaakt van witte chamotte klei en beschilderd met engobes en glazuren. Het grote werk wordt gebakken/gestookt in een elektrische oven op zo’n 1060 graden Celsius, het kleinere werk wordt beschilderd met engobes en na het bakken ingewreven met blanke was.
- Hendrie Sassen – schilderijen, monotype – gem. techniek: Het schilderij “WIJZE VROUWEN van VRIJHEID VAN GEEST staat symbool voor alle vrouwen op de wereld. En denkend over vrijheid kom je al gauw tot het besef dat vrijheid niet van zelfsprekend is en zeker niet voor vrouwen. Acht krachtige vrouwen in het rood gekleed, met hun eigen vrije gedachten. Het rood als symbool van kracht, van vuur en van liefde. De onleesbare teksten uit vervlogen tijden vermengt met herkenbare symbolen voor een ieder die ze wil begrijpen….Wijze gedachten die dwalend over het doek, elkaar ontmoeten, samenkomend in de bron waaruit alles is ontstaan, daar elkaar versterkend, elkaar bezielend.
- Hubert van der Meij – schilderijen: Voor de meeste doeken heeft hij geen vooropgezet plan. Hij werkt met de kwast, palet en krabber. Meestal ziet hij al bij de eerste streek op het doek, wat het moet worden en weet dan ook gelijk de naam van het schilderij. Hij vertaalt het zo. Als de ruimte goed is voor hem, is hij goed voor de ruimte en vrij om te creëren waar hij toe in staat is.
- Geraldine Draaisma-Olsen – keramiek: Toen zij met klei in aanraking kwam was dit het, hier had zij al zo lang naar gezocht en werd gegrepen door de diversiteit van het werken met klei. Het was iets tastbaars. Zij is zich gaan toeleggen op het handvormen, hier kan zij haar gevoel in leggen. Graag werkt zij met verschillende kleisoorten daar dit elke keer weer een nieuwe uitdaging met zich meebrengt. De inspiratie van haar werk haalt zij uit de directe omgeving door observatie. Affiniteiten heeft zij o.a. met uilen. Zij is lid van het Kunstgenootschap Vlietstreek, (KgV), KuCo en Art & Jazz. Op de donderdag- en vrijdagochtend geeft ze zelf workshops in haar atelier in Voorschoten. Andere hobby’s zijn fotograferen, schilderen en speksteen bewerken.
Vanaf 2 maart t/m 2 april exposeren Gemma Boetekees (gebruikskeramiek) en Henk Aschman (fotografie) bij Galerie de Pomp in Warmond. De opening van deze expositie is op zaterdag 4 maart om 15 uur door Mevr. Ir. Marieke van der Waal, directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing.
Gemma Boetekees maakt vooral gebruikskeramiek: eerlijke handgemaakte producten, ontworpen met het oog op dagelijks gebruik.
Haar werk wordt gedraaid op de pottenbakkerschijf van rood bakkende Westerwaldklei of van witbakkende steengoed klei, die een dunne laag gekleurde vloeibare klei krijgt en een transparant glazuur. Het werk wordt een of twee keer gestookt op 1080 of 1250 graden, afhankelijk van de klei.
Gemma’s werk is vooral geïnspireerd door Engels traditionele gebruikskeramiek, versierd met een ringeloor (een soort slagroomspuit) met kleislip in een stijl van nu. De klei-lijnen liggen bovenop de pot en geven reliëf. Vorm en functie gaan samen: het is mooi, maar ook handig. Elke pot is een uniek, handgemaakt ambachtelijk gebruiksartikel.
Als veelzijdig fotograaf exposeert Henk Aschman hier met een kleine selectie zwart-wit foto's rond een 5-tal portretten van "vitale ouderen". Deze dienden de afgelopen 5 jaar als "het gezicht van het jaar" van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. Naast deze portretten toont hij een kleine serie straatfoto's, wat bijzonder bewerkte dieren(tuin) dieren en foto's waarin lijnen een rol spelen. Dat alles in zwart-wit. Om zijn veelzijdigheid als fotograaf nog eens te benadrukken wordt een en ander gecompleteerd met nog enkele kleurrijke natuur opnames.
Dat de expositie samenvalt met het exposeren van gebruikskeramiek van Gemma Boetekees is niet geheel toevallig daar Henk Aschman de collectie voor haar internetsite fotografeerde.
Op zondag 29 januari om 15 uur is de opening van weer een nieuwe expositie. De opening wordt verricht door Louis Visseren. De expositie is te zien t/m 1 maart 2017.
Deelnemers zijn:
Dineke van Heijningen – fotografie. Dineke van Heijningen is geïnteresseerd geraakt in fotografie tijdens haar reizen in Azië. Kenmerkend voor haar werk is dat zij intuïtief de nadruk legt op details van objecten, structuren en weerspiegelingen. Door gebruik te maken van macrofotografie en het kiezen van bepaalde invalshoeken en lichtval wordt het mogelijk herkenbare vormen om te zetten in abstracte beelden. Pure fotografie of bewerkingen gemaakt met Photoshop maken deel uit van haar werk. Het zoeken naar structuur, vorm, kleur en vooral details kan gezien worden als de rode draad in haar fotowerk.
René Sieders – aardewerk raku. René Sieders is van nature een draaier, een ambachtelijk pottenbakker. Hij houdt van symmetrie, van perfectie in het draaien. Hij werkt ook met plakken klei. En dan is het anders, tegengesteld eigenlijk. De maskers en torso’s die hij maakt zijn grof en ruw. Het gaat dan niet om de details, maar om beelden, om impressies. Niet om perfectie, maar juist om het imperfecte. Niet lelijk, maar imperfect. In deze expositie zien we een kleine doorsnede van zijn werk. Van draaiwerk tot maaskers, van steengoed met mooie glazuren, via raku aardewerk tot decoratie met kachelpoets en acryl. Voor elk wat wils.
Elize A. van Sonderen – objecten steengoed. Zij maakt op haar eigen oorspronkelijke manier bouwwerken van keramiek, waarbij zij inspiratie put uit verschillende bronnen. Zo raakte zij tijdens een reis door Andalusië gefascineerd door de prachtige Arabisch-Moorse motieven en het Mujedar pleisterwerk. Ook de vele torens en zuilen in dat gebied hebben een directe relatie met het ritme en de herhaling die kenmerkend zijn voor haar werk. Bepalend daarbij zijn vooral de windingen van de spiraalvorm, die men in de natuur vaak tegenkomt bij planten en schelpen met hun spiraalsgewijs gevormde draaigroei. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de soepele doorlopende lijn van een slakkenhuis. De verscheidenheid aan vormen en structuren in de natuur zijn voor haar onuitputtelijke inspiratiebronnen.
Het liefst werkt zij met fijne chamotte klei als materiaal, in de kleuren wit-, rood-, zalm- en bruinbakkend. Voor het extra aanbrengen van kleur gebruikt zij engobes en verschillende oxides. Na het eerste bakproces stookt zij hoog met speciale glazuur.
Willem Tegelaar – schilderijen – abstract, figuratief. Zijn werk kenmerkt zich door composities van uitgebalanceerde vormen en kleuren. Veelal bezitten de olieverfschilderijen en aquarellen sprookjesachtige benaderingen die voortkomen uit inspiratie die de kunstenaar in Bretagne (Frankrijk) heeft opgedaan. Via voorstudies zet Tegelaar deze “inspiratie” in de meeste gevallen om in olieverf.
Het werken met olieverf en aquarel is in al zijn facetten heel fascinerend en boeiend! Op het palet der technieken is de keuze hieruit mede bepalend voor een interessant en boeiend geheel. Tegelaar werkt het liefst met paletmes om structuren en hoogtes te creëren.
Op maandag 26 december om 16.00u is de opening van de expositie van het werk van de broers Schippers:
- Henk Schippers met beelden in steen: het leven is een kunst en kunst hoort bij het leven. Vanuit zijn vak als etaleur-decorateur is hij jaren geleden in aanraking gekomen met beeldhouwster Anneke Biersteker, toen docent aan de academie in Voorhout. Nu staat hij met zijn broer in kunstdorp Warmond met een expositie van beelden en foto’s. Twee jongens uit één nest. Beeldvorming is een mysterie. Wat onzichtbaar is zichtbaar te maken. Soms heeft hij geen ontwerp, dan werkt hij vanuit intuïtie. De geboorte van het beeld, de verbazing waarin de beeldvorming aanwezig is, is soms wonderlijk. De complexiteit in de beeldvorming van de steen, het een naam geven of naamloos, is een grote uitdaging. Het is keihard werken om het onzichtbare zichtbaar te maken. De ik-figuur als creatieve man is onlosmakelijk verbonden aan het beeld. Al dromend ziet u beeldvorming in steen. STENEN BEELDEN, EEN ANDERE SCHEPPING IN EEN BEELD VAN STEEN.
- Koos Schippers met fotografie: de wereld is een plek vol intense kleuren, maar Koos houdt ervan in zwart/wit te fotograferen. Hij heeft een passie voor monochroom sinds hij ± 50 jaar geleden voor het eerst een camera in handen kreeg. Het is nog altijd zijn favoriete medium. Zijn fotografisch werk kenmerkt zich door het zoeken naar contrasten; in vorm en huid, tussen rust en dynamiek. Inspiratie hiervoor komt o.a. vanuit de natuur. Hij kan zich eindeloos “vermaken” in het landschap, met oog voor het totale beeld, maar ook zoekende naar details van ongekende schoonheid. Struinend langs de vloedlijn, getroffen door het oneindige licht, blik op oneindig. Portret- en modelfotografie, de schoonheid van vorm en lijn van het menselijk lichaam. Op zoek in oude kerken, kathedralen en begraafplaatsen, waarin veelvuldig vroomheid in hout en steen zo kenmerkend is.
De tentoonstelling is te zien van 22 december 2016 – 25 januari 2017
Op zondag 20 november om 15.00u is de opening van een nieuwe tentoonstelling in Galerie de Pomp. Galeriehoudster Clara Sikking start de opening, waarna de exposanten iets vertellen over hun werk. De exposanten zijn:
- Liesbeth IJdo, sieraden: inspiratie voor de sieraden komt voornamelijk uit de natuur, de kettingen en broches zijn gemaakt van koper, messing of zilver en soms zijn er echte bloemen in verwerkt. Sommige broches zijn eigenlijk draagbare objecten, die ook op zichzelf kunnen staan, zoals een vaasje bloemen of een lijst met verwisselbare schilderijtjes.
- Margreet de Vries, keramiek: het werk van Margreet de Vries kenmerkt zich door het zoeken naar ‘contrasten’: contrast in vorm en huid, tussen rust en dynamiek. Gladde witte porseleinklei wordt gecombineerd met aardsgekleurde en ruige steengoedklei, harde lijnen worden tegenover zachte lijnen en vormen gezet. Tijdens de zomer van 2011 is deze zoektocht naar contrasten in materialen uitgebreid met het verwerken van wol tot vilten kommen en schalen en recentelijk tot panelen. De zachtheid van de vervilte wol wordt bewust gebruikt tegenover de ruige steengoedklei of het gladde en koele porselein. Daarnaast loopt al jaren ‘beweging’ als een rode draad door haar keramische werk. Margreet houdt van dans, houdt van de wind die door het riet en over het water blaast. U zult zelfs nog een lichte beweging aantreffen van een ronddraaiende lijn in de verstilde kommen. Vaak bestaat het werk uit meerdere delen: de ruimte tussen de delen zijn net zo belangrijk als de delen zelf.
- Johan van Rixtel, acryl en pasteltekeningen: tekenen en schilderen waren van kinds af aan al zijn passie. Sinds 2011 volgt hij cursussen modeltekenen bij het Leids schilder- en tekengenootschap Ars Aemula Naturae en ontwikkelde hij zijn karakteristieke handschrift. Zijn werk karakteriseert hij zelf als een verkenning van de schoonheid van de menselijke figuur waarbij achtergrond en model op elkaar inwerken om een evenwichtig beeld te vormen. Daarnaast vindt hij het een uitdaging in zijn portretten facetten van de menselijke natuur of “human condition” weer te geven.
- Elsa van der Togt – Verhoog, aquarellen: ze maakt aquarellen en heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunsten te Den Haag. Ze schildert graag buiten om de rust van de natuur te proeven. Haar inspiratiebron voor deze expositie de waterkant en de eeuwen oude bomen. Deze zijn onder andere te vinden in de Hortus in Leiden. Verder geeft ze aquarelleerles bij de Leiderdorpse Volksuniversiteit.
Zaterdag 15 oktober om 16.00u is de opening van een bijzondere tentoonstelling, in Galerie de Pomp. Het werk van 3 Warmonders zal er gedurende 5 weken te zien zijn. De muzikale begeleiding tijdens de opening is door Marian van Tol-Vink op piano.
Exposanten zijn:
- Popco Bakkers, olieverfschilderijen: zijn inspiratiebron is de natuur zoals die zich in de verschillende jaargetijden voordoet. Zijn onderwerpen vindt hij in de buurt: Warmondse dorpsgezichten en de omgeving met de polders, de plassen, de Bollenstreek en het Duingebied. De weergave is meest impressionistisch waarbij wordt nagestreefd om de stemming van het moment, een bepaalde weersgesteldheid of een bijzondere lichtval vast te leggen. Al het werk begint echter vooral met kijken en het laten inwerken van de sfeer. Om de “schoonheidservaring” vast te leggen moet vaak een lange weg worden afgelegd; een weg van zoeken, proberen, herstellen en weer opnieuw beginnen. Soms echter lukt het ook “in eens” om in vorm, kleur en licht de ontroering te vangen. Een eigen stijl moet veroverd worden en is een groeiproces dat niet geforceerd kan worden. In het werken naar de natuur staat Bakkers in een traditie waarop hij wil voortbouwen.
- Carla Frese, glassieraden: Carla maakt glassieraden met passie. Vanaf 2012 is zij begonnen met stukjes effen glas in de glasoven te smelten en daarna te verwerken tot hangers, armbanden, ringen en oorbellen. Sinds twee jaar werkt zij vaak met dichroic glas (een metallic laagje zit in dat glas) en nu met magic dichroic glas. De kleuren van dat glas zijn magnifiek en heel bijzonder als er sieraden van worden gemaakt.
- Kees Zandvliet, monumentale vazen: Het werk van Kees Zandvliet kenmerkt zich door strak geometrische vormen en decoraties. Daarin zijn art-deco invloeden terug te vinden. In zijn keramische vormgeving past hij een constructie-benadering toe. Vanuit het schetsontwerp maakt hij een constructietekening. Dat is de basis voor zijn mallen, waarmee hij de klei-onderdelen maakt. Die worden met slib aan elkaar “gelast” tot de eindvorm. Hij maakt vooral vazen. Dat ligt ook wel voor de hand, als zoon van een bloemenkweker! Voor zijn werk geldt vooral, dat de vorm de versiering is.
Bij Galerie De Pomp is de aankomende tijd een mooie expositie te zien van vijf vrouwen met vijf verschillende kunstdisciplines, met als gezamenlijke thema ‘VIS’.
Irene Hebly heeft gerookte makrelen van keramiek, ze hangen aan spietjes klaar om gegeten te worden. De “verse” en “gerookte” makrelen zijn gemaakt van Paperclay. Dit is klei gemengd met (papier) vezel, een oeroude techniek die tegenwoordig weer veel wordt toegepast. Ook zijn de makrelen verwerkt op schalen en is er gedraaid keramiek, rijkelijk gedecoreerd met mono printjes van vissen.
De vilten wandobjecten van Jeannine Limpens zijn voorzien van kleine visjes van porselein die als een school bij elkaar zwemmen. Zeedieren en zeewieren zijn de inspiratiebron en hun specifieke vormen heeft ze op een eigen manier verwerkt in vilt van sjaals, kussens tot krukjes.
Petra van Beelen laat u met haar foto’s, van de oude monumentale rokerij in Noordwijk, de sfeer van vroeger herbeleven. Zij houdt ervan om mooie sfeerplaatjes te maken en licht hieruit vaak een deel om de schoonheid van het detail te benadrukken. De foto’s van vissen, boeien, netten en touwen zijn gedrukt op linnen en gevonden hout van het strand.
Kunstenaar Marijk Gerritsma heeft een schooltje makrelen geschilderd op houten paneeltjes. Ze vindt de blauwglanzende huid van de verse makreel prachtig en zo ontdekte ze dat elke makreel een eigen rugpatroon heeft. Als je dichterbij de schilderijen komt zie je dat de vissen uit verf bestaan, licht en glanzend tegen de donkere achtergrond. Ook zijn er een paar drieluiken, opgevouwen in een kistje. De vissen zijn geschilderd met acrylverf.
Voor het eerst zal Jacomien le Maitre zich aansluiten als vijfde ‘vis vrouw’. Zij werkt veelal in staal. Voor deze tentoonstelling heeft zij bakens gemaakt van vierkant staal 8 mm. Ieder deeltje is op maat gezaagd en gelast. Zij maakt hiervoor gebruik van een MigMag lasapparaat. Deze installaties staan in de tuin geëxposeerd.
De expositie is gratis te bezichtigen en duurt t/m 12 Oktober 2016.
Op zondag 7 augustus om 15.00u is de opening van een nieuwe tentoonstelling. Tijdens de opening speelt Nelly van der Knaap accordeon. Tot 7 september is het werk van 5 exposanten te zien.
- Liesbeth Heikens - acryl: Haar manier van werken is een optelsom van vele ervaringen: een vastgelegd moment dat meer wil uitdrukken door compositie, humor en de gelaagde opbouw binnen het schilderij. Met ongewone kleurencombinaties en eenvoud van onderwerp is zij op zoek naar een spanning tussen drukte en rust, een proces waarbij eerst veel op het doek wordt geschilderd, wat vervolgens langzaam wordt terug gebracht tot de essentie die zij wil overbrengen. Wederom heeft Liesbeth zich laten inspireren door de plek waar haar werk tentoongesteld wordt: het plassengebied en haar bewoners.
- Mika Stam – v. Vonderen - olieverfschilderijen: Zij verwerkt in haar werk de techniek die zij zich eigen heeft gemaakt in de ‘snuitenserie’. Pasteus opgezet met het paletmes, waardoor er een beweging in de onderlaag ontstaat. Dan verder de details uitgewerkt met penseel. Realistisch, met een duidelijk ‘eigen’ toets die een verhalende sfeer tonen.
- Nelly van der Knaap – keramiek, gedraaid: Heeft zich laten inspireren door de Romeinse pottenbakkers. Zij maakten deuken en vervormingen, met opzet, in hun bekers. Zodat de Romeinen met hun vetten handen toch grip hadden. De kommen van Nelly zijn van porselein, handgedraaid en soms voorzien van fleurige decoraties.
- Nicoline Nieuwenhuis – porselein: Haar kommen en vazen lijken wel gestolde natuurgedichten. Zoals in een Japanse Haiku – een dichtvorm waarin een kleine natuurbeleving wordt benoemd in 3 regels – zo schildert Nicoline haar natuurimpressies op haar keramiek. Met gekleurde kleislibs, aangebracht op de leerharde huid van de kom, geeft zij weer wat haar raakt in de natuur.
- Joop van Ulden – keramiek vogelhuisjes (in de tuin): Als liefhebber van tuinen en water maakt hij keramische fonteinen. De laatste jaren zijn daar vogelhuisjes bijgekomen: minder zwaar en groot werk en toch ook voor in de tuin.
In de maand juli exposeren vier kunstenaars in Galerie De Pomp in Warmond.
Tijdens de opening – op 3 juli van 16.00u tot 17.00u – vertellen zij over hun werk. De opening wordt opgeluisterd door Patrick. Hij zingt en speelt gitaar en mondharmonica.
- Dick Bakhuizen van den Brink exposeert pentekeningen.
Justus Dick Bakhuizen van den Brink werd geboren op 15 november 1950 te Leiden. Na zijn HBS startte hij zijn opleiding aan de Vrije Academie, Psychopolis te Den Haag en naderhand bij Ars Aemula Natura te Leiden, waar hij les kreeg van Gerard de Wit en de Leidse Academie van Ed Vijsma. Dick behoorde tevens tot de groep “De Neo Symbolisten”, een kunststroming die was opgericht door Jacob Kanbier op 20 mei 1989 in Leiden waartoe ook Justus Donker (After Nature) deel van uitmaakte. Veel van het werk van Dick bevindt zich in binnen en buitenland, waaronder bij Koningin Maxima van Nederland. Verder bevinden zich schilderijen in diverse musea (Oxford, Eng.), Modern Museum (Torun, Polen) en in het Letterkundig Museum te Den Haag. Tevens is Dick docent schilderen en tekenen bij diverse organisaties in Leiden en omstreken.
- Maaike van Rijn laat schilderijen zien van acryl en stof.
Maaike wil haar gevoel en haar energie zo volledig mogelijk gebruiken. Daarom werkt zij vóór en tijdens het schilderen bewust zonder plan of voorbeeld. Inspiratiebronnen zijn rust, ruimte en natuur om haar heen. In de afgelopen periode werkt zij vooral met de tinten blauw, groen en wit. En met bolle, vrouwelijke vormen. Die staan voor de kracht en de energie van Moeder Natuur.
- Emmy van der Veer toont glasobjecten en sieraden. De glasobjecten staan in de tuin van de galerie.
De golvende rand van een bomenbos tegen de lucht, het randje van een wolk, een rijtje windmolens afstekend tegen de lucht, of de rand van gevels van huizen tegen de lucht. Dat zijn haar inspiratiebronnen. De uitwerking van haar inspiraties gebeurt meestal in glas en soms in keramiek in de vorm van tuindecoraties, lampen, schalen, vazen d.m.v. samensmelten, decoreren en vervormen in de oven. De restjes worden, in combinatie met nieuw glas, gebruikt om sieraden te maken. Daarnaast maakt zij ook sieraden van zelf gesmolten kralen. Dit gebeurt aan een open vlam propaanbrander.
- De vierde kunstenaar is Bert Verboom, sculpturen. Zijn werk staat ook in de tuin.
Bert Verboon is autodidact en beeldhouwer in de meest uiteenlopende zin. Diverse materialen worden onder zijn handen verwerkt tot kleine en grotere kunstwerken. De beelden die hij maakt zijn veelal gehouwen uit de wat hardere steensoorten, zoals Marmer, Springstone (bruin/zwarte serpentijn) en enkele uit Belgisch hardsteen. Ze ontstaan soms geheel spontaan en soms vanuit een eerder gemaakte schets. Het ene beeld is meer figuratief en het andere meer abstract. Door gebruik te maken van RVS of aluminium zijn weer heel andere sculpturen ontstaan.
Textiel in velerlei vormen
in Galerie de Pomp
Vanaf 25 mei t/m 29 juni is deze tentoonstelling te zien.
De exposanten zijn:
Elly Nederpeld – bloemen- en strandschilderijen
Elly Poldervaart – botanische prints op papier
Anna Rotteveel – zelfontworpen kleding en hoeden
Mariolène Fikkers-v.Rijckeworsel – zijde schilderijen, boekjes
Margriet Modderkolk – natuur, textielimpressie
Ellen Laura van Veelen – gebreide troost poppie
Joke Hardenbol – wandhangers, handgemaakte stofboeken
Willy Schut – schilderijen, objecten gemengde techniek
Marga Lagrand - vilt
Op 21 juni is de jaarlijkse textielmarkt!
Papier
Galerie de Pomp staat vanaf 21 april volledig in het teken van "papier".
Tien exposanten hebben hun eigen technieken toegepast op papier of maken gebruik van papier.
Op 2de Pinksterdag 16 mei is er op het pleintje bij de Pomp in Warmond de jaarlijkse "papiermarkt".
De exposanten zijn:
Marijke Beelen - grafiek
Greet Haasnoot - kleurboeken voor volwassenen
Mariska van Velzen - gemengde techniek op hout, doek
Silvia ten Kley - fijn naaldwerk op papier
Anneke Janszen - geschept papier ingelijst
Letty Vreeken - reliefs papier
Antoinette de Vroomen - papieren objecten
Annet van 't Wout - papieren sculpturen ingelijst
Leendert Vollemans - montages van papier en karton
Mieke van Zundert - geacryliseerd papier (statuurportretjes)
Lentetentoonstelling 2016
Op zaterdag 19 maart om 16.00 uur is in Galerie De Pomp de opening van de Lentetentoonstelling 2016. Het werk van 4 exposanten is vanaf 17 maart t/m 20 april te zien.
Anna van den Berg – schilderijen en tekeningen
Mensen blijven een onuitputtelijke inspiratiebron en worden geëxposeerd in verschillende disciplines: zowel acryl, olieverf en grafiet. Te zien zijn mensen van verschillende leeftijden onder water, geposeerd of in beweging . Anna: “Elk portret blijft een gevecht tussen ratio en vrijheid: details en abstraheren, focussen en afstand nemen, intuïtief of expressief . Uiteindelijk gaat het om de weergave van de schoonheid van het moment in jouw unieke handschrift en techniek.” Met veel plezier geeft ze lessen in portrettekenen- en schilderen aan de Volkuniversiteit in Lisse.
Noortje Fousert – schilderijen pastel
Noortje wordt geboeid door de vormen en structuren die in de natuur voorkomen. De kust is een belangrijk thema in haar werk. In haar pastels komen alle facetten hiervan aan de orde: de zee, de lucht erboven, de duinen én de vogels die daar leven. Het is vooral die lichte atmosfeer op de grens van land en water die ze in haar werk wil treffen.
Noortje werkt voornamelijk met pastel. Zij gebruikt het op een schilderachtige wijze. Met deze manier van werken kan ze de zachte kleurnuances verkrijgen, die kenmerkend zijn voor haar pastels.
De laatste tijd is zij zich vooral gaan toeleggen op het maken van illustraties waarin de natuur ook weer een voorname plaats inneemt. In deze natuurillustraties tekent zij bloemen, dieren, landschappen en andere onderwerpen uit de natuur op verfijnde wijze met pastelpotlood, pastelkrijt of grafietpotlood.
Dorien Weltevrede – keramiek gedraaid
De overgrootvader van Dorien was pottenbakker bij “De Amstelhoek” in Amsterdam. De klei zit in haar genen en is dan ook een grote passie. Ze maakt voornamelijk handgedraaid steengoed keramiek. Met als voorkeur gebruiksgoed zoals serviezen, theepotten, schalen en vazen. Het ontwikkelen van een mooi kristalglazuur is voor haar een van de grootste uitdagingen, met name op grote vazen. Dorien houdt erg van klassieke vormen en is van mening dat er veel te weinig aandacht wordt besteed aan het ambacht van pottenbakker. Tegenwoordig wordt er veel moeite gedaan om een unieke vorm te maken, maar mooi en eenvoudig zouden bijna vergeten worden.
Piet Domhoff † zinkplastieken
Piet Domhoff heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij heeft daarna veertig jaar gewerkt als docent tekenen en kunstgeschiedenis aan de Spaarne Scholengemeenschap in Haarlem. Tijdens die periode, maar vooral na zijn pensionering heeft hij zich toegelegd op het maken van zinkplastieken. Hij heeft diverse malen geëxposeerd , o.a. in Galerie Leiwold (Drenthe), de dorpskerk in Santpoort Noord, “Achter de Zuilen” in Bloemendaal en het Raadhuis in Warmond.
Zelf Mandala's maken - 21 februari 2016
In de Galerie van Clara Sikking te Warmond wordt van 14 februari t/ m 3 maart een twintigtal Mandala-werken van de kunstenares Toni Boot geëxposeerd.
Er zijn kleurig geschilderde Mandala 's te zien in olieverf ,gouache en kleurpotlood. Er is op dit moment veel belangstelling voor Mandala. De kleurboeken zijn heel erg gewild. Vooral ook voor kinderen is het erg belangrijk. Het in kleuren van een Mandala is een gezonde ontspanning, het brengt creativiteit, harmonie en balans in het leven.
Maar nog beter is het zelf leren maken van een Mandala. Het zelf creëren van een Mandala maakt je bewust van het feit dat we zelf grote invloed hebben in het creëren van ons leven. We zitten vaak vol met oordelen over onszelf en dat leer je los te laten.
Op zondag 21 februari van 15.00 uur tot 17.00 uur kunt u in de galerie van Clara Sikking kennis maken met het Mandala tekenen onder leiding van Toni Boot.
Voor meer informatie kan men terecht op de website www.toni-boot.nl.
Nieuwe expositie februari - maart 2016
Op zondag 14 februari om 16 uur is de opening van weer een nieuwe tentoonstelling bij Galerie De Pomp.
Vanaf 11 februari is daar het werk van 3 exposanten te zien.
Henna Oostveen – schilderijen/acryl
Henna Oostveen is geboren in 1960 in Paramaribo, Suriname en is sinds haar middelbare schooltijd al volop bezig met de schilderkunst. Deze passie heeft ze verder kunnen ontwikkelen tijdens haar tienerjaren, toen ze begon aan de Nieuwe School voor Beeldende Kunst van Nola Hatterman. Na Suriname heeft ze onder andere gewoond in Mexico, Brazilië en Zimbabwe. Ze woont inmiddels al weer geruime tijd in Nederland.Haar werk is erg uiteenlopend: ze schildert portretten en bloemen, maar ook veel landschappen. Verder is haar stijl is figuratief. Henna werkt voornamelijk op Acryl en Oliebasis en heeft een voorliefde voor helderheid en contrast.
Toni Boot – mandala: keramiek/gouache/kleurpotlood
Vanaf de jaren zeventig was Toni Boot als teken- en textieldocente werkzaam in het onderwijs. In 2003 verhuisde zij van Rotterdam naar Katwijk, kwam dichter bij de natuur te wonen en startte met haar cursussen “Creatief zijn”. Die verandering was groot en had ook veel invloed op haar werk. Al werkend probeerde zij haar eigen antwoorden te vinden en dat bracht haar dichter bij zichzelf.
Annelien van Kempen – glaskunst: geblazen met koper, strandglas
Annelien blaast glas en creëert vrolijke, kleurrijke objecten. In ieder object speelt ze nonchalant met basale kleuren en lijnen. Haar thema’s symboliseren de rijkdom van Moeder Aarde, aandacht voor vruchtbaarheid en de ‘oogst’ van de natuur. Zij toont in deze expositie onder meer 'takken van de levensboom', waarin elementen van geblazen glas en rood koper, 'godinnen', 'zakken' en 'strandglas-sculpturen'.
Annelien van Kempen is opgegroeid in een creatief boerengezin en geschoold als jurist, in de kunsten is zij autodidact. Zij volgde glasblaasworkshops in Sars-Poteries, Frankrijk en in Amsterdam. Haar moeder leefde haar het leven van de kunstenaar voor, haar grootvader is, net als zijzelf, werkzaam geweest bij glasfabrieken.
Deze expositie is te zien tot 16 maart.
Op zondag 10 januari om 15 uur opent de wethouder van cultuur Arno van Kempen in Galerie de Pomp de 1ste tentoonstelling van 2016. Deze expositie is te zien t/m 10 februari.
Galeriehoudster Clara Sikking is verheugd om de bezoekers weer te kunnen ontvangen in haar nieuw geschilderde, gerenoveerde ruimtes. Zij ziet het als een nieuw stimulans om verder te gaan met het openstellen van haar huis/galerie voor kunstenaars om hun werken te tonen.
De exposanten zijn:
Martine Knoppert – glasobjecten
Martine Knoppert werkt al 24 jaar als glaskunstenaar in haar atelier aan huis. Het maken van glasobjecten combineert zij met lesgeven aan volwassenen en schrijven over glasbewerken.
Binnen het glasbewerken geeft zij bij de voorkeur aan het fusen. Dit is het versmelten van glasplaten in een oven. Een techniek op afstand die haar beter ligt dan het directe van het glasblazen. Daarnaast spelen koude slijptechnieken een grote rol om tot het eindresultaat te komen.
Het glaswerk straalt rust uit. De vorm is heel belangrijk en overwogen. Als er kleuren gebruikt worden zijn deze niet bont. Drukke vlakken worden in evenwicht gehouden door effen vlakken en lijnen.
Louis Visseren – fotografie
Het werk van Louis Visseren is divers van aard, deels documentair en voor een ander deel bestaat het uit stillevens. In alle gevallen gaat het over het leven, over óverleven, de lichtheid van het bestaan en over de overgang naar de dood en tenslotte over het leven na de dood. Hij gebruikt daarvoor sterk symbolische beelden en schuwt ook de humor niet.
Louis Visseren is naast fotograaf docent en begeleider van fotogroepen en tijdens fotoreizen in het bijzonder naar Cambodja, waar zijn werk voor een deel van afkomstig is. Hij heeft een opleiding aan de fotovakschool gedaan en heeft zich verder via masterclasses autodidactisch ontwikkeld.
De opbrengst bij verkoop van zijn werk zal bestemd worden voor de Stichting Cambodja Projecten (www.cambodja-projecten.org)
Ine Kaaij – Expressieve olieverfportretten
Ine Kaaij woont en werkt al 23 jaar in Warmond. Zij studeert aan de Wackers Kunstacademie te Amsterdam. Ine schildert voornamelijk met olieverf op doek. In de Pomp toont zij een serie portretten. Hoewel zij bestaande mensen afbeeldt, gaat het haar vooral om het weergeven van een sfeer, een situatie of specifieke karaktertrekken. Haar portretten zijn expressief en kleurig.